SZÜLŐSÉG

Segítség, mit lehet csinálni 11 hét nyári szünettel?

2017. április 6., csütörtök 20:03

Azt, hogy közeledik a tanév vége, onnan lehet tudni, hogy a gyerekek egyre jobban lelazulnak, ezzel párhuzamosan a szülők gyomrában, majd vállában egyre masszívabb görcs kezd kialakulni. Mert amíg a vakáció a gyereknek a felhőtlen boldogságot és a korlátlan szabadságot jelenti, a szülőknek a permanensen fennálló problémát: mégis, mi a jó francot csináljon holnap is a gyerekkel, kire bízza, ki vigyázzon rá, aki legalább a testi épségét képes megóvni (több-kevesebb sikerrel), és ad neki ebédet is?

Nem kis feladat, sőt, annyira komoly a helyzet, hogy kisiskolás gyerekek szülei csípőből vágják az adatokat: a nyári szünet pontosan 11 hétig tart, ezzel szemben a szabadság egész évre öt hét, ebből kettőt úgyis decemberben fognak kivenni, egyet tartalékolnak, ha bármi közbejönne, marad tehát kettő a nyárra. Szóval 9 hetet kell lefedni valahogy ötletesen.

Álom vs. valóság

Ha a nyár az ideális módon telik, akkor a végére a gyerek a sok szabadidő, kaland, és jól megválasztott inger hatására önmagára talál, a teste izmos, egészséges, D-vitaminnal töltött, bőre barna, haja szőke lesz, a lelke szabad, a fantáziája szárnyaló, élményeinek, hobbijainak és barátainak száma pedig ugrásszerű növekedést mutat.  Esetleg szerelmes is lesz, de ez opcionális.

shutterstock 589964051

Na és akkor ott vannak a realitások, úgy is mondhatnánk kissé profánul, hogy bilibe ér a kezünk, és a rutinos szülő végül már azzal is megelégszik, ha a gyerek még este is megvan, egészben van, és nem szottyadt össze az unalomtól, vagy az egész napos telefonozástól/gépezéstől/tabletezéstől.

A kettő között kellene megtalálni az arany középutat, amihez, lássuk be, segítségre lesz szükségünk. Sok-sok segítségre. Nagyjából bárki és bármi befogható, aki él és mozog, és a képernyőnézésnél értékesebb ingert tud biztosítani a gyereknek (az ebéd lehet rántotta is, nem fog belehalni, úgyis van gyümölcs, meg főtt kukorica). 

Szervezés kérdése

A helyzet az, hogy univerzális megoldás, mindenki számára járható út nem létezik. A nyarat mindenki egyénileg oldja meg, amire jól lehet tréningezni olyan alkalmakkor, amikor például ott kell lenni a szülői értekezleten, miközben valaki otthon vigyáz a lázasan fekvő kicsire, és a nagyobbnak is el kell jutni valahogy a táncórájára. Szervezés kérdése az egész. Csak a nyári szünet nem egy estéből áll, hanem hetvenhat napból és estéből, ami azért komoly különbség.

Vannak azért bejáratott utak, amik személyre szabva jól működhetnek, szóval most jön a cikk érdemi része, bocsánat a sok bevezető hablatyért.

Nagyszülők

Legkézenfekvőbb segítségnek ott vannak a stramm, kiváló egészségnek örvendő, ugyanakkor már nyugdíjas éveiket töltő nagyszülők, korlátlan idővel és türelemmel. Ezzel csak egy baj van, hogy akinek ilyen rendelkezésre áll, az el sem olvassa ezt a cikket, mert annak egyáltalán nem probléma a nyári szünet, még ha egy szekérderéknyi gyereket is kell elhelyeznie. Sőt, alig várja a vakációt, hogy ne kelljen már reggelente nekizúdulni, és időre beérni az iskolába, és még a reggeli kakaós csigát is a nagyi hozza magával. Vagy falun nyaraltatja a gyerekeket végig, hétvégén pedig csirkepörkölttel várja a szülőket látogatóba. Ez, mondjuk, elég botrányosan hangzik, úgyhogy velük többet nem is foglalkozunk, ugorjunk!

shutterstock 45340903

További rokonok

Hát ezt azért meg kell fontolni, mert az ő segítségük ugyanolyan eséllyel tud szuperül, vagy botrányosan rosszul elsülni. Ki ne emlékezne a midlife crisis-on már rég túl lévő nagynénivel töltött hetekre valami festői panelrengetegben (aki nem, az szerencsés), aminél lehet, hogy egy foghúzó tábor is élvezetesebb lenne a helyi művelődési házban, haverok nélkül.

Ezzel szemben éppen egy ilyen rokoni deus ex machina miatt nyerte el a fiamnál a legjobb nyár ever címet a tavalyi, amikor is az unokatestvérem összegyűjtötte a család gyerekeit, és tábort szervezett nekik a balatoni nyaralójukban. Mindenki remekül szórakozott, végül, úgy tíz nap után telefonált a hét éves kisfiam, hogy most már érte mehetnénk, mert egy kicsit hiányzunk, és különben is, elvágta az ujját egy kagyló.

Ehhez sajnos szükség van egy jó fej, bevállalós rokonra (áldassék a neve!), egy megfelelő méretű, vidéki házra, lehetőleg valami izgalmas környéken, és minél több, hasonló korú unokatestvérre, akivel együtt lehet csapatni, de hát semmi sem lehetetlen, ez is összejöhet.

Haverok családja

Szintén némi mázli kell hozzá, de nem lehetetlen, ha a gyerek barátjának az anyukája otthon van, például kistesóval. Ebben az esetben furcsa, de anyuka is roppant hálás lesz, ha vigyázhat a mi gyerekünkre, addig sem szívja a vérét a sajátja, hogy unatkozik, csináljanak már valami programot. (Otthondolgozó szülők nem jönnek szóba, most szólok, ők ugyanis dolgoznak, nem érnek rá prüntyizni még a sajátjaikkal sem, fájdalom.)

Szervezett programok, táborok

Profik által szervezett programok közül a legkézenfekvőbbek a mindenféle táborok (itt egy szuper táborkereső). Ezeket nem árt jó előre belőni és lefoglalni, mert a menőbbekbe nem igazán marad már hely az utolsó pillanatban. Igaz, a jobb táborok nem igazán olcsók, ami mégiscsak szabályozza némileg a keresletet. Meg a mi lehetőségeinket is.

Csak egy ötlet: ha a haver gyeses anyukája heteken át terelgette a mi gyerekünket, esetleg felajánlhatjuk cserében, hogy befizetjük az ő gyerekét a miénkkel együtt egy napközis táborba, ahová el is hordjuk őket reggel-este. Ha szabadkoznak, nyugodtan mondjuk, hogy ők tesznek szívességet, ha elfogadják, mert egyedül nem menne el a gyerek, de nagyon szeretne, szóval.

Szintén irigylésre méltó helyzetben vannak azok a szülők, akik valami szocialista típusú nagyvállalatnál dolgoznak, ahol kötelességének tartja a cég a dolgozók gyerekeinek nyári szórakoztatását. Nincs mese, ezekbe el fog menni a gyerek.

A különböző iskolai táborokat is érdemes megragadni. Itt nyilván nem a városi napközis táborra gondolok, amikor is egész héten valamelyik iskola udvarának az aszfaltján aszalódnak a gyerekek, különleges programként nyakláncot fűznek pattogatott kukoricából, a hét fénypontja pedig a közös fagyizás.

shutterstock 249485935

Ezzel szemben elég sok településnek van nyaralója a Balaton partján, vagy valami festői vidéken, ahová több turnusban is viszik a gyerekeket. Ez hatalmas kaland szokott lenni, és az ára is viszonylag baráti. Mármint ahhoz képest, mintha az egész családnak, négy főre kellene szállást és ellátást fizetni ugyanott, plusz gokart, kalandpark és cirkuszbelépő.

Egyházi iskolákhoz általában tartozni szokott gyülekezeti tábor is, ami nálunk eddig szintén minden évben nagyon jól sikerült, de hát ez nyilván sokban függ a szervezők személyiségétől. Az áruk viszont verhetetlen, ötezer forintból én a kajájukat sem tudnám kihozni egy hétre, ott pedig még programok is járnak érte. Ezek a táborok általában teljesen nyitottak, bárkit szívesen látnak, viszont egészen biztos, hogy imádkoznak is, csak szólok.

És amit semmiképp

Hacsak nem akarsz közutálatnak örvendeni, soha, semmilyen körülmények között ne egyezz bele, hogy a gyerek veled együtt bejárjon a munkahelyedre! Tudom, ezt jószántából senki sem választja, csak ha minden kötél szakad, de hát sajnos „anya dolgozója” a lehető legrosszabb megoldás. Oké, egyszer-kétszer belefér. De egész nyárra semmiképp, mert meg fogtok őrülni, mindannyian. Te nem tudsz dolgozni, a gyerek unatkozik, és mindenkit feltart, a többiek meg szintén nem haladnak a munkájukkal, mert a gyerek feltartja őket, és a végén a kollégák jobban fogják várni a szünet végét, mint te magad, vagy a gyerek.

Amikor a válás jó hír:(

Tudom, morbid, de ebből a szempontból például kimondott előny lehet, ha már nem éltek együtt a gyerek másik szülőjével, viszont nem is tűnt el végleg, hanem továbbra is kiveszi a részét az utód gondozásából. Ebben az esetben ugyanis a nyár fele máris a másik fél problémája, oldja meg ő. És hát öt és fél hét mindjárt jobban hangzik, mint tizenegy.

Rutinos szülőként szólok, hogy a nyár szervezésekor először ki kell jelölni a családi együttlétre szánt két hetet, ami mozdíthatatlan. Amikor pedig kezd összeállni a nyári program, mindenképpen hagyni kell további egy vagy két hetet, amikor nincs egyáltalán semmi, ugyanis a tapasztalat azt mutatja, hogy valami mindig beesik. Annál pedig nincs lúzerebb érzés, amikor nem tud kihasználni a gyerek valami szuper lehetőséget, csak azért, mert elfoglaltabb, mint a Világbank elnöke. Nyáron. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.04.06 23:04:20bestpixel

  "...a nyár fele máris a másik fél problémája, oldja meg ő.". Már bocs, de ennél bunkóbb szöveget nehéz leírni a saját gyerekkel kapcsolatban!

  (Egyébként meg add a gyereked a fotós Alkotótáborunkba! A cikkben linkelt táborkeresőn is fent vagyunk... ;) )

 • 2017.04.06 23:16:35Primilla

  Persze félre lehet érteni, ha valaki akarja, de nyilván nem a gyerek a probléma, hanem a 11 hét.

 • 2017.04.07 13:37:40laci_52

  Még egy lehetőség kimaradt: több gyerek, nagyobb korkülönbséggel. Ilyenkor a nagyobb, már tinédzserkorú gyerekre napközbenre rá lehet hagyni a kisebbet. Ez nálam működött.

 • 2017.04.07 17:57:43efi

  Meg kell rövidíteni a 11 hetet 7-re. Már rég meg kellett volna lépni.

 • 2017.04.07 18:22:16Karpenko

  Kedves efi!
  Ha megrövidíted a 11 hetet 7 hétre az csak első látásra tűnhet jó megoldásnak. Végül is, gyerekekről van szó, akiknek végső soron az oktatási intézmény a munkahelyük, ahol ugyanúgy elfáradnak, ahogyan a szüleik is elfáradnak a munkahelyükön.
  Ráadásul ezek az oktatási intézmények nem alkalmasak arra, hogy egy vidám, 40 fokos kánikulában tartózkodni lehessen bennük. Sőt. De az biztos, hogy nem légkondicionált irodák.
  Továbbá a tananyag, így a gyerekek terhelése is tovább nőne.
  Összegezve: 40 fokban, hulla fáradtan, még részletesebben lehetne foglalkozni mondjuk a A kőszívű ember fiaival.

 • 2017.04.08 03:56:56Lady Scarlett

  Csak úgy csöpög a negédességtől ez a poszt, amellett hogy kissé kioktatás szaga is van, fájdalom.

  Még érdekelne is ha nem lenne ez a kibszott megmondó stílusa, sőt még hagynám is csapatni...

  Bszki ezek a szavak...na jó nem megyek bele jobban, a végét már el sem olvastam annyira irritált a klisés szóhasználat és a stílus.

  Szerintem minden szülő el tudja dönteni hogy mit kezdjen a rendelkezésre álló idővel. Akár nyári szünet akár tavaszi, akár téli.
  Ehhez jól jönnek a tippek,köszönettel, de leginkább a konkrétumok. A többi fellengzős sallang.

 • 2017.04.08 08:50:24gabardin

  Valószinű, hogy több szabiból lehet gazdálkodni... hiszen a gyermek(ek) után is jár pótszabadság.
  Aztán nem kötelező, mind a két szülőnek egyszerre szabin lennie, lehetnek külön apás és anyás napok.
  Van ügyelet is nyáron és nem az orvosi ügyeletre gondolok.
  Decemberben sem tartanak pisztolyt a fejünkhöz, hogy két hetet vegyünk ki.

 • 2017.04.08 17:16:32efi

  Karpenko
  A gyerekek tökéletesen kipihenik magukat 5-6 hét alatt - ahogy sok más országban is - a nyár végén 99%-a már csak nyúlik-málik, fetreng. A 40 fok nem ide tartozik, másnak is melege van, amúgy meg egyáltalán nincs júniusban 40 fok.
  A terhelés természetesen kisebb lenne 10%-kal, mert a tananyag 37 helyett 41 héten oszlana el. Ezt mindjárt lehetne arra fordítani, hogy f9 - 9-kor kezdődjön az iskola.
  Végül arról nyilvánvalóan nem a gyereket kell megkérdezni, hogy kisfiam hány hét szünet lenne elég a feltöltődéshez, mert ő 52-t fog mondani.
  Az igazság ezzel szemben az, hogy valójában a tanárok hócipője van tele a nyár elejére az egésszel (ahogy az egész napos ricsajtól sem a gyerek feje fáj, hanem a tanáré, holott a gyerek még többet is van a többi között), ezért ők védik a hosszú szünetet, meg hát nem szívesen mondanának le az otthon töltött nyári hetekről. Senki nem mer hozzányúlni, mert hát 50 éve így van, akkor biztos jó. Nem jó.

 • 2017.04.09 10:50:14Karpenko

  Kedves efi!

  Képzelem, amint a fél kilenc, kilenckor kezdődő tanításra hurcolják a gyerekeket a szülők, majd még kilencre beérnek a munkahelyükre is.
  A 40 fok csak nyilvánvaló szélsőség volt. A magyar iskolák még a 30 fokos melegben is tűrhetetlenek. Kérdezz meg erről egy bármilyen gyermeket. Ahol el kell tölteni egy tanítási órát úgy, hogy közben dől be a tavasz az ablakon a szemedbe, a tarkódra, a fejedre... Persze, másnak is melege van. Csak nagyon nem mindegy, hogy egy hétévesnek van melege, vagy annak, aki már régen túl van ezen.
  Ne nyissunk vitát a 10%-os csökkentésről. Magyarországon vagyunk, így egészen biztosak lehetünk abban, hogy az így megnövekedett időben nemhogy csökkenne, de inkább nőne a terhelés mértéke. Hiszen ott az a rengeteg idő, amit ki kell tölteni valahogyan. Az OFI-nál nem gyerekekre / emberekre terveznek.
  Továbbá kutatások bizonyítják, hogy a hagyományos, klasszikus, többgenerációs családmodellek felbomlásával többet ártunk a gyerekeknek, mint használunk. Azzal, hogy rengeteg időt kell a kortársaik között tölteniük, még kialakulatlan személyiségmintákat látnak, és azt sajátítják el. Nem a már erős, stabil, kipróbált mintát látják, hanem egymást.
  A nyári szünet hossza valamivel régebbi, mint 50 év.
  A tanárokról meg annyit, véletlenül tudom, hogy júniusban még javában gályáznak az iskolában. Augusztusban meg ismét. A július, időkibővítő szerkezet hiányában meg pontosan ugyanolyan hosszú, mint bárki másnak.
  És valljuk be: néha mi magunk is vágyunk rá, hogy a "nyúlik-mál(l)ik, fetreng" legyen az összes opció.

 • 2017.04.09 15:02:57efi

  Karpenko
  Folytatva gondolatmenetedet nekem ebből az jön ki, hogy eleve 15-16 hétnek kéne lennie a nyári szünetnek....
  Az élet nem habostorta. Igen, a meleg kellemetlen. Ülni a 4 fal között is a tavaszi madárcsicsergésben is. De kötelezettségek is vannak. Egyébként a nálunk melegebb Horvátországban és Franciaországban (utóbbiban sokkal) kevesebbel is beérik. Amúgy a panelban is meleg van, meg az utcán is. És a suliban is rövidnaci kisszoknya trikó papucsban nyomják, semmi különbség.
  Ja, és igen örülnék én annak is, ha júliusban 31 napot egyben otthon lehetnék. Úgyhogy azért ne úgy állítsuk már be, hogy ez lenne az akadálya a dolognak.

 • 2017.04.10 08:37:50zizi77

  Efi, annyit vegyél figyelembe, hogy ahol kevesebb a nyári szünet, ott sokkal több az évközi! Azt is meg kell oldani valahogy. Ha megnézed a francia szüneteket, szerintem összességében még sokkal több is a szünet, mint nálunk.
  [link]
  Személy szerint picit több évközit tudnék elképzelni/pl a tavaszi baromi rövid/, és 1-2 héttel rövidebb nyárit. Júniusban valóban nincs még jellemzően 40 fok, de júliusban elején már bőven.

 • 2017.04.10 08:52:26zizi77

  Efi, azt nem tudom honnan vetted, hogy a horvátoknál kevesebb a nyári szünet, mert szinte napra ugyanakkor van, mint nálunk.

 • 2017.04.10 19:36:35efi

  Jogos, Szlovénia akart lenni.
  [link]

 • 2017.04.11 12:43:14Kultúrnéni

  Gondoljon vissza mindenki a saját gyerekkorára, hogy mit jelentett neki a nyári szünet, aztán álljon elő olyan nagy okosságokkal, mint a nyári szünet lerövidítése. Ez az egy jó dolog maradt kb. a magyar oktatási rendszerben.

 • 2017.04.12 08:49:14zizi77

  Efi, eszerint meg 10 nappal rövidebb, mint a miénk. Azért az nem valami komoly különbség.
  [link]

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta