TEJBEN-VAJBAN

Hopp: a süvegcukor még él!

2008. március 3., hétfő 16:28

Megdöbbentő leletre találtunk egy németországi Plus élelmiszerboltban: egy 250 grammos süvegcukorra (szimpatikus harmincvalahány centért). Az 1900-as évek első felében népszerű csemegét ma már leginkább csak bólék készítésére használják (aki tudja, pontosan hogyan, kommentelje be, legyen olyan kedves), ami kész szerencse, mert így legalább nem tűnt el örökre. Nekem egyébként az sem teljesen világos, hogy tudja megőrizni formáját ilyen ügyesen bevásárlótáskából ki-be pakolgatás után is, de megőrzi.

Ismernek még süvegcukor gyártókat? Ki vele!

KOMMENTEK

  • 2008.03.03 17:27:51heart-shaped.box

    ööö... ezt a posztot nem tudom értelmezni.

  • 2008.03.03 17:47:49acka

    A Krampampuli-Bólé elkészítése süvegcukorral:)



    Hozzávalók:

    vörösbor (minőségi),

    rum (60 %-os),

    süvegcukor,

    narancs,

    citrom,

    fűszerek (fahéj, szegfűszeg, vanília), tartórács



    Az elkészítés módja:



    Végy egy 25 dekás Süvegcukrot. Készíts elő egy tűzálló tálat, egy tűzifogót és egy rezsót. A tálba kerüljön két palack vörösbor a legjobb fajtából, majd tégy hozzá narancshéjat, rúdvaníliát, citromkarikát, és szegfűszeget ízlésed szerint. Az egészet forrósítsd fel. Tedd a tálra a tűzifogót a Süvegcukorral, rummal - amely erős, mint egy matróz (60 %) - locsold meg alaposan és gyújtsd meg. Tápláld a lángot kanalanként az erős rummal, a karamellizált cukor lassan belecsöpög a borba. Ez adja italod utolérhetetlen aromáját.



    Remélem erre gondoltál:)Ha mégsem,akkor sorry..Süvegcukorgyártókat meg nem ismerek,mert hogy életemben egyszer ettem ilyen csemegét:)))

  • 2008.03.03 20:20:42feng zsuzsi

    acka: köszi, pont erre voltam kíváncsi.



    heart-shaped.box: a poszt arra igyekszik felhívni a figyelmet, h még gyártanak süvegcukrot, ami nagyszüleink csemegéje volt egykor, és látszólag rég eltűnt a piacról. de lám - csodálkozik egyet a poszt írója -, az ügyes németeknél még mindig van. ha azt mondom, h retró (tisza cipő, sport szelet, narancssárga-barna tapéta) akkor megvan? ;)

  • 2008.03.03 22:07:37graveland

    luxus 30 centes süvegcukrot minden sznobnak

  • 2008.03.04 01:10:22BlueBunny

    "a süvegcukor még él!"



    Nekem elég mozdulatlannak tűnik.

  • 2008.03.04 02:04:46trollkotze

    "hogy tudja megőrizni formáját ilyen ügyesen bevásárlótáskából ki-be pakolgatás után is, de megőrzi"

    Úgy, hogy - emlékeim szerint - kemény, mint a rosseb. :)

  • 2008.03.04 02:05:37trollkotze

    Süvegcukor-pornót a népnek! Háhá! (Ld. még uborkapornó)

  • 2008.03.04 07:45:49Picinger

    Én ilyet most látok először :)

    Mi ez?

  • 2008.03.04 08:43:58heart-shaped.box

    feng zsuzsi: köszi :) lehet, hogy túl fiatal vagyok. fogalmam sincs, hogy mi ez :)

  • 2008.03.04 11:44:44dzsedofka

    úú, én emlékszem. pontosan azért bírja a bevásárlószatyrokban, mert gyémántkeménységű. szinte érzem a fogaim alatt.:)

  • 2008.03.04 12:00:24fashion victim

    Ez pontosan miből van ? Mert sajna gőzöm sincs mi ez (pedig nem vagyok már ANNYIRA fiatal).

  • 2008.03.04 12:39:21lanina

    Suvegcukor gyarto: Magyar Cukor Manufaktúra Kft

    Es barmi meglepo cukorbol keszul, sima kristalybol, preselessel.

  • 2008.03.04 12:43:48lanina

    Hopsz, a gyartast rosszul irtam, akit erdekel a dolog itt olvashat rola:

    www.kfki.hu/chemonet/hun/eloado/kemia/cukor2.html

    vagy itt:

    mek.oszk.hu/00000/00060/html/024/pc002428.html

  • 2008.03.04 15:05:34zanzibar

    Én Németországból a fenti receptet Feuerzangl bowle-ként ismerem. Van egy ilyen "kultfilm" is kb. 1920-ból, karácsony előtt az adventi időszakban "kötelező" megnézni. Az egyetemeken óriás előadókban vetítik, a német diákok imádják, csillagszóroznak hozzá meg minden, tudják előről az összes poént. A főcímdalt minden nagyobb egyetemi buliban lejátszák úgy hajnali 3 körül, amit kívülről tudnak, üvöltik is rendesen, a tapasztalatom az, h a szomszédok általában ilyenkor szokták kihívni a rendőrséget, h tegyen végre rendet. A németeknek ez egyébként olyasmi ital, amit szilveszterkor készítenek általában, gyakran éjfél előtt és ezzel koccintanak. Nagyon finom, és ha nem figyel oda az ember az elfogyasztott mennyiségre, csúnyán be lehet rugni tőle. Árulnak egy speciális tartót is, amire rá kell fektetni a süvegcukrot, belocsolni rummal / konyakkal, meggyújtani, és ahogy a hőtől átmelegszik belecsöpög az egyéb alkoholba.

  • 2008.03.04 16:03:25fashion victim

    Lehet, hogy ünneprontó vagyok, de ha tényleg csak préselt cukorból van a süvegcukor, akkor rohatul nem értem a funkciójat. Ha mindenáron préselt cukrot akarok fogyasztani (ez még egyébiránt sosem fordult velem elő), akkor nyomok egy kockacukrot.

  • 2008.03.04 16:10:49acka

    Szivesen:))) Hmmm....TISZA CIPŐ......amit már nem abban a városban gyártanak,ahonnan elindult...:(

  • 2008.03.04 18:14:20hagymácska

    unitesóm nyomta ezt kétpofára..brrrr teljesen rosszul voltam tőle:))) síma cukor semmi extra és kőkemény..mi a fini rajta nem tudom..én inkább a fruttit nyoimtam az is retro már..persze a nagyiék idejében nagy dolog volt ezt értem is:)

  • 2008.03.04 21:53:11Strix

    Oké, a süvegcukor megvan, a krampampulit is vágom, de mi a bánatos lópikula az a tűzifogó?

  • 2008.03.05 00:10:17Sáfrány

    Strix, olyan fogó amivel nem égeted meg a kezed ha a másik vége forró. Cukorfogó is jó, vagy tortacsipesz, vagy péksüteményfogó, csak akkor konyharuhával kell fogni mert átforrósodhat a fém.



    Amúgy meg az benne a pláne amit úgy hívnak hogy hajszálcsövesség. Komolyabb teaboltok tartanak süvegcukrot Magyagrországon is.

  • 2008.03.05 12:27:03Strix

    Köszi Sáfrány, erre magam is gondoltam, csak az a gond, hogy ezzel az értelmezéssel nem áll össze a recept :S

  • 2008.03.05 12:42:12acka

    strix. szerintem a tüzifogó az a Lángelosztó,vagy egy vaslemezlap,amit akkor használnak,amikor nem akarják,hogy közvetlenül érje láng az edényt,hanem a láng,és a lábos,vagy jénai közé teszik.De hátha valakinek más ötlete van:O)

  • 2008.03.05 12:46:36acka

    megvaaaaaaaan tudod mi az? Azt a jénai tetejére kell rakni, ez egy lukacsos lemez darab,és a tál fölé rakva nem az italt,hanem csak a cukrot gyújtod meg,és az karamellizálódik,és szépen belecsöpög az italba.....tehát,megfogja a tüzet...azért tűzifogó:)