SZÜLŐSÉG

Fejlessze a gyereke agyát zenével!

2014. január 2., csütörtök 10:12

Gyermekkoromban sokat jártunk kiállításra, múzeumokba, ugyanakkor nem jártunk hangversenyekre, a családom nem volt kifejezetten komolyzene-kedvelő. A hozzánk legközelebb eső általános iskola ének tagozatos volt, az ének tagozatra ugyan nem vettek fel, sima osztályba jártam, de itt már minden évben volt karácsonyi hangverseny, később pedig a zeneiskolás barátaink hagyományos karácsonyi koncertjére jártunk. Idén olyan zenei programot kezdtem keresni, ahová fél éves babával is el lehet menni. Nehéz eset, hiszen a fél éves babák nem a fegyelmezettségükről híresek, én pedig bármennyire elfogult szülő is vagyok, nem képzelem, hogy a közönség többi tagja értékelné babám cuki sírását vagy rikoltozását a koncert alatt.

Bár a szakemberek óvodáskor alatt csak zenehallgatást javasolnak, későbbi életkorban még hasznosabb a zenetanulás: a kutatások szerint csupán hat hónapig tartó zongoratanulás 30 százalékkal növelte az óvodáskorú gyerekek térbeli memóriáját és tájékozódási képességét.

shutterstock 147712784

A zenei nevelés minden formájában nagyon fontos, hogy a gyerekek a saját szintjükön találkozzanak a zenével, hiszen kisebb-nagyobb gyerekek érzékszervi és zenei befogadóképessége nagyon különböző.

A hangszerekkel való első találkozás óvodáskorban, de legkésőbb hét éves korig ajánlott: hat és nyolcéves kor között kifejezetten érzékeny a kisgyermek agya a zenetanulás hatásaira. A hangszerek megszólaltatásához ugyanis az agy érző mezőit (látó és hallókéreg) kell összehangolni a motoros mezőivel (kézmozgatásért, ujjmozgásért felelős agyterületek). Ha ez a fenti életkorban rendszeresen megtörténik, akkor az agy mozgató és érzőmezői között különösen erős kapcsolatok jönnek létre, segítve a felnőttkori térbeli koordinációt, tervezést és kivitelezést.

Mozart-hatás

A gyerek klasszikus zenére és Ringatóra való hurcolása nem csak sznobképzésre alkalmas. A csecsemőkori zenehallgatás a fejlődő idegpályákra is hatással van. Az újszülöttek több milliárd idegsejttel születnek, ezek a sejtek pedig az első életév során kapcsolatokat alakítanak ki egymással. Az idők során azok az idegsejtkapcsolatok, amiket gyakran használ a baba, megerősödnek.

Ha sok zenét hallgat, akkor a zenehallgatáshoz, zeneértéshez szükséges idegsejtkapcsolatok erősödnek meg. Ezek pedig részben ugyanazok az idegpályák, amelyek például a térbeli gondolkodásért felelősek. Egy kutatás szerint klasszikus zene hallgatása alatt vagy közvetlenül utána a felnőttek gyorsabban képesek puzzle-t összerakni, mint zene nélkül: a zenehallgatás aktiválja a térbeli gondolkodásért felelős pályákat.

Mindez átmeneti: a „Mozart-effektus”, azaz az egyszeri klasszikus zenehallgatás okosító hatása néhány percig, maximum egy óráig tart. Rendszeres zenehallgatással viszont rendszeresen tréningezzük ezeket az idegsejtkapcsolatokat.

Babakoncertek

A Művészetek Palotájában kifejezetten babáknak is szerveznek koncerteket: a zenedarabokat úgy állítják össze, hogy a hangzás a csecsemők és kisgyerekek befogadóképességéhez igazodjon. A műsor harminc perces, a babák pedig a színpad előtt leterített szőnyegen kúszhatnak-mászhatnak. Persze, fegyelmezetten ülhetnek is a szülők ölében. A koncerteket nullától három éves korosztálynak ajánlják, és ennek megfelelően jellemzően hétköznap délelőtt rendezik meg őket. Január 13 Babakoncert.

shutterstock 135763592

Ringatók

A koncertektől eltérő koncepciót követnek a Ringató foglalkozások, amelyek szerte az országban és néhány külföldi városban is elérhetőek. A Ringató Kodály Zoltán elképzelésének megfelelően már kisbabakortól (valójában magzatkortól) kezdődő zenei nevelést követ. A Ringató nem előadás, nem műsor, hanem közös program: a résztvevő felnőttek közösen énekelnek, a gyerekek pedig azt csinálnak, amit akarnak. A foglalkozásokat előre tervezi a vezető, de a hangulatnak, csoportösszetételnek megfelelően módosulhat is.

Fontos, hogy élő zenéről van szó, felvételeket nem hallgatnak, énekszó, esetleg pár perces hangszerjáték fér bele az általában félórás programba. A ringato.hu oldalon település szerint is kereshetünk. Általában nagyon jó a hangulat a Ringatókon, a közös éneklés azoknak is buli, akik hozzám hasonlóan egyáltalán semennyire sem tudnak énekelni, a gyerekek viccesek, és lehet ismerkedni, beszélgetni más anyukákkal (ritkábban apukákkal). A legtöbb foglalkozásvezető ünnepi programmal készül az adventi, karácsonyi alkalmakra, sok helyen díszvendégeket is hívnak, a Mupa karácsonyi ringatóján például Bognár Szilvia népdalénekesnő volt a meghívott vendég.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.01.02 12:40:55pirospottyos

  Fu, remelem a fejlesztesbe az is beletartozik, ha a gyerek Guns'n'Roses-t hallgat velem a kocsiban oviba menet :-D

 • 2014.01.03 00:03:46Boka1

  Zenéről volt szó, nem Guns'n'Roses-ról . :)))) Talán a szép zene fejleszti a gyerek ( és felnőtt) érzelmi intelligenciáját, ami a megjelenésére, egészségére is jótékony hatással van. Persze csak, ha igazak Masaru Emoto feltevései.

 • 2014.01.03 10:15:27KIara

  Sajnos a MüPa bakakoncertekről sok babás szülőnek le kell mondani, elsősorban a többi szülő miatt. Mióta a hely trendivé vált és egyfajta apropóvá, hogy még több fotót/videót tehessünk fel a facebookra kb. „mi ennyire kultúrszülők vagyunk” indíttatásból, azóta az egésznek semmi értelme. Az esemény elvileg a zenéről szólna, közben meg az történik, hogy van 5-6 muzikális baba/szülő a többi meg okostelefonnal majomkodó anyu-apu-nagyi-papi-keresztmama-barinő. Van egy maroknyi gyerek – még élvezik is a zenét – és egy seregnyi hülyén vigyorgó, zenéhez nulla affinitású rokonság/baráti társaság, akik az „ezt is letudtuk” kényszertől hajtva tönkrevágják az egészet.
      Egyetlen egy rendszeresen visszatérő családot láttam, amelynek a felnőtt tagjai közül CSAK EGY megy be a gyerekekkel, hogy ne foglalja a helyet.
  Még rosszabb, mikor a nagycsaládosoknál az egyszem baba mellé társul a két- vagy több 3-8 év közötti tesó, akik számára ez már unalmas, érdektelen és kínos, ezért mindent megtesznek, hogy másnak is szar legyen az egész.
      Soha nem fogom megérteni, hogy miért kell barátnővel, fényképezőgéppel, kamerával felfegyverkezni egy fél órás babakoncertre.

 • 2014.01.03 10:34:25KIara

  Kedves babakoncertre 6 (hat!) jegyet foglaló egybabás anyuci!
  1. vegyél csak egy jegyet magadnak és a babádnak és hagyd, hogy más szülők is elvihessék gyerekeiket a koncertre;
  2. mielőtt eljönnétek babakoncertre:
     2.1. kapcsold be a Bartók rádiót, a Mezzót vagy tegyél fel barokk kamarazenét a porontyodnak;
     2.2. ha visít, toporzékol vagy láthatóan nem élvezi akkor a babakoncertet sem fogja élvezni;
  3. kapcsold már ki azt a kurva okostelefont, próbáld élvezni a zenét, vagy a gyereked társaságát;
  4. ha te magad kényszernek érzed és unod a zenét, akkor kérd meg valamelyik nagyszülőt, hogy vigye be a kölyköd, de te maradj otthon és/vagy menj le a kávézóba arra a félórára.

 • 2014.01.03 19:51:36A nick már létezik

  Röhej, hogy egy dr-ral kezdődő mailcímű valaki ennyire analfabéta legyen.
  Azt azért illene tudni, hogy a zenetagozatos, féléves, harmincperces, hároméves egybeírandó. A hat- és nyolcéves, a látó- és hallókéreg meg kötőjellel.
  Mi a lófasz az a Mupa? A Muveszetek Palotaja?

  "a kutatások szerint csupán hat hónapig tartó zongoratanulás 30 százalékkal növelte az óvodáskorú gyerekek térbeli memóriáját és tájékozódási képességét"
  Ez meg egetverő baromság.

  "zeneértéshez szükséges idegsejtkapcsolatok"
  Hogy mi a lófasz? A zeneértés leginkább tanuláson alapul.

  "hiszen kisebb-nagyobb gyerekek érzékszervi és zenei befogadóképessége nagyon különböző"
  Jaja, ahogy kisebb-nagyobb felnőtteké is.
  Ez a mondat egy teljesen értelmetlen ökörség volt.

  "Ha ez a fenti életkorban rendszeresen megtörténik, akkor az agy mozgató és érzőmezői között különösen erős kapcsolatok jönnek létre, segítve a felnőttkori térbeli koordinációt, tervezést és kivitelezést."
  Dettó.

  "idegsejtkapcsolatok, amiket " - amelyeket

  "Egy kutatás szerint klasszikus zene hallgatása alatt vagy közvetlenül utána a felnőttek gyorsabban képesek puzzle-t összerakni, mint zene nélkül: a zenehallgatás aktiválja a térbeli gondolkodásért felelős pályákat."
  Kamu.
  Rockzene hatása alatt miért nem? Ugyanazok szerint a szabályok szerint épül fel, csak más hangszerekkel játsszák.

  Ennyi ökörséget ritkán látni ennyire kis helyre összehordva.

  Egyébként írástudó megint nem ért rá a cikk megírására?

 • 2014.01.03 19:53:00A nick már létezik

  Ja, és a reklámcikket jelölni kellene egy X-szel alul.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta