Plasztikai sebészet kamaszkorban, megőrültek?

Milyen beavatkozások végezhetők és mik nem, azaz vegyél-e a lányodnak melleket a ballagására?

Az utóbbi években egyre korábbra tolódik a plasztikai sebészeti, szépészeti beavatkozások korhatára, magyarul míg régebben csak kiöregedett dívák feküdtek a kés alá, ma egyre több tinédzser szeretne plasztikát. Miért nem vagyunk meglepve.

A plasztikai sebészek számára mindez részben gyakorlati, részben etikai problémát jelent: melyik beavatkozás mikortól biztonságos, mikortól végezhető, és mikor kell egyértelműen nemet mondani rá? Mik azok, amik a fiatal, növekedésben lévő szervezet esetén ellenjavalltak? Egyáltalán melyek azok a plasztikai beavatkozások, amik a tinik körében a legnépszerűbbek?

shutterstock 70763383
Shutterstock

Rod J. Rohrich, a Dallas Plasztikai Sebészeti Központ vezetője az alábbi szempontok mérlegelését javasolja.

Lézer, hámlasztás, feltöltés, botox

A tinik körében a legnépszerűbbek az úgynevezett nem invazív beavatkozások, vagyis azok a szépészeti beavatkozások, amelyek nem járnak valódi műtéttel. Ide tartozik a kémiai bőrhámlasztás és a lézeres bőrmegújítás, amelyek az akné okozta hegek eltüntetésére alkalmasak. Ezek segítenek elhalványítani az arcon lévő hegeket és foltokat. A szakember szerint ezzel nincs baj, tinédzserek számára is alkalmas beavatkozások.

Kevésbé jó ötlet a bőrfeltöltés és az ajakfeltöltés. A sebész szerint az USÁ-ban az elmúlt évek egyik trendje az ajak és a „pofi” (a járomcsont feletti rész) feltöltése hyaluronsavval vagy saját zsírral. A plasztikai sebészek jelentős többsége egyértelműen ellenzi az ilyesmit kamaszkorban: ekkor még növésben van az arc is, az arcberendezés változik, a túl sok injekciózás hegeket eredményezhet. Az pedig, hogy az időben elkezdett arcfeltöltés segít megelőzni a ráncok kialakulását és fiatalon tartja a bőrt, szimplán ostoba tévhit.

Nagy mell, kis mell

A mellplasztika is „keresett” műtét a kamaszlányok körében, de az USÁ-ban 18 éves kor alatt nem végezhető (hazánkban sem, szülői engedéllyel sem). A 18-22 éves korosztályban szilikon helyett sóoldatos mellimplantátumot javasolnak, kivéve, ha a páciensnek kifejezett, veleszületett melldeformitása vagy aszimmetriája van, a mell ugyanis még 20-22 éves korig nőhet, formálódhat.

És akkor nem beszéltünk még a szoptatásról: műtéti technikától függően elvben nem lehetetlen, hogy a mellnagyobbításon átesett nő képes legyen a szoptatásra, de természetesen nehézségeket is okozhat. A mellimplantátumok fajtáit, a lehetséges mellékhatásokat is hosszan lehetne tárgyalni - fontos, hogy mindezekről alapos felvilágosítást kapjon, aki a műtétet választja. 

Nehezebb kérdés a mellkisebbítő műtét, amelyet szintén gyakran szeretnének a kamaszok. A lányok esetében ennek oka sokszor a csúfolódás, zaklatás, amelyet nagymellű tinilányként elszenvednek, másrészt a hátfájás és a sportolásban való akadályozottság. Extrém nagy, háfájást és előnytelen tartást okozó mellek esetén ennek tényleg van létjogosultsága, és az extrém nagy mellű tinilányokkal végzett kutatások szerint a résztvevők életminősége jelentősen javul a műtétet követően – azaz, sokkal többen elégedettebbek az eredménnyel, mint mellnagyobbítás esetén, bár a kisebb mellekért cserébe attól kezdve együtt kell élni a mellek körüli sebhellyel. Hazánkban a mellkisebbítő műtét elvi alsó korhatára is 18 év.

Elálló fül, göcsörtös orr

Az elálló fül a nagy kivétel, ezt ugyanis fiatal korban is meg lehet és szabad operálni. A fülünk ugyanis viszonylag hamar eléri nagyjából felnőttkori méretét. A szakember szerint akár 6-7 éves korban, vagy kiskamasz korban lehetséges szakmailag az elálló fül korrekciója.

Az orr már nehezebb ügy: a nagy orrú vagy furcsa alakú orral rendelkező gyereket is szekálják a társai, az orrplasztika pedig a legtöbb esetben javítja az életminőséget és segít a problémán. Csak az a baj, hogy nem szabad elvégezni, amíg az orrunk még növésben van, vagyis 18-19 éves korig érdemes várni a beavatkozással – azaz a középiskolás éveket még nagy orral kell végigcsinálni.

Akkor kapja meg érettségire az orrot meg a melleket?

Ööö, ne. Az érettségire kapott plasztikai műtét a plasztikai sebészek szerint sem jó ötlet. A plasztikai műtétek, szépészeti beavatkozások igénye ugyanis széles skálán mozog, és ez a felnőtt páciensekre is igaz, de kamaszokra még inkább. Vannak az igazán kirívó esetek, ahol a korrekció valóban indokoltnak tűnik: az extrém elálló fül, a hátfájást, gerincdeformitást okozó nagy mell. Az orr már határeset, hiszen nem muszáj mindenkinek piszének lennie, együtt lehet élni egy karakteres orral, a mellnagyobbítás pedig már igazán szubjektív kérdés.

Szerencsétlen kamaszoknak épp elég a szociális médiából, az instán szelfiző tinicelebek felől rájuk ömlő nyomás: nem jó ötlet, ha a szülők is azt képviselik, hogy mindenkinek egyformának kell lennie, azaz tessék, lányom, itt a pénz, vegyél belőle pisze orrot meg C kosaras melleket, vagy mekkora a szokás manapság.

shutterstock 534277675
Shutterstock

Ráadásul bár elvileg több műtéti beavatkozás alsó korhatára a 18 éves kor, a testünk a húszas éveink elején még nagyon sokat változik (ezt saját élményből is meg tudom erősíteni, az érettségi tablófotómon még egészen nagy orrom volt, az egyetemi tablóra meg hozzánőtt az arcom többi része, vagy a jó ég tudja, de már elmúlt). És nem csak a testünk, hanem a testképünk is változik, azaz könnyen előfordulhat, hogy amit a tini nem szeret magán, azt később megszereti.

Ezek jellemzően az egyedi tulajdonságok: kamaszként az a biztos, ha belesimulunk a tömegbe és nagyjából ugyanúgy nézünk ki, mint mindenki más a facebookon, és ugyanolyan ruhákban is járunk, mert ha nagyon különbözik, kicikiznek. Később, a húszas-harmincas éveinkben megszerethetjük, ha kilógunk egy kicsit a tömegből, ha egyedi, saját stílusunk van, és ekkor lehet, hogy kifejezetten tetszik majd a sportos kis mellünk vagy az az anyajegy az ajkunk mellett, amit tizenhét évesen még hisztérikusan le akartunk szedetni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek