Nekik köszönhetjük a luxusmárkák kollekcióit

Nemrég volt egy kvízünk, ahol arra voltunk kíváncsiak, vajon felismeri-e a divatvilág nagyágyúit. Az eredményeket látva úgy gondoltuk, hiánypótló lenne egy olyan bejegyzéssorozat, ahol megmutatjuk, jelenleg ki a felelős azért, hogy egy adott luxusmárka milyen kollekcióval rukkol elő – ha már egyszer megmutattuk, hogy a cégek logói honnan erednek. Nézze meg első ötpontos listánkat és ha úgy gondolja, vágjon neki (újra) a bejegyzés elején található kvízünknek: most biztos több pontot ér el, mint amúgy tenné.

Louis Vuitton

Nicolas Ghesquière-ről már mi is írtunk többször, hiszen pár hónappal ezelőtt robbant a hír: ő váltja Marc Jacobs-ot a francia luxusháznál. Ghesquière a Balenciaga vezető tervezője volt 1997-től, mi pedig – a legtöbb divatmániással együtt – alig vártuk, hogy végre debütáljon az első kollekciójával legfrissebb helyén. Sajnos a végeredmény eléggé konfekciószagú lett.

Nicolas Ghesquière
Nicolas GhesquièreGetty Images

Hermés

Az Hermés férfikollekcióiért Véronique Nichanian, a nőiekért pedig Christophe Lemaire felel. Lemaire korábban a Lacoste-nál volt kreatív igazgató, talán ennek is köszönhetik a kollekciók a visszafogottságukat és eleganciájukat, illetve a funkcionalitásukat.

Nichanian nem új arc a márkánál: 21 éve tervez kollekciókat az Hermés-nek, és az ő ideje alatt (két évvel ezelőtt) nyitották meg az első kizárólag férfiakat kiszolgáló üzlet New Yorkban, illetve vezettek be egy új, személyre szabott ruhakészítési szolgáltatást. És igen, az ő nevéhez kötődik a híres 22 millió forintos felső is.

Véronique Nichanian és Christophe Lemaire
Véronique Nichanian és Christophe LemaireKay-Paris Fernandes / Europress / Getty

Bottega Veneta

Az olasz divatházat 1966-ban alapították és 13 évvel ezelőtt, 2001-ben a Gucci-konszern részévé vált, most pedig a francia Kering része. Jelenlegi kreatív igazgatója, Tomas Maier 1957-ben született. Építészcsaládban nevelkedett és gyermekkorában Waldorf iskolába járt. Karrierje rendkívül impozáns: a Sonia Rykielnél 8 évig volt felelős a férfikollekciókért, majd rövid barangolás után az Hermésnél kötött ki, ahol 9 évet töltött. 1999-ben felmondott és Floridába költözött. 2001-ben nevezték ki az egyébként Budapesten is (az Il Bacio di Stilében) kapható Bottega Veneta kreatív igazgatójává, az első két évben pedig flagship üzleteket nyitottak Párizsban, Milánóban, Londonban és New Yorkban is. Maier számos díjjal - többek között többszörös év tervezője elismeréssel büszkélkedhet - olvasható a Wikipedián.

Tudta?

A Bottega Veneta magyarul velencei boltot jelent.
Tomas Maier, a Bottega Veneta kreatív igazgatója.
Tomas Maier, a Bottega Veneta kreatív igazgatója.Venturelli / Europress / Getty

Alexander McQueen

Négy éve februárban lett öngyilkos Lee Alexander McQueen, aki 1992-ben alapította a róla elnevezett luxusmárkáját. A sokszor nem is evilági kollekciót tervezőzseni 2010-es halála után Sarah Burton vállára nehezedett az a feladat, hogy a – többi luxusmárkához képest fiatal – brandet igazgassa. Ez olyannyira jól sikerült, hogy ő tervezte Kate Middleton esküvői ruháját is.

Sarah Burton
Sarah BurtonDavid M. Benett / Europress / Getty

Chloé

Clare Waight Keller 44 éves, három gyermekével pedig tavalyelőtt a Vogue-ban is szerepelt. A Chloé előtt dolgozott már Calvin Kleinnel, Ralph Laurennel és Tom Forddal is – utóbbival a Guccinál töltött évek alatt. Az 1952-ben alapított márkára mindig is a nappali viseletek, a könnyedség és a romantika volt jellemző – ezt a vonalat viszi tovább Waight Keller is.

Clare Waight Keller
Clare Waight KellerBertrand Rindoff Petroff / Europress / Getty
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra