SZÜLŐSÉG

Ha kilóg a fej, már késő babaülést váltani!

2016. január 16., szombat 12:30

A Consumer Reports posztolta alábbi videót, ami igen jól szemlélteti, mi történik balesetkor a hátsó ülésen a hátrafelé néző ülésben elhelyezett csecsemővel. A videó készítői azért találták fontosnak megosztani a tapasztalatokat, mert sokan nem tudják, hogy jobb az ajánlott kornál előbb nagyobbra cserélni a babaülést, amennyiben a baba feje megközelíti az ülés fejtámlájának végét.

A balesetkor történő fejsérülés ugyanis a leggyakoribb halálozási okok közé tartozik, ezért 2014-től új teszteket kezdtek elvégezni, amik során bebizonyosodott, hogy a fejsérülések leggyakoribb oka pont az, hogy a babák feje ütközéskor túlnyúlik az ülésen, ennyi már elég is lehet ahhoz, hogy az első ülés háttámlájához csapódhasson. 

Ezért aztán most figyelmeztetik a szülőket, hogy nem a korhatár a legfontosabb szempont a gyerekülés vásárlásakor, hanem a gyermek mérete, ami természetesen sokszor egyáltalán nem úgy alakul, ahogy az az ülés készítői szerint várható. Nélkülözhetetlen tehát, hogy a szülők időben ültessék át egy másik, nagyobb gyereknek való kocsiülésbe a porontyot. 

A Consumer Reports a bébiüléseket ugyanúgy tesztelte, ahogy az átalakíthatóakat (emelhető fejtámlájukat pl)), és ezek több mint felénél az ütközéskor túlcsúszott a gyerek feje az ülés tetekén, és az előtte lévő ülés hátának ütközött, amennyiben a bébi egy bizonyos méret felett volt.

Ezt elkerülendő most azt javasolják, hogy az eddigi 18 hónapos kor helyett hasznos lehet a gyermeket már egyéves kora előtt valamivel nagyobb ülésbe ültetni, pontosabban nagyon odafigyelni a súlyra és magasságra.

Azt javasolják, hogy ültessük egy mérettel nagyobb ülésbe azt a gyereket, aki 

a, legalább 10 kiló
b, a feje és az ülés felső pereme között kevesebb mint 2,5 centi távolság van.

A honlap mellesleg figyelmünkbe ajánlja a szerintük legjobb átalakítható babaüléseket (ez a második méret) is, bár az itthon megszokottal ellentétben ezek még szintén hátrafelé néző modellek. Eredményeikből az derül ki, hogy az ülés teljesítménye nem feltétlenül függ az ártól, a top 5-ben 45 dolláros (kb. 13,500 forintos) és 300 dolláros (kb 90 ezer forintos) ülés is van. Némelyik közülük nálunk is kapható, de interneten mindenképp megrendelhető. Az általuk tesztelt ülések kétéves korig használhatók, akad köztük olcsóbb és drágább modell is. A Consumer Report minden ülést maga vásárol, függetlenül tesztel, és nem köt támogatói/reklámszerződéseket semmilyen gyártóval.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.01.16 14:13:32Kelly és a szexi dög

  Na, végre egy politikamentes és korrekt írás!

 • 2016.01.16 14:53:50zolia

  Ezek szerint kilógó fej esetén már ne is cseréljünk ülést, fölösleges, hiszen már úgyis késő... A szokásos hatásvadász címadás.

 • 2016.01.16 15:42:26zizi77

  Melyik babahordóban fér el 18 hós koráig a gyerek? A nagyobb 9, a kisebb 11 hósan már kinőtte hosszában. Első graco, második chocco hordozó volt.

 • 2016.01.16 15:54:22abc078

  Azért ez Amerika, ahol az ISOFIX rendszert nem nagyon ismerik. Mindegyik ülésnél ővvel rögzítették a gyerekülést, aminek komoly nyúlása van egy ISOFIX rendszerhez képest. Nézzétek meg a videót mekkorát mozdulnak az ülések. Ami még nagyon fontos (és a gyerekek utálják), hogy a gyerekülésben az ővet komolyan meg kell húzni.

 • 2016.01.16 15:57:28szombi

  A következő cikk meg úgyis arról szól, hogy a használt gyerekülést szétnyomta az előző "tulaj", ezért a tiéd az első komolyabb fékezésnél meg fog dögleni...

 • 2016.01.16 21:10:35BéLóg

  A cikk bulvár de a videó jó. Most ezért miért is kell a posztert csesztetni? Tök átlag de legalább értelmes kérdést boncolgat. Úgyhogy én köszönöm.

 • 2016.01.17 02:15:30flea

  1) Kíváncsi lennék, hogy mekkora a sérülésveszély, ha a babahordó már eleve nekifeszül az első ülés háttámlájának. Az USA-ban ilyen nincs, európai méretű autókban viszont teljesen hétköznapi.

  2) Itthon nagyon kevés (bár szerencsére egyre több) a hátrafelé néző vagy mindkét irányba beszerelhető, de függőleges támlájú gyerekülés. Namost egy 1-1,5 éves gyereket menetirányba néző ülésbe átrakni, az legjobb esetben is csöbörből vödörbe kategória. Ezt azért meg kéne említeni.

 • 2016.01.19 09:06:46Zamat

  Hű,mondjuk soha nem gondoltam volna,hogy a szülő nem azt nézi,hogy jó e a gyerekülés mérete pl nem lóg ki belőle a feje,hanem azt,hogy hány kiló a gyerek.

 • 2016.01.19 09:11:33Zamat

  Egyébként van az isofixes és a sima bekötésnek is fizikai magyarázata,hogy melyik miért jobb,a simánál valami olyasmi volt,hogy a mozgási energiából átvesz az ülés azzal,hogy egy kicsit bemozduk,így a gyereket nem éru akkora erő a becsapódáskor. Az isofixnél meg azt írja,hogy az alvázra vezetődik ez át,hát passz,szerintem mind a kettő ugyanolyan jó,dr én nrm értek a fizikához. Az amcsiknál 3 ponton rögzülnek az ülések.

 • 2016.01.19 12:23:46flormimo

  Köszi a cikket... Az ember jó ha tudja az ilyesmit.

 • 2016.01.19 21:20:57Doryyka

  Hu, bazira orulok, hogy mar a kicsink is akkora, (~3 ev, kb 98 centi), hogy belenott az autooves ulesbe ( a Romer duot meg ki)... O par honaposan is orditott hattal bekotve, amikor elcsereltem vele az utasulesem, csend lett...foggalmam nincs, az egy evestol felfele hogy lehet hattal bekotni...

 • 2016.01.20 23:16:36Rock chick

  @ Doryyka: simán be lehet kötni a 39 hós, 104 cm-s gyereket is hátra - BeSafe IziPlusban utazik a gyerekünk. Kényelmesen elfér, a lábának is van hely. Nálunk nincs hiszti a hátrafelé utazásból, de van babfigyelő tükör, így, ha esetleg egyedül utazik vele valamelyikünk, akkor is látjuk egymást. Egyébként mellette ülök hátul, nekem nem teher. A következővel sem csinálnám másképp. Btw. Skandináviában 4-5 éves korukig háttal utaznak a gyerekek, 0% a baleseti gerincsérült gyerekek aránya ebben a korosztályban. Magyarországon 70 % körüli az előre néző ülésekben.

 • 2016.01.23 12:01:07Doryyka

  @rock chick: en sem azert nem ulok hatra, mert derogal, hanem mert ott ul a ket evvel idosebbem is, es egy nem kicsi autoban (otos bomos) sem kenyelmes tobb szaz km-en at, amennyit szoktunk utazni Svajctol Mo-ig. Mondjuk egy szazason meg elmegy, de utana minden bajom van, pedig atlagos testalkat vagyok.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta