SZÜLŐSÉG

Mivel jön ki a bébiétel a ruhákból?

2016. március 15., kedd 11:18

Gyakorló anyaként is kifogott rajtam gyeden lévő kolléganőm kérdése, aki abban bízva, hogy négy gyerek után én már tudom A Nagy Titkot, áruljam már el, mivel szedtem ki a sütőtököt, répát, banánt, és egyéb kajafoltot a kölykök ruhájából. A helyzet ugyanis az, hogy én elég hamar feladtam a küzdelmet a zöldség- és gyümölcsfoltokkal, az elszíneződött rugdalózók és bodyk pedig inkább a kukában landoltak a kísérletezések helyett.

shutterstock 325657778

Egy dologra esküszöm, az pedig a gyerek egész testét eltakaró előke, amit mi a baráti társaságból örököltünk meg, de némi kreativitással otthon egy törülközőből is átszabható, sőt, tudom ajánlani a fodrászok által használt beterítőkendőt is

"Egészen addig meg voltam győződve róla, hogy a makacs gyümölcsfolt csak valami, a reklámokban létező marketingduma, amíg el nem kezdett az első gyerekem rendes kaját enni. Azóta meg sajnos tudom, hogy vagy az van, hogy valaki nagyon rendes anyuka, aki rögtön leveszi a gyerekről a ruhát, ha arra rácsöpögött a reszelt alma leve, mert frissen minden kijön. Vagy olyan, mint én, és nem öltöztet át naponta ötször, és szív a mosásnál. Azt is azóta tudom, hogy nincs az a vörösboros-pörköltszaftos folt, ami nagyobb rohadék lenne, mint a gyerek által szétnyammogott, nyállal lassan nyakba csorgatott alma és banán" - véli kolleganőnk.

Érthető módon persze nem mindenki olyan lusta, mint én voltam, több ismerősöm is állítja, hogy a megoldás kulcsa az ő kezükben van, és az interneten is találtam egy-két használhatónak tűnő tanácsot. 

 • Munkatársam a fújós Vanish plusz a fehérítős Ariel kombinációjára esküszik, azt mondja, ez a módszer a beleszáradt reszelt almán és banánon kívül mindenre jó. Szerinte az a titok, hogy nem szabad hagyni, hogy megszáradjon a ruha, ha mosás után foltos maradt, azonnal fújni kell, aztán némi várakozás után jó tömény mosóporos lében áztatni a következő mosásig. "Minél frissebb a folt, annál könnyebben kijön, és javítja az esélyeinket, ha már az első mosás előtt folttisztítózzuk+áztatjuk egy kicsit"- teszi hozzá.
 • Anyám a Vanish szappannal csutakolta ki a foltokat, de ahogy olvasom, ez sokaknál nem hozott megoldást.
 • "Ha egyből beáztatod, kimosod belőle kézzel a foltot, akkor bármivel kijön, volt, hogy én gyorsan csak folyékony szappant nyomtam rá, és fél perc alatt kimostam belőle a csapnál. Azt is szoktam, hogy ha foltos lesz, akkor rögtön beáztatom sima mosószerrel vagy Ariel folttisztítóval, a mosásnál ezek után meg kijön. Ha meg foltos mosás után is, akkor én a fehér ruhából Domestossal szedem ki a foltot. Ha az sem segít, akkor semmi" - írta az egyik internetező. 
 • Valaki más a Marhaepeszappant javasolta: "Mindent visz. 10 percre bedörzsölöm a ruhát, felakasztom valahová száradni, ha aznap nem mosok éppen, hogy mégse büdösödjön be, és mehet sima mosás 40 fokon. Nem kell sem Ariel, sem Vanish és hasonló vackok, meg éjszakai áztatás. Percek alatt kiszedi a foltokat."
 • Nagyon sokan egyébként a szódabikarbónát és a citrom levét írták. 
shutterstock 318675362

A tippek sora tehát végtelen, de ha csak egy is beválik, sokat spórolhat a család a ruhadarabokon. Önöknek milyen módszerei vannak?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.03.15 13:20:23Csipyke

  No, telefonos appban nem lehetett hozzászólni, hát akkor itt:
  az Aldi árul tél vége felé (sajnos idén már lement) ujjas frottir előkét, aminek a belső oldala nejlonos. Na abból kell venni pár készlettel (kettesével árulják). Nagyobbacska gyereknek, aki már szivesebben eszik egyedül, be szoktam az alját csipni az etetőszék két tálcája közé, igy a lehulló-csorgó cucc ellen is véd. Extrém ravasz kicsiknek ajánlott plusz megkötős előke a nyakba, sajnos a tépőzár egy idő utén veszit a hetékonyságából, ekkor a nyakánál bemehet a kaja. Nagyon tudom ajánlani, a háromévesem a mai napig hordja, ha "veszélyes" ebéd van.

 • 2016.03.15 18:58:27Bartush

  A marhaepeszappan tényleg jó. Nemcsak friss foltokat hoz ki. Tegnap a lányom összefilcezett pólóját tisztítottam ki vele, bedörzsöltem a foltot, áztattam 1 órát és ennyi.

 • 2016.03.16 00:38:09aaeronika

  Marhaepeszappan? Jó, hogy nem zsidók zsírjából készített szappant ajánljátok, de tényleg...

 • 2016.03.16 09:23:50D2

  Almát és banánt meg barackot kb. semmivel sem sikerült, a többire sima mosószappan.

  @aaeronika
  Tudod az általad említett beszerzés illegális, a marhát meg úgyis vágóhídra küldik a steak meg pörkölt végett, a melléktermékeket meg hasznosítják: zselatin, szappan, cipő...

 • 2016.03.16 10:27:11flormimo

  Marhaepeszappan? Jó, hogy nem zsidók zsírjából készített szappant ajánljátok, de tényleg...

  Most minek ilyen beszólásokat de tényleg....
  Most mi a baj a marhaepeszappannal?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta