SZÜLŐSÉG

Elveszett maja várost fedezett fel egy tini

2016. május 16., hétfő 19:37

Egy kanadai kamasz nemrég felfedezett egy elveszett maja települést. És nem, ez most nem egy új ifjúsági kalandsorozat beharangozója, ez a való élet.

A 15 éves William Gadouryt régóta vonzza a maja kultúra, ugyanis műholdképeken a maják asztronómiai tudásának ismeretében bukkant rá a városra. Gadoury szerint a maja városok térképen való elhelyezkedése pontosan olyan, mint az ősi civilizáció által tisztelt csillagképek elhelyezkedése az égbolton, és a csillagkép alapján egy város hiányzik az ismert települések közül. – írja a kanadai National Post.

Így tovább kutatott, és a Kanadai Űrügynökség erről a területről készült műholdfelvételei, valamint a Google Earth képei alapján sikerült megtalálnia az elveszettnek hitt helyet. Bár a kutatók még nem tették tiszteletüket az „új földön”, lelkes felfedezője már nevet is adhatott neki:  K'aak Chi, azaz a „Tűz Szája”. 

Állítólag Gadoury felfedezése hamarosan egy tudományos szaklapban is megjelenik, és az sem kizárt, hogy elméletét egy 2017-es tudományos rendezvényen is előadhatja.

Persze, vannak olyanok is, akik csak egy olcsó reklámfogásnak tartják a sztorit. Szomorú, de a Texasi Egyetem antropológusa, David Stuart sincs elragadtatva a történettől. Szerinte ugyanis ez az egész nem más, mint „junk science”. Hozzá hasonlóan Thomas Garrison, a USC Dornsife antropológusa sem hiszi el. Ahelyett, hogy örülnének a fiatal generáció sikerének. De legalább, hogy egy tinédzser érdeklődik a szakma iránt.

Ön szerint tényleg egy eltűnt várost talált a gyerek?

 • 844
  Igen
 • 181
  Nem
 • 1261
  Akár igaz, akár nem, nagyon klassz gyerek!
 
 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.05.18 08:18:22Rejtélyes

  Valojaban egy kukoricafoldet talat, es ez a hir + a cafolata is minimum egy hete ismert.

 • 2016.05.18 11:28:50Péter 2

  Jellemző, ahogy a legnagyobb hülyeségek is sorban végigmennek minden másodlagos frissességű blogoldalon...

  Nem talált semmi különöset, rég tudja mindenki, ettől még nagyon érdeklődő és okos gyerek, és ezt nemhogy elismerik az érintett szakemberek, hanem konkrétan ők segítettek neki, és nyilván ez továbbra is így lesz, erre a pályára fog lépni minden bizonnyal.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta