SZÜLŐSÉG

Mosószerkapszula=színes cukorka a gyereknek

2015. március 24., kedd 18:55

Az egyadagnyi mosógélt tartalmazó kis tasakokon nyilván sokat dolgoztak a dizánjnerek, és jó munkát is végeztek, én például kifejezetten vonzódom a csicsás, csinos kis tasakokhoz, és hajlandó vagyok megvenni őket. A kisgyerekek is így vannak ezzel, mármint nem a vásárlás, hanem a vonzódás résszel, ez az oka, hogy évente Európában 16 ezer mérgezéses eset történik - a kapszulák külső anyaga nedvesség hatására könnyen oldódik, és köthet ki a gyerek szájában a vegyszer.

Az OECD új kampányban a szülők figyelmét hívják fel a mosókapszulák veszélyére. Az OECD kampányához a Bizottság felhívására az NFH is csatlakozott, annak érdekében, hogy az információk a magyar fogyasztókhoz is eljussanak.

A kampányból kiderül például, hogy világszerte évente több, mint 16000 mosószerkapszulákhoz kapcsolódó mérgezés fordul elő. A 4 év alatti gyermekek a leginkább veszélyeztettek, ezért tőlük kell a leginkább távol tartani ezeket. Egyedül Franciországban 7500 mosószerkapszulákhoz köthető mérgezést regisztráltak 2005 és 2013 között.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tanácsokat is ad a kampányban a megfelelő kezeléshez és tároláshoz, ami leginkább annyi, amit józan ésszel is tudhatunk: ne adja oda a gyereknek, tárolja szigorúan elzárva/elérhetetlen helyen, és olvassa el a tájékoztatót:

mosokapszula3
Fotó: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.03.24 20:46:01Mille38

  Most komolyan ekkora probléma egy mérőpohárral kimérni a megfelelő mennyiségű mosóport/gélt, hogy dupla annyiért meg kell venni egy kapszulába zártan?

 • 2015.03.25 11:06:57Keményen Dolgozó Gyíkember

  A kaka meg csoki.

 • 2015.03.25 12:02:46czege

  ezt sose fogom megérteni, miért nem lehet olyan helyre tenni a vegyi anyagokat, ahol a gyerek tutibiztosan nem éri el?

 • 2015.03.25 12:10:05ne vada

  Az, hogy a gyerek összetévesztheti a cukorkával, a szülő baja. Tegye olyan helyre, ahol a gyerek nem fér hozzá.
  Ennél sokkal nagyobb baj, hogy ezek a kapszulák förtelmesen rosszak. Nem az van bennük, mint az ugyanolyan márkájú flakonos folyékony mosószerből kiöntött ugyanakkora adagban. Szerencsére én ki sem próbáltam, mert a barátaim megóvtak tőle - saját tapasztalatuk okán.

 • 2015.03.25 12:30:13ziggy stardust

  én is gondolkodtam, mire jók vajon - arra lyukadtam ki magamban, mondjuk egy nyaralásra esetleg érdemes ilyet csomagolni.

 • 2015.03.26 20:17:47naezmilegyen

  Én meg azt nem értem, hogy mindezek ellenére ez hogy fordulhat elő?! Alapvető ösztön, hogy aminek nagyon rossz íze van (keserű, csípős, túl savanyú - lásd citromevés kisgyerekeknél youtube-on), azt nem eszi tovább se állat, se ember. A szappanból kiindulva ez mosópornak sem lehet finom íze, sőt kifejezetten rossz lehet. Ösztönből el kéne dobnia a gyereknek, mindegy hány éves.

 • 2015.03.27 16:56:50mollymook

  @Mille38: Még külföldön kezdtem el használni őket, mikor még újdonságnak számítottak. Rettentően örültem, mikor idehaza is kaphatóak lettek, ugyanis, alaposan kiszámoltam, bizony megéri... Egyetlen titka van csak: 1 tasakba, vagy régi zokniba kell rakni és úgy a ruhák közé, mert nem minden típusnak "olvad el"a burka. Szóval, egyszerű, jó (nagyon jó minőségű anyag van bennük, jó illatkombinációk vannak), megéri árban is (persze függ a típustól), nem "ragad" tőle a mosógép sem! Én már vagy 10 éve nem használok semmi mást.

  @naezmilegyen: Egyébként én sem értem a dolgot. Pontosan azért, mert szinte minden típust és változatot kipróbáltam, bizony volt már olyan, hogy "előbb olvadt", mint kéne, azaz még a ruhák közé kerülés előtt leolvadt/megsérült az előkészített kapszula külső burka. Olyan, de olyan szörnyű ízű lett tőle a kezem, hogy még fél nappal utána is éreztem (csokievésnél, persze ezerszeri kézmosás után). Szerintem lehetetlen kategória, hogy ezt bárki megegye... Ennek ellenére soha, semmilyen körülmények között nem hagyom 1,8 méternél alacsonyabban (jó magas polcon).

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta