Gombold Újra!: a busók lenyomták a pulit

Először idén rendezték meg a Central European Fashion Days-t, amely a Gombold újra! elnevezésű pályázat záróeseményének és a hozzá kapcsolódó eredményhirdetésnek adott helyet. A verseny már ismerősen csenghet a divatot kedvelők számára, azonban ebben az évben újdonságnak számított az, hogy nemcsak Magyarországról várták a lelkes és kreatív jelentkezőket, hanem a régióban élők (Csehország, Lengyelország, Szlovákia) is ugyanúgy élhettek a pályázás lehetőségével.

A bemutatón öltözék kategóriában 13 márka kreációit szemlélhettük meg (11 newcomer, tehát új név és 2 old hands, azaz olyan tervező vonult fel, akinek nem ezek az első szárnypróbálgatásai) 45 percen keresztül, a show végén pedig következett a várva várt eredményhirdetés. 10 különdíjat osztottak ki (9-et az újoncok kaptak és 1-et az old hands-ek közül valaki) és 4 fődíj talált gazdára. Mindegyik előbb említett csoportból 1-1 tervezőt az öltözék kategóriában, illetve jutalmazták még a kiegészítő-tervezőket is, akiknek a kiállítását a Millenáris csarnokának emeletén tekinthettük meg.

A versenyre több száz tervező és csapat jelentkezett, közülük választották ki azt a kicsivel több mint tucatnyit, akiknek 22-én este lehetőségük nyílt a hónapokkal ezelőtt csak skicceken létező ruháit bemutatni a nagyközönségnek. A régiós országok felé történő nyitás egyik fontos célja az volt, hogy ne csak magyar gyökerekből és sajátosságokból merítsenek a pályázók ihletet, hanem engedjék szabadon a fantáziájukat és nyugodtan inspirálódjanak nemzetközi forrásokból is. De azért láttunk a kifutón pulit, dunyhát, fonott, kosárszerű ruhát és egyéb, alapvető magyar motívummal díszített művet is.

A győztesek

Az újoncok közül a kiegészítők kategóriájában Kovács Ágnes került ki győztesként, neki Anh Tuan adta át a díjat, a legjobb öltözékeknek járó díjat pedig Csík Orsolya kapta. „Egy kiegészítő-kollekcióval készültem, ami 5 darabból áll, egy látványkiegészítő van és négy hordható táska. Nekem fontos az, hogy praktikus tárgyakat készítsek, de volt egy olyan kikötés, hogy kell egy olyan kiegészítőt is készíteni, ami inkább látványos” – mondta a Díványnak a newcomer kiegészítőtervező-kategória nyertese, Kovács Ágnes, aki négy éve foglalkozik már táskatervezéssel.

Csík Orsolya munkájára leginkább a fehér és törtfehér színek a jellemzőek, a kifutón pedig láthattunk még dunyhából készült kimonót is. A szó pozitív értelmében steril alkotás készült, de kicsit olyanok voltak a modellek, mintha az ágyneművel a nyakukban vonultak volna ki. „2010-ben végeztem a MOME ruhatervező szakán, a kiírástól fogva gondolkoztam azon, mit vigyek kifutóra. Már régóta megvan nekem ez a világ, tudtam, hogy valami ilyesmit csinálnék szívesen, a kiírás után beugrott ez az ágy téma, úgyhogy erre fűztem fel azokat a formákat, amiket eleve el akartam készíteni” – mondta a Díványnak Csík Orsolya, akinek ágyneműszerű ruhái.

Nyereményük az, hogy Kiss Miklós grafikus készíti el márkájuk arculatát, Viszlay Márk divatfotós pedig a soron következő kollekciójuk fotóit. Ezen felül fél évet tölthetnek el Nanushkánál és Anh Tuannál.

Az old hands, azaz "vén róka" kategória győzteseként Erdei Virág Ildikót és a NUBU-t köszönthettük. „Ezt a kollekciót direkt erre a pályázatra készítettem, a kiírás része volt, hogy abszolút fantáziadús és elrugaszkodott dolgokat várnak: úgy éreztem, hogy na végre! Nagyon szeretem a különleges formákat és erős színeket.” – mondta a Díványnak Erdei Virág Ildikó, a kiegészítőkészítő-kategória győztese. „Bejelentkezés alapján és a honlapomon keresztül lehet rendelni tőlem egyelőre, de ha minden igaz, ősszel nyitok egy szalont az Operánál, ami egy 100 éves kalaposműhely reinkarnációja és mini múzeum is van benne, szóval nagyon izgalmas” – tette hozzá a tervező.

A NUBU tervezőcsapatot nem igazán kell bemutatni senkinek. Garam Judit, Kovács Adél és Hajdu Anett nemrég az Andrássy úton nyitottak üzletet, így még eggyel több lehetőséget adtak annak, hogy a külföldiek is megismerhessék a márkát. „A Gombold Újrá!-n azért indultunk, mert nagyon jók voltak a nyeremények. Kár, hogy ezt emelem ki először, de a díjat nagyon hasznosnak tartottuk a kollekciónk szempontjából, hiszen a párizsi anyagvásáron minden szezonban járunk és iszonyú pénzekbe kerül ott a megrendelés” – mondta a Díványnak Hajdu Anett, az öltözök kategóriában győztes Nubu egyik tervezője. „Az inspirációnk a magyar hagyományokból kiemelt busójárás tradíciója volt, ezt ültettük át a bundákba az anyaghasználat tekintetében, tehát magyar haszonállatok, például kecske-, juh-, báránybőröket, és szőröket használtunk fel. A busójáráson viselt maszkoknak a struktúráját, a mintázatát pedig a ruhák formájába ültettük át” – tette hozzá a tervező.

A különdíjasok

A 10 különdíjast ebben a listában találja, mindenkihez írtunk pár gondolatot és olyan tulajdonságokat - legyen szó a színekről vagy az anyagválasztásról -, amelyekről könnyen beazonosítható a tervező kollekciója.

  • WONDERGROUND: A tervezőcsapat tagjai Hegedűs Dóra, Hársfalvi Réka és Karácsony Ilona egy 5 szettből álló férfikollekciót készítettek a pályázatra, amelyre jellemzőek voltak az extrém minták és az oversized szabás. A ruhadarabokról, amelyek között megtalálhatjuk a mostanában rendkívül népszerű bomber dzsekit és kapucnis pulóvert is, először a graffitik jutottak eszünkbe, abszolút városi kollekció született a három lány keze alatt. A nyereményük egy, a BP Shoppal közös munka.
  • Kovács Ágnes: Kovács a Black Box Concept Store üzlet különdíjasa lett, ennek köszönhetően fél éven keresztül találkozhatunk munkájával a bolt polcain.
  • Tomcsányi Dóri: Tomcsányi Dóriról már mi is többször írtunk, legutóbb például pont az egyik kollekcióját mutattuk be. A kifutón látott munkájára leginkább a pasztell színek, az oversized és a minták keverése jellemző. A steppelt anyagok mellett a blokkokból felépített, hol cipzárral, hol csak szegéllyel elválasztott ruhadarabok a leginkább emlékezetesebbek. A Brody House egyéves klubtagságát és pop-up store eseményt nyert.
  • Veszprémi Gabriella: Veszprémi a wonderLAB kreatív alkotóműhely féléves tagságát nyerte el különdíjként Jani Zsuzsannával együtt.
  • Pusztai Judit: Pusztai bemutatóján először akaratlanul is a modellek fejére irányult a tekintetünk, hiszen úszósapkára emlékeztető és arra applikált rózsafejdíszeket láthattunk rajtuk. A kollekció egyik alapszínek amúgy a fekete, amely márványmintákkal keveredik. A manapság népszerű printelt leggings-ek itt is feltűntek, a ruhadarabok között találhatunk köpenyt és a rétegek is fontos szerepet játszottak.
  • INER: Különdíjas lett még az INER is, ami Gyöngyösi Renáta nevéhez kötődik és frappánsan a hölgy becenevének fordítva leírása. Gyöngyösit a Divatkreátorok műsorból ismerhetjük, és 2011-ben Gombold Újrá!-t is nyert. Mostani kollekciójának fő inspirációja a pulikutya volt. Így nem meglepő módon láthatunk a ruhákon töménytelen mennyiségű rojtot, nyomott pulikat, az alapszín pedig a fekete és a fehér volt. A kontrasztot nem csak a színek adták, a kifutón remekül elfért egymás mellett a fürdőruha és a kabát is. Az áttetsző szoknyarész nem újdonság a szezonban, Gyöngyösi Reni ezt is beépítette a koncepcióba.
  • Szűcs Ágnes: Szűcs Ágnes kollekciója ambivalens érzéseket váltott ki belőlünk. A kifutón elnézve a felöltöztetett modelleket egyszerre jutott az eszünkbe, hogy milyen ötletesek a "kezes" felsők, viszont a szerkesztőség tagjainak egyszerre ugrott be az a poszt, ahol Yoko Ono "inspirálódásáról" írtunk. A hölgy kollekciójának része volt még egy, a felsőrészen összecsomózott plusz ujjakkal rendelkező ruhadarab is, amiről a Céline kínos történetére asszociáltunk. A kettős tónus, a geometriai megoldások és a fekete, sárga, szürke, menta színek jellemezték leginkább Szűcs Ágnes munkáit.
  • Demeter Lilla: Az OurStyle Boutique ingyenes termékfotózással és árusítási lehetőséggel jutalmazta különdíjával Demeter Lillát, akinek munkájára leginkább a tudatos anyaghasználat jellemző. A szőrme, a tweed és a pamut keverése abszolút nem mondható unalmasnak. Ugyanitt láthattunk gumiszandált zoknival, amin egyre kevésbé lepődünk meg, abszolút illett a kollekcióba.
  • Nagy Adrien - Rienne Creations: Különdíjat érdemelt még a Nagy Adrien - Rienne Creations, aki old hands - kiegészítő kategóriában álmodta meg Zavora nevű kollekcióját. Tomcsányi Dórihoz hasonlóan a Brody House egyéves klubtagságát és pop-up store eseményt kapott nyereményként.
Oszd meg másokkal is!
Mustra