A szőlő, legyen az édes vagy savanykás, fehér vagy kék, számos jótékony hatással van az egészségünkre. Naponta egy maréknyi gyümölcs elfogyasztása megőrzi az erek rugalmasságát, megelőzheti az érelmeszesedést, csökkenti a vérnyomást, a vérrög kialakulását, és véd a szívinfarktustól. A friss szőlőt augusztustól novemberig fogyaszthatjuk. Nézzük, miért előnyös, ha szőlőt eszünk.
A szőlő növényi vegyületei számtalan előnyt biztosítanak
A szőlő számos növényi vegyület forrása. Ezek az antioxidánsok, beleértve a bélbarát, keringést támogató polifenolokat és antocianinokat, bizonyítottan megvédik a szervezetünket a krónikus gyulladásoktól, a cukorbetegségtől, bizonyos rákos megbetegedésektől és a szívbetegségeket.
A szőlő rostokat és káliumot is tartalmaz, melyek segítik a szívműködést, és szabályozzák a vérnyomást. Nem csupán maga a gyümölcs, hanem a belőle készült szőlőlé is igen hasznos, hiszen ez a fenolos vegyületek egyik leggazdagabb forrása. Bőségesen tartalmaz rezveratrolt, ami egy erős antioxidáns hatású polifenol vegyület. A rezveratrol csökkenti a gyulladásokat, lassítja az öregedési folyamatokat, védi a szív- és érrendszer egészségét, hozzájárulhat a szívroham megelőzéséhez, tágítja az ereket, rugalmassá teszi az érfalat, szabályozza a koleszterinszintet.
A szőlőben található antioxidáns vegyületek, például a rezveratrol, valamint a zsírban oldódó lutein és a zeaxantin védelmet nyújtanak a szemet károsító UV-sugárzással szemben. A lutein és a zeaxantin különösen hasznos, hiszen nemcsak a napból érkező látást rontó fény ellen nyújtanak védelmet, hanem megóvják a szemet a mobiltelefonokból és a táblagépekből érkező kék fény hatásaitól is.
A szőlő növeli az agy teljesítményét, de más szervekkel is csodát tehet
Egy tanulmány szerint 2,5 deciliter kék szőlőből készült szőlőlé elfogyasztása javítja a reakcióidőt, a kognitív feldolgozás sebességét, a hangulatunkat, és még meg is nyugtat.
Az erős, jól átjárható erek, melyekben jól áramlik a vér, képesek biztosítani az agy megfelelő oxigénellátását is. Szintén kutatás igazolja, hogy a kognitív hanyatlás és a memóriavesztés korai jeleit mutató egyéneknél a szőlőlé napi fogyasztása javítja az agyműködést.
A szőlő viszonylag a magas cukortartalmú gyümölcsök közé tartozik, mivel 100 grammonként körülbelül 15 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ám ez a természetes módon előforduló cukor nem azonos a hozzáadott cukorral, így a szőlő mérsékelt fogyasztása miatt nem kell aggódniuk még a cukorbetegeknek sem.
A szőlő cukortartalma miatt energiát ad, és óriási segítségünkre van a stresszhelyzetekben. Jó hatással van a fizikai erőlétre, és még az idegrendszert is erősíti.
A piros színű bogyós gyümölcsök, így a sötét színű szőlő is tartalmaz olyan flavonoidot. Ez az antioxidáns lassítja az öregedést.
A szőlő színe is meghatározó az előnyök tekintetében
A szőlő fogyasztása a májra és az epére is jótékony hatású, emellett a vesék és a hólyag működését is szabályozza, de erősíti a tüdőt és kitisztítja a légutakat is. Reuma, májbetegségek, vízkór esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legjobbak, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatásosabban.
Az egyik kedvelt nyári gyümölcs azon túl, hogy kiválóan beilleszthető az étrendünkbe, gyógynövényként is alkalmazható – többek között védi az ereket.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés