Brokkolikrémleves kétféleképpen glutén- és tojásmentesen

Fantasztikusan krémes, tökéletes ízvilágú krémleves brokkoliból, amihez két verziót is mutatunk most alapból glutén- és tojásmentesen, de elkészíthető tejmentesen is.

Ha sajt nélkül készítjük, akkor tejmentes, egyben vegán is lesz az ételünk.
Ha sajt nélkül készítjük, akkor tejmentes, egyben vegán is lesz az ételünk.Mizina

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 450-500 gramm fagyasztott brokkoli
  • 2 evőkanál univerzális gluténmentes liszt
  • 3 evőkanál növényi olaj
  • 2,5 dl növényi ital
  • 1 liter gluténmentes zöldségalaplé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • 15-20 dkg sajt (pl. fehér cheddar) (opcionális)
Recept idők

 

 

 

Elkészítés:

Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, tegyük bele a lisztet, és kevergessük, amíg aranybarna nem lesz. Adjuk hozzá a növényi italt és keverjük el, majd adjuk hozzá az alaplevet és a brokkolit. Forraljuk fel, főzzük puhára (kb. 15 perc), majd a sajt nélküli (tejmentes, vegán) verzióban azonnal pürésítsük mixerrel.

Ha sajtosat készítünk (akkor nem lesz se tejmentes, se vegán), akkor amikor puhára főtt a brokkoli, keverjük bele a reszelt sajtot két-három részletben. Ha elolvadt benne a sajt, mixerrel pürésítsük.

Ha szeretnénk a krémlevesünkben néhány brokkolit egészben is, akkor pürésítés előtt vegyünk ki néhány rózsával, és pürésítés után dobjuk vissza a levesbe.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Citromos-krémsajtos muffin: cukormentes, gluténmentes recept Citromos-krémsajtos muffin: cukormentes, gluténmentes recept

Illatos, könnyed, citromos muffin krémsajttal, tisztára olyan, mint egy finom sajttorta. Elkészítése gyors és egyszerű, glutén- és cukormentes recept, alacsony szénhidráttartalmú finomság.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Zöldséges rakott csirkemell laktózmentes sajtmártással (gluténmentes recept)

Egy nagyon egyszerűen elkészíthető fogás, mégsem a hagyományos csirke-rizs páros. Tökéletes olyan alkalmakra, amikor nincs sok időtök főzni, mégis friss ételt szeretnétek az asztalra varázsolni.

2020. augusztus11., 06:04

Brokkoli-cheddar falatkák – leveles tésztába töltve a legfinomabbak

Az egészséges brokkolival is készülhet vendégváró és gyors vacsora, ami akkor a legfinomabb, ha egy kevés parmezános besamelt is készítesz hozzá. Pillanatok alatt megvan, és még hús sem került bele.

2021. május28., 10:24

A brokkoli tésztával is finom, főleg, ha egy kevés pirított mandula is kerül a tetejére

Szeretnénk egy kicsit több brokkolit enni, de ahhoz rövid az élet, hogy párolva együk főtétel helyett. Ám durumtésztával, fokhagymával, mascarponéval és mandulával már egészen finom, ráadásul egészséges fogás készíthető belőle. Ha füstölt makrélát is teszel bele, még tökéletesebb lesz a végeredmény.

2020. november7., 06:04

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Brokkolis krokett? Zöldséggel és fokhagymával ügyesen feldobhatod a klasszikus burgonyaköretet

Dobd fel a kroketteket brokkolival és fokhagymával, és azok nemcsak izgalmasabbak, finomabbak, hanem egészségesebbek is lesznek! Ha ezt a verziót megunod, készítsd el karfiollal, mozzarellával és szerecsendióval is!

2021. március25., 10:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek