SZÜLŐSÉG

Ha te nem oltatsz, az én gyerekem is veszélyezteted

2014. január 29., szerda 14:52

Amikor a szülésfelkészítő tanfolyamra jártam, az egyik alkalommal egy gyermekorvos tartott előadást a csecsemő és a kisgyermek egészségéről. Szóba kerültek a védőoltások is, és az előadó megkérdezte az ott ülőket, van-e köztünk olyan, aki nem szeretné beoltatni a gyermekét. Két apuka jelentkezett. Az előadó ekkor azt is megkérdezte, miért – gondolom, vitát szeretett volna kezdeményezni a védőoltások előnyeiről, veszélyeiről, tévhitekről. Az egyik apuka semmit sem válaszolt, a másik csupán annyit felelt: „Mert természetellenes.” Ezzel nem tudtunk vitatkozni.

A múlt héten járta be az internetet a grafikon, amely azt mutatta, a beoltottak számának csökkenésével hogyan jelennek meg újra azok a betegségek, amelyek egyszer már gyakorlatilag eltűntek. Bár nálunk az oltottak száma magas, mi is írtunk tavaly arról, amikor szamárköhögés jelent meg egy iskolában.

Most nézzünk egy kicsit a jelenség mögé, miért nem tekinthetjük kizárólag személyes döntésnek azt, ha valaki nem oltatja be a gyerekét. Máshogy fogalmazva: miért veszélyezteti mások egészségét.

A térkép

A napokban a független Council of Foreign Relations kutatóintézet egy interaktív térképet közölt, amely a kanyaró, mumpsz és szamárköhögés világszerte feljegyzett eseteinek számát mutatja be.

Természetesen a térképből önmagában nem következtethetünk közvetlenül a védőoltások hatásosságára: kiderül, hogy ahol szigorúbban, fegyelmezettebben oltanak, ott kevesebb a megbetegedés, de ez önmagában még nem bizonyítja az ok-okozati kapcsolatot a kettő között. Mégis megfigyelhető néhány érdekes, esetenként riasztó tendencia.

terkep

A térkép a 2008 és 2014 közötti adatokat mutatja. A fejlődő országokban sok a kanyarós eset – ez nem meglepő, hiszen ezekben az országokban nem, vagy csak nagyon korlátozottan érhető el a kanyarót, mumpszot és rubeolát megelőző MMR védőoltás. A kanyaró azonban Nagy-Britanniában és az USA-ban is meglepően gyakori, ahol pedig elvileg minden gyerek hozzáfér az oltáshoz. A betegség emelkedő gyakorisága a szerzők szerint a védőoltás-ellenes mozgalommal hozható összefüggésbe: a mozgalom épp az MMR-vakcina és az autizmus kapcsán kezdődött. A térkép szerint ezen kívül az USA-ban egyáltalán nem ritka a szamárköhögés, a szakértők a 2010-es kaliforniai szamárköhögés-járványt egyértelműen az oltás gyakori, hitbéli visszautasításának tulajdonítják.

Az autizmus-botrány

A védőoltás-ellenesség alapdokumentuma egy, a Lancet nevű, igen rangos tudományos szaklapban 1998-ban megjelent tanulmány, amely összefüggésbe hozta az MMR-oltóanyagot és az autizmust. A tanulmány valójában nem kutatási eredmények összefoglalását jelentette, csupán 12 esetet közölt: a 12 gyerek közül a szülők beszámolója szerint 8 esetben autizmus tünetei mutatkoztak az MMR-oltás beadását követően. Természetesen nem feltétlenül jelent ok-okozati összefüggést, ha egy esemény egy másik után következik be (ha eszem egy fagyit és másnap leesem a létráról, még nem biztos, hogy a fagylaltevés leesést okoz). 

De a cikkel nem ez volt a legnagyobb probléma: az egyik szerző szimplán meghamisította az adatokat, mivel kutatásait olyan ügyvédek pénzelték, akik az oltóanyaggyártókat perlő szülőket képviselték

A Lancet azóta visszavonta a tanulmányt, a fő szerzőtől megvonták az orvosi működési engedélyét, a British Medical Journal pedig külön közleményt szentelt a csalás „helyreigazításának”, de ekkor már késő volt. Aggódó szülők ezreiben ültette el a gyanakvást a védőoltással kapcsolatban, egyre többen utasították el a vakcinációt, és Nagy-Britanniában még ma sem éri el az oltottak száma a csordaimmunitáshoz szükséges 95 százalékot. 2008-ban 14 év után kanyarójárvány tört ki Angliában és Wales-ben.

Még több autizmus, és a nehézfémek mumusa

Az MMR-oltás és az autizmus közötti kapcsolat tehát nem igazolódott, az autizmus és a védőoltások közötti összefüggést mégsem sikerült törölni a köztudatból. Miért pont autizmus?

A kötelező védőoltásokat alapesetben élete első 15 hónapjában kapja meg a gyermek, az autizmus tünetei pedig épp ebben és az ezt követő életkorban válnak jellegzetessé. Ugyan csecsemőkorban is lehetnek jelei, de ezek kevésbé szembeötlőek, egyéves kor után a beszédfejlődési zavar és a társas interakciók zavara viszont már feltűnő lehet. Az MMR-oltást követően egy higanytartalmú vegyület, a tiomerzál került gyanúba, miszerint a tiomerzállal tartósított oltóanyagok növelik az autizmus-kockázatot.

A tiomerzál például a régebben alkalmazott DiPerTe oltóanyag néhány típusában volt jelen, amely a torokgyík, tetanusz és szamárköhögés megelőzésére szolgált. Magyarországon e helyett a DPTa IPV+Hib nevű kombinált oltóanyagot adják, amely a kórokozókat már nem sejtes formában tartalmazza, és nem tartalmaz tiomerzált tartósítószerként.

Egyes védőoltások alumíniumot is tartalmazhatnak, amely az oltásellenesek szerint szintén összefüggésbe hozható az autizmussal, a valóságban azonban egy csecsemő életének első 60 napjában semmilyen alumínium-terhelésnek nincs kitéve a védőoltások következtében hazánkban; ezt követően az oltásokból adódó alumínium-terhelés eleinte a természetes terheléssel összemérhető, az első életév után pedig egyenesen elhanyagolható mellette.

Ha pedig nem szeret túl sokat olvasni, itt van az egyszerűsített válasz a kérdésre, hogyan okoznak autizmust az oltások? A válasz.

Torokgyík, szamárköhögés

A védőoltások egy része olyan betegségeket előz meg, amelyeket maximum olvasmányainkból ismerhetünk: a Kincskereső kisködmön idejében még nem volt DiPerTe, meg is halt a főszereplő húga torokgyíkban, ráadásul anélkül, hogy kipróbálhatta volna a vágyott körtemuzsikát.

Ennek ellenére azonban ezek a betegségek léteznek és fertőzőképesek is. Nemrégiben jelent meg például egy olyan nő beszámolója, aki a hetvenes években született és semmilyen védőoltást nem kapott. Amy Parkert szülei vidéki környezetben, rendkívül egészségesen nevelték: édesanyja több mint egy évig szoptatta, Amy nem kapott cukrot egyéves koráig, rengeteget sportolt friss levegőn, természetes alapanyagokból készült ételeken, friss zöldségeken élt, betegség esetén homeopátiával, aromaterápiával gyógyult.

Amy átesett a mumpszon, rubeolán, vírusos agyhártyagyulladáson, megkapta a skarlátot, a szamárköhögést, évente egy mandulagyulladást, bárányhimlőt, majd a HPV-t. Lehet azzal érvelni, hogy ez így van rendjén és így természetes, végtére is Amy nem halt bele egyikbe sem, ő mégis úgy gondolja, jobb lett volna kevesebbet betegeskedni. Saját gyerekeinek beadatta az összes védőoltást.

Mi az a csordaimmunitás?

Amy szülei így döntöttek, és érvelhetnénk azzal, hogy senkinek semmi köze az ő, vagy más hasonlóan gondolkodó szülők magánéletéhez. A CFR fent említett térképén szereplő adatok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a kötelező védőoltások be nem adatása nem csupán egyéni felelősség.

A csordaimmunitás azt jelenti, hogy ha egy közösség (állat- vagy embercsoport) tagjainak nagyjából 95 százaléka be van oltva egy adott kórokozó ellen, akkor a fennmaradó, oltatlan 5 százalék sem kapja el a betegséget: mivel a tagok jelentős része nem kaphatja meg, a kórokozó nem tud terjedni. Az elmúlt mintegy 50 év vakcinációi során a kórokozók élettere jelentősen beszűkült, terjedésük visszaszorult.

Azonban ha az oltatlanok száma egy bizonyos, kritikus határ alá esik, a csordaimmunitás már nem lesz működőképes. Az oltások elutasítása ezért sokkal inkább közegészségügyi probléma, hiszen az oltatlan gyermekek által elkapott és terjesztett betegségek a közösség egészét veszélyeztetik.

Miért veszélyes a nem oltott ember az oltottra?

Akik nem oltatnak, gyakran érvelnek azzal, hogy mindenki más nyugodtan beadathatja az oltásokat, nekik nincs kifogásuk ellene. Csakhogy ez így egyrészt nem teljesen igaz, másrészt önmagában nem elegendő.

Minél kisebb az oltottak aránya, annál nagyobb veszélybe kerülnek azok a gyerekek és felnőttek, akik valamilyen betegség miatt nem kaphatták meg a kötelező védőoltásokat: ilyenek például az immunhiányos állapotok, tumorok, leukémia, limfóma, egyes oltások esetén a gyermekkori idegrendszeri betegségek, epilepsziák (oltások ellenjavallataihoz itt egy jó link: http://www.c3.hu/~oltinfo/ellenjav.htm).

A fenti esetekben fordul elő, hogy a kötelező védőoltásokat későbbi időpontban adják be, vagy be sem adják - ezeket a gyerekeket csak a csordaimmunitás (amennyiben létezik), azaz a többi, egészséges személy felelősségérzete védi meg az adott betegségtől.

Emellett immunhiányos állapotban az oltás hatásossága csökkent vagy kérdéses, vagyis ha az oltott személy később immunhiányos állapotba kerül (pl. HIV, egyes leukémiák, daganatellenes besugárzás, kemoterápia miatt), akkor sem biztos, hogy megvédi a korábban kapott oltás.

Ha az oltatlanok száma növekszik, akkor olyan betegségek, járványok ütik fel a fejüket, amelyektől már évtizedek óta nem kellett tartani - ahogy a korábbi évektől eltekintve a szamárköhögés és a kanyaró már egy jó ideje nem volt szokványos megbetegedés a nyugati világban.

Egy-egy járvány esetén az egészséges és beoltott személyek elvileg nincsenek veszélyben, azonban veszélyt jelent a járvány azokra, akik életkorukból adódóan még nem kapták meg az oltást: elkaphatják a torokgyíkot a két hónapnál fiatalabb csecsemők (idősebb, oltott testvér is hazahozhatja a kórokozót az iskolából), vagy a kanyarót, rózsahimlőt, mumpszot a 15 hónaposnál fiatalabbak.

És mit jelent az, hogy az oltott személy ELVILEG nincs veszélyben?

A kutatások szerint például a szamárköhögés kórokozója nyolcszor nagyobb eséllyel fertőzi meg azokat, akik nincsenek beoltva, és esetükben a betegség lefolyása is súlyosabb, több a szövődmény és gyakrabban szükséges a kórházi kezelés. Azonban minél jobban képes terjedni a kórokozó, annál nagyobb az esélye annak is, hogy egy beoltott személy is elkapja a kórt, még ha könnyebben ússza is meg a betegséget.

És minél jobban terjed a kórokozó, minél több emberen képes átmenni, annál nagyobb az esélye annak, hogy mutálódik, erősödik, hogy kitenyészhet egy olyan törzs, ami ellenállóbb a gyógyszereknek. Vagyis nagyobb eséllyel fogja megfertőzni azokat is, akiknek pedig minden oltása megvan.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.01.29 17:36:50encir

  Bár én épp nem vagyok oltásellenes, de a TBC térhódítása elég érdekes. A hajléktalanok körében terjed el, pedig ők gyerekkorukban nagy valószínűséggel megkapták az oltást. Vagyis a rossz életkörülmények, a piszok, az elégtelen táplálkozás, a legyengült szerrvezet miatt megkapják a betegséget, oltás ide vagy -oda.

 • 2014.01.29 17:38:53leone007

  viragimado, hány évesek a gyerekek, hogy az ő idejükben még nem volt Sabin csepp?

 • 2014.01.29 17:41:10ruskyy

  Szerintem az a baj, hogy az internet széleskörű elterjedésével rengeteg ostoba, buta ember fér már hozzá.
  Ez pedig azért baj, mert az ostoba emberek (akikből sajnos rengeteg van) a valós ok-okozati összefüggések kutatása közben sorra követik el az összes hibát (túláltalánosítás, szelektív észlelés stb.).
  Tehát mivel ostobák, és képtelenek a valós összefüggéseket meglátni, illetve eldönteni, mely források nem alapszanak a valós összefüggéseken, ezért korlátlan mennyiségben szopják be a kemtréles oltásellenes háttérhatalmas lózungokat. Sőt, van egy olyan tulajdonságuk is, hogy a eme "felvilágosodás" érzésük közepette még magukról kezdik azt hinni, hogy ők a helikopterek, mindenki más meg hülye.

 • 2014.01.29 17:44:29ruskyy

  És természetesen az ostobaság mindenkinek szíve joga, viszont amikor ez a közösségre gyakorolt egészségügyi kockázatokat növeli, az már nem magánügy. Tehát ezeket a marhákat továbbra is törvényileg kell arra kényszeríteni, hogy oltassanak. Illetve magukat ne, de hátha a kölöknek kifejlődik az agya felnőtt korára, nem úgy mint a szüleinek. Az esélyt meg kell adni...

 • 2014.01.29 17:45:19Shopping

  hej, ha a felét sejtenétek az igazságnak...

  A gyógyszeriparnak NEM érdeke hogy meggyógyulj, vagy egészséges legyél, mert akkor nem fogod vásárolni a termékeiket.

  A gyógyszeripari lobby a legerősebb a földön.
  Erősebb a fegyver és az olaj lobby-nál is!
  szerinted mi az amit nem tudnak elérni? A H1N1 vírusról kiderült, hogy mesterséges vírus ami "véletlenül" elszabadult, és emberre is átterjedt.
  Számold ki hány ember oltotta be magát a vakcinával világszerte, ( több száz millió) majd szorozd meg 10 dollárral.


  [link]

  aztán ha elolvastad, jöhet a következő

  [link]

 • 2014.01.29 17:52:49wowerman

  Imádom amikor a hülyék "igazságként" utalnak ezekre az orbitális hülyeségekre. Bocs hogy az egészséges IQ szinttel rendelkező embereket nem érdeklik az ilyen áltudományos maszlagok és összeesküvés-elméletek. "a H1N1 vírusról kiderült hogy mesterséges ami véletlenül elszabadult" Jaj de szeretem az ilyen áltényeket. Kiderült, tényleg? Ki szerint? Jézusról meg kiderült hogy UFO volt, nem tudtad? Erich Von Daniken megesküszik rá.


  UI: a lobbit miért írod lobby-nak? hogy baljósabbnak tűnjön?

 • 2014.01.29 17:57:53ruskyy

  Tessék itt is van egy mintapéldány a hozzászólásaimból: Shopping. :D
  Most nevetek, de ez amúgy szomorú.

 • 2014.01.29 18:01:52wowerman

  ruskyy engem már tényleg nem érdekel, csak engem hagyjanak békén. ahogy írtam feljebb, költözzenek mind egy szigetre, egy laza kis vírus majd úgyis átsöpör rajta. Aki hülye, ...
  Egyébként ugorjanak át Afrikába és smároljanak egy ebolással, vagy próbálják ki az AIDS-t, biztos ezeket is csak a gyógyszerlobbi találta ki. Hiszen ki találkozott már ebolással valaha? Ugye

 • 2014.01.29 18:02:34magyar ember teli szájjal

  Szerintem apukának elég lett volna annyira felhívni a figyelmét, hogy a természetben tíz kölyökből kettő éli meg az ivarérett kort. Na jó, az óriásteknősöknél kevesebb. De persze mindenki kussolt.
  Az ilyen dália meg virágimádókat természetes pofonbab kéne részesíteni (tudjátok, mint a farkasfalkában, ahol az természetes). Aztán mehetnek dolgukra. Barmok.

 • 2014.01.29 18:17:27miketbeszéltek

  R2D2: Az oltások nem megvédenek, hanem a szervezet védekezőképességét aktivizálják, így igenis el lehet kapni oltott a beoltott embernek is betegséget!
  Egyébként persze, hogy minden beavatkozásnak van valós kockázata, és persze, hogy a haszon a fő szempont a gyógyszergyártóknál, de pld. a H1N1-nél -ismerve a spanyolnáthát- még akkor sem bánom, hogy beoltattam a családomat ellene, ha eltúlozták a híreket. Sajnos BÁRMIKOR kitörhet egy pusztító influenzajárvány, és ha létezik ártó szándékú háttérhatalom, az az oltásellenes demagóg hisztériával tud a legtöbbet rombolni...

 • 2014.01.29 18:27:27Bobby Newmark

  Nekem az a kedvencem, hogy jellemzően pontosan azok hörögnek hangosan cigánykérdés ügyben, hogy "kötelességek is vannak ám", akik aztán ezt a ténylegesen elvárt társadalmi kötelességüket is le akarják magukról rázni.

 • 2014.01.29 19:01:14eßemfaßom meg áll

  Kiváncsi lennék mekkora a metszete az oltáselleneseknek és a chemtrail-hívőknek. Szellemi szint kb egy magasságban (alacsonságban) van.

 • 2014.01.29 19:07:01Türpi

  Engem speciel az zavar a védőoltasokban,ahogy használjak őket a gyerekorvosok.
  2 gyerek szülése után oltásellenes lettem, pedig amúgy semmi bajom nincs a vakcinazassal. De az oltási rend,a használt vakcinak összetétele, a vakcinazott gyerekek életkora és az,hogy nem tulajdonítanak kellő fontossagot az oltás időpontjában a gyerek immunstatuszanak, az számomra felháborító. Eszembe se jutna pl a fertőző gyerekbenulas vagy a tetanusz elleni vakcina kihagyása, de ahogy itthon használják a vakcinakat,hááát...nem vlmi megnyugtató.
  Hogy ezek miért lennének fontosak, kedves laikusok? Pl azért, mert előfordulhat,hogy semmiféle immunitás nem alakul ki a védőoltás beadása után.
  Most direkt hagyom pl azokat,h mi a bánatnak kell rubeola ellen oltani, miért kell több elő vírust tartalmazó vakcinát 15 hónapos babaknak beadni, miért hasznalunk itthon olyan vakcinakat,amit máshol betiltottak?
  2012 őszén volt óriási szamárköhögés járvány a briteknel (index megirta,vissza lehet keresni), holott 90% fölött volt jóval az átoltottsag! A kórokozok nem hülyék, ők is a túlélésre hajtanak,ha az egyik törzs kiesik,jön helyette másik. Mint ahogy a Prevenar vakcina Streptococcus torzseinek a helyét nagyon sokszor a Staphylococcus aureus veszi át. Remek csere, mondhatom...

  Szerintem a megoldás félúton van a 2 oldal között, sem az abszolút oltatlansag,sem az adjunk be mindent azonnal a szegény gyereknek álláspont helytelen. Csak sajnos ehhez az kellene,h legyen lelkiismerete azoknak,akik megcsinálják az oltási sorokat és elég gazdagok/elvetemültek legyenek ahhoz,hogy ne tudják lefizetni őket. (olvasta vlki a mostanában írt indexes cikket,hogy a görögoknél botrány van,mert megvették a döntéshozókat vlmi fegyverbeszallitos ügyben? a gyógyszer ugyanilyen nagy biznisz,ne legyetek naivak)

 • 2014.01.29 19:22:47csincsilla72

  magyar ember teli szájjal
  Nem kell bántani senkit. De ha nem viszi oltásra a gyerekét, akkor a gyerekeket kiemelni a családból, őket meg lecsukni veszélyeztetésért. Majd meggondolják, hogy mi a magánügy.

 • 2014.01.29 19:30:31wilhelmina

  Türpi, nem értem,miért nem érted a rubeola elleni oltást!! Annak éppenséggel a betegségen át nem esett ill. oltatlan emberek miatt van eléggé nyomós súlya.

  Az pedig, hogy mennyire veszi figyelembe az orvos a gyerek immunstátuszát, abszolút doktorfüggő. A mi háziorvosunk kétszer halasztotta el az MMR-t, először, mert én és a férjem is náthások voltunk (a baba akkor még szopott és semmi baja nem volt), utána a gyerek abbahagyta a szopást és rá két hétre megkapta a 3 napos lázat. Ezt kiheverte, mentünk dokihoz, és megint nem adta be, hanem 3 hetet rendelt el "karanténban", tehát semmi gyerekközösség, semmi, csak itthon. Ez alatt megint náthásak lettünk, de mire a 3. MMR próbára került a sor, mindenki egészséges volt. Nagyjából 2 hónapot csúsztunk.

  És még valamit a vakcinákról(hogy ilyen-olyan, húúhúú) : itt van pl. az ősi rettegett betegség, a veszettség. Hál' Istennek Mo-on nem gyakori (hála a VAKCINÁZÁSNAK!!!!!!!) de átjönnek Romániából, a régi Jugoszlávia területéről és főleg Ukrajnából veszett rókák, amiből igen ronda dolgok születhetnek.
  Nem mellesleg Ázsia-szerte ez az egyik legaggasztóbb betegség. 24 órán belül még kezelhető (szintén oltással) de utána biztos a halál, és sajnos nem az a csendes-elalvós fajta...

 • 2014.01.29 19:32:15wilhelmina

  (én úgy tudom, hogy ami oltás kötelező, az kötelező, ha nem mennek el, valami büntetés jár érte, és akkor is beadatják, nem?)

 • 2014.01.29 19:54:08wmiki

  :0 dehét aki be van oltva a tévedhetetlen tudomány mellékhatás nélküli vegyszereivel, az hogyan lehetne veszélyben, még ha egy oltatlan barbár van a közelében... mint pl. egy elmaradott, fejletlen nyugaton élő kisgyermek?

  egyébként is...
  ha mégis megbetegszik az utód, akkor kórházba kell vinni...
  ott mindenki meggyógyul, hiszen ezekben a szent intézményekben tévedhetetlen, fehér köpenyes szent emberek, tudáson és bizonyítékokon alapuló módszerekkel mindenkit meggyógyítanak...

 • 2014.01.29 20:17:06Con Storm

  A hazugság a cikkben az, hogy a statisztika nem arról szól, hogy a nem beoltottak hány százaléka kapta el a betegségeket, hanem arról, hogy a teljes népességben mennyien betegedtek meg!

  Így gyakorlatilag nem arról szól a statsiztika, mennyire veszélyes nem beoltani a gyermeket, hanem arról, hogy az oltás nem nyújt védelmet a betegségek miatt, ami két okra vezethető vissza!

  1., hamisított az oltóanyag!
  2., már nem nyújt védelmet, az idők során megváltozott új vírustörzs ellen!

 • 2014.01.29 20:17:16wilhelmina

  „Mivel az évtizedek óta jól működő kötelező oltási rendszer nyomán eltűntek a kanyaró okozta súlyos szövődmények, és a fiatal szülők nem látnak meghalni kanyaró okozta agyvelőgyulladásban gyermeket, nem hallanak szamárköhögésben fuldokolni csecsemőt és soha nem láttak gyermekbénulásban megnyomorodni fiatalokat, ezért az oltásokat felesleges és veszélyes beavatkozásnak látják”. Dr. Kulcsár Andrea, infektológus

  „Hogy űzi, hajtja, a ló szinte száll,
  mert sír és jajgat a kis lázas száj;
  s hogy végre otthonába ér,
  karjában gyermeke már nem él.”

 • 2014.01.29 20:19:34wilhelmina

  (Goethe - Rémkirály részlet)

 • 2014.01.29 20:24:51Con Storm

  Szóval, én megkaptam a "védőoltásokat" mégis voltam mumpszos, kanyarós, és rózsahimlős...

  Tehát esetemben a védőoltások teljesen feleslegesek voltak!

  Ráadásul, ezek a betegségek akkor okoznak halált, ha a betegség lefolyása alatt keletkező mérgekre túlreakciót mutat a szervezet! Tehát a védőoltás, azokat öli meg, akik amúgy is meghalnának ha elkapják a betegséget! A szérumallergiás halálesetekről miért nem mutatnak statisztikákat?!

  Vannak olyan családok, amiket a védőoltásokkal irtanak ki! Ezek közönséges gyilkosságok és az elkövetők különös kegyetlenséggel hajtják gyakran végre, mert a szülők közlik, hogy az előző gyermekük hogy járt... és ez a kivégzés nem egy kegyes kivégzés... tehát... az elkövetők megérdemelnék azt amit tesznek!

  Influenza "védőoltás" állítólag az influenza genomja megtalálható az emberi genomban! A hírvivő RNS járvány akkor tör ki, amikor lecsökken a szervezet D vitamin szintje, egy kritikus szint alá... ez is csak HOAX lenne? Mióta télen ügyelek a D vitaminra... azóta nem voltam influenzás, ennek már 8 éve...

 • 2014.01.29 20:35:16wmiki

  egyébként a kommenteken is látszik, kinek van igaza
  az oltáshívők higgadtan, józanul, személyeskedéstől mentesen érvelnek, míg az oltásellenesek mocskolódva, bizonyítékok nélkül fröcsögnek
  nem csoda, hogy már csak a barbár, elmaradott, fejletlen nyugaton nem kötelező a védőoltás
  hiszen azoknak a vademberek, még mindig kőbaltával felszerelt, sötét barlangokat neveznek a kórházaknak!!!
  nem úgy mint itt, ahol ma már minden 2. baba császármetszéssel jöhet világra, steril intézményekben!!


  különben is, ti ostoba oltásellenesek:
  szerintetek a tudomány hogyan tévedhet, ha sziklaszilárd bizonyítékokon alapszik?

  és... melyik a jobb:
  egy okos emberek által tudatosan megtervezett vegyszer, vagy a buta természet véletlenül létrejött immunrendszere???

 • 2014.01.29 21:06:20wilhelmina

  WMiki, megnézném, hogy mennyire bíznád a természetes immunrendszerre azt, ha valamelyik hozzátartozód vagy gyereked kapna el mondjuk egy vírusos vagy baktériumos agyhártyagyulladást...

 • 2014.01.29 21:29:38wmiki

  ezért mondom, hogy kórházba kell vinni, mert ott senki nem hal meg
  hála a modern, tévedhetetlen orvostudománynak, itthon ma már nincsenek beteg emberek

  ezt minden felsőbbrendű, értelmiségi, liberális demokrata tuggya, aki itt kommentel

 • 2014.01.29 21:57:20wowerman

  "„Mivel az évtizedek óta jól működő kötelező oltási rendszer nyomán eltűntek a kanyaró okozta súlyos szövődmények, és a fiatal szülők nem látnak meghalni kanyaró okozta agyvelőgyulladásban gyermeket, nem hallanak szamárköhögésben fuldokolni csecsemőt és soha nem láttak gyermekbénulásban megnyomorodni fiatalokat, ezért az oltásokat felesleges és veszélyes beavatkozásnak látják”. Dr. Kulcsár Andrea, infektológus"

  Wilhelmina ez nagyon jó volt. Foglalt vagy? :D


  wmiki béna a szarkazmusod

 • 2014.01.29 22:43:44valogatos

  Emberek, vissza kellene emlekezni az iskolai evekre. Mindenki emlekszik, hogy voltak okos es buta osztalytarsai. A tarsadalomban ugyanugy megvannak ezek a buta emberek, akiknek a kemia, biologia, fizika egy nagy varazslat volt, ahol az esemenyek nem matematikai alapon tortentek, hanem csak ugy. Ezek az emberek akkor bukdacsoltak es a karokkal tudattak veluk, hogy ostobak. Felnottkent sajnos mar nem osztalyozzak oket, amitol sokan elveszitik a realitaserzekuket es a tudatot, hogy szellemileg hol helyezkednek el. Ervelhetsz nekik tenyekkel, mert ha jobban megertik, amit egy kuruzslo mond, akkor azt hiszik el igazsagkent.
  A tarsadalomban a KOZerdeknek kell ervenyesulnie, akar a buta kisebbseg karara is! Ennyi.

 • 2014.01.29 22:51:21valogatos

  wmiki egy forumok szerte ismert elmebeteg...es ez nem szemelyeskedes, teny. Erdemes rakeresni a blog szocskaval kiegeszitve :)

 • 2014.01.29 23:12:29Türpi

  Wilhelmina,irtam a rubeolarol,de elszállt,kétszer is,faxom kivan vele,mit csinálok rosszul?

 • 2014.01.29 23:23:48Türpi

  Na,persze ez atment... :-/

  Röviden: a természetes fertozes elethosszig véd és a betegség teljesen artalmatlan.
  Az oltás után csak bizonyos ideig tart a védőhatas.

  Miért nem oltanak ellene később,mondjuk kozepsuliban,h tutira kitartson a szülőképes kor végéig a védelem?
  Vagy miért nem csinálnak szerologiai vizsgalatot ugyanekkor és csak a betegsegen át nem esetteket oltják le kontroll vizsgalattal,h tényleg védettséget szereztek.

  Az oltás beadása nem egyenlő azzal,h védett lesz utána a betegséggel szemben a gyerek. Főleg nem polivalens vakcinaknal. Kutyás vonalon csináltak már kutatást kolyokkori védőoltások utáni immunitás szerologiai ellenorzeserol,tanulságos. Human vonalon eselytelennek érzem ezt.

 • 2014.01.29 23:51:23Közepes

  Meg kellene kérdezni pár háziorvos gyerekét, hogy kapott-e védőoltást annó.
  A válaszokból kiderülne, hogy az orvosok mennyire oltáspártiak.
  Üdv.

 • 2014.01.29 23:55:51Közepes

  Ez egy elég összeszedettoldal:[link]

 • 2014.01.30 00:02:41wowerman

  "A válaszokból kiderülne, hogy az orvosok mennyire oltáspártiak." Vagy talán csak mert értelmes emberek

 • 2014.01.30 00:34:43Türpi

  Wowerman, Közepes úgy értette,h NEM oltották be a saját gyerekeiket minden szarral. :-D

 • 2014.01.30 00:53:44wowerman

  Csinálhatunk felmérést magyar orvosokkal, fogadnék rá hogy be vannak oltatva a gyerekeik. Egybites idiótákból nem lesznek orvosok

 • 2014.01.30 09:46:19muhi

  Itt van még egy apróság, amiről mindkét tábor megfeledkezik: bűncselekmény, ha nem oltatod be a gyereket. Úgy hívják, hogy kiskorú veszélyeztetése, és tömlöc jár érte.

 • 2014.01.30 12:12:21pirospottyos

  No akkor megegyszer:

  Lehet itt tepni a szankat, de egy tenyt szerintem jo lenne leszogezni: az oltasok velt vagy valos mellekhatasai messze eltorpulnek a hasznossaguk mellett.

  Nalunk a kotelezo oltasok megvoltak, pluszban meg a nagyot (3 eves) beoltattam baranyhimlo ellen is, na nem azert, mert rettegtem hogy uristen pottyos lesz, hu meg ha, hanem mert nem akartam, hogy az ovibol hazahozza az ujszulott kistestverenek, aki viszont nem esett volna tul rajta olyan konnyen. Ja es a nagyobb asztmas is, ugyhogy influenza oltast is kapott, mert neki sokkal szarabb egy influenzat befogni, mint egy nem asztmasnak. Igy ha esetleg meg is fazik egy kicsit, max par napig nathas egy kicsit, de legalabb nem aggodok, hogy ramegy a mellkasara, stb...
  6 honaposan szegeny olyan tudogyulladast kapott (egy sima natha csunyult el), hogy korhazban kotott ki es nyomni kellett szerencsetlenbe a szteroidokat - annyira fajt erte a szivem, nem kivanom senkinek azt a latvanyt, ahogy a babaja levegoert kapkod es csak fekszik, mint egy rongybaba. Lehet paranojasnak nevezni, de azota inkabb kicsit elovigyazatosabb vagyok. Mondjuk ez a mi esetunk, egy strammabb gyereket valszi nem feltenek annyira.

 • 2014.01.30 13:46:53Pannon Puma

  "nehai

  wowerman: bullshit nem bullshit... ülj ki egyszer egy bevásárlóközpontban egy patika elé és tájékozódj.
  A népesség szapurulattal pedig az a baj nem az un. fejlett országokban történik, hanem a világ másik felén. A "fejlett" nyugati társadalmakban a születési arány sehol sem éri el 2.1-et (ennyi szükséges, hogy ne fogyjon a népesség). Úgy néz ki mégtöbb oltás kell, hogy ne pusztuljon a nyugat :) ."

  aájjájájjj. az, hoyg nem vállalnak több gyereket nyugaton, hogy a tetübe' jön a védőoltásokhoz? azért nem szülnek az emberek, mert rájuk akarják kényszeríteni az oltást? vagy hogyan is van ez?

 • 2014.01.30 13:48:07Pannon Puma

  amúgy az én gyerekkoromban nem volt pl. bárányhimlő ellen oltás. néhány részemen szétvakartam magam, örökre látszik a nyoma. mert a gyerek ilyen, pedig nyilván kenegették, hűsítették.

  el lehet dönteni, hogy mi a jobb.

 • 2014.01.30 13:52:54Pannon Puma

  "wilhelmina

  (én úgy tudom, hogy ami oltás kötelező, az kötelező, ha nem mennek el, valami büntetés jár érte, és akkor is beadatják, nem?)"

  nem addig van az, mert jó doktorok tudják ám a csínját-bínját, hogy homeopátiás hókuszpókusszal azt a csúnya oltóanyagot hogyan lehet kivezetni a szervezetből...

 • 2014.01.30 14:43:25Lhunara

  Aki nem adatja be a védőoltásokat, az egy tömeggyilkos segítője.

  Ezek a vírusok, bacilusok bizonyítottan több millió ember haláláért felelnek. Védekezni kell ellenük. Aki nem teszi, az az emberiség ellen vét.

 • 2014.01.30 17:22:45wilhelmina

  Türpi, én speciel örülök, hogy a lányom megkapta a rubeola elleni oltást, mivel én se oltást nem kaptam, se nem estem át a betegségen és a következő gyereknél bizony halálra idegeskedném magam emiatt (így is marad még bőven magzatot veszélyeztető gyerekbetegség....).

  Különben nekünk a rota elleni oltást nem ajánlották. A meningococcus C ellenit nagyon és a Prevenart is.

 • 2014.01.30 17:33:47wmiki

  oltáshívők remek érvei:
  idióta, elmebeteg, barom
  hát ezek aztán cáfolhatatlan érvek, mint ahogy az atom egy és oszthatatlan

  persze esetükben az is nagy eredmény, hogy a tudomány nevű szekta beidomította őket egyszerű szavak gépelésére
  tessék itt van egy film, így olvasnotok sem kell **
  [link]

 • 2014.01.30 17:36:52wmiki

  oltáshívők remek érvei:
  idióta, elmebeteg, barom
  hát ezek aztán cáfolhatatlan érvek, mint ahogy az atom egy és oszthatatlan

  persze esetükben az is nagy eredmény, hogy a tudomány nevű szekta beidomította őket egyszerű szavak gépelésére
  tessék itt van egy film, így olvasnotok sem kell **
  [link]

 • 2014.01.30 19:34:52wilhelmina

  wmiki, elég régóta tudjuk, hogy az atom nem egy és oszthatatlan....

 • 2014.02.02 12:19:30Amna

  Virágimádó, remélem, a rubeolás gyerekeidet gondosan távoltartottad a kismamáktól (akikről esetleg nem is tudhattad ugyebár, hogy terhesek.)
  Én amúgy azt mondom, hogy józan parszti ész kérdése: össze kell vetni a járványokat az oltások megjelenésével, a gyermekhalálozásokat a régi idők gyermekhalálozásával, és felfogni a különbséget aközött, hogy egyeseknél felléphetnek egyéni szövődmények és aközött, hogy "az oltások általánosan mérgező hatással bírnak."

 • 2014.02.04 09:42:24aknamunkás

  az én fiam nem lett beoltva DTP ELLEN (6.os kampány, szamárköhögés, tetanus, torokgyík) Érdekes tapasztalat, hogy az oltott osztálya hónapokig szenvedett, köhögött, átterjedt a kicsi iskolára is. A fiam kb 3 hétre rá kapta el, 3 napot folyt az orra, köhögött cseppet, majd spontán (természetgyógyászattal) teljesen meggyógyult. Hétvégére jött ki rajta, tehát nem is volt suliban. Mikor megérkezett a levél, hogy kitiltják irgumburgum, na csak ennyit kérdezett, és mindenkinek ajánlom, gondolkozzon el rajta: anya, miért én vagyok veszélyes, ha a többiek be vannak oltva ellene? Én nem vagyok beoltva, ők be vannak, akkor ez azt jelenti hogy tulajdonképpen nem működik az oltás, hisz feleslegesen vannak beoltva ELLENE. Logikátlan. 2. iskolai kampányoltást csináljuk éberen végig. Sajnos mindig megjelenik egy kór, köhögés, torokfájás, mivel előtte MMR-t is kapnak fülük is fáj, hasmenések, görcsök..és mindig az egész közösség megkapja. Hogy mit meg honnan senki sem vizsgálja. Idén meg már NEM kapta el a fiam, egyáltalán. A lányom még sajnos full oltott, na ő elkapta. Igaza van a kamasznak. Tök logikátlan! Az oltott lányom 5 napig volt benne, komolyabb természetgyógyászati felügyeletet igényelt, de gyógyszerek nélkül gyógyult.... de a mai napig hallok gyerekeket csúnyán köhögni a közösségben, sajnos nem tudnak túl lenni rajta. Konklúzió? a lányom 6.ban sem kap oltást. Majd elkapja természetes úton az oltottaktól, akik fogékonyak csak nem szűrik ki őket (mert mindenkit oltanak) és természetesen immunis lesz rá. Ennyit erről! Felesleges ekkora pánikot gerjeszteni. Zárják le a határokat is, akkor már ha ennyire félünk. Vagy olvassuk el a gyógyszertájékoztatót, nézzük meg mit okozhat azon kívükl hogy nem biztos hogy véd, és gerjesszünk ellenfélelmet. Attól is van félnivalónk, ugyanis, nem is kicsit...

 • 2014.02.04 21:13:13Tool-ardent

  Fekete Dália: Érdekes, most hallom először ugyanazt a betegséget, amit egy rokonunk kisfiánál kimutattak. Egy héttel a 15. havi MMR és Prevenar oltások után (ez az agyhártya gyulladás elleni oltás) kezdődött a kisfiúnál a reumatoid arthritis. Mindkét térde úgy, hogy járni sem tudott sokáig, egy éves utókezelések, és nem gyógyult most sem. Mi nem oltattuk egyszerre a kettővel a kislányunkat, csak 1x az egyikkel. A másikat 1 hónappal kell ilyenkor kitolni. Talán számít ez is valamit. Az MMR alapvetően már 3 elölt kórokozót tartalmaz.

 • 2014.02.05 11:02:20aknamunkás

  azt kérdezném hogy miért törlik azokat a kommenteket amelyek cseppet közelről mutatják meg a helyzetet? mert nem látok jópárat amit mi szülők írtunk...az én kislányom majdnem bölcsőhalált halt közel egy éves koráig nem aludtam vele. Az Igazságügyi Orvostankönyv kimondja a DTP hajlamosító tényező a bölcsőhalálban. Ennek ellenére oltották oltották (mert nincs köze hozzá)... holott a tankönyvük deklarálja hogy VAN. Tudtad, hogy belehalhat a gyereked a fene nagy okosságodba hogy oltatod? Tegyed. Senki nem fog rád szólni. Azt is vállalom hogy a te oltott gyereked megfertőzi a laborvírussal kórokozóval az enyémet és az enyém természetes immunitást szerez rá, azaz megállítja a betegséget. Huhh, na épp érdekel, itt hagyjátok e...szégyellhetitek magatokat díványok, pont annyi eszetek és lelketek van....

 • 2014.02.05 12:58:53Eiréné

  wowerman:
  "Jézusról meg kiderült hogy UFO volt, nem tudtad? Erich Von Daniken megesküszik rá." Bocs', de NEM!..))) Talán olvasd is Danikent..)))

  bungics:
  "Bár én oltatok, semmi kifogásom azok ellen, akik nem oltanak. Magánügy.
  Számomra teljesen elfogadhatatlan az az érv, hogy aki nem oltat, azokat veszélyezteti, aki szintén nem oltat, még ha önhibáján kívül is teszi (a világ összes baját, nem veheti magára az ember). Akik meg be vannak oltva, nem értem miért nem képesek elfogadni, hogy van, aki máshogy mérlegel." Nem, nem magánügy, mert ezzel veszélyezteted mások gyerekét, viszont TE nyugodt vagy, hiszen az oltottak védik a tiédet. Csakhogy ha elég sokan vagytok nem oltók, akkor a folyamat megfordul és újból előjönnek a betegségek. Ha valaki ezt nem képes megérteni, annak valami gondja van a felfogóképességével.

 • 2014.02.05 13:02:11Eiréné

  Aknamunkás: "Majd elkapja természetes úton az oltottaktól.." Na gratulálok...((( Ugye hogy szükség van az oltottakra? És ha nem lesznek? Akkor majd a diftériát nem oltottól kapja és esetleg belehal.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta