SZÜLŐSÉG

Egy szó mint száz: kéne egy kis sperma

2016. szeptember 23., péntek 08:07 |

A spermadonorságot, akinek legfeljebb filmélménye van róla, úgy képzeli el, hogy fiatal férfiak szabadidejükben, jó programként időnként megjelennek, hogy mintát adhassanak, (elő a pornólappal!), természetesen a megfelelő ellentételezésért. Ami így nem tűnik egy rossz melónak.

Hát a valóság nagyon nem ilyen. Először is jelentkező sincs elég, így ivarsejt sincs elég, holott nagy szükség lenne rá. Sőt, ha tovább megyünk, Magyarországon már klasszikus értelemben vett spermabankok sincsenek, amelyek begyűjtik és tárolják az anyagot, majd szükség esetén rendelkezésre bocsátják.

Az aktuális statisztikák szerint a párok nagyjából 18 százaléka meddő (vagyis aktív szexuális élet mellett egy év alatt nem sikerül a terhesség). A meddő párok 40 százalékában a nők, 40 százalékban pedig a férfiak terméketlenek, és 20 százalékban a meddőség oka ismeretlen marad, vagy mindkét félnél gond van a termékenységgel. Persze ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek a donorsperma jelenti a megoldást. De ha az jelentené, akkor sem jutnának hozzá egykönnyen, mivel jelenleg hosszabb várakozási idővel kell számolni.

GettyImages-151041530
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

A valóság: 100 jelentkezőből 3 donor

Az ivarsejtbankok általában célzott kampányokat folytatnak a főiskolás, egyetemista férfiak körében. A sikerarány azonban meglehetősen alacsony. A jelentkezőket nagyon komoly orvosi vizsgálatoknak vetik alá, mivel ahhoz, hogy valaki donorrá váljon, minden tekintetben teljesen egészségesnek kell lennie (családfaelemzést, genetikai szűrővizsgálatot, andrológiai, pszichológiai, általános laboratóriumi vizsgálatokat kell elvégezni), és az ivarsejt mintának meg kell felelnie a WHO, illetve az adott ország törvényei által meghatározott kritériumoknak.

Az elmúlt évek statisztikái alapján végül 100-130 jelentkezőből 3-4 fő az, aki alkalmas is, és ki is tart, vagyis aki a végén valóban vállalja a donációt. 

Már a 20-25 éves jelentkezők nagy része sem felel meg donornak, pedig jellemzően nem ez a korosztály szeretne családot alapítani, hanem majd csak valamikor 10 év múlva jutnak el odáig. Márpedig a spermakép a korral csak romlik.

A procedúráért (és a mintáért) a donor elsősorban az alapos orvosi kivizsgálást kapja, ami egyrészt jó hír abból a szempontból, hogy akinek végül bekerül a rendszerbe az ivarsejtje, az egyrészt egészséges, másrészt annyira felelősen gondolkozik, hogy már ezért is megéri neki. Rossz hír viszont, hogy sokkal több donorspermára lenne szükség, mint amennyi rendelkezésre áll.

Hiányzik a donációs hajlandóság

A jelenleg nagyon kevés a megfelelő önkéntes férfi ivarsejtdonor az országban. Biczó Dezső, a Humancell Szövet és Sejtbank sales-marketing igazgatója szerint a problémának valószínűsíthetően mélyebb társadalmi okai is lehetnek. Az önkéntes hímivarsejt adományozási hajlandóságról nincsenek összehasonlító adatok, viszont az őssejt donáció területéről rendelkezünk nemzetközi statisztikákkal.

A magyar és német adatokat összehasonlítva például a következőket láthatjuk. A Bone Marrow Donors Worldwide Annual Report közzétett adatai szerint 2012-ben a magyarországi nyilvántartott önkéntes őssejtdonorok száma 6 452 fő, míg a németországi nyilvántartott önkéntes őssejtdonorok száma 4 767 127 fő volt. 2012 évi népesség statisztikák szerint Magyarország lakosainak száma mintegy tízmillió fő, Németországé pedig 80,3 millió fő volt. Az adatokat összevetve az összlakosság arányában kifejezhető donációs hajlandóság nagyságrendi különbsége a két ország között drámai.

Valószínűsíthető, hogy a hímivarsejt adományozás területén sem jobbak a kilátásaink. A jelenlegi helyzetben egy hímivarsejt donációs program sikeres megvalósításához egyúttal elengedhetetlenül szükség van egy széles körű egészségügyi felvilágosító kampányra, amely a fertilitzációs problémákra, azok kivizsgálásának és kezelésének a lehetőségeire, valamint az ivarsejt donáció társadalmi jelentőségére hívja fel a figyelmet – vélekedik a Humancell szakembere.

Üzletnek sem az igazi

Az ivarsejt alapból nem képezheti adásvétel tárgyát, nem a piaci kereslet-kínálat alakítja az árát, vagyis nem valami nagy biznisz ezzel foglalkozni. A költségek – a komoly orvosi kivizsgálás miatt – igen magasak, a találati arány viszont, mint ahogy fentebb levezettük, alacsony. A ráfordítást ugyan megfizettethetik az ivarsejtbankok, – egy minta után fizetendő ivarsejt banki szolgáltatás díja jelenleg 80-90.000 Ft, – de igazán nem ez az üzlet a dologban.

Az egészségügyi szolgáltatók, akiknél lehetőség van ivarsejt donációra, maguk is foglalkoznak termékenységi problémák kezelésével, és végeznek asszisztált reprodukciós eljárásokat, ezért elsődleges érdekük az, hogy saját pácienseiknek segíteni tudjanak, esetleges donor ivarsejt igényeket ki tudják elégíteni.

Otthoni használatra jó

A férfiak termékenységi problémáinak számtalan oka lehet, és nem a szűk farmerre, vagy a biciklizésre kell gondolni elsősorban. Életmódbeli dolgok, a táplálkozás, a stressz, a környezeti hatások, az alkohol és dohányzás, és még további legalább száz dolog szerepet játszik a spermaszám csökkenésében.

Megnyugtatásul azért el kell mondani, hogy attól, hogy valaki nem alkalmas spermadonornak, még minden további nélkül képes lehet egészséges gyereket nemzeni. És megfordítva is igaz: boldog és büszke, akár sokgyerekes apákról is simán kiderülhetne egy alapos vizsgálat során, hogy a megadott paraméterek szerint nem lenne alkalmas donornak.

Elvileg támogatják

Ettől azonban még a tény tény marad: nincs elég donorsperma Magyarországon. Megkérdeztük az EMMI egészségügyi államtitkárságát, hogy mit gondolnak, mi lehet a donorsperma-hiány oka, tervezik-e társadalmi kampánnyal megtámogatni a dolgot, és főleg, ha hiány van, akkor miért nem lehet külföldről behozni ivarsejtet?

Az államtitkárság válaszából az első két kérdésre nem tudtuk a választ kibogozni, annyit viszont megtudtunk, hogy „A kormány kifejezetten bátorítja, hogy a lehető legtöbb meddő pár számára nyíljon lehetőség a gyermekvállalásra, akár olyan módon, hogy a mesterséges megtermékenyítéshez másik személytől (donortól) származó hímivarsejtet vesznek igénybe.”

Hogy ezt hogyan képzelik el úgy, hogy nincs elég donorsperma, nem tért ki a válasz.

A külföldről származó ivarsejtekre vonatkozó kérdésünkre viszont megtudtuk, hogy a törvény szerint a donornak személyesen kell megjelenni a hímivarsejt átvételére jogosult egészségügyi szolgáltatónál, „mely egy külföldi donor esetén nem életszerű.”

Valamint, hogy „2016. január 1-től olyan jogszabályváltozás lépett hatályba, amely az eddiginél szélesebb kör számára teszi lehetővé a hímivarsejt gyűjtését, ezzel is biztosítva a lehetőséget arra, hogy minél több meddő pár vállalhasson gyermeket”. 

Tényleg ez segíti a meddő párokat spermához jutni?

Az, hogy ez a jogszabályváltozás valóban segíti-e a nagy célt, vagyis azt, hogy minél több gyermek szülessen, és a meddő párokon is tudjanak segíteni, mondjuk úgy, hogy nem teljesen biztos.  Az említett jogszabályváltozás ugyanis azt takarja, hogy a spermát csak azokon a helyeken lehet begyűjteni, ahol fel is használják, vagyis az asszisztált reprodukcióval foglalkozó intézetekben.

Erre utaltunk akkor, amikor az elején azt írtuk, hogy klasszikus értelemben vett spermabank – vagyis amelyik begyűjti, kivizsgálja és tárolja a mintát, és szükség esetén rendelkezésre bocsátja az asszisztált reprodukcióval foglalkozó intézetnek – már nem létezik. Ennek következtében a Krio Intézet is felhagyott ezzel a tevékenységgel – a jogszabályok egyszerűen ellehetetlenítették a dolgot.

Igaz, a Krio a magyar donorok mintái mellett a dán spermabanktól vásárolt ivarsejteket is tárolt és bocsátott a meddő párok rendelkezésére, a már fent vázolt okból, vagyis hogy Magyarországon egyszerűen nincs elég donor, akiknek a mintája megfelel a követelményeknek.  Csakhogy külföldi spermát a jelenlegi szabályozás szerint nem lehet Magyarországon felhasználni.

Az Európai Unió országaiban ugyanakkor megengedett a külföldi spermiummal való megtermékenyítés – mondta el a Díványnak Száraz Leonóra, a Krio Intézet tudományos igazgatója. Hogy a tiltásnak mi lehet a szakmai oka, szintén nem lehet tudni, hiszen mindenhol szigorú kritériumoknak kell megfelelnie a donornak és a mintának egyaránt.

A személyes megjelenés természetes feltétele a donorok kivizsgálásának és a mintaadásnak, de ez önmagában semmire nem lehet biztosíték, hiszen a jelentkezőnek nincs az arcára írva, hogy hordoz-e valamilyen nem kifejeződő genetikai eltérést. Erre csak a célzott genetikai vizsgálatok adhatnak választ - magyarázta Száraz Leonóra.

Ráadásul annak sincs jogi akadálya, hogy egy meddő pár a dán spermabank weblapjáról megrendelje az ivarsejteket, és egy külföldi intézetben végrehajtsák a megtermékenyítést. Itthon viszont nem lehet ezt megtenni.

GettyImages-151050433
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

Magyar nőbe magyar spermát?

Mindez adminisztratív szemszögből nézve is eléggé röhejesnek tűnik a XXI. században (magyar nőbe magyar spermát, még akkor is, ha neki épp úgy megfelelne a külföldi is, de majd az állam jól megvédi tőle, hogy külföldi vérvonalú gyereket szüljön), az érintettek szemszögéből viszont kimondottan tragikus. Gondoljunk csak bele, hogy valakit már előkészítettek az inszeminációra vagy a lombikprogramra, minden gondolatuk ekörül forog, és akkor jön a hír, hogy vissza az egész, mert nem lehet felhasználni a külföldi ivarsejtet.

A magyar spermára viszont akár éveket is várni kell, pedig az asszisztált reprodukcióra szorulóknak már nem feltétlenül vannak éveik erre, hiszen alighanem nem húszévesek már, sokkal inkább késő harmincas-negyvenesek. És persze az sem mindegy, hogy mikor jöhet a kistestvér, egy, vagy öt év múlva.

A minisztérium nem mulasztott el tájékoztatni arról, hogy kiemelt jelentőségű programként 2 és fél milliárd forintos keret áll rendelkezésre a termékenységi problémák kezelésére. Részletesebben: „a meddőség megelőzésével, a reprodukciós zavarokban szenvedő párok kivizsgálásához és terápiás eljárásokhoz való hozzáférés javításával, a sikertelen terhességek okainak speciális vizsgálatával és személyre szabott kezelésével, a várandósok fokozott védelmével, továbbá a lakosság tájékoztatásának szélesebbé tételével az egészséges újszülöttek számának évről évre történő folyamatos növelése” (sic!).

Igaz, az nem teljesen világos, hogy spermát honnan vesznek majd hozzá.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.09.23 09:17:56gigabursch

  Három egészséges gyermek után adnék szívesen.
  Korban, egészségben rendben vagyok.

  De ennyiért???

  Ne szórakozzanak!
  Amit pl a Krio nyújt, egyszerűen szánalmas.

 • 2016.09.23 09:18:55PillePolli

  Az utolso bekezdeshez hozzaszolva: kedves kormany es az miert van, hogy a lombik intezetekben noni fognak a varolistak, TB alapon (ami a gyogyszerek miatt also hangon is 100.000 Ft) vegzett lombikra van hogy 1,5 evre kap az ember idopontot??? Es az eddigi un. "akcios" 195.000 Ft + gyogyszerek (tehat cirka 300.000 Ft) lombik november 1-tol 360.000 Ft + gyogyszerek arara modosul pl a Kaaliban? Ugyanis kormanydontes ertelmeben csokkentik a tamogast. Ez miota 2,5 milliardos tamogatasa a meddo paroknak?

 • 2016.09.23 09:52:47morph on deer

  Kevés a sperma?
  A kormánynál kéne próbálkozni, annyit shol máshol nem találsz egy helyen, garantáltan!
  Igaz, a minőség az olyan amilyen, de az biztos, hogy mindegyik mgérdemli "A Nemzet Spermája" titulust...

 • 2016.09.23 10:00:29pamutpamlag

  Az államtitkárság válasza („A kormány kifejezetten bátorítja, hogy a lehető legtöbb meddő pár számára nyíljon lehetőség a gyermekvállalásra"), nem több mint propaganda, de használhatnám a hazugság szót is.
  Mert legfeljebb szavakban "bátorítja", ez a tettekben egyáltalán nem nyilvánul meg.

  A valóság ugyanis az, hogy az állami rendszerben is százezres nagyságrendű összegbe kerül a lombikprogram (vizsgálatokkal, gyógyszerekkel, stb.), ráadásul 1-1,5 éves(!) várólisták vannak.
  Nem a gyerekre (terhességre) várnak ennyit a párok, hanem egyetlen lombik-próbálkozásra!
  Nem ritkán 2-4 próba után jön össze a terhesség, és ugye nem feltétlenül egyetlen gyereket szeretnének a párok. Lehet számolni, mennyi időről beszélünk (ami közben a párok releváns egészségi mutatói inkább romlanak, mint javulnak).

  A magán rendszerben nincs ilyen óriási várakozási idő, ott viszont 500-800 ezer Ft is lehet egy program ára (vizsgálatokkal, gyógyszerekkel, konzultációkkal, tokkal-vonóval). A medián fizetés pedig Budapesten nettó 150 ezer, Somogyban 100 ezer Ft.

  A magyar pedig fogy.

 • 2016.09.23 10:09:07KunhalmiAgnes

  Millioszamra jonnek az illegalis bevandorlok, azok miert nem jok ?

 • 2016.09.23 10:52:22ROTFL Manó

  @KunhalmiAgnes: Mert jóval barnább árnyalatú a bőrük és genetikailag beléjük van kódolva, hogy lusták dolgozni...

  :-D

 • 2016.09.23 13:57:24GutBesserWasser

  Autista/aspergeres lehet spermadonor? (Gondolom, nyilvánvaló a válasz, pedig megérne egy misét, hogy tényleg miért is nem.)

 • 2016.09.23 14:02:35Haloperidol

  @Kunhalmi Ágnes: mert nem bevándorlókat kaarok látni, hanem a SAJÁT gyerekemet. talán akkora nagy bűn ez?

 • 2016.09.23 14:26:14Doryyka

  Az egészség persze rohadt fontos, de akinek van 2-3-4 egészséges gyereke, az miért is nem lehet donor? Mondjuk szervétültetésnél is igy megnézik a donort? Vagy ha már nem él, akkor má' úgyis mindegy?

 • 2016.09.23 14:27:08Doryyka

  @Halpperidol: Ha más spermája, úgyse a tiétek a gyerek, akkor nem mindegy? Kisfarkas-kisfarkas...

 • 2016.09.23 14:36:53elemes

  @Kunhalmi Ágnes:

  az átlag magyar több ufót látott, mint bevándorlót.

  apropó, az ufók nem adnak spermát?

 • 2016.09.23 14:37:23Doryyka

  @morph on deer: milyen igazad van... annyi geci sehol máshol nincs.

 • 2016.09.23 14:38:10elemes

  @Doryyka:

  én sem tudom, hogy miért van szigorú életkorhatár, pedig ugye akinek már van pár gyereke az valamit bizonyított, nem is a termékenységre gondolok, hanem a gyerekekre (okos stb).

 • 2016.09.23 14:43:37Doryyka

  @elemes: igy van, és azért a természet is megneheziti rendesen a spermiumok dolgát, ha emlékeim nem csalnak, akié azokon átment, már annyira nem lehet gáz.

 • 2016.09.23 15:14:23Nancsibacsi

  @Doryyka: Nyilván egy boxos gyerekért akar fizetni az emberlánya százezreket, milliókat...

 • 2016.09.23 15:17:49Nancsibacsi

  @Doryyka:

  "Az egészség persze rohadt fontos, de akinek van 2-3-4 egészséges gyereke, az miért is nem lehet donor?"
  Azért mert nem mind1 hogy 3. vagy 7. próbálkozásra sikerül a mesterséges megtermékenyítés, főleg hogy ez nem olyan rövid procedúra, mint a természetes (X perc múlva mehet a köv menet). Sokszor a nő aki a spermát kapna csak korlátozottan alkalmas az anyaszerepre, szóval ne nehezítsük meg a dolgát azzal, hogy 40 éves spermáját adjuk neki.

 • 2016.09.23 15:25:04Doryyka

  @Hat, az en ferjem ranezesre elverezne, kisse pocakos, stb, en meg kb minden alkalommal rettegek, mert ha ram nez is teherbe esek... Mindkettő gyerekünk elsőre jött össze, söt volt amikor eselyt sem akartunk neki adni...

 • 2016.09.24 09:02:40lacas82

  Az mar nem lenyeg a mai tarsadalmakban ugyse, hogy intellugens legyen a donor :)

 • 2016.09.24 09:05:58lacas82

  Szoval ami lemaradt hogy 130 jelentkezobol 3 nem verzik el, akkor oriasi hiba van a rendszerben es nagyok a szuresek, stb. Nem csodalkoznek ezek utan hogy nincs sperma. Sperma van, csak eppen egyik se jo nekik...
  Ez megint amolyan keresler kinalat, mint az allasoknal. Ha kell, akkor nem kene ilyen szigorunak lenni.
  Ha csak az fontos, hogy a ferfi aki adja a spermat 190 cm es 90 kg legyen kigyurt izmos, hofeher fogakkal, akkor ne csodalkozzunk. Ennyi erovel bantu niggerek soermajat is lehet fecskendezni belejuk, az intelligencia mar ugysem fontos manapsag...

 • 2016.09.24 20:20:54Lanchaster2

  "Igaz, a Krio a magyar donorok mintái mellett a dán spermabanktól vásárolt ivarsejteket is tárolt és bocsátott a meddő párok rendelkezésére, a már fent vázolt okból, vagyis hogy Magyarországon egyszerűen nincs elég donor, akiknek a mintája megfelel a követelményeknek. Csakhogy külföldi spermát a jelenlegi szabályozás szerint nem lehet Magyarországon felhasználni."
  Ez azért nem egészen erről szólt...[link]

 • 2016.09.24 20:41:39Sadist

  Nem 35 évesen kellene az első gyereket szülni, hanem huszonévesen, amikor a nő szervezete leginkább alkalmas egy gyerek kihordására.
  Értem én, hogy önmegvalósítás, keresi az igazit, meg persze lehet hőbörögni és agyilag középkorban ragadt bunkózni azt, aki ezt felhozza, de a biológiát és több tízezer évnyi evolúciót nem lehet átbaszni.

 • 2016.09.24 21:16:16retinax

  Sadist: Jaja, meg szólni kéne a gazdaságnak is, hogy a biológiát nem lehet átverni, és márpedig huszonévesen kell olyan egzisztencia, amire gyereket lehet szülni. Hogy huszonnégy évesen jön ki a fiatal az egyetemről, és még öt évig pályakezdő éhbérét, ha egyáltalán van állása? Hát annyi baj legyen!

 • 2016.09.25 00:11:59dez01

  Nem 1szerű az biztos. Első gyerekre 30 felett nem adnék támogatást viszont... lehet konzervatív bunkónak nevezni, de akkor sem....

 • 2016.09.25 23:44:47Sadist

  retinax 2016.09.24 21:16:16
  "Hogy huszonnégy évesen jön ki a fiatal az egyetemről, és még öt évig pályakezdő éhbérét, ha egyáltalán van állása? Hát annyi baj legyen!"

  Ha valaki egy egyetem elvégzése után 5 évig éhbérért dolgozik, annak fölösleges volt egyetemre mennie. Orvosok kivételek, mert őket állam bácsi fizeti, nem a versenyszférában dolgoznak.
  Nem csak egyetemi diplomával lehet jól keresni, hanem normális szakmával is. Csak sajnos az van, hogy a fiataloknak egy elég jelentős része az egyetemen lebzsel 3-5 évet, elvégez valami lepkefogó szakot, aztán várja, hogy a nyakába szakadjon valami zsíros állás.
  Nézd meg az IT-seket vagy a mérnököket, nem panaszkodnak, hogy nem találnak munkát vagy éhbérért kell dolgozniuk. Csak ezek a szakok nem szexik, mert rohadt sokat kell tanulni és valós tudást várnak el mind a vizsgákon, mind a munkaerőpiacon.
  A csajok meg nem választják a mérnöki pályát, se a mérnök férfiakat, mert az milyen gáz már, ha a pasijuk egy "kocka". Huszonévesen inkább elvannak a laza, nagyon menő életművészekkel, aztán mikor kezd egyre hangosabban ketyegni a biológiai óra, akkor fejvesztve keresik a "normális" pasit, aki megbízható és lehet rá számítani.
  Én csak annak adnék bármilyen támogatást mesterséges megtermékenyítéshez, akinek valamilyen öröklött rendellenesség vagy betegség miatt (önhibáján kívül) nem jön össze a gyerek. Akinek a saját ostoba döntései miatt, annak semmit. Fizesse csak meg a hülyeségének az árát.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta