SZÜLŐSÉG

Beteg ovis: a kulcsszó az igazolás

2015. december 7., hétfő 15:07

Népi megfigyelések szerint a gyerekek hatéves kor alatt októbertől áprilisig náthásak/köhögnek. Ez már-már törvényszerű, nem is igazán lehet vele mit kezdeni, legfeljebb kullogni az események után.

A szülők az egyre fokozódó orrfolyásra a lehetőségektől és vérmérséklettől függően
1. élénk anyázásba kezdenek, hogy ez nyilván a Pisti anyja miatt van, aki simán elviszi óvodába a hóttbeteg gyerekét. De vele aztán nem szúr ki, ha neki szabad, akkor ő is beviszi a sajátját.
2. azonnal otthon fogja a gyerekét
3. reálisan felméri a körülményeket, és ha úgy ítéli meg, otthon tartja a gyerekét.

Ekkor kezdődik el a szülő kálváriája. A betegség persze sosem jön jól, de még itt is vannak fokozatok, hogy mennyire kavar be a család életébe. Azt gondolnánk, ha mindkét szülő dolgozik, és nincs nagyi, akkor nagyon bekavar, ha pedig valaki otthon van a kistesóval, akkor csak kicsit. Pedig nem egészen így van.

A kulcsszó az igazolás

Ha ugyanis a szülők dolgoznak, akkor az óvónők csak akkor merészelik hazaküldeni a gyereket, ha már tényleg minden kötél szakad. Ilyenkor egyértelmű, hogy a beteg gyereket rögtön orvoshoz is viszik, mivel az antibiotikumon kívül szükség van a táppénzes papírra is.

shutterstock 188833706Tapasztalatok szerint az otthon lévő anyáknak viszont sokkal könnyebben hazavágják a kicsit taknyos gyerekét az óvodából, egyszerűen azért, mert (szerintük) nincs probléma, nincs is mit megoldani. Pedig dehogynem! Ha ugyanis a gyerek betegség miatt hiányzik az óvodából, utána már csak orvosi igazolással mehet vissza a közösségbe.

Ami azt jelenti, hogy adott esetben egy kisebb nátha miatt végigállhatják a sort a gyermekorvosnál – természetesen a kistesóval együtt, mert hová is tegyék addig? Aminek az eredménye sok esetben az, hogy egy banális náthával mennek, és két bárányhimlővel, influenzával, vagy más durva kórral jönnek. Plusz a szervezés, utazás, és a gyerekek csitítása órákon át a zsúfolt váróban. A bolondnak is megéri egy nátháért!

Tud ön teát főzni orvosi rendelvény nélkül?

Dórának három gyereke van, a középső óvodás, a legkisebbel még otthon van GYED-en. Szerinte ennek a rendszernek semmi értelme, csak púp a hátán az összes érintettnek. Fölöslegesen terhelik az egyébként is túlterhelt gyermekorvost, ráadásul, amit egy náthára mondani szoktak, azt egy anya magától is tudja: kamillatea, vitamin, esetleg torokfertőtlenítés, szükség esetén lázcsillapítás, stb, stb. Ezért teljesen fölösleges kitenni a gyerekeket a tortúrának és a nagyobb fertőzés veszélyének. A mindenható igazolás viszont minden észérvet visz!

Hivatalosan természetesen egy náthával kétszer is meg kell látogatni az orvost, először a beteg gyerekkel, másodszor pedig a teljesen egészségessel, mert kell a gyermekgyógyász pecsétje, hogy közösségbe mehet a poronty. Ekkor válik az egész egy abszurd drámává: a legtöbb gyerekorvos, hogy csökkentse a rá nehezedő nyomást (és különben is, örül, hogy meggyógyult a gyerek, csak nem várakoztatja 30 másik beteg között órákig!), azonnal, az első látogatáskor, a még beteg gyerekre kiadja az igazolást, hogy visszamehet a közösségbe.

Vagyis, a felelősségteljes szülő, hogy ne fertőzzék végig az egész óvodai csoportot, elviszi a kicsit náthás gyerekét a leterhelt gyerekorvoshoz kamillateáért, végigülik a sort a sok beteg gyerek között, hogy megkapja a papírt: egy hét múlva egészséges lesz a gyerkőc, mehet oviba. Zseniális.   

Jé, a szülő felnőtt ember!

Nem csoda így, hogy sokan inkább megpróbálják elsunnyogni a dolgot, és reménykednek, hogy majdcsak elmúlik az a nátha. Vagyis addig tartják bent az oviban a beteg gyereket, amíg ki nem dől. Ez a valóban beteg gyereknek szenvedés, a többinek pedig mindenképpen fertőzésveszély.

shutterstock 243413815Mit lehet itt tenni? Dóra szerint hagyhatnák például, hogy a szülők felelősségteljes nagykorúként megítélhessék, hogy a gyerekük állapota valóban orvosi ellátást követel-e, vagy csak nyugalmat, zsebkendőt és citromos-mézes teát. Ebben az esetben még az is megtörténhetne, hogy a valóban beteg gyerekeknek nem kellene órákat várni az ellátásra, mert az orvos idejét a náthások kötik le.

Sokat segítene a helyzeten, ha a szülők megtehetnék, hogy otthon tartják a gyereküket, majd amikor úgy látják, hogy meggyógyult, vissza is vihessék a közösségbe, külön körök nélkül. Érdekes módon az iskolában igazolhat három napot a szülő, az óvodában viszont nem.

Egy kis hazugság nem a világ

Létezik persze az előre megbeszélt távollét intézménye, például arra az esetre, ha a családnak valami programja van, vagy elutazik, de ez nem vethető be betegség esetére. Mivel betegség esetén feltétlenül kell az igazolás, punktum.

Persze ezt is ki lehet játszani, az óvónők jóindulatán múlik csak, egy egyszerű hazugság az ára. Jobb, ha a gyerek időben megszokja, hogy a dolgok így működnek.  A kérdés csak az, hogy a normális működéshez miért kell kijátszani a szabályokat, és miért nem lehet normális, betartható szabályokat hozni?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.12.07 15:55:25Anzán

  Egyetértek: a rendszer nonszensz. A mi ovinkban az orrfolyós gyereket hazaküldik az óvónők és csak igazolással mehet vissza, viszont egy szimpla nátha miatt nem fogom a láztalan, láthatólag enyhe vírusos gyereket levinni a gennyes mandulagyulladásos, vagy épp enterovírusos gyerekek közé. Nálunk ez úgy van megoldva, hogy ha csak egy kis nátha miatt otthon tartom a gyereket, akkor odatelefonálok a gyerekorvos rendelőjébe és látatlanba' kiadja az igazolást, ami kikerül egy erre a célra a váróba kihelyezett gyűjtőbe. Ehhez persze kell a bizalom az orvos és a beteg között; az orvosnak biztosnak kell lennie abban, hogy a szülő alkalmas arra, hogy megítélje, hogy a gyerek igényel-e orvosi ellátást, vagy "csak náthás".

 • 2015.12.07 16:23:08Advanced Flight

  Anzán: nem csak arról van szó,hogy nem akarjuk levinni a náthásat a sokkal betegebbek közé, hanem arról is, hogy dolgozó szülőknél kinek van ennyi szabadsága/pénze, hogy minden orrfolyásra napokig otthon maradjon? nekem egy háromnapos gyerektáppénz után 15 e-t vontak le a fizumból. Elnézést, de ennyire jól nem állunk :-(

 • 2015.12.07 16:56:14bad_boomer

  Azóta nem betegeskedik a gyerekem annyit, mióta nem járok vele a rendelőbe náthával... Elég hamar kiderült, hogy onnan fertőződik vissza/felül. A másik, picit más téma: László Kórház, gyerekosztály: az azonos tüneteket mutató gyerekeket egy szobába rakják. Bekerültünk Hatodik betegséggel (ez a neve), hazajöttünk rotával. Óriási móka volt ;|

 • 2015.12.07 17:19:43KangaT

  Szerintem tök elég az egészséges gyereket az egészséges rendelésre elvinni az igazolásért...

 • 2015.12.07 17:42:18fumerin

  Érdekes óvodákba jártok! Óvónőként csak lázzal és hányással, legalább 3 híg széklettel szólhatok csak a szülőnek...és igen, ha én küldöm haza, kell az igazolás. De roppant érdekes, nem? Nátha, hurut jöhet, sorolhatnám...és óvónőként viszem ezeket haza, betegítem le az 5 gyerekem, és bazdmegolok az okos, öntudatos, felelőtlen szülők miatt, mert kurvára mehetek betegszabira én is. Nem kell felülni minden pletyire, szabályok vannak, nekünk is...

 • 2015.12.07 17:45:21The Real Kicsimakk

  Mifelénk (Kalifornia) soha nem kérnek igazolást. Reggel betelefonálsz egy üzenetrögzítőre, hogy beteg a gyerek, nem megy oviba/iskolába várhatóan X napig. Ezzel a dolog el van intézve, ha meggyógyult, mehet. A szülőre van bízva, hogy meddig tartja otthon a gyermekét. Eddig nem találkoztam láthatóan beteg gyerekkel, akit mégis beküldtek volna. Persze ehhez kell az, hogy apuka eleget keressen, hogy anyukának ne kelljen dolgozni és otthon lehessen a beteg kicsikkel...

 • 2015.12.07 17:56:02zizi77

  Bad_boomer, mi is így jártunk csak a Jánosban, és eredetileg torokgyuszi miatti hányással. Az 2 nap volt bent, majd itthoni 2 nap után 5 nap bent a rotával. Na akkor már különszobát kaptunk.
  Nálunk van esti rendelés, és akkor szoktuk elvinni őket úgy, hogy egyikünk sorbanáll, ha már nincs időpont, a másik meg vár a telefonra. Mi is szoktunk egyébkent előre kapni igazolást. Tudja a doki, hogy ha gázos úgyse viszem be a gyereket.
  Egészséges rendelés viszont hetente 1x másfél óra koradélután, sajnos az nem pálya. De szerintem oda is simán vinnének fertőző beteget, ha az lenne a rendszer.

 • 2015.12.07 18:04:56zizi77

  Kicsimakk, pont az utolsó mondatodért nem releváns a hozzászólásod. Feleslegesen itthon sem kínozná senki a gyereket. Viszont pont a munkahelyi kényszer az, ami miatt kell az igazolás is, hogy elviekben az orvos vállalja a felelősséget a gyerek állapotáért. Egy takony 2 hét, amit hetente kap el a gyerek. Kizárt, hogy valaki ennyit otthon tudjon maradni munka mellett. Szóval igen vannak takonyos és köhögős egyébként baromi jókedvű kölkök a bölcsikben, ovikban. Kicsit hülyén néznek ki, de azért így is jól elvannak. Sajnos viszont ezzel együtt a gondozók szintén non-stop betegek.

 • 2015.12.07 18:48:18dzsungelcsirke968

  Az óvó nénit kötik az óvodai házirend szabályai. Nem magától találja ki,rajta is számon kéri adott esetben a vezető,illetve más szülők is,meg a saját lelkiismerete,hogy a takonytól fuldokló XY mit keres az oviban. Azt tudjátok,hogy a nagyon köhögős,nagyon taknyos gyerekkel a társai nem szeretnek játszani,nem szívesen fogják meg a kezét? Pontosan felismerik,tapasztalták már hogy betegséget terjeszt,és mondják,hogy "fúj,már megint fikás az orrod" vagy "ne köhögj már ide"...Van az az állapot,amikor már nemcsak a felnőtt,de egy gyerek is észreveszi,hogy ez már baj. Azért az óvó nénik nem buták, maguk is gyereket nevelnek,tehát találkoztak már előre megírt igazolásokkal. Tegyük hozzá,hogy egy kisgyerek kérdezés nélkül elmondja,hogy nem voltunk orvosnál ám. Meg azt is,hogy éjszaka hánytam,de anya azt mondta,neked el mondjam. És mégis kinek rossz ez? A gyereknek. Mert neki van szüksége külön gondoskodásra,figyelemre, esetlegesen diétára,csendre,pihenésre. 25-30 gyerek között, egy rossz közérzetű gyerek nem kaphatja meg a külön figyelmet az óvodában. A gyereket és családot ismerő óvó néni pontosan tudja,hogy mi az a pont,amikor már szólni kell,hogy orvoshoz kell vinni a gyereket. Bizalom,jó kapcsolat kell. Az óvó néni nem nézheti,hogy melyik szülő dolgozik és ki van otthon. Neki a gyerek érdeke az első.
  Kívánok mindenkinek egészséges napokat,jóindulatú óvó néniket és megértő munkáltatókat!

 • 2015.12.07 18:51:01dzsungelcsirke968

  Eltévesztettem...azt akartam írni,hogy a gyerekek gyakran mondják,hogy anya kérte,el ne mondjam.

 • 2015.12.07 19:03:47scsaba1

  Vidéken, meg normális közösségben simán működik az a módszer, hogy megbeszéli az ember az orvossal, hogy a soron következő hőemelkedéses nátha, meg óvodai hányás-fosás vírus esetén intézzük már telefonon az egészet, az igazolásért meg alkalomadtán beugrik az ember az asszisztenshez. Papírországban muszáj.
  Beteg gyerek vs. óvoda. Egy rahedli szülő van, aki az állásával játszik a túl sok betegszabi miatt. És itt ne csak a versenyszférára gondoljunk. Ismerősöm az államigazgatásban dolgozik "nyugdíjas" jellegű állásban, májusban szóltak neki, hogy ennyi lenne az éves betegszabi, a jövőben lehetőleg igyekezzen máshogy megoldani, mert a soron következő leépítésnél ő lesz elküldve...

 • 2015.12.07 19:08:03Rébusz

  Ausztriában szintén elég egy telefon reggel az oviba, hogy nem megy a gyerek, mert beteg, de ezt is csak az étel lemondása miatt kérik. Mindegy, hány napig van távol a gyerek, igazolást sem kérnek. Orrfolyásos gyereket nem küldenek haza, ott is hol az egyik hol a másik gyerek erősen láthatóan taknyos, az óvónőket nem zavarja, úgy hagyják őket. Az orvos rendelési időn kívül fogadja az egészséges gyerekeket (oltás, kontroll) előzetes időpont egyeztetéssel. Ha valaki fertőző gyerekkel érkezik vagy sürgősség (pl. bárányhimlő, ismeretlen eredetű kiütések), annak csengetnie kell az ajtón és külön szobába viszik és előre veszik. A súlyosabb beteg gyerekeket (pl. nagyon magas láz) is ebben a szobában vizsgálják, viszont nem veszik előre őket, a többi gyerekkel együtt várnak.

 • 2015.12.07 19:09:49Advanced Flight

  fumerin: fú, most képzeld el, mit érezhet egy orvos :-) mást se lát, csak betegeket, aztán mégis elműködget a dolog. Komolyra fordítva, nyilván nem a full beteg gyerekről volt szó, hanem arról, amikor naponta mondjuk 3x ki kell fújni a gyerek orrát, közben a kölyök aktív, vidám, csak mondjuk irritált egy kissé a nyálkahártyája. Mellesleg velünk többször eljátszották, hogy "jaj, de náthás a gyerek, vigyük már le a dokihoz". Jó, levittük, a doki meg lecseszett minket, hogy minek hordjuk oda a totál egészséges kölyköt. Na, ilyenkor mi is van?

 • 2015.12.07 20:28:02efi

  Másképp kell felosztani a gyerekeket az oviban:
  taknyos csoport, egészséges csoport....

 • 2015.12.07 20:44:38Fehalo Faja

  Tök jó ezeket a tapasztalatokat olvasni, főleg The Real Kicsimakk és Rébusz hozzászólását, írigy is vagyok, hogy máshol ez másképp is működhet.

  Nálunk (fővárostól kb. 40 km-re) egy régi, kb. 10x10-es családi házat alakítottak át orvosi rendelővé. Az első bejárat a felnőtt orvosi rendelő, itt előfordult már, hogy várva a védőoltásra, az influenza elleni védőoltással a kezemben egy 40 fokos lázas influenzás mellett ültem órákig...

  A hátsó bejárat a gyermekorvosi rendelő. Minden szerdán de. 8-10-ig ún. tanácsadás van, ekkor lehet menni az egy év alatti gyerekekkel, akár újszülöttel is ellenőrzésre, hivatalos súlymérésre, kötelező védőoltásra, stb. A két óra időtartam általában nem elég, rendszeresen elhúzódik a tanácsadás. A betegrendelés pedig 11-től van, és jó magyar szokás szerint az óvodás és iskoláskorú nagyobb és beteg gyerekek általában már 1/2 11 körül megjelennek a rendelőben. Váróterem egy darab van, időpontra előjegyzés nincs, úgyhogy igen gyakran vannak egy légtérben az egy év alatti, még nem kifejlett immunrendszerrel rendelkező gyerekek a különböző fertőző beteg nagy gyerekekkel...

  Legalább erősödik az immunrendszerünk. :)

 • 2015.12.07 20:46:58bElannaTorres

  jó cikk, tényleg őrület ami van!

 • 2015.12.07 21:02:39nyílméregbéka

  A felnőtt táppénz is ilyen logikátlan :-(
  Elkapok egy 'sima' náthát, tudom, h. csak 3 napot feküdnöm kéne, forró tea, alvás, és 4. napra rendbe jönnék. De szerelemből nem maradhatok ugye otthon, csak táppénzes papírral, tehát el a dokihoz.
  Ott minimum 1, de inkább 1,5 - 2 órát várok, a váró tele tífuszos öregasszonyokkal és igazi influenzásokkal. Mire bejutok a dokihoz, már egészen tuti, hogy elkaptam valami komolyat. Aztán mikor meggyógyultam, újra vissza a dokihoz, h. keresőképesnek nyilvánítson és ideadja a papírt (de ekkor is végig kell ülnöm a 2 órát).

  Nem beszélve arról, h. hiába óvom én az egészségemet, amikor a kollégák egy része bejár betegen, mert szeret bent lenni (wtf?), tojik rá, h. szétprüszköli a bacilusait. Más kollégák meg azért járnak be betegen, mert a sok leépítés miatt már annyira kevesen vannak, hogy a határidős melót egyszerűen nem csinálja meg más. A lényeg, hogy betegen bejönnek és összefertőznek mindenkit, és kezdődik elölről :-(

 • 2015.12.07 21:50:37zizi77

  Nyílméregbéka, nálunk magunkért soha nem megyünk táppénzre, csak ha kórházban műtenek. Éves szabadságból rendezzük ezt is, és akkor nem kell a dokinal sem dekkolni.

 • 2015.12.07 22:51:03D2

  Az is megvan, hogy a naccerű kötelezőovi miatt nincsen "szülői igazolás"? A 3 évesemnek komplikáltabb hiányozni az oviból, mint a 10 évesnek a suliból...

 • 2015.12.07 22:51:23indapass

  Nálunk a szülő is igazolhatja az ovis hiányzást, ha még ő kapta el a gyereket a betegség kezdetén és nem úgy küldték haza. Kicsit taknyos, köhögős gyereket nem szoktak hazaadni, ha jó a közérzete.

 • 2015.12.08 09:09:53zooDoo

  Vannak egyenlőbbek, például a szülői közösség vezetője akkor is viszi a kölykét, amikor úgy köhögött, hogy majd megfulladt. Neki például senki nem szól. Ha az enyém csak tüsszent, már vergődnek, hogy nem kéne betegen vinni......

 • 2015.12.08 09:13:27shred

  Mindenkinek javaslom ezt a fantasztikus találmányt, orvosi rendelőben várakozva szerintem kötelező viselet. Tény, hogy nem nyújt 100%-os védelmet, és a kisgyerekek nehezen tűrik meg, de ha már kicsit csökkenteni lehet a fertőzések esélyét, megéri a kellemetlenség:

  [link]

 • 2015.12.08 09:13:56Kulics

  A gyerek háziorvos házhoz is kimegy és igazolást is adhat. Jóba kell lenni vele, ami anyagi juttatást is jelent.

 • 2015.12.08 09:15:43shred

  @D2 "Az is megvan, hogy a naccerű kötelezőovi miatt nincsen "szülői igazolás"? A 3 évesemnek komplikáltabb hiányozni az oviból, mint a 10 évesnek a suliból..."

  Ez furcsa, a mi ovinkban korlátlan alkalommal hiányozhat szülői igazolással a gyerek, akár utólagosan is működik, csak annyi a feltétel, hogy a hivatalos formanyomtatványon igazoljuk a távollétet, mert az összevont óvodai rendszer miatt így iktatják az önkormányzatnál. Azt hittem, ez egységes szabály mindenütt.

 • 2015.12.08 09:20:56bértrollbosszantó_kovi1970

  Mire a gyereken látszik a tünet, már régen megfertőzte a többit is.

  Mellesleg ha az óvónő hazaküldi a gyereket, neki nem kell orvosi igazolás miért is küldi haza?

 • 2015.12.08 09:47:40odinn

  @nyílméregbéka: téged legalább kiír a doki.Én minden ősszel elkapok valamit, és három hétig lázasan, köhögve járok dolgozni, míg ha otthon maradhatnék, egy hét alatt kifeküdném, és a szövődményektől se kéne tartanom.

 • 2015.12.08 09:59:05zizi77

  Shred, van szülői igazolás az oviban is, de az előre megbeszélt időpontról szól. A nyilvánvalóan betegség miatti hiányzást nem igazolhatja a szülő, hiszen az egészséges papír ott a lényeg, nem az, hogy miért nem volt pár napot bent a gyerek.
  Itt ezt már kifejtették, persze a szokásos "rohadékok" hangnemben, majd leírták, hogy tulajdonképpen nem is úgy van, mint a felháborodás látatta.
  [link]

 • 2015.12.08 10:01:05Lady Ann

  nyílméregbéka: Átérzem! Én tegnap óta fülhallgatóval ülök, hogy legalább dolgozni tudjak a mögöttem ülő kolléga folyamatos (szaftos) orrfújásától és köhögésétől. A másik takonypóc kicsit odébb ül, de akkor is egy légtérben vagyunk. Kinek jó ez???

 • 2015.12.08 10:10:42Bikli néni

  @shred
  Na, én egyszer elmentem (felnőtt) orvosi rendelésre az influenzaszezon közepén, köhögtem-tüsszögtem, taknyom-nyálam egybefolyt, szóval maszkkal az arcomon. Azokat a nézéseket, amiket kaptam a kerületi nyugdíjasoktól, akik csak a vérnyomáscsökkentőt mentek felíratni, még ma is vissza tudom idézni. (Tüdőgondozóba meg - pláne szűrővizsgálatra - eleve csak maszkkal megyünk be.) Mintha legalábbis leprás lettem volna, úgy bámultak rám. A társadalom nincs még megérve arra, hogy egy betegséget kulturáltan kezeljen.

  A témához: rossz ez a rendszer, de én úgy tapasztalom, a legtöbb gyerekorvos igyekszik ebből kihozni, amit csak tud. Nálunk is van elkülönített fertőző váró, itt szoktak várni pl. az egészségesek is oltásra (előre meg kell beszélni a dokival), az igazolást meg - nyilván ez bizalmi kérdés, engem a gyerekorvosunk ezer éve ismer, valaha én is páciense voltam - kiadják jó előre, ha kérjük.
  Amúgy nálunk a bölcsiben az a policy, hogy egy sima orrfolyással nem küldik haza a gyereket, de egy láz már egyértelműen otthonmaradós ok. Az orrfolyás se mindegy, hogy sima vízszerű cucc jön, amit letörölget a gondozó, vagy zöld takony, utóbbinál azért már tényleg befigyel az otthoni orrszívás meg egy vényköteles orrcsepp --> irány az orvos.

 • 2015.12.08 13:25:46fcsaba

  Szerintem be kellene vezetni azt, hogy csak gyerekorvos látogatását lehetővé tevő igazolással lehessen elmenni a gyerekorvoshoz. Ezt az igazolás adott helyen adott órára lenne érvényes, és egy erre a célra felállított hivatalban lehetne beszerezni az ország néhány pontján, munkaidőben, minden páros héten kedden 9:30-10:30 között és minden páratlan héten csütörtökön 13:30-14:00 között.

 • 2015.12.08 14:44:39vga68

  :))))

 • 2015.12.08 15:05:40Cocu

  [link]

  Én is szoktam morogni az "egészséges igazolás" miatt, ami ha nem kéne, akkor nem mennénk orvoshoz. 3 napos virnyákok vannak legtöbbször, amire a C-vitamin, Nurofen, orrcsepp szentháromságot kapják. Egyedül is meg tudom oldani, de a papír miatt muszáj elmenni.
  De nálunk legalább lehet időpontot kérni (na, nem mindig jön össze, mert limitált mennyiség van), és akkor nem kell várni, és én simán taknyos gyereket ált. nem fogok otthon, csak lázasat, hasmenőset, hányósat.

  Nagymamám azt mesélte, h ők a lázasat is elküldték intézménybe: kapott reggel lázcsillapítót, aztán ment, nem lehetett otthon maradni vele.

  Én itthon tudok velük maradni, mivel teljes munkaidő nem fér bele, részidőset meg csak olyat találtam, h egy fillérre se jelentenek be. Maradhatok, és közben nincs táppénzem...

 • 2015.12.08 15:06:25Cocu

  A fenti link alatt a "Gyermekorvos: a nátha nem betegség, hanem állapot" cikk található az inforadio.hu -ról.

 • 2015.12.08 20:50:51marczy

  Na ezért gondolja meg kétszer is mindenki mostanság, hogy ebben az országban merjen-e szülni vagy sem. Mert mindenről papír kell, bizalom zéró. Hol vagyunk mi Ausztriától? Földrajzilag közel, mentalitásban fényévekre.

  Egyszerűen az égvilágon semmi szükség nincs arra, hogy minden sz.rságért papírt kérjenek, aztán a dokinál szépen felülfertőződjon az a szerencsétlen gyerek. Hol vagytok, új Semmelweis Ignácok?

  És igenis vannak szülők, akik nem értenek egyet a jelenlegi merev, rigid, elavult, posztszovjet óvodai szabályozási rendszerrel, ahogy az iskolaival sem. Miért nincs nálunk is az, ami Ausztriában? Ja, hogy csak a nagykutya tudjon simliskedni, a kisember ne, ugye?

 • 2015.12.08 22:39:24zizi77

  Marczy, bizalom? Ne röhögtess! Nézz körül, hogy az átlagember hogyan viszonyul a szabályokhoz! Még kontrollal se képes betartani, nemhogy nélküle!

 • 2015.12.09 13:02:23Cocu

  Tökmindegy a papír, mert nem szolgálja a célt: szinte mindenütt előre odaadják.
  A gyerekem a hétvégén lázas volt, hétfőn kis hőemelkedés, azóta semmi. És jövő hétfőre kaptuk meg hétfőn az egészséges igazolást, egész héten itthon rostokolhatunk. (különórára ma már megyünk)
  Olyat is tudok, ahol a doki bianko egészséges igazolást is ad, azaz a szülő otthon fogja betegség miatt a gyereket, és amikor újra oviba vinné, beírja amegfelelő dátumot. A orvossal az egész betegség alatt nem találkoznak. Simán felesleges az egész papírozás. Az orvosnak és a szülőnek is teher, ennek megfelelően ki is játszák a legtöbb helyen (kicsit vagy nagyon).

 • 2015.12.09 13:04:21Cocu

  @zizi77: Te minden szabályt betartasz? Mérlegelés nélkül?
  Kellenek a szabályok, de nem vagyunk birkák...

 • 2015.12.09 17:18:58zizi77

  Természetesen nem vagyunk birkák, de ugye vannak az egyenlők, meg akik egyenlőbbnek képzelik magukat. Na azok miatt kellenek a szabályok, akik felsőbbrendűnek hiszik magukat.

 • 2015.12.10 13:21:42Cocu

  Én meg pont azt látom, h a "még egyenlőbbek" azok, akik hozzák a szabályokat, a legkevésbé ők maguk tartják be (lásd diplomata rendszám, korrupció és hasonló kulcsszavak).
  Ez az orvosi igazolás pedig egy életszerűtlen (2x orvoshoz menni az amúgy otthon önállóan kezelhető betegséggel), a túlterhelt egészségügyet terhelő, a szülő számára értelmetlen és igazából nagyon nehezen magyarázható haszonnal bíró szabály. És ha vki nem "a szabály az szabály" elven él, az könnyíti a saját dolgát (az orvos és a szülő is). Legutóbb nekem 3 hét után keveredett a kezembe a táskámból Az Igazolás, és akkor adtam oda, h ja, bocs, itt volt nálam mindig, de elfelejtettem.
  Így meg aztán pont még annyi értelme sincs az egésznek...

 • 2015.12.10 17:19:57zizi77

  Cocu, akkor ezek szerint nálatok nem is veszik annyira szigorúan. Nálunk majdhogynem be se engedik a gyereket, amíg nem lobogtatod a papírt. Mondjuk ettől függetlenül non-stop beteg mind. De egyszer megyünk rendszerint a dokihoz, amikor a papírt kapjuk.

 • 2015.12.15 00:36:22Lanchaster2

  Az óvoda oktatási intézmény, így a hiányzásokból 3 napot a szülő igazolhat, a többihez orvosi igazolás kell. Ezen lehet dühöngeni, de az igazolatlan hiányzások - egyebek mellett - arra is felhívhatják az intézmény figyelmét, hogy a gyerek ellátásával -esetleg - egyéb gondok is vannak otthon. Olyat pedig nem ismer a jogszabály, hogy a jófej szülő nem lógásból tartja otthon a taknyos gyereket, míg a hanyag szülő azért, mert nincs tiszta ruhája, vagy nincs kedve esőben elvinni az óvodába. A gyerekorvosnál várakozás lerövidítésének van egy frappáns megoldása, ami nálunk ( 5000 lakosú átlagos nagyközség Tolna megyében ) a felnőtt orvosnál is működik. Időpontot kell kérni, és odamenni. 10-ből 10-szer 3-5 perc várakozás után sorra szoktunk kerülni. :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta