A japánok régóta híresek arról, hogy kivételesen hosszú és igazán jó minőségű életet élnek. A várható 84 éves átlagos élettartammal Japán vezeti a világ életidő-rangsorát. Ez az eredmény több olyan kulcsfontosságú tényező együttesének köszönhető, melyek közösen teremtenek tökéletes környezetet az egészséghez és a jóléthez.
Ezek az egyperces japán szokások egészségesebbé tesznek
A japánok igazi mesterei a kiegyensúlyozott életmód megteremtésének, amely magában foglalja a fizikai aktivitást, az egészséges táplálkozást, az erős társadalmi kötelékeket és a lelki egyensúlyt. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a hétköznapi, csupán csak egy percet igénylő mindennapi szokásokat, melyek akár már egy hónap alatt megváltoztathatják az életünket.
Napindító meleg víz
Ha kávé helyett meleg vizet iszunk reggel, ébredés után, azt a gyomrunk biztosan meghálálja. Emellett a napindító meleg víz segít megőrizni a hidratáltságot, emellett felmelegíti a testet, ami különösen jól eső érzés télen. Ezenkívül segíti az emésztést, valamint testileg és lelkileg is ellazít. A reggeli meleg vizet akár citrommal is ízesíthetjük.
A reggelink legyen bőséges
Kutatások is igazolják, hogy azok az emberek, akik rendszeresen reggeliznek, általában boldogabbak és pozitívabbak a gondolataik. Ezzel szemben azok, akik kihagyják a reggelit vagy ritkábban esznek reggel, kevésbé érzik magukat boldognak.
A hagyományos japán reggeli jellemzően fehér rizst, miso levest, grillezett halat, savanyúságot és tojástekercset tartalmaz. Ez egy tápláló és laktató étkezés, amely növeli az energiát és elősegíti a hosszú élettartamot.
Fontos a kiegyensúlyozott étkezés
A japánok csak nagyon ritkán fogyasztanak félkész vagy kész ételeket, melyek bár gyorsan elkészíthetők, gyakran tartalmaznak adalékanyagokat, ellenben hiányoznak belőlük az élelmi rostok és a vitaminok.
A japánok már gyermekkorukban megtanulják, hogyan kell egészségesen táplálkozni, melyek a kiegyensúlyozott étkezés szabályai. Az iskolában megtanulnak főzni is, és színes táblázatokat használtunk a különböző élelmiszercsoportok, tápanyagok megkülönböztetése érdekében.
Igyál zöld teát és matchát
A japánok tisztában vannak a zöld tea és a matcha egészségügyi előnyeivel. A zöld tea javítja a kognitív funkciókat, segíti a zsírégetést és szabályozza a vércukorszintet. A matcha olyan antioxidánsokban gazdag tea, melyek serkentik az agyműködést, megnyugtatják az idegeket, miközben elősegítik a fogyást is.
Tartsd be a 80 százalékos szabályt
A japánok soha nem eszik degeszre magukat, ha úgy érzik, hogy 80 százalékban telítődtek, befejezik a falatozást. Ezt a gyakorlatot tartják a hosszabb és egészségesebb élet titkának, hiszen így megelőzhető a túlevés és fenntartható az egészséges testsúly.
A túlevés ugyanis lelassíthatja az emésztőrendszert és felgyorsíthatja az oxidációt, vagyis végső soron felgyorsítja az öregedést.
Japánban bevett hagyomány a kis tányérok használata, amire mindenből csak kis adagokat szednek.
Érezz hálát az ételért
A japánok étkezés előtt és után is köszönetet mondanak az ételért. Így fejezik ki hálájukat annak, aki főzte és elkészítette az ételt, a gazdáknak, akik az alapanyagokat megtermesztették, valamint hálát adnak az asztalra került növények és állatok életéért. Ezzel egyúttal kifejezik a természet iránti szeretetüket is.
Használj ecetet
Az ecet segíthet a fogyásban, javíthatja a szív egészségét és csökkentheti a vércukorszintet.
Egyél lassan
Kutatások igazolják, hogy azok, akik gyorsan esznek és nagy adagokat fogyasztanak, általában magasabb BMI-vel vagyis testsúlyindexszel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy túlsúlyt cipelnek. A lassú étkezés azonban segíthet abban, hogy eltelítődjünk, és hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat.
Egy kutatás szerint egy rostban és fehérjében gazdag élelmiszer lehet a hosszú élet titka.