Vajon ezek a generációról generációra szálló praktikák és ételek tényleg hatásosak a megfázás ellen? Létezik „immunerősítő étrend”, amivel megvédhetjük magunkat a kórokozóktól? A táplálkozási szakértők szerint a válasz ennél bonyolultabb, mert valójában a jól működő immunrendszerhez kiegyensúlyozott étrendre van szükség, és persze a dohányzás, az alkohol mellőzésére, valamint a stressz elkerülésére.
Vitamin, vitamin, vitamin
Nyilván, csak nem mindegy, milyen formában. Minden családnak megvan a maga receptje arra, hogy mivel kezdi a nátha gyógyítását, a köhögés csillapítását. Az első dolog, amit általában előveszünk, a C-vitamin.

Igen ám, de ha már megvan a baj, a C-vitamin önmagában nem segít, maximum gyorsíthatja a felépülést. Sokkal fontosabb az, hogy rendszeresen fogyasszuk ezt a vitamint, és ha lehet, ne csak étrend-kiegészítő formájában, hanem együnk több citrusfélét: narancsot, grapefruitot, mandarint vagy más, magas C-vitamin-tartalmú ételt.
A fokhagyma mint csodaszer
Ez a növény valóban tartalmaz olyan anyagot, amely elpusztítja a megfázást okozó mikroorganizmusokat, ez az alliin.
Ez az anyag azonban hő hatására másképp viselkedik, és így a fokhagyma nem tudja kifejteni gyógyító hatását.
Tehát semmiképpen ne tegyük mikrohullámú sütőbe még egy percre sem, és ne süssük 45 percnél tovább. A legjobb módszer az, ha nyersen, feldarabolva vagy összetörve fogyasztjuk. Természetesen belekeverhetjük levesekbe, vagy más ételekbe, hogy az erős ízét csökkentsük, de csak az étel felmelegítése után.
Ne tedd a krumplit a zoknidba
Rengeteg cikk és videó kering az interneten arról, hogy ha felszeleteljük a krumplit, majd éjszakára a zokninkba tesszük, az eltávolítja a mérgeket és a kórokozókat a szervezetből, és reggelre a krumplinak szürkés, barnás színe lesz. Az internet népe szerint minél sötétebb, annál jobb, mert ez mutatja, hogy milyen sok méreganyag távozott a testből.

A gond csak az ezzel a népszerű „gyógymóddal”, hogy semmilyen tudományos tény vagy kutatás nem támasztja alá a krumpli vírusölő hatását. Szakértők szerint többet teszünk az egészségünkért, ha inkább megesszük a zöldséget, mivel gazdag C-vitaminban, rostokban és más fontos tápanyagokban.
Gyógyít-e a csirkehúsleves?
A rövid válasz az, hogy nem. A szakértők hosszú válasza pedig az, hogy a meleg leves rövid távon enyhítheti a megfázás kellemetlen tüneteit, mint a köhögés, a váladékozó orr vagy a hidegrázás, de sokkal inkább a szervezet kórokozókkal szembeni védekező képességét erősíti azáltal, hogy a csirke egy könnyen emészthető húsféle és fontos fehérjeforrás, a levesben lévő zöldségek rengeteg rostot tartalmaznak, maga a lé pedig segíti helyreállítani a szervezet folyadékháztartását.
Ez a helyzet a tejtermékekkel
Szintén tévhit, hogy ne fogyasszunk tejtermékeket nátha vagy megfázás idején. Ez csak azokra igaz, akik laktózintolerancia miatt amúgy sem innának tejet vagy ennének sajtot. A tejtermékek miatt nem termelődik több váladék a szervezetben, ezért nem szükséges elhagynunk őket.
Jöhetnek az édességek is
No persze nem mindegyik. A méz kifejezetten hatásos ellenszere a megfázásos tüneteknek, mégpedig azért, mert sok gyulladáscsökkentő anyagot tartalmaz, és ezt kutatások is alátámasztják.

Talán eszünkbe sem jutott volna, hogy az étcsokoládé enyhítheti a köhögést, pedig így van. Ennek az az egyik oka, hogy miképp a méz is, a csokoládé is egy ragacsos réteggel vonja be a torokban lévő irritált idegeket, ezáltal csökkenti a köhögési ingert. A csokoládéban található teobrominról pedig először magyar és angol tudósokból álló kutatócsoport írta le, hogy köhögéscsillapító hatású.
Izzadd ki!
A csípős zöldségek, mint amilyen a chili is, kapszaicint tartalmaznak, ettől az anyagtól érezzük erősnek őket. Ez az anyag ingerli a fájdalomérző idegeket, ezért ha torokfájás esetén chilit vagy erőspaprikát eszünk, akkor a csípős érzés a nyelven egy időre elnyomja a fájdalomérzetet a torokban.
A másik hatása, hogy a kapszaicin által kiváltott „fájdalmat” a test hőként érzékeli, izzadni kezdünk, és ez segíti a váladék távozását a szervezetből.
A böjtölés leviszi a lázat?
Tévhit az, hogy jót tesz, ha megfázás vagy láz esetén megvonjuk magunktól az ételt. A szervezet mindkét esetben rengeteg folyadékot veszít, és fennáll a kiszáradás veszélye. Hogy ezt elkerüljük, sok folyadékot és tápanyagokban gazdag ételt kell fogyasztani, hogy az immunrendszernek legyen elég ereje a kórokozók elpusztításához.
Olvasd el erről a csodafűszerről készült írásunkat is.

Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés