SZÜLŐSÉG

Vészjelek: lusta csecsemő nem létezik!

2015. február 18., szerda 20:06

Senkit sem szeretnénk ijesztgetni, de kezdjük egy alapvetéssel: lusta csecsemő márpedig nem létezik. A csecsemők arra vannak programozva, hogy folyamatosan új és új mozgásokkal, mozdulatokkal kísérletezzenek, ez a későbbi létük egyik legfontosabb alapja. Ha mégsem igyekeznek minél többet és többféleképpen mozogni, az biztosan rossz jel, aminek minél hamarabb utána kell járni! Még akkor is, ha rálegyint a védőnő. És a gyerekorvos. Higgyenek a saját ösztöneiknek, és ne hagyják magukat lerázni!

Az izomtónus különböző zavarai sajnos nem mennek ritkaságszámba, de szerencsére lehet kezelni ezeket az állapotokat. Oda kell azonban figyelni, hogy minél hamarabb felismerjük a problémára utaló jeleket, mert az idő a sikeres kezelés kulcsfontosságú tényezője.

Mi is számos olyan családot ismerünk, ahol az első gyerekes anyukának volt ugyan valamiféle rossz érzése, de aztán hagyta magát lebeszélni róla, teljesen logikusan gondolták azt, hogy a védőnő, gyerekorvos már sokkal többet látott, biztosan tudják, miről beszélnek. Csakhogy nem tudták. Ebből lettek a Dévény-tornák, a megkésett mozgásfejlődés, holott az anyák agyában már a gyerek néhány hetes-hónapos korában megszólalt a vészcsengő. Amíg nem lesz általános a pár hetes babák rutinszerű Dévény-szűrése, addig önök legyenek inkább résen!

shutterstock 218070889

Miért gond a feszes vagy laza izomzat?

A csecsemők eme viszonylag gyakori problémája kiterjedhet az egész testre, vagy érinthet csak bizonyos izomcsoportokat, megmutatkozhat túl laza (hipotón) vagy túl feszes (spasztikus) izomzatban, vagy jelentkezhet keverten is, amikor például a vállöv és a hát izmai túl feszesek, míg mondjuk a csípő túl laza. A merev vagy túl laza izmok miatt nem zajlik megfelelően a normális mozgásfejlődés, és ez a későbbiekben nem csak mozgási nehézségeket okoz, de komoly tanulási nehézségeket vonhat maga után, például gyakoribb az ilyen gyerekek körében a diszlexia. A gyanúra okot adó leggyakoribb jelek:

 • Kényszertartások; pl. kifli alakba görbül a gyerek, hátrafeszíti magát.
 • A karok állandóan hajlított vagy nyújtott tartása egyik vagy mindkét oldalon.
 • Az arc aszimmetriája.
 • Szopási nehézségek.
 • Bőséges, nagyon korai nyálfolyás.
 • A fej ferde tartása.
 • Állandóan felhúzott vállak.
 • A combredők aszimmetriája.
 • Tapintásra kemény, görcsös, vagy pont ellenkezőleg: puha, tésztaszerű izmok.

Nem fogja kinőni!

A fentieken kívül még számos jel utalható kórosan laza vagy feszes izmokra. Sok szakember a koraszülötteket eleve rizikócsoportnak tekinti az izomtónuszavarok szempontjából (is), ezért az ilyen babák szüleinek érdemes mihamarabb megnézetniük a kicsit akkor is, ha tudomásuk szerint nem szenvedett el oxigénhiányos állapotot, és nem látnak rajta semmi gyanúsat. A laikus szülő számára ugyanis nem fognak feltűnni olyan apró jelek, amik egy szakembernek már igen. Aki pedig úgy érzi, úgy látja, valami nem stimmel, ne habozzon azonnal felkeresni egy szakembert!

Ez két okból is különösen fontos: egyrészt, mert ezek a problémák ugyan orvosolhatóak, de az idő nagyon fontos tényező – minél hamarabb el kell kezdeni a kezelést, nem pedig a kicsi egyéves korában észbe kapni, hogy jé, még mászni sem kezdett el. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy az egyéves kor után elkezdett kezeléssel is elérhető ugyan javulás, de nem olyan fokú, mint a korai fejlesztéssel.

shutterstock 173833007

A másik, hogy a kezdetben talán csak enyhének mutatkozó jelek, tünetek kezelés nélkül súlyosbodnak, a helyzet romlani fog, a kóros tónusú izmokból kiinduló mozgás is kóros lesz. Azzal se áltassa magát senki, hogy az ő gyereke csak egy kicsit lustácska: több szakember (konduktor, Dévény-gyógytornász) szájából hallottam, hogy nem létezik lusta vagy kényelmes csecsemő, a nyugodt temperamentumot nem szabad összekeverni azzal, ha egy baba nem nagyon akar vagy tud mozogni, mert ez utóbbi valami gondot jelez – fájdalmat okoz a kicsinek a mozgás, vagy egyszerűen nem képes rá.

Ez teljes logikus érvelés, ha belegondolunk: a csecsemők arra vannak programozva, hogy folyamatosan új és új mozgásokkal, mozdulatokkal kísérletezzenek, gyakorlatilag ezzel telik életük első bő éve. Ha mégsem igyekeznek minél többet és többféleképpen mozogni, az biztosan rossz jel.

Összetett kezelés

Az izomtónuszavarok kezelésében a legjobb eredményt a Dévény-módszerrel lehet elérni, mondhatni, szinte megkerülhetetlen kezelés ilyen esetekben. Ez egy olyan speciális manuális technika, amivel nem csak a letapadt izmokat és inakat lazítják fel, illetve adják vissza azok normális tónusát, de az inakon keresztül stimulálják is az idegrendszert. A kezelés fájdalmas, de legalábbis kellemetlen lehet a kicsiknek, ugyanis hajlamosak végigordítani azt. (Az én fiam az első 5-6 alkalommal végig üvöltött, de ahogy javult a mozgása, oldódtak az izmai, egyre kevesebbet sírt, az utolsó néhány alkalommal már kifejezetten jó kedve volt.) Ezt nem túl kellemes érzés végigasszisztálni, de muszáj.

A babaúszás is kifejezetten javasolható az ilyen problémákkal küzdő babáknak, mert a vízben – mint tudjuk – könnyebb a mozgás. Önmagában azonban az úszás kevés, csak kiegészítés lehet.

Számunkra a legnehezebb része a fejlesztésnek az volt, hogy a szakemberek tanácsára otthon napi több alkalommal minden tiltakozása ellenére le kellett tenni hasra a kicsit, és akárhogy ordított, nem volt szabad felvenni (5–10 percekről van szó).

Eleinte egyszerűen elengedte magát, és arcra borulva, kétségbeesetten zokogott, hogy segítsen már neki valaki. De végül elkezdett erőlködni, egyre jobban kitolta magát, egyre tovább bírta hason. Szerencsére ez az egész egy pozitív visszacsatoláson alapuló kör: ahogy egyre lazábbak és erősebbek lettek az izmai, mind több mozgást tudott elvégezni, amitől megint csak lazább és erősebb lett. A fejlődése nehezen indult be, utána viszont egyre gyorsabb lett.

shutterstock 169777835

Nem véletlenül hívják korai fejlesztésnek

Nem lehet eleget hangsúlyozni a kezelés mielőbbi elkezdésének fontosságát: a fiam féléves koráig a Pető Intézetbe, egyéves koráig hetente Dévény-tornára, hetente kétszer babaúszásra járt, plusz minden nap maceráltuk otthon is. Így is nyolc hónapos volt, mire hasról hátra fordult. És a szakemberek egybehangzó véleménye szerint ő nem volt súlyos eset, de négy hónapos volt, mire felismerték az állapotát – sokkal szerencsésebb lett volna korábban megkezdeni a kezelését.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.02.18 20:21:45Gyárfás

  A Pető intézetnek, is van ilyen korai fejlesztő tornája, az inkább egy játszóházas élmény volt szuperkedves és vérprofi konduktorokkal. pár hónapig hordtuk a fiamat feszes izomzat miatt és rendbejött.

 • 2015.02.18 21:28:55B-road

  Kiváncsi vagyok az anti-Dévényisták véleményére, gondolom hamarosan beindul az úthenger.

  A Pető Intézet nekem onnantól necces, hogy volt egy cikk erről az indexen, hogy mekkora állami támogatást kapnak (aminek ellenére képesek csődbe menni), míg a Dévény-alapítvány meg semmit.
  Nekem megérte az a pár ezer Ft amit otthagytunk a masszőrnél, lehet hogy feleslegesen, de akkor ez legyen a legfeleslegesebb kiadásom az életben.

 • 2015.02.19 00:17:47Agent Midnite Cooper

  Nem ismerem a Dévény-módszert (a leírás alapján brutális), viszont volt módunk (feleségem, lányom és én) végigcsinálni Katona-módszert – a lányom 2/2-es Apgar-ral született, most egyetemre jár, tökéletesen egészséges.

  A Katona-módszer annyival jobb a Dévény-módszernél, hogy egyrészt kíméletesebb (semmiféle fájdalmas masszázs nincs benne, a kellemetlensége főként abban áll, hogy a gyerek nem alhat akkor, amikor szeretne, mert napi hatszor negyvenöt perc foglalkozást jelent, szigorú időbeosztásban), másrészt nem egyszerűen az izmokra fókuszál, hanem a speciális gyakorlatok révén az agy ép területei megtanulják és átveszik az oxigénhiány miatt sérült agyi területek funkcióit.

  A Katona-módszer szerinti terápiát annak idején dr. Berényi Marianne (Katona Ferenc tanítványa) vezetésével a Szabadság-hegyei gyermekklinikán alkalmazták, nem tudom, hogy ma hol és ki csinál ilyet.

  [link]

 • 2015.02.19 00:19:13Agent Midnite Cooper

  Eh, ez a „volt módunk” elég hülyén veszi ki magát… Szóval: kénytelenek voltunk végigcsinálni.

 • 2015.02.19 05:50:21macipower

  Nálunk pont a védőnő szúrta a ki a 3 hónapos kontrollon, hogy probléma van. Elküldötti mnket Débény tornára. Hipotón izomzat. A neurológus ugyanezt állapította meg és ugyanúgy Dévényre küldött. Kb 3 hónap alatt renbejött, heti egy tornával, amit tényleg végig üvölt, de a végén mindig jó hangulatban jöttünk el. Nem hiszem, hogy fajna a kezelés, inkább csak kellemetlen és szokatlan, azért a sírás. Olyan izmokat stimulál amiket eddig nem nagyon használt a baba és ez tényleg kellemetlen lehet.
  Én csak ajánlani tudom a módszert.

 • 2015.02.19 08:33:16Mrs. Vadalma

  A Katona-módszer sokkal szadistább, mint a dévény, volt mindkettőhöz szerencsénk. Mind a gyereknek, mind a szülőnek. A dévény nem kellemes, de tényleg csak meg kell szokniuk a macerát - van gyerek, aki egyáltalán nem sír. Az eredményekről szintén vannak viták. A szabadsághegyiek azóta a Margit kórházban vannak, a minap a bezzeganyán elemezte ki valaki az állapotokat, meg utána még sokan kommentben.

 • 2015.02.19 09:32:25odinn

  A nagyobbik lányomat is Dévényre kellett volna hordani, de az összes dévényes több hónapra előre foglalt volt, annyit pedig nem várhattunk. Utólag meséltem az ismerőseimnek az esetet, és kiderült, hogy mostanában divat Dévényre járni, "biztos ami biztos". Arra meg nem gondolnak ezek a szülők, hogy a rászorulók elől veszik el a lehetőséget. Szerencsére találtunk egy hasonló módszerrel dolgozó szakembert, aki sikerrel helyreállította az izomtónust.

 • 2015.02.19 10:23:15Agent Midnite Cooper

  @Mrs. Vadalma: Miért is „szadistább” a Katona-módszer?

 • 2015.02.19 11:10:36Mrs. Vadalma

  Egyrészt mert egy újszülöttet felkelteni, napi 5-8-szor félórákat tornáztatni szerintem önmagában szadizmus - azért nem ugyanaz, mint heti egyszer vagy kétszer 45 perc dévény. Közben a szülő gyomoridegeben, hogy jajj, mikor keltsem fel, hogyan időzítsem, hogy ne kaja után közvetlenül kelljen, de ne is ordítson még az éhségtől. Nagyon pici gyerekekről beszélünk ugye, akiknek napirendje még nincsen, ha egészségesek, akkor esznek-alszanak egész nap. Egy idegrendszeri sérült gyereknek százszor-ezerszer fontosabb lenne az alvás, mint egy épnek, erre megvonjuk tőle a fejlesztés miatt - totál igaza van Dévény Annának, hogy olyat kérünk tőle, ami egy ép gyereknek is megerőltető, neki meg életveszélyes. És akkor a feladatokat nem is említem, mondjuk a lebegőültetést, jájj.

 • 2015.02.19 20:12:37MINE

  Bizony, engem is mindenki hülyének nézett. Aztán addig mondogattam, hogy valami nem stimmel, amíg egy szoptatási tanácsadó és egy gyógytornász is, egymástól teljesen függetlenül ugyanazt látta végre amit én: Feszes a gyerek. Szerencsére 2 hónapos korára kiderült. Jött 8 nagyon kemény hónap, Dévény-torna és 20 hós korától 4 hónapos TSMT fejlesztés. És örökké hálás leszek, hogy a lányom jó kezekbe került és most mindenkinek elmondom, akinek csak tudom, hogy ha bármi furát tapasztal a mozgással kapcsolatban, azonnal forduljon szakemberhez!

 • 2015.02.19 23:34:39Szonyecska87

  Az én lányom kb. 5 hónaposan hátról hasra fordult nagy nehezen. De még hat hónaposan is üvöltött hason, sehogy nem tudott hátrafordulni. Azt láttuk, hogy a kezeit hátrafeszíti, de nem tudtuk, hogy ez rosszat jelent. 6 hós tanácsadáson rá írta a védőnő, hogy csak egyik irányba megy, de a doki se mondott rá semmit. Gyógytornász rokonunk vette észre, hogy feszes az izomzata, s mindig hátra feszíti magát a gyerek. Ő is a Dévény módszert ajánlotta. Az már más, hogy nem kellett vinnünk, mert rögtön imádkoztunk érte, s el is kezdett forogni, és más lett a tartása is.

  Egy a kérdésem, a kommentek alapján. Lehetséges, hogy a lányom emiatt nem tudott szopizni sem?? Szenvedtünk vele sokat, de mindig csak sírt.

 • 2015.02.20 03:40:47neoteny

  "lusta csecsemő márpedig nem létezik"

  Ilyet én is tudok: rengeteg ostoba, de annál magabiztosabb felnőtt létezik.

 • 2015.02.20 11:02:31macipower

  @szonyecska87:igen, sajnos lehetséges, hogy emiatt nem sikerült.

 • 2015.02.20 11:50:40gema07

  Szó szerint az életünket, az élhetőbb életünket köszönjük a Dévény terápiának. És mindenkit buzdítok arra, hogy inkább menjen el egyszer feleslegesen egy kezelésre, mint várjon sokszor a csodára. Szerintem a dévényesek nem tornáztatnak valakit csupán csak azért, mert apuci és anyuci ezt sikknek tartja, legalább is remélem, hogy nem, mert akkor nagyot csalódnék bennük. Az eddig megismert terapeutákért én személy szerint tűzbe tenném a kezem, de biztos vannak más tapasztalatok is. Kár lenne a módszer jó hatásfoka miatt.

 • 2015.02.20 21:47:51GlitterBaby

  Az én kisfiam extrém koraszülött, oxigénhiánnyal jött világra. Idegrendszeri sérült lett. A dévényesünknek köszönhetjük, hogy az izomtónusa teljesen rendben van, meg fog tanulni menni. És szerintem teljesen hülyeség, hogy a DSGM fáj, akkor nem jó a terapeuta. Az extra feszes gyereknek esetleg talán, de inkább kellemetlen. Szerintem nincsen olyan torna, amin egy pici csecsemő ne sírna. Az én fiam a Katonát is végigüvöltötte. A laza gyereknek pedig nem fájhat. A Katona torna is jó, de attól még a feszes izmok feszesek maradnak. Mindemellett képtelenség a napi 5-6 alkalmat betartani. Én teljesen idegbeteg voltam tőle, és furdalt a lelkiismeret, ha nem jött össze.Hosszú távon napi 2-3 alkalomnál többet nem lehet csinálni, mert akkor nincsen életed. Mindenesetre ha lesz kistesó, biztosan napi 1x be fogom iktatni neki is a Katonát.

 • 2015.02.20 23:46:27Doryyka

  Azert az imadkozas kicsit erös...

 • 2015.02.22 16:12:32D. György

  A cikk alapgondolatával egyetértek, viszont tudnék vitatkozni a következő mondattal: "Az izomtónuszavarok kezelésében a legjobb eredményt a Dévény-módszerrel lehet elérni, mondhatni, szinte megkerülhetetlen kezelés ilyen esetekben." Van legalább féltucat módszer, ami ugyancsak "legjobb módszer" !!! Továbbá a követező mondat egy része szerintem butaság: "... a letapadt izmokat és inakat lazítják fel ..." - anatómiai tudásom alapján mondom, hogy minden izmunk le van tapadva a csontjainkhoz - másképp nem tudnánk mozogni - az izmok tapadását nem jó bántani mert akkor baj lesz ... Igen, lehet az inakon keresztül stimulálni az idegrendszert, de az köztudottan lazító hatású --- a hypoton ( laza izomzatú ) csecsemőknek a további lazításra nem nagyon lenne szükségük. Hogy "ez a kezelés fájdalmas, de legalábbis kellemetlen, ugyanis hajlamosak végigordítani azt" ... - igen sok mindent elvisel az ember gyereke ... Nem tudom, hogy milyen törést okozhat a lelkében az, amikor elég nagy fájdalmat él át és a szülő felé nézve az nem védi meg, hanem lehet elfordul vagy kimegy ... Véleményem szerint holisztkusan kellene hozzáállni a témához: megnézni, hogy milyen szüksége van az illető gyermeknek - és úgy összeállítani a fejlesztését - akár több módszerből véve a gyakorlatokat, hogy az ő neki legyen jó és persze maximálisan figyelembe venni a terhelhetőségét - egyéni sajátosságait. Véleményem szerint egyik módszer sem tökéletes ... Akár párhuzamosan is lehet(ne) őket okosan (!) használni. ÍROM MINDEZT ÚGY, hogy naponta ezzel a témával foglalkozom orvosként, és nem ritkán küldök csecsemőt Dévény tornára is ...

 • 2015.02.23 14:13:36Napocska77

  Sajnos a cikk túl általános! ma már számos módszer létezik nemcsak a dévény. Én, mikor gyanakodtam első babánál fejlődés neurologushoz vittem, mivel Ő szakember és el tudta dönteni, hogy NEKI melyik a legjobb! (Mi végül Pető módszerrel tornáztunk Vele kb 2 éves korig, teljesen jó volt, ami elmaradás volt hamar behozta és a foglakkozásokat is szerette. Én azt tudom tapasztalatbol mondani, ha gondot érez a szülő akkor a cikknek igaza van, lépni kell. Első körben fejlődés neurologián érdemes kérni kivizsálást, szakorvostól mert ez az Ő területe. ha bármilyen gond van, akkor észreveszi és Ő tud arra megfelelő módszert, fejlesztést javasolni. Többféle korai fejlesztés létezik és persze az sem mindegy hogy ennyi az annyi. Ha maszekban viszem, kihagyva az orvost egy vagyon szinte minden ilyesmi. :( de minek költsek rá annyit ha nem muszáj??? Ha papírom van róla akkor, ugyanis nagy részük fillérekben vagy ingyen van :) nekünk sem került semmibe, mivel az orvos adott papírt, arra kapta a heti 2 óra korai fejlesztést+itthoni gyakorlatokat :)

 • 2015.02.24 20:40:35Regelek

  A Dévény torna nagyon jó, ne hagyják a szülők megtéveszteni magukat mindenféle hozzászólás alapján. Kérem, ne a hozzászólások, hanem az orvos véleménye alapján döntsenek. Az orvosokat meg kérem, hogy a szakmai elköteleződésük alapján döntsenek!

 • 2015.02.25 09:16:44Szandra Horváth

  Mi tegnap voltunk fejlődésneurológián, és ott azt mondták, hogy a nap 24 órájából 24 órában tegyem hasra a gyermekem. Előbb - utóbb megtanulja, hogy hogyan kell helyesen a kezeit tartani ahhoz, hogy a fejét is tudja majd tartani. Amikor hasra teszem, akkor a teste mellé hátra dobja a kezeit megfeszítve, a lábait meg felemelgeti ( homorít ). Persze sirdogál is. Azt is mondták, hogy ne segítsek neki, csak tegyek elé játékokat, és még beszélhetek hozzá. Tegnap így is csináltam,. Vkinek nincsen ebben tapasztalata?! Volt-e eredmény az állandó hasra tétel után?! Rájön előbb- utóbb a helyes kéztartásra....?!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta