SZÜLŐSÉG

Gyorsabb a szülés, ha lehet közben enni

2017. március 10., péntek 11:13

Vajúdás közben nem eszünk, és szigorúbb helyeken, például ahol én szültem, inni sem szabad: egy ponton úgyis rád kötik a cukros infúziót, abból jön folyadék is, energia is, mi a probléma. A szigorú szabálynak van értelme, vajúdás alatt ugyanis előállhat olyan állapot, amikor sürgős császármetszésre és/vagy műtéti beavatkozásra van szükség, tele gyomorral pedig nem lehet (illetve kockázatosabb) altatásos érzéstelenítést végezni.

A természetes szülés hívei szerint persze ez totál felesleges emberkínzás, a cukros infúzió nem olyan, mintha ennénk-innánk, és sokkal hatékonyabban képes az ember szülni, ha jól érzi magát, mint ha infúzióhoz kötve éhezik. A sürgős esetek, amikor azonnali, altatásos műtétre van szükség, pedig igen ritkák, és emiatt felesleges minden egyes egészséges nőt hosszasan éheztetni – hiszen a vajúdás a tágulási szakasszal együtt egy napig is simán eltarthat.

Egy friss összefoglaló tanulmány most az utóbbi tábor véleményét látszik igazolni, pedig a Szülészet és Nőgyógyászat (Obstetrics and Gynecology) nevű orvosi szakfolyóiratban jelent meg. A kutatás eredményei szerint azok a nők, akik ehettek vajúdás közben, hamarabb megszültek, mint azok, akik csak jégkockát vagy pár korty vizet kaptak.

shutterstock 229883548

Enni vagy nem enni?

Apróságnak tűnik, mégis évtizedek óta vita tárgya a vajúdás alatti étkezés vagy koplalás. Az egyik első tanulmány az 1940-es években íródott a témában, ez arról szólt, hogy hasznos lenne, ha a nők inkább nem falatoznának vajúdás alatt, mert ha műtétre kerül a sor, akkor a tele gyomor komoly veszélyforrást jelent. Utóbbi megállapítás ma is ugyanúgy érvényes: ha tele gyomorral elaltatnak, a gyomortartalom visszafolyhat a tüdőbe és ott úgynevezett aspirációs tüdőgyulladást okozhat.

Az aspirációs tüdőgyulladás gyakorisága 0,5 százalék alatt van, ha az embert üres gyomorral altatják, és 2 százalék körüli, ha tele gyomorral kell megműteni (mert sürgősségi műtét szükséges és azt a pár órát sincs idő kivárni, mire kiürülne a gyomor). Az aspirációs tüdőgyulladás veszélyes dolog, nehezen gyógyul, sok szövődménnyel járhat (tüdőtályog, tüdőtágulás, légzési elégtelenség), az altatással összefüggő halálesetek 10-25 százaléka aspirációból ered. Szóval nem vicc, egyértelmű, hogy hacsak lehet, érdemes elkerülni, hogy az embert tele hassal altassák el egy műtéthez.

Ugyanakkor a negyvenes évek óta sokat fejlődött a fájdalomcsillapítás, ezért napjainkban a szülészeti ellátásban elég ritka az altatásos műtét. A császármetszések nagy része gerincvelői érzéstelenítésben történik, ahhoz nem kell aludni. De hiába ritka az olyan eset, amikor el kell altatni az anyát, mégis létezik, mivel egyes szülészeti szövődmények esetén csak így lehet biztonságosan operálni. És mivel teljes egészében, száz százalékban sosem lehet kizárni, hogy épp ennek az egészséges nőnek ez a jól induló vajúdása fog a műtőasztalon végződni, így a jelenlegi ajánlások koplalást javasolnak.

Hatékonyabban szülünk, ha legalább inni kapunk

A kutatók most az eddig megjelent olyan vizsgálatokat összegezték, ahol vajúdás alatt csak pár korty vizet vagy jégkockát kapó nők csoportját hasonlították össze vajúdás alatt ennél többet evő nőkkel. Az „ennél többet evő” csapatban elég nagy különbségek mutatkoztak: volt, ahol bármit ehettek a nők, volt, ahol mézes datolyaszirupot kaptak, néhány másik kísérletben szénhidráttartalmú italokat engedélyeztek (szóval a darabos ételt azért kevés esetben engedték, inkább folyékony dolgokról volt szó). Összesen tíz kutatás eredményeit összegezték így, amelyben majdnem négyezer nőt vizsgáltak.

Az eredmények szerint a koplaló és a nem koplaló csoportban nem volt eltérés az altatásos szövődményeket illetően, ugyanakkor a nem koplaló nők kimutathatóan rövidebb ideig vajúdtak. A tanulmány szerzői szerint azért ez nem azt jelenti, hogy akkor két pofára majszolhatjuk a rakott krumplit és a nutellás zsömlét a szülőágyon: úgy gondolják, hogy a szénhidráttartalmú, folyékony élelmiszereknél talán érdemes meghúzni a határt. Vagyis a tudomány mai állása szerint érdemes lenne átgondolni a nagyon szigorú koplaltatást és legalább a cukros italokat beengedni a szülőszobába. Esetleg egy-két kocka csokit?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.03.10 11:46:51Rébusz

  Szülés közben enni? Szerintem akkor mindent érez az ember, csak pont éhséget nem. Másrészről miért vállalna be egy anya egy akkora rizikót, hogy esetleg pont nála lesz komplikáció és emiatt altatás? Sajnos nyugaton sokkal fegyelmezetlenebbül zajlik a szülés levezetése, finoman szólva. Már maga ez a kutatás is csak a tapasztalataimat támasztja alá, inkább a magzati szívhangot ellenőriznék és bevetnék minden szakmai tudásukat, amit kell. Arrafelé lassan már az apának is megengednék, hogy levezesse a szülést, hiszen ez egy olyan természetes dolog.
  Gerincvelői érzéstelenítést sem kaphat mindenki, sőt, nagyon sokan elzárkóznak tőle, akkor marad az altatás.

 • 2017.03.10 12:00:28zizi77

  Nem mindenki szül 3-4 óra !
  Az elsővel indítani kellett 3napig!!! kínlódtunk. Szép lett volna, ha nem hagytak volna némi bevitelt.
  2.-3.-nál terhességi cukrom volt, aminél szigorú diéta van, időre KELL enni. Ketteske 10 óra, Hármaska 7 óra alatt született. Ezalatt szükség volt a pótlásra, mert semmi erőm nem lett volna a kitolásnál.
  Megértem az üres gyomor értelmét, de szerencsére a legtöbb helyen ennyire már nem szigorú a protokoll, csak ha valóban esélyes a császár.

 • 2017.03.10 12:08:53min

  ketteske meg hármaska....atyaég :-D

 • 2017.03.10 12:13:38zizi77

  min, Na most mond! Így is anyakönyveztük Őket! :-)

 • 2017.03.10 13:31:30novicia82

  Nekem egyszer jutott eszembe, hogy esetleg valamiért ne lehetne enni közben :) Az elsővel másfél napig tartott....végig kórházban. A másodikkal 15 órát, ebből 8 órát voltunk a kórházban.

 • 2017.03.10 13:33:23Csíkosmami

  Én is hiába könyörögtem legalább egy kis vízért, azt sem engedték. Kiszáradt a szám, fájt a torkom és pocsékul éreztem magam, főleg úgy, hogy alapvetően alacsony a vérnyomásom és sokat kell innom. A magyar kórházakban (tisztelet a kivételnek) valóban nem veszik figyelembe a kismama közérzetét és érzelmeit, csak az elavult protokollnak akarnak megfelelni.

 • 2017.03.10 13:44:12kovacsbelane

  Rébusz: van, akinek tovább tart a vajúdás-szülés, mint 3-4 óra, ők azért megéhezhetnek, főleg, ha mondjuk reggel indul be a szülés és előző nap vacsoráztak utoljára.

  A vajúdás alatt simán meg lehet éhezni, főleg ha elhúzódik, és a kitolásra még az erő is elveszik az ember lányából. Más kérdés, hogy nekem a fájások iszonyú hányingert okoztak és két összehúzódás közötti aludni akartam mindenáron.
  Nyilván senki sem komplett 3 fogásos menüt szeretne elfogyasztani a kitolás előtt közvetlenül, de mondjuk egy szelet csoki, pár falat keksz jól jöhet, néhány korty vízről nem is beszélve.

 • 2017.03.10 14:56:02Mancilla Pectoralis

  Én 17 órát vajúdtam.A SOTE-n engedték a kockacsokit meg víz ivását.Aztán sürgősségi császár lett a vége,de nem altatásban ,így tökmindegy volt mit ettem,mit nem.

 • 2017.03.10 14:57:42Rébusz

  @kovacsbelane: én egy 8 órásra is értettem, amit írtam, tehát tapasztalat ;-) De lehet, hogy vannak olyan "szerencsések", akiknek még az étvágyuk is megjön a vajúdás közben (másik véglet)
  @Csíkosmami: addig jó a magyar kismamáknak, amíg a magyar kórházak, orvosok követik a protokollt! Addig van a legjobb kezekben a baba, hidd el. Sajnos a szülés kapcsán mindig azt hozzák fel, amit te írsz, az anyuka érzelmei, közérzete, ez a cikk is erről szól és az egész nyugati hozzáállás is, ami kezd hozzánk is beszűrődni. Nem azt mondom, hogy ez ne lenne fontos, de a legeslegfontosabb hogy a gyerek egészségesen jöjjön világra, hogy neki legyen a lehető legkíméletesebb a születése. Bármilyenek is legyenek ugyanis a körülmények, a szülés ugyanolyan, mint ezer évvel ezelőtt, komplikációk ugyanúgy lehetnek. De szülés kapcsán állandóan az anya komfortjáról beszélnek, amióta ez divat lett. Amikor mi születtünk, akkor még a szüleink első sorban arra gondoltak, hogy a gyereknek ne legyen baja és nem azon, hogy milyen pózban AKAROK szülni (mindegy, hogy a gyereknek lehet, hogy az lesz-e az ideális, előbb megszületett volna a sokat szidott kővágó pózban) és hogy a szülész nem VÁGHAT. Stb.

 • 2017.03.10 15:37:37wmiki

  Sőt a legjobb az otthon szülés.
  Amellett miért nem kampányol ez a propaganda oldal?

  Hiszen az a fejlett nyugaton, ahol TB támogatott a homeopátia, és nem kötelezőek a védőoltások, már bevett gyakorlat.

 • 2017.03.10 22:06:41fityfirity

  24órás szülés, a bubis ásványvizet a kház adta. Enni eszembe sem jutott. De még 2-3nap múlva sem szivesen kajáltam, pedig komoly menükből válogathattam. (Megette apa)

 • 2017.03.11 07:28:08Katemi

  Nekem mindegyik szülésnél (3 gyerekem van) pár korty víztől is hányingerem volt, szerencsére kb. 4 órás vajúdás után születettek, úgyhogy így könnyebb volt kibírni. Éhes amúgy se lettem volna, de jólesett volna többet inni, ha nem hánytam volna tőle. De annak aki bírja, szerintem nem árthat a folyadékbevitel, főleg ha hosszú vajúdás közben.

 • 2017.03.12 08:20:20józene

  Én minden szülésemnél hánytam, ezért belém nem fért volna egy harapás kaja sem. Nő válogatja, mindenki más!

 • 2017.03.13 07:35:29Tyto Alba

  Vizet mindig lehetett inni, négyszer szültem.

 • 2017.03.13 17:42:14szamarillat

  Ahol én szültem, a csokikocka és a szőlőcukor kifejezetten ajánlott volt, jól is esett, ahogy a víz is, amivel meg szinte "kötelezően" kínálgattak időnként. 6 cm-nél persze én is menetrendszerűn kihánytam mindent, de kezdtem elölről, mert tényleg jól esett :) Jó lenne, ha (nyilván csak ilyen veszélytelen energiaforrásokat, de) mindenhol ehetne, ihatna, aki akar, persze kényszer nélkül.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta