SZÜLŐSÉG

Kedves miniszterelnök-jelölt, akar ön gyereket szülni?

2017. augusztus 4., péntek 08:46

A férfi ellenfél szerint a népnek joga van tudni, hogy a jelöltnő tervez-e szülés miatt kiesni a munkából. Nekünk is van pár ötletünk, hogy mi mindent lenne joga megtudni a népnek a férfi jelöltről.

Már hét órája hivatalában volt Jacinda Ardern, az új-zélandi Munkáspárt frissen megválasztott vezetője, amikor a tévében nekiszegezték a kérdést: szeretne-e a közeljövőben gyereket. A politikusnő jelenleg 37 éves, és – mivel a műsorvezető mégiscsak érzékelte, hogy valami nem stimmel a kérdésével, virágnyelven tette fel, így: „A műsor előtt vitatkoztunk róla, hogy megkérdezhetem-e, Új-Zélandon sok nő érezheti, hogy választania kell a gyerek és a karrier, illetve a karrierének a folytatása között… úgy gondolja, ezt a döntést önnek is meg kell hoznia, vagy már meg is hozta?”

Magyarul: ön fiatal, és nő. Tervezi, hogy a közeljövőben gyereket szül?

Ardern egyébként korábban nyíltan beszélt arról, hogy óvakodik beleállni a vezető szerepébe – beleérve a miniszterelnöki szerepet is – mivel az nem feltétlenül tesz jót a családi életnek. Erre a kérdésre ezúttal még elég visszafogottan válaszolt: „Semmi baj, kérdezze csak nyugodtan, végül is egy csomó nőnek felteszik ugyanezt a kérdést. És hát az én problémám semmiben sem különbözik a többi új-zélandi nőétől, akik számos feladat és felelősség között zsonglőrködnek egész életükben.”

Nem sokkal később azonban a rivális párt vezetője, Mark Richardson már kerek perec úgy nyilatkozott a tévében, hogy márpedig az új-zélandiaknak joguk van tudni, hogy az ország minisztereljök-jelöltjének szándékában áll-e gyereket szülni. „Ha például munkáltató vagy, az ilyen jellegű információkat tudnod kell az alkalmazottadról” – fogalmazott. 

large0ceb.gif

Erre azért már Ardernnek is a tarkójáig szaladt a szemöldöke, és láthatóan dühösen védte meg az új-zélandi nők jogát, hogy megtartsák maguknak az ilyen jellegű terveiket, sőt, rámutatott, hogy  1993, a Human Rights Act elfogadása óta törvénytelen az alkalmazottakat és álláskeresőket aszerint megkülönböztetni, hogy terhesek-e, vagy terveznek-e gyereket a jövőben.

Mondjuk, szerintem Richardsonnak igaza van, tényleg jogukban áll tudni egy ország állampolgárainak, hogy van-e olyan körülmény, aminek a bekövetkezése megnehezítené, hogy a potenciális miniszterelnökük ellássa a feladatát. Úgyhogy lenne néhány kérdésem Richardsonhoz, ha véletlen ő nyerné a választásokat.

Szerintem jogában áll tudni a választópolgároknak, hogy:

  • Richardson tervez-e gyereket a közeljövőben. Egy rendes apa az anyával felváltva kel fel a babához éjjel, így egészen biztos, hogy hónapokig kialvatlan lesz, és nem fog tudni felelős döntéseket hozni. Emellett rendes apa négykor rohan haza a gyerekéhez, tehát nem tud éjszakába nyúlóan és hétvégén dolgozni a haza érdekében.

  • Tervez-e a közeljövőben óvszer nélkül szexuális kapcsolatot létesíteni a feleségén kívül bármely más nővel vagy férfival? Ha igen, hogyan kíván védekezni a szexuális úton terjedő, és őt hosszabb-rövidebb időre munkaképtelenné tevő fertőzések ellen?

  • Dohányzik-e, iszik-e alkoholt, használ-e kábítószert, és ha igen, milyen gyakorisággal, és tervez-e leszokni róla, mielőtt rákot kap, vagy valami?

  • Szándékozik-e a tengerben fürödni a következő kormányzati ciklusban, és ha igen, milyen óvintézkedéseket tesz cápatámadás/halálos medúzacsípés ellen?

  • Milyen ismert betegségei vannak? (Ide kérünk mindent felsorolni a bütyöktől a migrénig). Milyen örökletes betegségek fordultak elő a családjában? (Szintén kérünk mindent felsorolni, a miheztartás végett).

Természetesen nem vájkálni szeretnék, távol álljon tőlem. De azt gondolom, hogy mindezt jogában áll tudni az országa választópolgárainak, hogy felelős döntést tudjanak hozni, nehogy menet közben kidőljön a miniszterelnökük. Mert hát nem csak a gyermekágy az egyetlen, ami miatt egy időre fel kell függeszteni az embernek a munkát, ugye, nem is olyan nehéz ezt megérteni? 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta