SZÜLŐSÉG

Belbudára költözött a Csodák Palotája, megnéztük

2016. május 18., szerda 11:33

A Csodák Palotája Budapest egyik legmenőbb gyerekmúzeuma volt a Millenárison - míg ki nem paterolták onnan. Az interaktív tudományos kiállítás ezt követően kiköltözött a Camponába, és ezzel sokunk életéből is. Most megrázták magukat, és osztódással szaporodva létrejött a Csopa Playbar, méghozzá a Kolosy térnél, a Buda Entertainment & Gastróvá avanzsálódott Új Udvarban.

Míg arra vártunk, hogy körbevezessenek minket a 2500 négyzetméteren, volt lehetőségünk kipróbálni az érintőképernyős interaktív asztalokat (ezeből 27 van), melyeken egyedül, párosan vagy csoportosan játszható játékok vannak.

A Csopa szerint a játékkínálat folyamatosan változik, szóval ha törzsvendég lesz, nem kell attól tartania, hogy kívülről fújja majd a válaszokat a kérdésekre (sok esetben ehhez nem is kell egyébként visszatérőnek lenni). A játék mellett persze inni is kell, amire ott van a hatalmas bár, óriási koktélkínálattal, természetesen szigorúan kémcsövekbe és lombikokba öntve. Azért arra nagyon vigyázzon, hogy ne kapjon kedvet gyereke az egyik ilyen játéknak tűnő koktélhoz, kinézetre nincs nagy különbség a szörp és ezek között.

Aztán megakadt a szemünk a billiárdasztalon, ami inkább tűnik egy elcseszett kispályás focipályának, mint billiárdnak, ugyanis lábbal kell rugdosni a golyókat labdákat a lyukba, de fura volt a háromszögletű csocsó és a beerpong asztalon pattogó pingponglabda is. Ezek kipróbálásához még kevésnek éreztük az alkoholt, de majd egyszer biztosan teszteljük ezeket is. 

A Kolosyn jó helye van az új Csopának, könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel és autóval egyaránt, saját mélygarázsa van az épületnek, így nem is kell parkolóhely után kutatni. Ja, meg a fonódó is pont itt rak le, arról már nem is beszélve, hogy a 9-es és a 29-es busznak is közel van a megállója. 

Játékos tanulás

A komplexumban összesen három kiállítás, egy körmozi, egy oktatási labor, egy előadóterem, egy 9D mozi és négy szabadulószoba kapott helyet.

A már húsz éve működő (gondolta volna?) Csodák Palotája és a Playbar brand összefogásával született meg ez a szórakoztatócentrum, ahol tényleg jól érezheti magát gyerek és felnőtt is. Interaktív, digitális és fizikai játékok vegyesen állomásokkal, vizuális szórakoztató elemekkel, tematikus kiállításokkal és előadásokkal. A 200 m²-es szobák különböző elnevezéseket kaptak, utalva arra, hogy belépve mire számíthatunk: Születés, Illúzió és Newton.

Spermával játszadozni nem ciki

A Születés kiállítás irtó jó móka, már csak azért is, mert az általános iskolákban valahogy elfelejtik normálisan tájékoztatni a gyereket arról, hogy hogyan is történik a fogantatás, mi történik a 9 hónap alatt, és milyen egy szülés. Jó, persze vannak felvilágosító órák talán úgy hetedik körül, de addigra már mindenki tudja ezeket, plusz ez az a kor, amikor ciki is ilyenekről beszélni az osztály előtt, pláne  a tanár és még egy felnőtt jelenlétében.

Úgyhogy épp ideje volt már egy ilyen tárlatnak, ahol játékosan lehet informálódni a női és férfi nemiséggel kapcsolatos témakörökkel. A legviccesebb a plüss sperma dobálása, nyilván ezt is kipróbáltuk. Mondjuk nem volt nagy kihívás beletalálni a lyukba, mindenesetre időűzésre tökéletes.

Aztán van egy tök jó kis fotel, ami elvileg a magzati kort mutatja be egy stilizált anyaméhben – ez elvileg az anya szívét és a külvilág elnyomott hangjait adja vissza –, nekünk viszont sokkal inkább volt olyan érzésünk a székben, mintha egy Goa party-n ücsörögnénk egy megakényelmes babzsák fotelben. Aztán ki tudja, lehet, hogy pont ilyen fíling lehet az anyaméhben bulikázni. 

A zuhanás csak illúzió

Az Illúzió kiállítás naná, hogy az optikai csalódásra épül, a fiziológiai és kognitív illúziókba elmerülve. Hű, de szakszerű ez így. Szóval van egy csomó tükör, meg háromdimenziós kép, illetve a már általános alsóban is oly népszerű és rendszerint betűket formázó perspektívikus rajzok is feltűnnek. És ha ez mind nem lenne elég, akkor a szelfikirályok előkaphatják mobiljukat és ráfotózhatják magukat egy Picasso képre, a mesterrel együtt.

Utálta a fizikát? Most majd megszereti!

A CSP szeretné eloszlatni a tévhitet azzal kapcsolatban, hogy a fizika unalmas, és erre minden esélyük meg is van a Newton kiállításon. Már nem is hökkenünk meg azon, hogy Isaac Newton is a teremben van, mi több, óriás nyugalommal ücsörög egy almafa alatt – amitől azonnal nekünk is kedvünk támad megpihenni kicsit, de nem lehet, mert rögvest indulunk is a laborba. 

Richter Gedeon labor

Nagyon szerettük volna rávetni magunkat a halom fehér köpenyre, de sajnos gyerekméretűek, és olyan szépen össze is voltak hajtogatva, hogy szemétségnek éreztük volna, ha csak a hecc kedvéért elmarjuk. Mindegy, az „alis” műanyagszemüvegből sikerült megkaparintanunk egyet, amit sajnos vissza kellett szolgáltatnunk, de nem csak nekünk, hanem az ideérkező gyerekcsoportoknak is. Kár.

A puccparádén, vagy vegyész fashion-ön túl is van élet a kutatólaborban, itt ugyanis kémiai kísérleteket is ki lehet próbálni. Kötélen föl-le csúszkáló kólásdoboz, óvodás méretű bútorokra emlékeztető felszerelések - menő. Ne féltse a gyerekét, eceten, citromon és kicsi áramkörökön tesztelheti tudását, szóval közel sem olyan, mint Dexter laboratóriuma.

Még jó, hogy van mozi meg szabadulószoba is

Pár éve nagy hájppá váltak a szabadulószobák, mostanra pont emiatt kicsit unalmasokká is. A CSP-ben viszont  fizikai, kémiai, orvosi és földrajzi témák mögé rejtik a szabaduláshoz szükséges információkat, ami azért elég menő. Jó hír, hogy komolyabb lexikális tudás nélkül, pusztán a logikának köszönhetően is meg lehet látni újra a napfényt bárpultot. 

A 9D-s mozin először mosolyogtunk egy jót, de komolyan, mi lesz a következő? Súlytalanságban lebegve flesselhet majd a filmrajongó, miközben rászakad az ég, majd magába szippanthatja az eső utáni illatot?! Jó, azért ennyire ne szaladjunk előre: a 9D nem más, mint egy sima 3D-s mozi, ahol 6 effektet kapcsolnak még be pluszban. A körmoziban viszont 360 fokban vetítik ki a filmet a vászonra. Mert egyébként ilyen is van.

Vihetik a kutyát is!

Buda Entertainment & Gastro kutyabarát hely, aminek nagyon örülünk, ugyanis az üzletház megnyitón megkérdeztük Arie Yom-Tovot,  a komplexum társtulajdonosát, hogy kutyát be lehet-e hozni, mert szerintünk lenne rá igény, és akkor még nem volt egyértelmű válasz erre.

A CSP sajtótájékoztatóján azonban már boldog mosollyal az arcán osztotta meg velünk a jó hírt: „Lehet kutyát is hozni! Emlékeztem magára, hogy kérdezte a múltkor, és megfogadtam a tanácsát. Mostantól hivatalosan is kutyabarát hely a bevásrlóközpont.” Büszkék vagyunk erre, és köszönjük!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.05.18 12:42:12rozsdamentes arcél

  Elég ciki ez az állandóan visszatérő indexes nyafogás, hogy a Campona az már a világ vége. Ha valami kívül van a körúton, akkor az egy ilyen "Beccának" már vidék...

 • 2016.05.19 10:14:34batan

  Nekünk kifejezetten jó a Campona, mert Csepelen lakunk. Nem csak a II. kerületben élnek EMBEREK...

 • 2016.05.19 10:41:28hovajutottunk

  ...hanem pl. a IV.-ben is. CsoPát Újpestnek is! :)
  (Kocsi nélkül nekünk is kicsit messze van a Campona. De azért elmegyünk majd oda is.)
  Amúgy nekem az nem világos, mert mindenki mást mond, hogy ez most kisgyerekeknek is való vagy sem? (Az enyém 6 éves.)

 • 2016.05.20 00:48:51v2peti

  Nincs olyan messze a Campona. M4+vonat! (S-Bahn)

 • 2016.05.20 00:49:37v2peti

  Budatétény megálló direkt a Campona kérésére lett oda áthelyezve. Sőt villamost is akartak oda, csak a BKV keresztbetett nekik! :(

 • 2016.05.20 00:51:12v2peti

  városjáró: Nem volt egy szem biztonági őr sem a környéken, akit meg lehetett volna kérdezni?

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta