A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatokat folytat, hogy kiderítse, található-e szennyezés a Sajóból származó halakban – írja a Pecaverzum. Az eredményre azonban még várni kell.
Veszélyes lehet a Sajóban fogott hal
Az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület (ÉMHE) három napja hívta fel a horgászok figyelmét, hogy veszélyes lehet a Sajóból kifogott halak fogyasztása.
A Sajó-folyóból kifogott halat ne fogyasszák el, hanem engedjék vissza addig, amíg a vizsgálatokról nem kapunk érdemi információt
– közölték. Emellett tájékoztattak arról is, hogy a probléma miatt a Nébihhez fordultak.

A hivatal már reagált is, a választ az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület osztotta meg augusztus 26-án. Ebből kiderült, hogy a szlovák hatóságok nem figyelmeztették a Nébihet:
A levelében említett közösségi médiafelületen megjelent információról, miszerint a hatósági mérések alapján a folyóból kifogott halak fogyasztása egészségügyi kockázatot jelenthet, a szlovák hatóság nem tájékoztatta a magyar hatóságot. A problémáról az Önök bejelentése alapján értesültünk
– írta a Nébih, amely felvette a kapcsolatot a szlovák hatósággal az ügy tisztázása érdekében.
Az országos monitoring program keretében 1995 óta mintázzák a vadon élő halakat a nehézfémek és a poliklórozott-bifenilek (PCB) okozta környezeti terhelés kimutatása érdekében. Amennyiben magas nehézfém-, PCB-szennyezettséget mutatnak, értesítik az illetékes helyi halászati szövetségeket, a kerületi környezetvédelmi hivatalokat és a közegészségügyi hivatalokat. Az illetékes regionális hivatalok pedig értesítik a helyi halászokat, és intézkedéseket hoznak a fogyasztás megtiltására.
A Nébih további vizsgálatokat folytat a Sajóból származó halak esetleges szennyezettsége miatt, vagyis továbbra sem ajánlott olyan halat enni, amely a Sajóból származik.

Ez a konzerv formájában is elérhető hal nem egyszerűen jó, hanem egyenesen szuperélelmiszer. Fogyasztásának lehetőségeiről szakértő mesélt.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés