SZÜLŐSÉG

Iskolai gépírásórát minden gyereknek, most!

2015. október 24., szombat 20:38

Míg Finnországban és az Amerikai Egyesült Államok egyes részein már nem is tanítják az iskolában a folyóírást, nálunk a gyöngybetűs kézírásnak gyakorlatilag nincs alternatívája. Jelenleg fényévekre vagyunk attól, hogy az iskolában megtanítsanak minden gyereket gépelni. Pedig a tízujjas, vakon gépelésnek számtalan, nem is kérdéses előnye van: gyorsabb, hatékonyabb és nyilvánvalóan olvashatóbb, mint a kézzel írt szöveg.

shutterstock 259614569
Fotó: Shutterstock

Ma már megmosolyogják, aki kézzel ír meg egy hivatalos levelet vagy szerződést, de például egy jó mester árajánlata is komolytalannak tűnik, ha nem kinyomtatva adja oda. Erről már írtunk, ma már gyakorlatilag senki sem úszhatja meg a számítógép használatot, aki munkát szeretne magának. Érthető: a XXI. században nem szívesen silabizálunk kézírást, és senkinek sem hiányzik a végén egy vita arról, hogy kilences, vagy hármas van-e odaírva. 

Ezért jobb a tízujjas gépelés

Nyilván, akik chatelnek vagy bőszen leveleznek, akár a munkájuk miatt, akár a szabadidejükben, és úgy általában számítógépet használnak a kommunikációjuk nagy részéhez, értik, hogy miről van itt szó. A legtöbben egy egyéniségről árulkodó, saját maguk által kidolgozott gépelési technikát alkalmaznak, amihez általában kettő vagy négy ujjat használnak. Pedig van annak szabályos módja is, ami megtanulható.

A különbség nem csak a sebességben van. Aki tud gépelni, az

 • írás közben nem a billentyűzetet, hanem a monitort nézi, vagyis azonnal észreveszi az elütéseket
 • ezért sötétben is tud chatelni a laptopján (na jó, ez vicc volt)
 • ha másolni kell egy szöveget, folyamatosan az eredetin tarthatja a szemét, nem kell átnéznie innen oda
 • nagyjából géppuskaropogás sebességgel ír, 
 • ezért a gondolataival nem kell bevárnia a kezét
 • végül pedig nem irtózik már a gondolatától is, ha le kell gépelni egy oldal szöveget.

Igen, van, akinek ez gond

Kissé ellentmondásos egyébként, hogy habár az iskolában nem tanítják a gépírást, ugyanakkor elvárják, hogy a gyerek valahonnan mégiscsak tudjon gépelni. Az iskolai házi dolgozatokat nyilvánvalóan kinyomtatva kell beadni, és ne legyenek illúzióink, nem csak a főiskolán.

A minap az alsós gyerekem benevezett egy meseíró versenyre, természetesen nem kézírásos pályaműveket vártak. Ami nálunk nem volt gond, mivel tudok gépelni, így az öt oldalt leírni, hibákat kijavítani, kinyomtatni negyed órába telt. Eljátszottam a gondolattal, hogy mi lett volna, ha a családban senki sem tud gépelni, és a gyerek laptopon áll neki mesét írni. Lehet, hogy a sztori kifundálása lett volna ebben az esetben a kisebb kihívás, mert mire megtalálta volna az első szó betűit, elfelejtette volna, hogy mit akart írni egyáltalán.

Magától senki sem fogja megtanulni

Miért tudok tíz ujjal, vakon gépelni? Hát nem azért, mert újságíró vagyok, a gépelést ugyanis nem tanítják kommunikáció szakon sem, minek? Közgazdasági szakközépiskolában viszont igen – bár az informatika szakosoknak ott sem kellett gépírásórára járni, logikus, nem?

Így hát pontosan tudom, hogy mennyi munka van benne, hogy valaki készségszinten tudjon gépelni. Iszonyúan sok. Négy éven át heti két órában gyakoroltuk fáradhatatlanul az asdf jklé-t, meg a többit, betűről betűre haladva, alaposan begyakorolva. Először lassan, majd amikor már megvolt az összes karakter, egyre gyorsabban.

Aki tud gépelni, az soha nem fog két ujjra váltani, akkor sem, ha szorít az idő, mert ennél gyorsabb és biztosabb megoldás egyszerűen nem létezik.

Az iskola pont erre való

Ez az a folyamat, amit önszorgalomból, magától soha senki nem fog végigcsinálni. Természetesen a neten egy csomó oktatóprogramot lehet találni, jók is vannak közöttük. Nem ez a szűk keresztmetszet, hanem a ráfordított idő, a rendszeresség és a gyakorlás. És az, hogy idő közben nem kezdünk el két ujjal chatelni napi két órát, még akkor sem, ha az pillanatnyilag még gyorsabb, és tíz ujjal még különben sem tanultuk az összes betűt. Mert akkor megint nem a tízujjas megoldás rögzül. Gépelni pedig mégsem annyira élvezetes, mint például gitározni – vagyis viszonylag gyenge a motivációs faktor.

Hát ezért kellene az iskolában időt szánni a gépírástanításra. Persze nem pluszban, mert már így is többet dolgozik egy iskolás, mint egy felnőtt, hanem valami helyett, amire inkább most nem adunk ötleteket. A kilencéves alapoktatás bevezetése viszont pont jó lehetőség lenne erre, ha belegondolunk, ma már a tízujjas gépelésnek is alapkészségnek kellene lennie mindenkinek.

(Feltettük a kérdéseinket a szakminisztériumnak, ha válaszolnak, frissítjük a cikket)

Ne fogja vissza magát, kommentelje ide a véleményét! 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.10.24 22:18:38schmo

  "önszorgalomból, magától soha senki nem fog végigcsinálni"

  Akkor én vagyok a kivétel, aki erősíti a szabályt...

  Egy vizsgaidőszak végén úgy gondoltam, ideje megtanulni "rendesen" gépelni. Szereztem egy gépírás tankönyvet, leültem, és végigcsináltam. Azóta is áldom az eszemet érte :)

 • 2015.10.24 23:08:33Pumpui

  Valami szutyok ingyenes szoftverrel tanultam meg három hónap alatt. Miért ne lehetne egyedül???

 • 2015.10.24 23:09:02SzabóIstván

  "Az iskolai házi dolgozatokat nyilvánvalóan kinyomtatva kell beadni, és ne legyenek illúzióink, nem csak a főiskolán."

  Hát nekem egyszer se kellet gimnáziumban gépelve leadni egy dolgozatot (1999-ben érettségiztem). És egyetemen sem kellett.

  Én speciel foggal-körömmel küzdenék a kötelező gépírás oktatás beveztése ellen. Inkább normális informatikát (értsd PROGRAMOZÁST) tanítsanak, mert az informatika nem arról szól, hogy hogyan kell kiszínezni egy diagrammot vagy egy levelet. Mert jelenleg itt tart az informatika oktatás a mai Magyarországon, ahol egy hello world programot sem tud megírni egy átlagos középiskolás diák. Persze ehhez az óraszámot is emelni kéne, mondjuk a tesi rovására, mert valljuk be őszintén, a heti öt tesi és az egy informatika azért egy vicc.

 • 2015.10.24 23:11:04Tinman

  Soha az életben nem tanultam a vakon gépelést, de mivel régóta használok PC-t, így teljesen magától rögzült. Ez persze csak az én példám, meg még hozok 10 másikat ismerős körből, akik szintén soha nem tanulták, mégis megy nekik.

 • 2015.10.24 23:11:47Dodeszh

  A lényeg, hogy nem kézírás helyett, hanem mellette, de a tízujjas gépelés nagyon fontos. A gyöngybetűről (folyóírásról) már vitatkoznék. És igen, fontos a gépírás a szakácsnak és a kőművesnek is ugyan úgy ma már!

 • 2015.10.24 23:19:03dumdidum42

  felnőtt korban évente 2x kell leírnod a neved kb ennyi értelme van a kézírásnak

 • 2015.10.24 23:27:33AnnieC

  Az emberek elég nagy része manapság meglehetősen sokat ír számítógépen, néha többet mint kézzel, szerintem eléggé logikus lépés lenne ezt is rendesen megtanítani. De ha már számítástechnikáról van szó, lenne még mit tanítani a gépelésen kívül is az embereknek róla.

  Ha olyan szinten tudna csak az átlagember kézzel írni, ahogyan gépel, akkor kb. az elsős általános iskolás gyerek szintjén mozogna.

  Meglepő módon sajnos nagyon nem tanulják meg az emberek maguktól sok év számítógéphasználat után se, hogy hogyan lehet vakon és gyorsan gépelni.
  Láttam már IT igazgatót nem is olyan kicsi cégnél 2 ujjal, folyamatosan a billentyűzetet bámulva e-mailt írni és ez sajnos csak egy példa a sok közül.

 • 2015.10.24 23:31:37indapass

  Kézírás, gépírás és programozás nem zárja ki egymást. Mindegyik hasznos. Régebben ugye az olvasni tudás, írni tudás is kevesek privilégiuma volt. Most alap. Lehet, hogy 100 év múlva a gépelés is az lesz.
  Kérdés, hogy gyerekek keze mikor már elég erős és nagy ahhoz, hogy gépírást tanuljanak (izmok, csontozat). Biztos nem kezdhetik első-másodikban. Szóval marad a kézírás is. Jól tud az jönni. :-)

 • 2015.10.24 23:32:29Nancsibacsi

  @SzabóIstván: "Inkább normális informatikát (értsd PROGRAMOZÁST) tanítsanak"
  Az nagyon jó lenne, mert az osztály 90 százaléka megbukna belőle. A programozás nem az, amit a code.org-on látsz, ahol félig kitöltött blokkot 3 módon lehet átalakítani, és kész a helyes megoldás. Ennek max annyi értelme van, hogy hátha rákattan a gyerek, és hátha van érzéke hozzá, és hátha megtanul rendesen is programozni. Mivel a rendes programozás az, hogy adott 1 feladat, meg egy tök üres text fájl, oszt old meg. És nem pont azzal kell, amit előbb tanultunk, hanem mondjuk olyasmivel, amit még sose. Fel kell találnod. Erre meg az emberek talán 10%-a ha képes. Hiába jó valaki pl. matekból - ez nem garancia arra, hogy valaha is tud majd programozni.

  Szóval programozni nem kell tudnia mindenkinek. A programozás helye délutáni szakkörben van. Vagy éppen otthon, apuci gépe előtt, a code.org oldalon.

 • 2015.10.24 23:36:58Nancsibacsi

  @Tinman: A vakon gépelés meg a gépírás az két külön fogalom. Vakon akkor gépelsz, ha megtanulod hogy hol vannak a betűk. lehet 2 ujjal is vakon gépelni. 10 ujjas gyorsabb, szövegre. De pl. programozni tök rossz 10 ujjal, mert egyszerűen túl sok speckó jelet ír az ember, ami jobb kisujjat agyonterheli, meg számsoron van, meg alt+gr - szóval szívás.
  Ezért mikor hosszú szöveget kell írnom - 30 oldal+ -, akkor átállok 10 ujjas gépelésre, a mindennapokban meg mikor programozok akkor összevissza nyomkodok (elhagyom az FJ-t a mutató ujjakkal) - nyilván vakon.

 • 2015.10.24 23:45:45SzabóIstván

  "Az nagyon jó lenne, mert az osztály 90 százaléka megbukna belőle."

  Lehet, bár sok minden másból is megbukna a gyerek egy normális oktatás mellett. A jelenlegi középiskolás alibi matematika 95 százaléka ókori matek, azaz több, mint kétezer éves tudás.

  "A programozás nem az, amit a code.org-on látsz"

  Na ne mondd, néhány tízezer programot írtam már az életemben.

 • 2015.10.24 23:46:55nyuszibusz

  Tud erre valaki valamilyen jó oktatóprogramot? 14 éves a lányom, örülnék, ha tudna vakon gépelni

 • 2015.10.25 00:15:41opelgeza

  @SzabóIstván: Ókori alibi matek? Mi van? Néhány tízezer programot írtál már életedben? Nem akarlak megbántani, de aki ilyet ír, az valószínűleg még csak nem is látott életében _igazi_ "programot", nemhogy írt volna akár csak egyetlenegyet is.

 • 2015.10.25 00:19:46opelgeza

  @SzabóIstván: Nem akarnak megbántani, de aki le meri írni azt, hogy életében már tízezer programot írt, az eddig még csak közelébe sem került valaminek, amit igazából programnak lehet nevezni.

 • 2015.10.25 00:21:03opelgeza

  ...és úgy látom, hogy ezt a blogmotor írója sem mondhatja el magáról :)))

 • 2015.10.25 00:33:37arod75

  Vannak olyan gimnáziumok Budapesten, ahol 9. osztálytól tanítanak gépírást. De sajnos ezek nem a Klik-es iskolák között keresendők. Azért sajnos, mert aki azt szeretné, hogy átgondolt és korszerű tanterv szerint tanítsák a csemetéjét, az kőkeményen fizethet érte. Én őszintén hiszem, hogy megéri.

 • 2015.10.25 01:40:37egysmás

  Magyarországon -nem- fognak értelmes dolgot tanítani.

  Gépírást itt csak akkor fognak oktatni, amikor majd közvetlen idegi impulzusokkal lehet szöveget előállítani.

 • 2015.10.25 01:52:34egysmás

  Mellesleg, alapszükséglet és az alapműveltség a KRESZ, meg a gépjárművezetés is.

 • 2015.10.25 02:33:26Pop40

  Amit az usában, meg a finneknél csinálnak, hatalmas baromság, az analfabéták képzésének első lépcsője. Nem tud kézzel írni? És mit csinál, ha véletlenül nincs a közelben elektronika? Ezt maximum olyan nagyvárosi majmoknak találhatták ki, akik életükben nem jártak még a városon túl. Bár még nekik is jópofa lehet, mikor a saját nevüket nem tudják aláírni.

  A 10 ujjas gépelés meg túl van kissé misztifikálva a cikkben. Soha életemben nem tanultam gépelni, de mégis kifejezetten gyorsan gépelek, ha nem is 10 ujjal. Aki rendszeresen gépel, pl egyetemen beadandókat, jegyzeteket, vagy csak simán levelezik, előbb-utóbb belejön, és ha nem is mint a géppuska, de nem sokkal lassabban fog gépelni. Egy asztalosnak meg halál fölösleges 10 ujjasan vakon gépelni.

 • 2015.10.25 02:41:43sdani

  Ez nevetséges! A tízujjas gépírást tökéletesen felesleges iskolában tanítani. Egy olyan készség, aminek elsajátításához semmi szükség tanárra (márha valakinek valóban arra van szüksége, hogy tudjon vakon gépírni)!! Otthon simán meg lehet tanulni oktató programoksegítségével (interneten van vagy ezer). Iskolában olyan tantárgyakra van szükség, amik elsajátításához a tanári jelenlét a tanultak értelmezése, megvitatása, tanulók irányítása ezt mindenképpen indokolttá teszi. Én nagyon-nagyon csalódott lennék, ha gépírásra fecsérelnék az értékes kontaktórákra fordítható időt. Biztosan nem fogom olyan iskolába íratni a gyerekemet, ahol ez egy reklámozott "feature", ami előtt hasra kellene esni. És azzal sem értek egyet, hogy a programozásra olyan túlzottan nagy hangsúlyt kellene fektetni. A programozás, mint szakma ma nagyon megy, de tudomásul kell venni, hogy az sem megy mindenkinek, és egy minimális expozíció után hagyni kell azokat a tanulókat, akik úgy érzik, hogy nem nekik való. Nem lehet pl. matematikával egy szintre hozni... semmi értelme.

 • 2015.10.25 04:26:54Tanár és apuka

  A gépírást egy év heti egy órában meg lehet tanítani. Tapasztalatok és ingyenes program:[link]

 • 2015.10.25 04:35:30Tanár és apuka

  Pár napos tapasztalat: gyerek szakrendelésen időpont ellenére is egy órát vártunk a pici beteggel. Bejutva kb 5 perc a vizsgálat és a diagnózis beleértve a tájékoztatást. Ezután 10 percig arra vártunk, hogy az amúgy aranyos doki bácsi két újjal kínlódva begépelje a zárójelentést. Annyira fájdalmas volt. Hát ezért legyen minden általános iskolában kötelező.

 • 2015.10.25 04:55:31Falvay Dóra

  Igaz, hogy fontos és szorgalmazni kellene, de honnan veszik, hogy nem tudja az ember magától megtanulni? Én bizony úgy tanultam meg. Egyszerűen sokat írtam géppel fiatal koromtól fogva, eredetileg írógéppel, néhány év múltán pedig már számítógépen. Írtam, mert muszáj volt. Belejön az ember teljesen magától.

 • 2015.10.25 05:38:24tramvaj

  A tananyag csökkentése folyamatos cél, iskolai oktatás keretében valaminek a terhére lehet bevezetni. Aki fontosnak érzi tanulhatja önszorgalomból, különösebb tanári segítségre nincs szükség.

 • 2015.10.25 05:56:11SabaSaba

  5. osztálytól van informatika a suliban, és ugyanekkor kezdik többnyire a tanulók a prezik készítését egyéb tantárgyak keretében, legyen az idegennyelv, vagy töri, vagy termismeret, vagy magyar óra stb. Lehet, hogy már előbb, a 4.-ben kérnek lyet tőlük, bár akkor talán csak szorgalmi, otthon, anyukával-apukával kell(!) készíteni együtt, mert NEM TUDJA A GYEREK MAGÁTÓL ezt, ha ifo-n nem tanítják neki! Mert nem ezt tanítják(!) az 5.-ben informatika órán!! S akkor az ötödikes gyerek odaül a gép elé, amely gépen eddig csak(!!!) játszott (!!!), s most dolgoznia (!!!) kell, el lehet képzelni, mi lesz belőle: SEMMI! Ja, s ráadásul a két mutatóujjával készíti a szöveget hozzá (mert nem csak kép kell a preziben), később nehezebb lesz, ha szöveget kell beadnia!! Gépelve!! Ha nem segít a SZÜLŐ megint! Szóval mi tanítjuk a gyerekeinket erre (is). S nem ismeri a word-ot, se a prezi-t!!! S a szülő (!) tanítja meg rá, nem az informatika-tanár - SAJNOS! Ez lenne a gépírással is?? Azt is a szülő fogja megtanítani valószínűleg. Én oké, vállalom, megtanítom (mivel én is tanultam vakon tízujjas gépírást, gimi után szakmai érettségi közgazdaságiban szakmai érettségiztem is, mivel egyetemre nem azonnal vettek fel, így hasznosan töltöttem az évet). ENNYI! A versenyekre se készítik fel a gyereket, de ott díszeleg a "felkészítő tanár neve", a szülőé meg nem(!) - tisztelet a becsületes felkészítő tanár(ok)nak!! S azt se felejtsük el, hogy érettségin FOLYÉKONY KÉZÍRÁSSAL kell beadni az írásbeliket, s nem géppel írottan :/ Inkább 5 tesi, mint 5 ifo vagy gépírás-óra!! Eleget ülnek (gép előtt is) a gyerekeink! :/

 • 2015.10.25 07:03:44badboy70

  A Magyar Gyors és Gépírók Szövetsége(Gyetvainé, Nevelős Erzsi néni) szervez iskolákban oktatást. Saját maga által készített számítógépes program segítségével. A gyerekek élvezik(már amelyik szülő kifizeti a havi kb.2000,-Ft-ot).Az én fiam ötödikes volt amikor tanult nála. Október táján kezdték és májusban már indult az országos versenyen(mert ilyen is van, december és májusban). Hibátlanságit megnyerte,a leütött karakterek adott időre pedig a második helyet hozta neki magyarból, angol első hely. Keressétek fel biztosan segít, sőt örül, ha van jelenkező.Egyébként a magyarok a legjobb gyors ill. gépírók a világon. Csak ezt nem reklámozzák.Idén nálunk volt a világbajnokság. Valaki hallott róla?! Pedig volt!

 • 2015.10.25 07:12:41Neked ugatok nem a házat őrzöm

  Hát ezt nem gondoltam volna, hogy még nem tanítják a gépírást. Itt németországban azt látom, hogy akárhova megyek a hivatalban ó, a rendőrsgenmindenki 10 újjal gépel.
  A férjem - aki ma már nyugdíjas - még egyetemista korában tanult meg önszorgalomból a Kökény féle könyvből gépelni, és ezt a képességét egész életében remekül tudta hasznosítani, ügyvéd volt, és nem kellett mindig a gépírókisasszonyra várni .

  Egyébként annyi jó és játékos gépíró program van, öröm vele gyakorolni, de ebben sajnos a házfeladat nem megúszható.

 • 2015.10.25 07:14:10Bird

  Kicsit meglepődtem a kommenteket olvasva, mert itt bizonyára sok világlátott ember fordul meg és senki nem említette a külföldi példákat.

  A gyerekeinkkel több mint negyedszázada meglátogattuk Ausztriában az odaköltözött osztálytársaikat, akik akkor kb. 10-12 évesek voltak. Kiderült, hogy MIELŐTT számítógép elé engedték őket (akkor még leginkább csak az iskolában voltak ilyen masinák), kötelező volt vakírást tanulniuk.

  Legutóbb akkor jutott ez eszembe, amikor – a fent említett orvosi példához hasonlóan – elég sokat kellett várnom a hosszú zárójelentésre, amit az – igaz, hogy nem fiatal – orvos nem két ujjal, hanem eggyel bepötyögött...

 • 2015.10.25 07:31:38Nancsibacsi

  @SzabóIstván
  "A jelenlegi középiskolás alibi matematika 95 százaléka ókori matek, azaz több, mint kétezer éves tudás."
  Húúúú, öregem... A nem elliptikus geometria csak 200 éves, a random gráfok csak 50 évesek - oktassuk azt általánosban? Meg vagy te húzatva?

  "Na ne mondd, néhány tízezer programot írtam már az életemben."
  Akkor tudhatnád, hogy nem lehet, és nem is kell mindenkiből programozót csinálni.

 • 2015.10.25 07:35:21Nancsibacsi

  @Pop40: Tud kézzel írni, de nem folyóírással, hanem különálló kis és nagybetűkkel. Angolok nem most kezdték ezt, a 90-es évek elején már biztosan így írtak, pedig akkor még nem volt elterjedt a számítógép. A folyóírás szép, de teljesen értelmetlen, és borzasztó sok időt pazarolnak rá az iskolában. Mivel az én írásom is olvashatatlanná vált középsuli végére (vagy túl lassúvá az elvárthoz képest), ezért én is áttértem különálló betűkre, amivel olvashatóan, és gyorsan írok (tudtam jegyzetelni fősulin, és mások is el tudták olvasni).

 • 2015.10.25 08:19:45tin

  - valamikori alsóban napi 6 óra volt és szombaton is volt tanítás , na meg de. és du.
  -mikor általánosba járunk més nem tudjuk , kőműves vagy szántó-vető leszek e , de mindenkinek fontos megtanúljon 10 ujjal gépírni. Valamikor leveleztem nyugatra , a válaszok rendre gépírva érkeztek ,csak az üdvözlő kártyát írták kézzel - már 50 éve.
  ...hi ! tin

 • 2015.10.25 08:42:27AdamTheTux

  A tízujjas gépírás az egyik leghasznosabb számítógép-kezelési képesség, és egyetértek az oktatásával. Ugyanakkor nem ehet alternatívája a kéz-írásnak, bár az szerintem nem egyértelmű, hogy a folyó- vagy nyomtatottbetűs írást tanuljanak.

 • 2015.10.25 08:56:08egysmás

  Pop40, tökmindegy, hogy megtanítják-e folyóírással írni az embert, vagy sem, ha annyi esze sincs, hogy a folyóírást, mint kifejezést meg tudja különböztetni a kézírástól, mint kifejezéstől.

  Innentől kezdve egyszerűen teljesen mindegy, hogy mi van, szánalmas az egész. Egy nagypofájú, félművelt handabanda.

 • 2015.10.25 08:58:06Bohócnok

  En full magamtol tanultam meg es meg csak oktatoanyag se volt. Szimplan sokat gepeltem, annyira bennem volt, hogy egyszer azon vettem eszre magam: he, tudok en mar vakon is gepelni.

 • 2015.10.25 09:09:40egysmás

  SzabóIstván
  "Lehet, bár sok minden másból is megbukna a gyerek egy normális oktatás mellett. A jelenlegi középiskolás alibi matematika 95 százaléka ókori matek, azaz több, mint kétezer éves tudás."

  A sorozatok, halmazok, koordinátageometria, paraméteres egyenletrendszerek nem kétezer éves tudás és a tanagyagnak bőven több, mint 5%-t teszik ki a középiskolában.

  A másodfokú egyenlet megoldóképlete, meg az eukleidészi geometria pedig nem sokat változott az utóbbi időben.
  Tudod, a matematika nem egészen úgy viselkedett az utóbbi kétezer évben, mint pl. az élettan, amiben a Hippokratész -az agy funkciója a takony termelése- megállapításától eljutottunk az fMRI-ig.
  A matematikában tudtak tenni kétezer éve érvényes megállapításokat, ugyanúgy, ahogy a mi pl. élettani megállapításaink is érvényesek lesznek kétezer év múlva.

 • 2015.10.25 09:19:04udvaros

  Hogyne, persze. Nem hülyeség kitanulni a hidegburkoló szakmát sem, mert nagyon hasznos, ha az ember maga képes elvégezni ezt a munkát a háztartásban. Ha ezzel megvagyok, akkor jöhet egy villanyszerelő tanfolyam és így tovább. Francokat. Aki képes kézzel írni, az nem lenne elég korszerű? Bezzeg a finnek meg az USA. Ilyen helyekről származik a narkó, a piercing, a tetoválás és a graffiti ostoba divatja. Ők lennének a példaképek?
  Három ujjal pötyögöm a szöveget, és elégedett vagyok a sorsommal. A burkolást is szakemberre bízom, a villanyszerelést is, és ha egyszer szükségem lesz 100 oldal legépelésére, akkor azt is szakemberre bízom. Vegyem el a munkáját? Ha minden kötél szakad, akkor beteszem az anyagot egy lapbehúzós scannerbe, és ráeresztek egy OCR alkalmazást.

 • 2015.10.25 09:21:24candusrocks

  Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban tanítják a gépírást, ami szerintem az egyik leghasznosabb dolog :)

 • 2015.10.25 09:34:02Szumi

  Fantasztikus, milyen sokan hiszik azt, hogy ők aztán tudnak vakon gépelni. Nyilván ezért volt ez külön tantárgy húsz évvel ezelőttig. Aki azt hiszi, hogy gyorsan és hibamentesen tud gépelni, az nézzen már meg néhány Youtubos felvételt, hogy milyen tempóval írnak azok, akik valóban értenek ehhez. Azért, mert valaki tudja használni a kalapácsot szögbeverésre, ( és még ott is háromból kettő elgörbül) még nem tudja kihasználni a kalapácsban rejlő összes lehetőséget. Szükség van a kézírásra is, de manapság legalább akkora, ha nem nagyobb szükség lenne a billentyűzeten való gyors és pontos írás elsajátításához is. Főzni, autót, vagy mosógépet szerelni is meg lehet tanulni autodidakta módon, de szakember nem lesz tőle senki. A szerző nagyon is valós problémát feszeget, kár, hogy sokan bagatell dolognak látják.

 • 2015.10.25 09:37:34croc

  én úgy látom, legnagyobb különbség a tanfolyamon/tankönyvből/kurzuson tanult vakon gépelők és a saját maguktól tanultak között nem a sebesség hanem a melléütések száma.
  tíz ujjal, rendes tanulás után alig ütnek mellé, az összevisza magától tanult, akárhány ujjal gépelők sokkal gyakrabban, és hiába olvassák vissza, sok hiba marad benne.

  és valóban, ezt magától csak annyi ember tanulja meg, ahány pl. otthon matematikából képezi magát. van ilyen, csak nem ez a jellemző :)

  ezt is tanítani kéne az iskolában, jogsival kellene kijönni minden gyereknek a középiskolából és alapvető egészségügyi/ápolási valamint jogi/közigazgatási/hivatalos ügyintézési és pénzügyi alapismeretek kellenének.

  a maradék időben lehetne szórakozni az előgerinchúrosokkal meg a sejtek anyagcseréjével

 • 2015.10.25 12:34:44walterhal

  Ez jelzi, hogy az oktatás mennyire illeszkedik az aktuális igényekhez és követelményekhez. 150-200 éve volt fontos a szép kézírás, amikor még nem volt írógép, és minden iratot kézzel írtak. Ott tartunk a kötelező olvasmányokkal is kb. Ott tartunk másban is?

 • 2015.10.25 15:39:38Bambano

  Pop40: "Egy asztalosnak meg halál fölösleges 10 ujjasan ": főleg, hogy sok asztalosnak nincs is 10 ujja :P

 • 2015.10.25 21:49:31Bikli néni

  SOHA nem tanultam szabályos tízujjas gépírást, de a sok év számítógép-használat kiválóan megtanított vakon gépelni. Gőzöm sincs amúgy, hány ujjal gépelek, de a betűkaraktereket egy olyan billentyűzeten, ami előtte kétszer volt már a kezem alatt, olyan sebességgel nyomkodom, hogy élőszavas szöveget gépelek odanézés nélkül, minimális hibával. Na jó, ritkán használt karakterrel, idegen nyelven és mobilról (mint ezt is) kicsit lassabb :)
  Vannak a neten ilyen gépelési sebességmérő izék, egy perc alatt mennyi karaktert tudsz legépelni (értelmes magyar szavak), a rekordom olyan 360 körül van, 2 elütéssel.
  Igenis meg lehet tehát tanulni gyorsan és hatékonyan gépelni, még ha nem is az iskolai szabvány gépírást, de a lényeg szempontjából ez tökmindegy.

 • 2015.10.25 23:47:31arod75

  A gépírástól kezdve a matematikán és a csirkecsontozáson át a zongorázásig sok mindent meg lehet tanulni önszorgalomból vagy autodidakta módon is - csak nem biztos, hogy célravezető, vagy hatékony.
  Szerintem a gépírásnak van olyan fontos szerepe az életben, hogy 10 és 15 éves kor között 50 órát erre intézményesen rászánjanak.

 • 2015.10.26 12:09:54encir

  Az ötven óra önkéntes melót meg lehet fejelni 50 óra önkéntes gépírástanulással. :-)
  Ja, inkább általánosban kellene, 7-8. környékén. Úgyis bent vannak délután, beleférne heti kétszer háromnegyed órába. Vagy nyári szünetben teljesíteni, aki átmegy a vizsgán, annak már nem kell suliidőben járnia.

 • 2015.10.26 13:25:18eßemfaßom meg áll

  ...

 • 2015.10.26 13:38:07eßemfaßom meg áll

  100 átlagemberből hánynak FONTOS hogy vakon tudjon 10 újjal gépelni? Nem, az, hogy a fészbukon megirjon napi 10db 3 mondatos posztot az nem számít a FONTOS kategóriába.

  Láthatóan vannak akiknek billenytűzetkalapácsuk van, és mindent be akarnak verni vele. Valaki a támogatók közül kezdje már el felsorolni azokat a szakmákat ahol naponta sok oldalt kell legépelni.

 • 2015.10.27 09:15:03csimpilimpi

  _"Ez az a folyamat, amit önszorgalomból, magától soha senki nem fog végigcsinálni. Természetesen a neten egy csomó oktatóprogramot lehet találni, jók is vannak közöttük. Nem ez a szűk keresztmetszet, hanem a ráfordított idő, a rendszeresség és a gyakorlás."_

  Ó dehogynem! Ez egy kéthetes projekt, semmi több. Én annyi idő alatt tanultam meg, néhány fénymásolt fecniről. Egy abszolút mechanikus feladat, ez aztán olyan, amihez nincs szükség tanárra. A fent említett példák (arod75), mint matematika, csirecsontozás, zongorázás ennél mind bonyolultabbak. Bármelyiknél reális, hogy kell hozzá valaki, aki megmutatja, magyarázza, stb. Hát a gépíráshoz _nem_.

  Én egy lusta ember vagyok, de pont ezért bosszantott, hogy mit összekínlódok a gépeléssel, mikor igen kis munkával automatizálni lehet. Két hét alatt (csak úgy, esténként, nem teljes nap!) megtanultam a mozdulatokat, és aztán munka közben begyakoroltam. Fontos, hogy volt mit gépelnem eleve is, nem azért gépeltem, hogy gyakoroljak, hanem, mert kellett amúgy is, és használtam hozzá az új technikát. Először (nem sokáig) kicsit lassabban, utána sokkal gyorsabban. Számtalan kollégám és ismerősöm megtette ezt, hasonló tapasztalatokkal.

  Persze a tanulásnál beleuntam, és a legfelső sort nem tanultam meg (a számokat), de a betűket mind, és tíz ujjal gépelek. Ez így király. És minimális munka. Mindenkit csak biztatni tudok.

 • 2015.10.28 11:41:02Emmanuel Goldstein

  Most,hogy már az asztali gépek is érintőképernyősek, és ahol gépelni köll,húszféle algoritmus próbálja aládtolni a kész szókat, nagyon,nagyon fontos ám!

 • 2015.10.29 16:38:51bElannaTorres

  van értelme szerintem, egyébként gépelni sokkal könnyebb megtanulni mint írni.

 • 2016.02.28 13:17:13Csendes szem

  Nyelvtanár vagyok. Már legalább három éve kampányolok minden fórumon a kötelező gépírás óra mellett. A szülőknek meg mindnek azt mondom, hogy fogadjanak privát gépírás tanárt a gyerek mellé addig, amíg az eszetlen pedagógus elit, akik a tanterv összeállításáért felelősek fel nem ébrednek.

  Az oktatás nem elvont dolog. Az oktatás ipar. Termelőipar. A munkaerőpiacnak termelünk. A cikk jól írja. Az USA-ban MÁR 1960TÓL van kötelező gépírás óra az általános iskolákban. Csak 60 évvel vagyunk lemaradva.

  A gépírás órát NEM középiskolában kell tanítani, hanem általános iskola NEGYEDIK osztályában, amikor a gyerek már megtanult írni, ismeri a betűket, az alapvető helyesírási szabályokat ÉS a finom motorikus képessége is elég rugalmas még ilyen mozgás hatékony elsajátítására.

  A gépírás olyan, mint a zongora. Nem szabad vele várni húszéves korig!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta