SZÜLŐSÉG

Érkeztek, mint a királynők: egy-két számmal kisebb nadrágban

2017. április 10., hétfő 19:33

A terhesség és a szülés alaposan igénybe veszi egy nő testét, a kutatások szerint nagyjából egy év, mire regenerálódunk belőle. A szülést követő hónapok persze tipikusan nem arról szólnak, hogy anya jól érezze magát és hogy saját egészségére és szépségére áldozzon időt, pénzt vagy energiát – ugyanakkor amit saját érdekünkben teszünk, azt közvetetten a baba érdekében tesszük. A babának ugyanis olyan anyára van szüksége, aki egészséges és kiegyensúlyozott, vagyis kötelességünk tenni magunkért is.

A rendszeres mozgás nem csak a testi egészségünkre és természetesen a szépségünkre van jó hatással, de a szülés utáni depressziót is csökkenti. Kismamák körében egyre népszerűbbek az otthon végezhető mozgásformák. Ha pedig a szülést követően szétnyílt a hasizmunk, megereszkedett a hasunk, vagy csak egyszerűen szép hasat szeretnénk, akkor erre is találhatunk speciális gyakorlatsort.

IMG 3854

Bagyinka Tímea sportrekreációs szakoktató épp az ilyen esetekre dolgozott ki egy gyakorlatsort, ráadásul a módszert igazoló tudományos kutatások is lassan a végükhöz érnek. Tímeával a LoveYourBelly módszerről beszélgettünk.

Kidolgoztál egy gyakorlatsort a szülés utáni szétnyílt hasizom kezelésére. Honnan jött az ötlet, miért kezdtél el ezzel foglalkozni?

Egész életemet végigkíséri az irodalom, a művészetek, illetve a mozgás és a sport iránt táplált szeretet és tisztelet. Gimnáziumba biciklivel jártam, főiskolára görkorcsolyával. Ezek a szerelmek tartanak a mai napig, de a sportot választottam hivatásomnak. Illetve inkább úgy mondom, az élet választotta nekem a hivatásom, mert egy súlyos betegség kellett ahhoz, hogy rádöbbenjek, mi az én utam. A rekreáció elvégzése után rögtön kismamákkal kezdtem foglalkozni, még 2004-ben. Általuk találkoztam a rectus diastasis, azaz a szétnyílt hasizom esetével, mely már akkor is nagyon sok édesanyát érintett.

A szétnyílt hasizmon könnyű rontani, nem féltél, hogy kitalálsz egy gyakorlatsort, és inkább ártani fog, mint használni?

Félelem nem volt bennem, elhivatottság viszont annál inkább. A LoveYourBelly lényegében nem egy gyakorlatsor, hanem egy módszertan, most már klinikailag is igazolt technika, mely a sérült hasfal vagy a gerinc degeneratív elváltozása miatti renyhe has- és törzsizomzat rehabilitációjára született.

Hosszú évek kutatómunkája során alakult ki a módszer végleges formája. Tanulmányozni kellett hozzá a törzs teljes anatómiáját, hogy különböző mozgásformákban vagy napi rutintevékenységek közben hogyan mozdul a test, hogyan mozdul hozzá a gerinc és a has izomzata egy ép és egy sérült hasfal esetében.

Van olyan gyakorlat, ami árt? Én szülés után felüléseket csináltam, amíg meg nem tudtam, hogy az lehet, hogy rosszat tesz.

Igen, van olyan gyakorlat. Mindig a sérülés mértéke határozza meg, hogy mit és hogyan kell végezni. Szerencsére a has és a törzs könnyen, kézzel is tapintható és vizsgálható területe a testnek, így könnyen feltérképezhető a probléma és a kezelhetősége is. Nagyon fontos megtanulni, hogy utána hogyan lehet használni a testet, hogyan lehet a hasizmokat fejleszteni. Igazából van, amikor a "felüléseket" is lehet csinálni, csak nem mindegy, hogyan.

A gyakorlatsorod hatékonyságát kutatással is vizsgáljátok, ami nagyszerű, hiszen kevés alternatív módszer hatékonyságát támasztja alá természettudományos kutatás. Honnan jött az ötlet, hogyan csináljátok?

A klinikai kutatások egy közel 3 éves tudományos munka utolsó fázisai. Egyszer az egyik tanfolyamon ott volt a Semmelweis Tudományegyetem egyik phd doktora, egy kétgyermekes anyuka, akinek szintén a módszer hozta rendbe a hasát. Pár hónappal később kaptam tőle egy hivatalos, de annál inkább szeretetteljes levelet, amiben támogatást biztosítva felkért a közös kutatómunkára. A kutatási folyamat pedig most fejeződik be a Testnevelési Egyetem egyik laborjában.

Kiegészülve egy másik kutatóorvossal és két gyógytornász lánnyal, közel 150 anyukát vizsgáltunk meg klinikai körülmények között, ultrahangos képalkotás segítségével követtük a fejlődésüket és büszkén állíthatom, hogy minden hipotézisünket sikerült alátámasztanunk. Ehhez kellettek a lányok, akik dacolva a karácsonyi időszak kihívásaival, betegségekkel, ovival vagy munkahellyel, végigcsinálták a programot. És úgy tisztességes, ha megemlítem, hogy volt egy szem apuka is a kutatási csoportban, aki látva a felesége sikereit, kedvet kapott és csatlakozott, mert neki a sok hízás-fogyás miatt nyílt szét több, mint három ujjnyira a hasizma.

Jelenleg hogy álltok, vannak már eredmények?

A hivatalos összehasonlító elemzések elkészülése az idei nyár vége felé várható. Ez lesz a tudományos anyag. De a kézzel fogható eredmények már most itt vannak velünk. A kontroll méréseken együtt sírtam a résztvevőkkel. Úgy érkeztek, mint a királynők: egy-két számmal kisebb nadrágban és blúzokban mesélték, hogyan múlt el az eddigi mindennapos derékfájásuk, és hogyan lettek napról napra egyre magabiztosabbak.

Élsportolók is voltak a csoportban. Egy anyuka most készül a budapesti úszó világbajnokságra, és országos csúccsal nyert felkészítő bajnokságot. Az aranyérmét nekem és a LoveYourBellynek ajánlotta, ami azóta a legbecsesebb helyen csillog a büszkeségfalamon. Rengeteg szakmai elismerést kapunk, ez fontos, de még fontosabbak azok a visszajelzések, amelyek tőletek jönnek. Akár egy fotó egy régen áhított és most megvásárolt bikiniről – egy ilyet épp tegnap kaptam.

A gyakorlatsort nem csak szétnyílt hasizmú anyáknak ajánlod, hanem még kiknek?

Azoknak ajánlom, akik már a várandósság alatt szeretnének mindent megtenni a hasizmaikért, azoknak, aki már szülés után vannak és például sokat hordoznak. És akik valamilyen sérves elváltozással bírnak (gerinc-, hasfali-, köldök-, lágyék-, végbél-, hólyag- és hüvelyfali sérv esetén), gyermekkori szétnyílt hasizom esetén, gyenge törzsizomzat miatti hanyag tartás, gerincbántalmak és derékfájás esetén, illetve túlsúly meglétekor.

Én elég nehéznek találom a gyakorlatokat, ezért nehéz rávenni magamat otthon - dacára annak, hogy amikor csinálom, akkor tényleg nem fáj a hátam. Kapsz ilyen visszajelzéseket? Akik megtanulják nálad, valóban végzik otthon?

Persze. De minden kezdet nehéz. És túl kell ezen lendülni. Erre a fokozatosan felépített edzéstervet javaslom mindig. Ami ma kettő, az jövő héten négy ismétlésszámmal fog menni. Mert az izom az ébred és épül. És nem a has erősítése nehéz a feladatokban, hanem a feladat végrehajtásához kellenek más izmok is, a végtagok, a lábak, kezek, amelyek gyengébb pontjai a testnek.

De ha a jó oldalát nézzük a dolgoknak, szerintem senki nem fog megsértődni, ha az izmos hasa mellé kap még pluszban egy szép és feszes kart vagy belső combot is.

További nehézség, hogy te nagyon jól nézel ki és csodás kondiban vagy. A szülés után lestrapált anyukákat nem bizonytalanítja ez el? Mármint, hogy ők sose fognak így kinézni.

Ne hozz zavarba... Nekem ez a munkám, nem teheti meg mindenki, hogy napi 6 órát tornázzon. Ennek is van árnyoldala, sokkal többet használom a testem és voltak már ebből eredő sérüléseim is. De minél többet dolgozol egy izommal, az annál fejlettebb. Megfelelő edzéssel és megfelelő táplálkozással el lehet érni, amit szeretnél. A célnak reálisnak kell lenni, ez a legfontosabb.

A LYB mellett Aviva-tornát is oktatsz, és a pilates és jógaóráidra is rengeteg kismama jár. Honnan ez az érdeklődés a gyerekvállalás-anyaság téma iránt, miért épp ezzel foglalkozol?

Ez karma: egész életemben a nőkkel volt dolgom, anyukámmal, barátnőkkel, a saját nőiségemmel kellett dolgoznom és küzdenem. Még nem szültem, így csak találgatni szoktam, hogy ha megszületik majd a gyermekem, akkor vajon kislányt kapok-e.

A jellemzően női gondok gyógyítása gyógytornával gondolom, maga után vonja azt is, hogy legalább egy kicsit lelki anyja is legyél ezeknek a nőknek, nem? Van ilyen? Ezt hogy bírod?

Nem lehet máshogy csinálni ezt, mint úgy, hogy minden támogatásom, tudásom és erőm megosztom a körülöttem lévőkkel. Teszem ezt ébredéstől elalvásig. Felelős vagyok a több mint 100 oktatóért, akik ország- és világszerte viszik a módszer nevét, azért a közel 150 nőért (és ne feledkezzünk meg a fiúnkról sem), akikkel hétről hétre buzdítottuk egymást a kutatás alatt, egy tízezres közösségért, akiknek a fejlődését napról napra igyekszem segíteni a közösségi oldalakon, és azokért, akikkel a mindennapokon találkozom a tanfolyamokon és az óráimon.

Mindezt úgy, hogy nekem is néha nagy szükségem van támogatásra, nekem is vannak rossz napjaim, de mára már fel mertem vállalni ezt az oldalam is, hiszen nem vagyok sem sebezhetetlen, sem halhatatlan, én is csak egy egyszerű és esendő ember vagyok.

Az elmúlt pár évben a módszer hatalmas karriert futott be, már nem csak te oktatod, hanem oktatókat képzel szerte a világban. Hol, hány oktató van?

Eddig 113 oktatót képeztem ki és tanítottam meg nekik mindent, amit csak tudunk a szétnyílt hasizomról és annak kezelési lehetőségeiről. LoveYourBelly oktatók Magyarországon kívül már Nagyváradon, Csíkszeredán, Kolozsváron, Gyergyószentmiklóson, Sepsiszetgyörgyön, továbbá Brassó, Bécs, Linz, Barcelona, Athén, Izrael, Izland, München, Stuttgart, Szicília, az Egyesült Arab Emírségek, Thaiföld és Norvégia városaiban is elérhetőek. Boldogság volt ezt felsorolni.

2017. április 30-án második alkalommal lesz LoveYourBelly Workday — Zárjunk össze! , amikor is 12 országban, 89 helyszínen tartunk tanfolyamokat és workshopokat. És hamarosan elindítjuk a LYB SummerTeam online közösséget is, amelyben minden résztvevőnek ingyenes nyomonkövetést és konzultációt biztosítunk, táplálkozási tanácsokkal és sok-sok motivációval.

Ezzel az akcióval szeretnénk felhívni a figyelmet a rectus diastasis jelenségére és arra, hogy műtéti beavatkozás nélkül is orvosolható.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.04.10 20:53:04dollarpapa

  Érdekes, nálunk nem vált be. A 8000Ft-os kezdő óra kétharmadában azt hajtogatta Tímea, hogy a táplálkozás a legfontosabb (ami persze igaz de nem ezért mentünk oda) majd gyorsan megmutatott pár gyakorlatot de ha valaki nem tudta megcsinálni, akkor lekezelően és lesajnálóan gyakorlatilag megalázta a hozzá segítségért fordulókat. Időt nem szakított senkire.

  Egy nem túl tiszta lakásban, szűk térben akár 8 embert is kezel egyszerre de nem segít, nem korrigál semmit. Az elektronikus tanagyag nagy része szintén a táplálkozásról szól.

  Nem mellesleg elkísértem feleségemet és gondoltam megvárom ott, lekezelő és bunkó paraszt volt, hogy ezt mégis hogy képzelem.

  Lehet, hogy rossz napja volt, nem tudom de mi nem mentünk vissza, kidobott idő volt ez az egész.

  Mondjuk a kutya aranyos.

 • 2017.04.10 22:23:47D2

  [link]
  Promó?

 • 2017.04.11 02:53:23Hajni Kacsó

  Akkor nem ön végezte a gyakorlatokat? Sajnos semmit sem adnak ingyen, lapos hasat sem. Én egy hete csináltam meg a tanfolyamot, a táplálkozásra csak annyi figyelmet fordítottam hogy nem zabáltam édességet,és minden nap megcsináltam a gyakorlatsort! Nehéz,mert még most sem megy jól,de próbálom csinálni és lám egy hét alatt nálam már eredményes

 • 2017.04.11 02:56:18Hajni Kacsó

  És mellesleg, én sem örültem volna ha egy férfi végig nézi a tornát!ha valamelyikünk párja ott lett volna,még én is szóvá tettem volna hogy menjen el!

 • 2017.04.11 06:14:53dollarpapa

  Hajni, a konyhából hallgattam a tornát, nem kukkoltam senkit. Azt pedig anélkül is meg tudom ítélni, hogy mennyire volt segítőkész az instruktor, hogy végignéztem volna, hallani lehetett mindent.

  Ha az instruktor egyszer itt is elmondja, hogy a rosszul végzett gyakorlattal ártani is lehet, akkor szerintem nem irreális elvárni azt, hogy legalább megpróbálja korrigálni azokat a mozgásokat, amik nem mennek jól. Esetleg a hason kívüli izomcsoportokat is megvizsgálhatná, mert lehet, hogy éppen egy máshol letapadt/megrövidült izom miatt képtelenség megcsinálni azt, amit ő kitalált (mint utóbb kiderül ezért nem mentek feleségemnek azok a gyakorlatok, amikról a LYB szól és a manuálterápia vált be).

  A lapos hasért dolgozni kell axióma pedig evidens, nem kell kihangsúlyozni.

 • 2017.04.11 09:28:41Boule de Suif

  Nem gondolom, hogy ennek az órának az lenne a célja, a reális célja, hogy mindenki a végére tökéletesen végrehajtsa a gyakorlatokat.
  Amúgy sem lehet mindent kijavítani: Van pár alapszabály, amit be kell tartani,ezeket nagyon alaposan átbeszéltük, hogy mire kell figyelni, aztán gyakorlással rá fog érezni a többire.
  Egyébként az órán segített, valóban nem javított ki mindent, de ahogy mondtam, nem ez a cél.
  Lehet egyébként gyakorló órákra is jelentkezni,úgy tudom, az olcsóbb.
  Elmondanám azt is, hogy nekem is segített, nagyon hamar lett eredménye.
  Sajnálom, hogy az, hogy nem találtátok az oktatót szimpatikusnak, elvette ettől a kedveteket. Ezzel Ti veszítetek többet. Nagyon sokak szerint hatékony a módszer. Lehet, kellene adnotok neki még egy esélyt!

 • 2017.04.11 09:48:28dollarpapa

  A "nem javított ki mindent" és a "semmit sem javított ki" között hatalmas a különbség! Gyakorlatilag egyből lemondott azokról, akinek nem ment elsőre. Kb. mint a kórusos rövidfilmben. A kiscsoportos óra biztos jobb, arra akart elmenni feleségem de nem jött össze, pedig az biztosan jobb.

  Hasznosabb lett volna, ha az idő kétharmadát nem a táplálkozásról tartott előadás teszi ki, hanem a mozgás. A táplálkozást leírja az elektronikus tanagyagban is, minek élőszóban is ilyen részletesen kitérni rá?

 • 2017.04.11 09:57:23Boule de Suif

  Én nemrég voltam az órán. 2,5 órás volt, és az étkezésről kb 20 percet beszélt. Úgy tűnik, ezen már változtatott.

 • 2017.04.11 10:10:00Boule de Suif

  Nincs szüksége a Timinek, hogy fényezzem, de el szeretném mondani: nagyon profi a csaj, egyértelmű, hogy nagyon sok munkája van benne és sok éves tapasztalatra épít. A kommunikációs készségei is jók, igazán jó előadó is, érthető volt a tananyag, a kérdéseket is megválaszolta. Más órára is járok hozzá: szerintem szuper órákat tart. Lehet, kicsit hangulatember, de alapvetően egy jófej, melegszívű, kedves nő.

 • 2017.04.11 10:15:28dollarpapa

  Ez jó hír, akkor nálunk volt ilyen aránytalan a dolog.

 • 2017.04.11 10:56:40Hajni Kacsó

  Én nem a Timi óráján voltam,hanem egy vidéki oktatója tartott nekünk tanfolyamot,és én is nagyon meg voltam elégedve vele! Nálunk többször hangsúlyozta,szóljon akinek nem megy! Sajnálom én is a negatív tapasztalatot. Nekem csak pozitív élményem van és az eredmények is ezt bizonyítják!

 • 2017.04.11 11:10:14kékkrokodil

  Én nem szeretnék személyeskedni,úgyhogy nem írom le kinél voltam,DE dollarpapával vhol egyetértek. Nagyon sok volt a szövegelés evésről,hogy kik ők,értem én,hogy ez új meg jó dolog,de nem kéne 20 percig ecsetelni a dolgot. Amikor pedig feltettem egy kérdés,hogy más sportot lehet-e végezni,akkor folyamatosan azt a választ kaptam,hogy hát felülést nem...felülés így-úgy... Nem ez volt a kérdésem! De csak a felülést szajkózta a hölgy. Plusz meg se várta,hogy befejezzem a kérdést,már vágott a szavamba és tökre nem arra válaszolt amit kérdeztem. Miután 5x megkérdeztem ugyanazt,kaptam egy ilyen hümmögő-hammogó választ,hogy: hát ja...végülis..hmm igen. Úgyhogy igazából azóta nem tudom eldönteni,hogy az adott sportot lehet-e végezni amire rákérdeztem. A majdnem 2 órából kb. 20 perc volt torna és sztem azért a legtöbben ezért mennek oda. Legyen rövidebb és tartalmasabb vagy nem tudom,de nem dumcsizni mentem oda én sem ennyi pénzért. Egyébként kedves volt nagyon a hölgy és segített kijavítani a hibákat,ezzel nem volt probléma.

 • 2017.04.11 12:16:24sweetjane

  Azt gondolom, hogy ha valaki lapos hasat szeretne, akkor egy felkészült edző tud ebben segíteni, garantáltan bármelyik jobb edzőteremben. A másik, ha valaki többször széthízta magát, sose lesz olyan hasa, mint a címlaplányoknak, legalábbis nem sok esély van rá. És a táplálkozásnál kezdődik minden.

 • 2017.04.11 12:38:48isolde

  Szerintem a gyakorlatsor tényleg hatásos, nekem beválik, és hát van már egy csomó oktató, nem muszáj pont a ""feltalálóhoz" menni, ha vmiért nem szimpatikus. A személyes szimpátia nyilván elég szubjektív dolog, a hatékonyság meg egy másik kérdés.

 • 2017.04.11 12:41:22sweetjane

  Ja, és a hasról fogyás is ott kezdődik, hogy diéta meg kardió. Hasizomgyakorlatokkal nem megy le a zsír.

 • 2017.04.11 22:36:38gombakomba

  @sweetjane
  Ez a torna nem a fogyasrol szol, hanem a rectus diastasis, a szetnyilt hasizom korrekciojarol.
  Ez kialakulhat hizastol is (pocakosan hizok hatranyban), de a terhesseg onmagaban is elegendo hozza, akkor is, ha csak a normalis es szukseges mertekben no a suly.

 • 2017.04.11 22:38:22gombakomba

  Es ezt nem fogja akarmelyik edzoteremben egy edzo megmutatni neked.

 • 2017.04.12 09:38:24Kerkanna

  Teljesen egyet értek dollarpapaval. Nekem sem volt jó tapasztalatom. Ahhoz, hogy a táplálkozásról szóljon a 3/4 része a foglalkozásnak, ahhoz nagyon drága.
  Nekem is, és a mellettem levőnek is rögtön lejött a lekezelő hangnem, ezt már hazafelé menet beszéltük. A segítőkészség teljes hiánya, ennyi pénzért azért nonszensz! Az biztos, hogy 70% táplálkozás, és 30% mozgás a kulcs, és akkor mindenféle hókusz-pókusz nélkül sikerül fogyni hasról, és nem pénztárcából..... számla nélkül! :-)

 • 2017.04.12 15:43:37ica vagyok, bocs

  Sajnos dollárpapához hasonló tapasztalataim voltak. Magánórán voltam, ahol hárman voltunk fejenként 12000 forintért. A táplálkozással akart kezdeni Tímea nálunk is, de szóltunk, hogy szoptatós kismamákként inkább a gyakorlatokra lennénk kíváncsiak. Ez már nem tetszett neki.
  Mindenkinek lemérte a szétnyílt hasizmát, de nekem alig leplezett undorral csak annyit mondott: "Úristen ez nagyon szétnyílt!". Köszi, ezt eddig is tudtam.
  A gyakorlatokat bemutatta, de utána csak ímmel-ámmal korrigált. Fél évvel voltam szülés után, túlsúlyom is volt, és a terhességi toxémia következményeként még akkor is rettenetesen fájtak az ízületeim. Ilyen állapotban a sideplank nem könnyen kivitelezhető. Kérdeztem, hogy létezik-e átmenetileg könnyített gyakorlatsor - azt a választ kaptam, hogy a netes anyagban lesz - nem volt benne.
  Még mielőtt megkapom, hogy egy lazsálós disznó vagyok: táncpedagógus vagyok, a terhesség 8. hónapjának végéig tanítottam aktívan, a szülés utáni hat hetes kontrollról a próbaterembe vitt az első utam gyakorolni, és 11 hetes volt a gyerekem amikor visszamentem tanítani (igen, fájó ízületekkel).
  Számomra az egész foglalkozás egy kellemetlen, megalázó élmény volt, és végig éreztem a kelletlen, jajjlegyekmárrajtatúl hozzáállást.

 • 2017.04.12 17:22:03dollarpapa

  számlát ti sem kaptatok, ugye? :D

 • 2017.04.12 18:56:30Hajni Kacsó

  De kaptunk ☺

 • 2017.04.13 13:40:18Thor vagyok

  Én aviván voltam nála, hasonló tapasztalat. Flegma, mísz, nem oktat rendesen. Az én csoportomban csak azok érdekelték akik a teherbeesésért csinálták. Amikor jelentkeztem, rákérdeztem, hogy tényleg jó ez a módszer ciszták megszüntetésére, azt mondta, igen. Amikor a tanfolyamon már feltűnően minden gyakorlat arról szólt, hogy hogyan hozzuk meg a menstruációt, én pedig rákérdeztem, melyik használ ciszta ellen, akkor közölte, hogy ciszta ellen ez nem jó módszer. Egyszer mutatott meg minden gyakorlatot majd sorra bemutattuk mi is egyenként egyet, aztán egy órán keresztül a kiosztott Aviva könyvei sajtóhibáit javítgattuk ceruzával.

 • 2017.04.16 17:22:52fingusz

  hajni kancsó biztos rokon vagy részesül a bizniszből mert nagyon védi a madámot :D

 • 2017.04.20 15:07:36dollarpapa

  @fingusz: meg amúgy is, ki a fene regelne teljes néven?

 • 2017.04.24 14:49:42Hajni Kacsó

  Nem vagyok rokon, csak részt vettem egy ilyen oktatáson,és pozitív tapasztalataim vannak.és mint említettem,nem a Tímea óráján voltam,hanem egy vidéki oktató tanfolyamán. Sajnálom ha nektek negatív élmény volt. Baj hogy saját névvel regisztráltam? Fel vállalom a véleményem, nem rejtőzöm álnév mögé.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta