SZÜLŐSÉG

Hihetetlen, de sikerült: újabb mélyponton a magyar oktatás

2016. december 6., kedd 13:44

A legutolsó, 2012-ben készült felméréshez képest hatalmasat zuhantak a magyar tanulók eredményei, pedig az akkori értékek sem voltak épp rózsásak. Természetudományos és szövegértési kompetenciából sosem látott, drasztikus mértékű mélyrepülésben vannak a gyerekek, akik egyébként az OECD-átlag alatt vannak. 

Már az is nagy szó ha a 2012-es szinthez képest nem zuhantunk

Sajnos mindig is híresen rossz volt a magyar diákok szövegértése, ez a mostani eredményekből is kitűnik: 2012-es 488-as pontszámhoz képest a 2015-ben 472 pontot produkáltak, ez 16 pont mínusz. A matematika kompetencia felmérésben a 2012-es 477- es pontszámot sikerült megtartani 2015-ben is, viszont a természettudományos felmérés 2012-es eredménye, a 494 pont 2015-re 477 pontra esett vissza, ez 17 pontos különbség.

Mi az a PISA-teszt?

A PISA -teszt ( Programme for International Student Assessment) egy felméréssorozat, melyet háromévenként végeznek, és a 15 éves tanulók képességét monitorozza. Három alapterületet kompetenciáját vizsgálják: matematika, természettudomány és szövegértés. A felmérés az OECD-tagországok és a programhoz csatlakozó egyre növekvő számú partnerországok irányításával zajlik, az első ilyen felmérés 2000-ben készült.

Az átlag alatt teljesítünk

Az OECD-országok közül ezekkel a számokkal minden tekintetben a lista utolsó negyedében vagyunk, az OECD-átlag 493 és 500 pont között szokott alakulni, nálunk viszont az átlag 472 és 477 pont között alakul – írja az Index.

A vizsgálatban Magyarországon 200 iskola 5600 tanulója vett részt. Most először digitálisan kellett kitölteni a tesztet, a minisztérium magyarázata szerint ez is okozhatta a gyenge teljesítményeket. Ez azonban lényegében  azt jelenti, hogy  a magyar gyerekek még a digitális írástudásban is le vannak maradva. Több felmérés is méri, hogy különböző országokban mennyire hatékony az oktatás. Ott van például a tudás alkalmazására fókuszáló PISA-val szemben a TIMSS, ami azt vizsgálja, hogy a gyerekek tudják-e, amit a tanterv szerint tudniuk kell, vagyis hogy megtanítja-e az iskola, amit a tanterv előír. Ebben egyébként nagyon jól teljesítünk, vagyis nem a gyerekek hülyébbek az átlagnál, mert a tananyagot átlagon felül képesek elsajátítani. A PISA viszont azt jelzi, hogy ezt a tantervi tudást a diákok nem tudják máshol, más típusú feladatoknál jól kamatoztatni, vagyis a lexikális tudást a gyakorlatba nem tudják átültetni, ez pedig leginkább a rossz tanterv miatt lehetséges.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.12.06 14:18:02wmiki

  Szerintem nem.
  Annál az oktatási rendszernél, ami a hazugságbajnok, félkegyelmű, indexes tollnokokat termelte ki, nincsen lentebb.
  Persze az oktatásnak nincs is más célja, csak a tudomány nevű szekta, aktuális dogmáinak a bemagoltatása.

 • 2016.12.06 14:19:35Lady Scarlett

  Én azt hallottam, hogy nálunk nem veszik komolyan a teszt kitöltését. Külföldön meg óriási fesztivált rendeznek köréje, meg motiválják a diákokat, hogy minnél jobban odafigyelve töltsék ki.
  Az a minimum, hogy egy külföldi kap egy dicséretet vagy egy érdemjegyet pluszba ha ki kell töltse ezt a tesztet. Nálunk meg igazolatlant kap aki 5 percet késik a következő óráról emiatt a teszt miatt.
  Ez így erősen torzít.

 • 2016.12.06 15:26:46Zephyrous

  Szerintem még több hittan, erkölcstan, tesi és stadion kell!!! Ha emellé még erősen hiszünk istenben is, az milliószoros energiaszorzót jelent és növeli a PISA pontszámainkat!!! Ámen! Éljen a Kedves Vezető!

 • 2016.12.06 15:30:43Medgar

  Szerintem igazad van. Már csak két dolgot kell megtenned:

  1. Vetkőzz le.
  2. Irány az erdő.

 • 2016.12.06 15:32:44tibsi

  "hatalmasat zuhantak" ... Azért ne túlozzunk már, jó! 3-4%-os visszaesésről van szó, ami bőven hibahatáron belül van.

 • 2016.12.06 15:47:02David Bowman

  Egyre több a cigány.

 • 2016.12.06 15:55:01Irbisz

  Ez beleillik orban strategiajaba, olcso munkaerövel (gy.k.) berrabszolgakkal csabitsuk be amultikat az orszagba, es legyen eleg ember a mostanaban összerabolt fideszes nagybirtokokra, uradalmakra.
  Olcso munkaerö meg ugyebar minek legyen kepzett, kreativ, meg nem tetszene nekik ez a szerep, olcso biorbotkodas, vagy szolgalni afideszes oligarchakat bagoert.
  Es vegül, de nem utolsosorban, orbaneknak csak jo ha minel több egyszerü, elvont gondolkodasra is kepes kepzett ember van az orszagban, minel kepzettebb valaki annal kevesbe hatnak ra az üres propagandaszolamok, melldöngetö lozungok, az allando "szabadsagharc" krealt ellensegekkel stb. (egyebkent ezert nem izgatja öket az agyelszivas, akepzett emberek kivandorlasa, mivel szavazoi bazisukat nem ök kepezik, ök ugy vannak vele hagy menjenek, legalabb nem szavaznak ellenünk :() Szoval mivel erdekeikkel kifejezetten ellentetes az oktatas nivojanak fejlesztese, ennek a hirnek csak örülnek, eszük agaban sincs ezen javitani, es kepzett, kimüvelt emberföket kibocsajto oktatast kialakitani.
  Persze a hülye fideszdroidok megmagyarazzak azt is miert jo hogy butul a lakossag, es egyre hülyebb ifjabb generaciokat bocsajt ki az iskolarendszer :)

 • 2016.12.06 15:59:31Irbisz

  Helyesen: Es vegül, de nem utolsosorban, orbaneknak csak jo ha minel több egyszerü, elvont gondolkodasra nem kepes, kepzetlen ember van az orszagban,

 • 2016.12.06 16:13:55wmiki

  jaja... a ez is a patás Orbán miatt van :x
  Engem gyíkká változtatott!

 • 2016.12.06 17:23:27Nancsibacsi

  Sz.r a PISA teszt, mert nincs benne fejszámolás 1000-es számkörben. Ha benne lenne, akkor lenyomnánk mindenkit mint a bélyeget. De hát folyton nyomorult szöveges feladatokkal jönnek - az életben mikor van olyan, hogy írásban kapsz feladatot, na mikor? De aki nem tud fejben 1000-ig összeadni meg kivonni, az majd mit csinál a munkahelyén? Na mit? Nincs mindenkinek számítógép a zsebében, így 2016-ban.

  Meg a másik, hogy minden más ország CSAL. Ezeknek olyan tankönyveik vannak, amiben le vannak írva a definíciók! Bezzeg mi! Mi lediktáltatjuk a harmadikos gyereknek, hogy mi is az a tulajdonnév! Igaz írni se tud szerencsétlen, meg definícióban 1 szót elront már sz.r az egész - de hát teher alatt nő a pálma. Egyébként is szokjon hozzá a fölösleges munkához, úgyis abból fog állni az élete.

 • 2016.12.06 18:58:45Potpolett

  A magyarok napi max egy órát olvasnak a kutatások szerint (ebben benne van a net is). Egy másik szerint ezzel párhuzamosan naponta 4 órát tévéznek viszont (magyarul, tehát még nyelvet se tanulnak). Az ország 44%-a súlyosan deprivált (=szegény), borzalmas szocio-ökonometriai státuszban. Most már nem is olyan meglepő ez az eredmény.

 • 2016.12.06 19:05:45elemes

  Ez a cikk önmagáról szól...

 • 2016.12.06 19:58:48byba

  Minden fiatal és nem fiatal kezében ott az "okos" eszköz. Nem lát, nem hall - leszegett fejjel bárhol találkozik velük az ember. Tegyék rá a tananyagot - és ne mást - majd csak megtanulják.

 • 2016.12.06 20:45:17csakférfi

  byba
  Itt mindenki a szívéhez kap hogy "úristen".
  Hibáztatja azt akji tanít.
  Nem azt aki tanul és szarul teljesít.
  ÁÁÁÁÁÁ neeem az a "fasza gyerek".
  Alapigazdág a tanár tanít a gyerek tanul.
  H a a tanár nem tanítana a gyerek nem tanulna???
  Ha a gyerek akar tanulni akkor nem tanul .
  Ha nem akar akkor a "jóistennek " sem fog.
  Mi van ezen olyan bonyolult??
  ha egy gyerek azt látja hogy a"okossággal " többre lehet vinni mint tanulással akkor ne csodálkozzunk már.
  Hülyének meg aztán végképp ne nézzük a gyereket.Akar ő tudni---csak nem azt amit kérdeznek.Hanem azt hogy hogyan lehet munka és erőbefektetés nélkül milliárdossá válni néhány "ügyes húzással".
  Lopással és csalással sok-sok milliárdot el lehet tüntetni.Off-shore cégekhez.
  Ezzel van tele a sajtó és a politika.
  Néhány ugri-bugri "tehetség" igen jól él abból hogy a szülők azokat bámulják esténként a Tv.-ben.
  Szóval???
  Ki itten a hibás??
  A gyerek?--mert nem akar tanulni évtizedekig?
  A szülő?--mert gürcöl nap mint nap?
  A tanár?--aki fél a sok "okos" milliomos szülőtől és gyerektől?
  Azért a valóság igen távol áll a "felnőtt álmoktól".
  Hazug világ és benne felnőttek.
  Akkor a gyerek is hazug lesz.
  Azt állítja hogy tanul.
  Mi meg olykor elhisszük.
  :) :)

 • 2016.12.06 20:51:24csakférfi

  helyre igazítás.
  :)
  "Ha a gyerek akar tanulni akkor nem tanul ."
  Helyesen.
  Ha a gyerek NEM akar tanulni akkor NEM tanul.
  Ha nem akar akkor a "jóistennek " sem fog.

 • 2016.12.07 07:26:01HaD

  Meg kell csak nézni a TV(mint elsöszámú manipulációs eszköz) müsorprogramját és mondjuk összehasonlítani egy svájci/német/osztrák Tv müsorkínálattal. Ez utóbbiakat van szerencsém ismerni. A magyar nézöket totálisan lenyomják egy kulturális és morális mocsárba,míg az említett országokban ez kevésbé/de leginkább sehogy tettenérhetö...amikor egy majka nevü pizzás fiú tart elöadást arról hogy mi is a zene vagy egy gyözike nevü roma alakítja a nívót akkor ott nagy a baj. Lehetne persze tudományosabb csatornákra is kapcsolni de akkor a kedves lebutított nézö nem tudná elmondani a fotelböl,hogy "anyukám,nidd a de primitív ez a gyözike..." avagy "öccccsém így én is tudok ..pl. énekelni,fözni,életet vezetni..." . Ez a trükkje hogy ne kelljen túl sokat foglalkozni az esetleges kritikus tömeg kialakulásával. Elhitetni velük,egyre alacsonyabb szinten hogy ök úgy ahogy vannak fasza gyerekek,és az amiben élnek szintén egy fasza dolog...

 • 2016.12.07 09:07:40csakférfi

  Had
  Aha!
  Esetleg a "nívót"a tudományos csatornákra érted?
  Ahol olyan állitások hangzanak el hogy..
  -a betegség ellenszere nem ismert,de....
  -az evolúciós szempontok szerint a túlélés szempontjából. ...
  -a vallások sokszinúsége miatt...
  -a modernfestészet irányzatai...
  -bach ês rimszkij korszakov zenêjének összehasonlitása...
  -stressz a csendes gyilkos....
  - matematikai ellentmondások általános elmêlete...
  -bizonyitotta a matematika az isten létezését...
  -a pszichoanalizis tematikai összefüggései...
  Mégis mond már meg nekem milyen logikai séma szerint nézzünk tv.-t.
  :) :);

 • 2016.12.07 09:35:01eßemfaßom meg áll

  Jó alap egy egészséges orbánozásra ez a felmérés de azt azért ne felejtsük el, hogy aki 2015-ben 15 évesen kitöltötte ezt a tesztet az a tanulmányainak nagyobb felét az szdsz féle oktatási rendszerben töltötte, abban nem tett szert azokra az alapokra amikre később építkezni lehetne.

 • 2016.12.07 11:02:56elemes

  @eßemfaßom meg áll:

  az első NEM funkcionális analfabéta kommentelő :-)

 • 2016.12.07 11:06:24elemes

  @David Bowman:

  ...ez pedig a látványos romlás közvetlen oka.

  A közvetett oka pedig az, hogy bár ez elég jól előre látható (a demográfia kegyetlen tudomány), CSELEKVÉS nem nagyon történt az elmúlt 25 évben, mármint abban az irányban, hogy a demográfiai változások ne látszódjanak a teszt eredményeken.

  Csak hát kell a pénz a stadionokra.

 • 2016.12.07 11:24:31HaD

  csakférfi
  ha ez jött le akkor pl. szövegértést...legalább lenne egy valaki akinek jobban megy...

 • 2016.12.07 11:45:34jandera

  Nem az a hülye, aki nem találja a kulcsát, hanem az, aki nem tudja, hogy mire való!

 • 2016.12.07 14:37:22elemes

  @Had

  Nem "lenyomják" -- a kínálatból ezt választja a nép. Szelavi.

 • 2016.12.07 15:56:01Blogtolo

  Szerintem ez a nagy PISA-LOTTO alkalmatlan mérési mód arra, hogy ilyen nagy következtetéseket vizionáljanak belőle. Amíg a tesztet nem írja meg mindegyik gyerek jegyre, hogy legyen tétje is, addig a kiválasztás (ki írja a tesztet) lesz az egyik fő hibaforrás:
  Ha az osztály legjobb tanulóját kérdezzük: ezek mindent tudnak.
  Ha a leggyengébbet: ezek tök buták.

  "A vizsgálatban Magyarországon 200 iskola 5600 tanulója vett részt."
  A KSH statisztikája szerint "Az általános iskolai tanulólétszám 745 ezer fő"
  A tesztet megírók száma tehát még az 1%-ot sem éri el.

 • 2016.12.07 18:27:16csakférfi

  HaD
  Nem értrem miért sértödsz.
  Nem mondtam ellent neked.
  Sõt a nálam "ugri-bugri" meghatározás az általad említett szinvonalra értettem.
  Szóval szövegértés.
  Konklúzió.
  A magyar tv.müsorok mentális süllyesztö.
  A német meg kiváló. Vagyis a nyugati ami nálunk fejlettebb.
  Megbocsáss üjfent de ez megy a 70-évek óta. Mármint a "köztudatunkat"ez határozza meg évtizedek óta.
  Ezért melyik a károsabb a gyereknek?
  A müsoraink vagy azok akik ez miatt mint népet és társadalmat letaplóznak?
  Nos ujfent kérdeztem.
  Illik válaszolni.
  Mesértödni nem fontos. Ugyanis ez csak beszélgetés.
  Nem támadás és nem okoskodâs.
  Csak kíváncsi vagyok. Ezért kérdezek.
  :)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta