SZÜLŐSÉG

Magyar sci-fi: digitális akcióterv az oktatásban

2016. január 5., kedd 19:26

Véget ért az InternetKon, amit az internetadó bevezetésének közfelháborodást, és tízezres tömegtüntetéseket kiváltó ötlete után találtak ki, mintegy kárenyhítésként (vö. nem akartok internetadót? Akkor mondjátok meg, mit akartok!). Ennek eredményeként született egy 15 pontos javaslatcsomag egy kormányhatározatra, amelynek három pontja is a digitális oktatásról szól.

Ezek röviden a következők:

 • Készüljön átfogó digitális köznevelési stratégia,
 • Induljon program az oktatási intézmények belső wifi-hálózatának fejlesztésére, és
 • Készüljön digitális gyermekvédelmi stratégia.

Tágabb értelemben idesorolható még az a pont is, hogy az internetes zaklatás minősüljön önálló bűncselekménynek, mert a bullying műfajában mégiscsak az iskolás korosztály a leginkább érintett, és ők azok, akik a legkevésbé vannak felvértezve ellene érzelmileg.

Az informatikai szakma már jó ideje mondogatja, hogy baj lesz. Ha az oktatás nem hajlandó lépést tartani az élettel, a jövő munkanélkülijeit képezik ki nagy erőkkel, mivel ma már szinte minden álláshoz kell a digitális jártasság. Most viszont a javaslataikat belevették a csomagba, sőt, az InternetKon zárókonferencián az IVSZ oktatási igazgatója, Horváth Ádám tartott előadást, arról, hogy az oktatásban hogyan kapjon nagyobb szerepet az internet és a digitális technika. 

A kiindulópont az, hogy digitális írástudás nélkül az ember kirekesztetté válik, mivel egy csomó információt és szolgáltatást, valamint állást nem tud elérni internet és számítógép-használat nélkül. Vagyis a digitális írástudás olyan alapkompetencia, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell, ezért az iskolában kell tanítani.  

Habár az oktatás célja, hogy az életre neveljen, és olyan képességekkel ruházza fel az onnan kikerülőket, amelyekkel megállják a helyüket a munka világában, jelenleg kevesebben jelentkeznek IT oktatásra, mint 2000-ben, nekik is több mint fele lemorzsolódik a felsőoktatásban. Holott gyakorlatilag nincs állástalan informatikus, sőt, 22 ezer betöltetlen informatikai állás van, és ebben a szférában a legmagasabb a kezdőfizetés.

Digitális köznevelési stratégiára pedig azért van szükség, hogy összehangolják a köznevelési, pedagógiai célokat, a már meglévő infrastruktúrát, a pénzforrásokat és a fejlesztési kapacitásokat. Jó lenne, ha az iskolai géppark viszonylag fiatal eszközökből állna, melyeknek az átlagéletkora nem lenne több háromévesnél, évente cseréljék le a 25 százalékát, a karbantartásra pedig legyen külön rendszergazda, akinek az informatikatanítás már nem feladata, és normálisan meg is van fizetve.  Ne tiltsák, hanem egyenesen támogassák, hogy a tanulók a saját eszközeikkel dolgozhassanak, az iskolai eszközöket pedig EU pénzből lehessen beszerezni.

Legalább ilyen fontos az iskolai szélessáv is, ami lehetővé teszi, hogy sok gyerek egyszerre dolgozzon. Oda kell figyelni az esélyegyenlőségre, vagyis, hogy a rászoruló gyerekek ingyen kapjanak saját eszközt és internetelérést otthoni használatra.

Vagyis az iskola ne múzeum legyen, hanem egy olyan hely, ahonnan a gyerek felfedezi az őt aktuálisan körülvevő világot.

A tananyag részről is van mit tenni. A digitális írástudást nem informatikaórán kell a gyerekekbe tölteni, helyette az összes tantárgy tanóráinak legalább 25-50 százaléka legyen IKT eszközökkel támogatott. Ezt pedig ne hobbiszinten csinálják a tanárok, ne csak az foglalkozzon vele, akinek kedve van hozzá, hanem az iskolák szakmai és szülői értékelésénél legyen szempont, hogy milyen az adott intézményben a diákok digitális felkészítése. Emellett a programozás is jelenjen meg minden évfolyam informatikai tantervében, felsőben legyen kötelező a robotprogramozás, középiskolában pedig a mobil alkalmazás fejlesztés.

És akkor eljön annak is az ideje, hogy ne csak tankönyvből, hanem digitális tananyagból is ugyanúgy lehessen tanulni: tartós tankönyv helyett tanulói laptop/tablet legyen. Támogatjuk.

Mielőtt a pedagógusok a szívükhöz kapnak, hogy mi vár itt rájuk, ezt ők a büdös életben nem fogják megtanulni, hogyan tudnák akkor tanítani, a javaslat a tanárok képzésére is hangsúlyt fektet. Évente 30 óra képzést javasolnak, illetve 10 tanárra egy IKT pedagógiai asszisztens, plusz iskolánként külön rendszergazda foglalkoztatását tartják jó aránynak az ügy érdekében.

És ha már a diákok ilyen képzettek lesznek digitális téren, jó célra is fordíthatják a tudásukat: a kötelező 50 óra önkéntes munka terhére oktathatnak internethasználatot időseknek és rászorulóknak.

Emellett a vállalkozásokat is ösztönöznék, hogy támogassák az iskolai digitális oktatást, eszközökért és munkáért akár adókedvezmény, vagy extra szabadság vagy járulékkedvezmény járna.

Mindez nagyon szépen hangzik, már csak arra vagyunk nagyon kíváncsiak, hogy mindez meg is valósul-e belátható időn belül, vagy csak jó terv marad, mint a 2007-es „GKM Akcióterv a digitális írástudás elterjesztésére”. Mert van ám nekünk ilyen, csak nem lett belőle semmi. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.01.05 20:11:40filippos

  Üdvözlet!
  Ma voltam állásinterjún egy iskolában, (most a versenyszférában dolgozom). Rendszergazdát keresnek, gondoltam ezt a végzettségemnek megfelelő állást megpályázom. A bértábla szerint a bérem olyan bruttó 140 ezer forint lenne (mérnők informatikus diplomával rendelkezem), ez nettó 120 ezer körül van.
  Az igazgatónő nagyon rendes volt még ő szabadkozott, hogy csak ennyit tudnának fizetni. Kíváncsi vagyok, ennyi pénzért találnak-e megfelelő embert?

 • 2016.01.05 20:52:38ppppalika

  "A digitális írástudást nem informatikaórán kell a gyerekekbe tölteni, helyette az összes tantárgy tanóráinak legalább 25-50 százaléka legyen IKT eszközökkel támogatott. "

  Az első tagmondat akkora butaság, hogy csak na. Tanítani más, mint használtatni.

 • 2016.01.05 21:13:33lucernaböde

  Iskolánkban volt két informatika terem (18-18 főre). Átvette a KLIK a fenntartást, a gépek közben szépen lassan tönkrementek. Kértünk pénzt új gépekre. Kijött a szakember a KLIK-től és megállapította, hogy a gépek tényleg tönkrementek. Új gépekre pénzt nem adtak, várhatóan nem is fognak. Még talán van 18 éppen hogy működő gépünk.
  Több, mint egy évig rendszergazdát sem alkalmazhattunk.
  Lehet a digitális oktatásról kormányhatározatot hozni (a papír sok mindent elbír), de ha nem rendelnek hozzá forrást, akkor a helyzet csak rosszabb lesz.
  Lehet a pedagógusokat képezni évi sok órában (mellesleg erre sem biztosítanak forrást), de eszközök nélkül nem megyünk semmire.

 • 2016.01.06 09:10:21rudy68

  Valamelyik cégnél nagyon sok MS Win10 tabletet szeretne eladni :)

  Csak szólok, hogy több KLIK által "üzemeltetett" budapesti gimnáziumban is elfogyott a fénymásoláshoz, nyomtatáshoz használt papír (a fénymásolás mellesleg nem ingyenes). Hamarosan a szülők fogják megoldani?

  "Induljon program az oktatási intézmények belső wifi-hálózatának fejlesztésére..."
  Van olyan suli, ahol az egyik szülő cége intézte (1,5 millió begyűjtése után) a Wi-Fi lefedettséget. Ehhez azonban csak néhányan férnek hozzá. ;)

 • 2016.01.06 12:57:21encir

  Mit tudnak tanítani az iskolában, amit a gyerek már nem tud régről és jobban, mint a tanára?

 • 2016.01.06 17:31:39egysmás

  Lássuk be, annyira nem vagyunk még szegények, hogy ígérni se tudjunk!

 • 2016.01.06 17:48:09Kong.Kinga

  nemtom.
  Azért az egész fenntartásra lehetne jó kis zsíros közbeszerzést intézni.
  Nem hiszem el, hogy kihagyják ezt a ziccert.

 • 2016.01.06 23:10:00ttii

  Encir, hogy neked milyen igazad van. Ne is küldd be a gyerekeidet már holnap.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta