Egészséges étrenddel a szívbetegség ellen

Szeretnéd megőrizni a szíved egészségét? Fogyassz minél több természetes, növényi alapú táplálékot és minél kevesebb feldolgozott ételt – javasolja a kardiológus.

Sokan alábecsülik a helyes táplálkozás szerepét a szív és az érrendszer egészséges működésének megőrzésében – mondja Dr. Ron Blankstein, a bostoni Brigham and Women’s Hospital munkatársa. Gyakori az a tévhit, hogy ha valaki nem küzd szívproblémákkal és nem elhízott, bármit ehet, odafigyelés nélkül, holott a megfelelő étrend az ő számukra is elengedhetetlen.

A megfelelő táplálkozás (fél)egészség

Blankstein szerint a szívbetegség megelőzésének egyik legbiztosabb módszere az egészséges étrend, melynek két alapvető titka van: minél több természetes, növényi eredetű, és minél kevesebb feldolgozott étel (gyorskaja, mirelit ételek, édesség stb.) fogyasztása. Az egészséged sok tekintetben a boltban dől el, mikor kiválasztod, hogy milyen alapanyagokból főzöl majd otthon, netán inkább előre elkészített fogásokat választasz.

Egészséges étrenddel a szívbetegség ellen
Egészséges étrenddel a szívbetegség ellenSteven Puetzer / Getty Images Hungary

A megfelelő táplálkozás akkor is fontos, ha nem küzdesz pluszkilókkal és rendszeresen mozogsz. Különösen érdemes figyelni az étrendedre, ha nagyobb a kockázata esetedben a szívbetegség kialakulásának – például a családodban többen is küzdöttek szívproblémákkal, magas a koleszterinszinted vagy cukorbeteg vagy. Érdemes arra koncentrálni, milyen egészséges, természetes tápanyagokat adhatsz hozzá az étrendedhez, mintsem arra, miket száműzz belőle.

A legfontosabb, hogy minél több teljes kiőrlésű gabonát, magvakat és mogyoróféléket, hüvelyeseket (babot, borsót, lencsét), más zöldségeket és gyümölcsöket fogyassz. Az ezekben található növényi rostok, illetve más hasznos tápanyagok segítenek a fogyásban, csökkentik a koleszterin- és vérnyomásszintet, sőt, akár a diabéteszt is visszafordíthatják – állítja a szakember. Nem is gondolnád, mennyire könnyű ezeket az ételeket a mindennapi étkezés részévé tenni.

Alakítsd át a mindennapi étrended

Reggelire péksütemény helyett – ami fehér lisztből készült, és nem más, mint egy nagy adag finomított szénhidrát, mely hamar felszívódik a véráramban, ezért néhány óra múlva újra éhes leszel – fogyassz például egy finom zabkását, magvakkal megszórva, hozzá nassolásnak néhány finom gyümölccsel. Ebédre egy ízletes saláta tökéletes fogás, lehetőleg egy kis fehérjével (csicseriborsóval, lencsével vagy tofuval) megtámogatva, hogy laktatóbb legyen. A paradicsom, az uborka és a petrezselyem szintén remek hozzávalók. Szintén jó ötlet ebédre egy tál kinoa, bab, vagy csicseriborsó.

Vacsorára ideális fogás lehet egy zöldségtál, melybe sült édesburgonyát, lencsét, kel- és vöröskáposztát, brokkolit és avokádót válogatsz bele, humusszal vagy tahini szezámkrémporral a tetején. Nassolásnak mindig válassz gyümölcsöket a cukros édesség helyett, innivalónak pedig tiszta vizet és zöld teát javasol Dr. Blankstein. A teljesen növényi alapú étrendre természetesen sokan nem képesek áttérni – nem baj, ha időnként húst is fogyasztasz, egészséges mennyiségben. Érdemes elkerülni a vörös húsokat, melyek bizonyítottan növelik a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

Az egészséges táplálkozás alapvetően megváltoztatja az életed – jobban alszol, kevésbé stresszeled magad, jobb a közérzeted – magyarázza a szakember, aki sok páciensének segített már ezzel a módszerrel. A szívbetegség esetében a megelőzés a legjobb gyógymód, ehhez pedig óriási segítséget nyújt a természetes, növényi táplálékra épülő étrend.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek