A magyaroknak még mindig a Balaton a Riviéra

Továbbra is a Balaton a legnépszerűbb hazai üdülőhely - derül ki a Magyar Turizmus Zrt. szerdán közzétett felméréséből. 2010-ben a magyar tengert választották legtöbben azok közül, akik többnapos utazásra vagy hosszabb nyaralásra mentek. A 2010-es utazási szokásokat felmérve az is kiderült, hogy a megkérdezett háztartások csaknem 68%-a vett részt egynapos, 61%-a többnapos és csaknem 43%-a ennél is hosszabb és legalább kétszemélyes, úgynevezett főutazáson.

tk3s nf0512008 002

Ami a többnapos belföldi utazásokat illeti, a második helyen a Budapest-Közép-Dunavidék, a harmadikon pedig Észak-Magyarország áll. A belföldi utazások jelentős része a július-augusztusi főszezonra esett, de a júniusi, illetve az őszi utazások aránya is magas volt. A belföldi utazáson résztvevők motivációi közül a rokonok és ismerősök felkeresése volt a legfontosabb. A második legnépszerűbb indok a vízparti pihenés, a harmadik legfontosabb motiváció a nyaraló felkeresése, és jelentős az egészségturizmus és a városlátogatás szerepe is. A belföldi többnapos utazások között az 1-3 éjszakásak voltak a jellemzőek. A belföldi utazásokkal kapcsolatos tájékozódásban első helyre került az internet.

tk3s 2f420138

Többnapos külföldi utazáson a megkérdezettek 23,5%-a vett részt. A legnépszerűbb úti célok Ausztria, Horvátország, Románia és Olaszország volt. Az utazások egytizede volt Európán kívüli. A főutazások csaknem 60%-a belföldi volt, a legtöbben itt is a Balatont keresték fel, a leggyakoribb fő motiváció pedig a vízparti üdülés volt.

Ön tervez-e idén belföldi utazást?

Az egynapos utazások zöme belföldre irányult. Belföldi egynapos utazáson az összes megkérdezett kétharmada, járt, akik legnagyobb arányban a Budapest-Közép-Dunavidék turisztikai régiót keresték fel. A belföldi egynapos utazások fő céljai közül kiemelkedett a vásárlás, továbbá a rokonok és ismerősök meglátogatása, amit a városlátogatás, a vízparti üdülés és a gyógykezeltetés követett. A külföldi egynapos utazások döntő részének Ausztria volt az úti célja, a második helyen Szlovákia szerepelt, a legtöbben vásárolni mentek át a szomszédos országokba.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek