Nézze meg, milyen munkát végeztek a plaszikai sebészek régebben!

Kattintson a retró orrműtétekért!
Kattintson a retró orrműtétekért!Wellcome Images / Wellcome Images

Több tucat kép került elő különböző arcplasztikákról, amiket többnyire a két világháború között csináltak. A rengeteg - időnként meglehetősen sokkoló - fotó közül mi az orrplasztikákkal foglalkozó képeket választottuk ki, amik elég jól érzékeltetik, hogy hol tartott ekkortájt az orvostudomány. Körülbelül harminc évvel korábban, még az 1800-as évek végén egyébként már elvégezték az első orrműtétet, aminek pusztán esztétikai okai voltak. A fotók között sok egyéb plasztikai műtét eredményét is meg lehet tekinteni, amiket vélhetően különböző balesetek, betegség vagy éppen a háború miatt kellett végrehajtani.

Az orrplasztika története is majdnem olyan régre nyúlik vissza, mint a sörivásé. Az ókori egyiptomiak is végeztek már állítólag különböző műtéteket az arcon időszámításunk előtt 3000 körül, az ókori Indiában pedig egy ajurvédikus orvos, Sushruta is leírt különböző technikákat arra, hogyan lehet sérült orrokat helyreállítani. Aztán a késő tizenhatodik században a Bolognai Egyetem egyik orvosa, Gasparo Tagliacozzi egy olyan öt hetes eljárásról számolt be, amiben a bicepsz egyes részeit sikerült a beteg orrának rendbetételéhez felhasználnia.

1887-ben, egy amerikai fülorrgégész, John Orlando Roe végezte az első modern, úgynevezett zárt orrplasztikát, ami azt jelenti, hogy nem ejtett külső metszést az orron. Ekkor még mindig nem az orr teljes pótlásáról volt szó, csak rendbe hozott egy eldeformálódott orrnyerget. Két évvel később viszont egy Jacques Joseph nevű orvos végrehajtott egy műtétet egy huszonnyolc éves emberen, akinek annyi kellemetlenséget okozott a hatalmas orra, hogy nem tudott miatta emberek közé menni. Így aztán őt is az orrplasztika egyik atyjaként tartják számon.

A tizenkilencedik század legvégére aztán mind az európai, mind az amerikai orvosok rájöttek, hogy mennyire értékes és hasznos dolog is lehet, ha a különböző plasztikai műtéteket pusztán esztétikai okokból is elvégeznék, aztán persze felfedezték, hogy ezeknek kifejezetten komoly hatása van a betegek életére is. Mint rengeteg mindenben, itt is komoly technológiai fejlődés következett a két világháború alatt. Az egyik legfontosabb áttörést viszont az érzéstelenítési technikák finomodása jelentette, aminek köszönhetően egyre népszerűbbek lettek ezek a műtétek.

http://europeana.eu/portal/search.html?start=1&query=title%3APlastic+Surgery&rows=24
http://europeana.eu/portal/search.html?start=1&query=title%3APlastic+Surgery&rows=24Wellcome Images

Aztán az 1950-es évekre már egyáltalán nem volt szokatlan, ha a tehetősebbek éltek a plasztikai műtétekkel, mint nemrég kiderült, még Marilyn Monroe-nak is átszabták kicsit az orrát. Mellette egyébként olyan hírességek feküdtek még állítólag kés alá, mint Clark Gable, Gary Cooper, John Wayne vagy Rita Hayworth. Carrie Fisher beszélt arról a Daily Mailnek, hogy az anyját, Debbie Reynolds-ot szinte utasította a stúdió, hogy plasztikáztassa az orrát, még úgy is, hogy ezeknek a korai műtéteknek korántsem volt teljesen biztos a végkimenete.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-Vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy érdekes posztunkról sem!

Oszd meg másokkal is!
Mustra