Belbudára költözött a Csodák Palotája, megnéztük

A Csodák Palotája Budapest egyik legmenőbb gyerekmúzeuma volt a Millenárison - míg ki nem paterolták onnan. Az interaktív tudományos kiállítás ezt követően kiköltözött a Camponába, és ezzel sokunk életéből is. Most megrázták magukat, és osztódással szaporodva létrejött a Csopa Playbar, méghozzá a Kolosy térnél, a Buda Entertainment & Gastróvá avanzsálódott Új Udvarban.

Míg arra vártunk, hogy körbevezessenek minket a 2500 négyzetméteren, volt lehetőségünk kipróbálni az érintőképernyős interaktív asztalokat (ezeből 27 van), melyeken egyedül, párosan vagy csoportosan játszható játékok vannak.

A Csopa szerint a játékkínálat folyamatosan változik, szóval ha törzsvendég lesz, nem kell attól tartania, hogy kívülről fújja majd a válaszokat a kérdésekre (sok esetben ehhez nem is kell egyébként visszatérőnek lenni). A játék mellett persze inni is kell, amire ott van a hatalmas bár, óriási koktélkínálattal, természetesen szigorúan kémcsövekbe és lombikokba öntve. Azért arra nagyon vigyázzon, hogy ne kapjon kedvet gyereke az egyik ilyen játéknak tűnő koktélhoz, kinézetre nincs nagy különbség a szörp és ezek között.

Aztán megakadt a szemünk a billiárdasztalon, ami inkább tűnik egy elcseszett kispályás focipályának, mint billiárdnak, ugyanis lábbal kell rugdosni a golyókat labdákat a lyukba, de fura volt a háromszögletű csocsó és a beerpong asztalon pattogó pingponglabda is. Ezek kipróbálásához még kevésnek éreztük az alkoholt, de majd egyszer biztosan teszteljük ezeket is. 

A Kolosyn jó helye van az új Csopának, könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel és autóval egyaránt, saját mélygarázsa van az épületnek, így nem is kell parkolóhely után kutatni. Ja, meg a fonódó is pont itt rak le, arról már nem is beszélve, hogy a 9-es és a 29-es busznak is közel van a megállója. 

Játékos tanulás

A komplexumban összesen három kiállítás, egy körmozi, egy oktatási labor, egy előadóterem, egy 9D mozi és négy szabadulószoba kapott helyet.

A már húsz éve működő (gondolta volna?) Csodák Palotája és a Playbar brand összefogásával született meg ez a szórakoztatócentrum, ahol tényleg jól érezheti magát gyerek és felnőtt is. Interaktív, digitális és fizikai játékok vegyesen állomásokkal, vizuális szórakoztató elemekkel, tematikus kiállításokkal és előadásokkal. A 200 m²-es szobák különböző elnevezéseket kaptak, utalva arra, hogy belépve mire számíthatunk: Születés, Illúzió és Newton.

Spermával játszadozni nem ciki

A Születés kiállítás irtó jó móka, már csak azért is, mert az általános iskolákban valahogy elfelejtik normálisan tájékoztatni a gyereket arról, hogy hogyan is történik a fogantatás, mi történik a 9 hónap alatt, és milyen egy szülés. Jó, persze vannak felvilágosító órák talán úgy hetedik körül, de addigra már mindenki tudja ezeket, plusz ez az a kor, amikor ciki is ilyenekről beszélni az osztály előtt, pláne  a tanár és még egy felnőtt jelenlétében.

Úgyhogy épp ideje volt már egy ilyen tárlatnak, ahol játékosan lehet informálódni a női és férfi nemiséggel kapcsolatos témakörökkel. A legviccesebb a plüss sperma dobálása, nyilván ezt is kipróbáltuk. Mondjuk nem volt nagy kihívás beletalálni a lyukba, mindenesetre időűzésre tökéletes.

Aztán van egy tök jó kis fotel, ami elvileg a magzati kort mutatja be egy stilizált anyaméhben – ez elvileg az anya szívét és a külvilág elnyomott hangjait adja vissza –, nekünk viszont sokkal inkább volt olyan érzésünk a székben, mintha egy Goa party-n ücsörögnénk egy megakényelmes babzsák fotelben. Aztán ki tudja, lehet, hogy pont ilyen fíling lehet az anyaméhben bulikázni. 

A zuhanás csak illúzió

Az Illúzió kiállítás naná, hogy az optikai csalódásra épül, a fiziológiai és kognitív illúziókba elmerülve. Hű, de szakszerű ez így. Szóval van egy csomó tükör, meg háromdimenziós kép, illetve a már általános alsóban is oly népszerű és rendszerint betűket formázó perspektívikus rajzok is feltűnnek. És ha ez mind nem lenne elég, akkor a szelfikirályok előkaphatják mobiljukat és ráfotózhatják magukat egy Picasso képre, a mesterrel együtt.

Utálta a fizikát? Most majd megszereti!

A CSP szeretné eloszlatni a tévhitet azzal kapcsolatban, hogy a fizika unalmas, és erre minden esélyük meg is van a Newton kiállításon. Már nem is hökkenünk meg azon, hogy Isaac Newton is a teremben van, mi több, óriás nyugalommal ücsörög egy almafa alatt – amitől azonnal nekünk is kedvünk támad megpihenni kicsit, de nem lehet, mert rögvest indulunk is a laborba. 

Richter Gedeon labor

Nagyon szerettük volna rávetni magunkat a halom fehér köpenyre, de sajnos gyerekméretűek, és olyan szépen össze is voltak hajtogatva, hogy szemétségnek éreztük volna, ha csak a hecc kedvéért elmarjuk. Mindegy, az „alis” műanyagszemüvegből sikerült megkaparintanunk egyet, amit sajnos vissza kellett szolgáltatnunk, de nem csak nekünk, hanem az ideérkező gyerekcsoportoknak is. Kár.

A puccparádén, vagy vegyész fashion-ön túl is van élet a kutatólaborban, itt ugyanis kémiai kísérleteket is ki lehet próbálni. Kötélen föl-le csúszkáló kólásdoboz, óvodás méretű bútorokra emlékeztető felszerelések - menő. Ne féltse a gyerekét, eceten, citromon és kicsi áramkörökön tesztelheti tudását, szóval közel sem olyan, mint Dexter laboratóriuma.

Még jó, hogy van mozi meg szabadulószoba is

Pár éve nagy hájppá váltak a szabadulószobák, mostanra pont emiatt kicsit unalmasokká is. A CSP-ben viszont  fizikai, kémiai, orvosi és földrajzi témák mögé rejtik a szabaduláshoz szükséges információkat, ami azért elég menő. Jó hír, hogy komolyabb lexikális tudás nélkül, pusztán a logikának köszönhetően is meg lehet látni újra a napfényt bárpultot. 

A 9D-s mozin először mosolyogtunk egy jót, de komolyan, mi lesz a következő? Súlytalanságban lebegve flesselhet majd a filmrajongó, miközben rászakad az ég, majd magába szippanthatja az eső utáni illatot?! Jó, azért ennyire ne szaladjunk előre: a 9D nem más, mint egy sima 3D-s mozi, ahol 6 effektet kapcsolnak még be pluszban. A körmoziban viszont 360 fokban vetítik ki a filmet a vászonra. Mert egyébként ilyen is van.

Vihetik a kutyát is!

Buda Entertainment & Gastro kutyabarát hely, aminek nagyon örülünk, ugyanis az üzletház megnyitón megkérdeztük Arie Yom-Tovot,  a komplexum társtulajdonosát, hogy kutyát be lehet-e hozni, mert szerintünk lenne rá igény, és akkor még nem volt egyértelmű válasz erre.

A CSP sajtótájékoztatóján azonban már boldog mosollyal az arcán osztotta meg velünk a jó hírt: „Lehet kutyát is hozni! Emlékeztem magára, hogy kérdezte a múltkor, és megfogadtam a tanácsát. Mostantól hivatalosan is kutyabarát hely a bevásrlóközpont.” Büszkék vagyunk erre, és köszönjük!

Oszd meg másokkal is!
Mustra