SZÜLŐSÉG

Itt a Védőnéni, a cigányfaluból

2013. január 29., kedd 15:18

Védőnéni - akinek természetesen van neve, de azt nem fogjuk leírni -, egy kicsi, cigányok lakta településen dolgozik, ő nem cigány. Bár erről nem írt, én azért leírom, munkakörülményei a legtöbbünk számára döbbenetesek, de ő ezen nem akad fent. Amikor reggel bemegy a tanácsadásra előszőr befűt. Fával, mert a falujában nincsen gáz. Mivel néha befagy a kamra lakatja, ahol a gyújtósnak valót apríthatná a rönkök közé, ilyenkor a torkok megvizsgálására való kis fa lapocskákkal csiholja a tüzet. A rendelőjében délelőtt 10 órára akár már 10-15 fokig is felkúszhat a hőmérséklet.

Fogadjátok őt szeretettel, mert amit és ahogyan csinál, az elképesztő. És sose felejtsétek el: imádja a faluját, a családokat, a terheskéit - ahogy hívja őket, a gyerekeket, így ha őket bántjátok, Védőnénit is bántjátok. Védőnéni mostantól rendszeres vendég lesz a Porontyon, és innentől most övé a szó.

A cigányokról, és eleve a kisebbségi gondozásról írni, mindig hálátlan feladat. Kevés elismerés és sok kritika, mindenkinek van „tapasztalata”, hozzászólása, mondanivalója, bőven el vagyunk látva előítéletekkel, a saját tapasztalat pedig igen kevés.

Szeretnék most fordítani egyet a nézőponton: helló kedves olvasó, itt a védőnéni jelentkezik a cigányfaluból!

Senkit nem akarok illúzióba ringatni, bizony nem úgy kerültem ide, hogy Terézanyut akartam játszani, hanem kellett a munka és csak itt volt hely. A felvételi elbeszélgetésem is meglehetősen egyszerű volt, a polgármester annyit kérdezett: Szereted a cigánygyereket? Egy védőnő erre mégis mit mondhat? Persze. Jó, hétfőn kezdesz!

Voltak-e előítéleteim? Őszintén? Rengeteg... aztán jártam házról-házra, családról-családra, és egy idő után rájöttem, hogy nagyon sok mindent rosszul gondoltam. Megismertem az embereket, megtanultam a szokásaikat, kezdem megérteni a gondolkodásukat, és próbálom megtanulni a nyelvet. Ma már a legkevésbé sem érdekel, hogy milyen származású emberrel beszélgetek és amikor egyik alkalommal megkérdezte tőlem a saját falumban egy rendezvényen az egyik meghívott, csak úgy bizalmasan: „És mond, sok fekete lakik itt?” – csak néztem rá bambán: hiszen errefelé nem is laknak négerek!  Nehezen esett le mit is akar... egy idő után eltűnnek a bőrszínek és csak az emberek maradnak.

Azóta hívtak dolgozni már többfelé, viszont eszem ágában sincs elmenni. Szeretek itt dolgozni. 121 családhoz vagyok „bejáratos” a faluban, szoktam mondani, hogy a lakosság összetételét tekintve szerencsés vagyok, mert nem vegyes körzet: 100% homogén cigányságot gondozok.

Ha valahol szóba kerül, hogy hol dolgozom, mindig menetrend szerint jönnek a sztereotip kérdések.

Kezdésnek leírnám a kedvenceim:

Nem félsz?

Első munkanapomon mentem a buszhoz, a megálló persze a kocsma előtt van (falun hol is lenne máshol), a helyi vagány fiatalság pedig ott korzózott. Ahogy az lenni szokott, ha ellejt a „friss husi” előttük, én is megkaptam „hű de jó csaj” beszólásomat, de a másik azonnal oldalba is vágta: „ Te hülye, ez a védőnő!„ Nem, nem félek...  és érdemes szem előtt tartani: itt, ha ma összevesztél valakivel, nem biztos, hogy holnap is haragban lesztek. Más a temperamentum és egy idő után az ember felveszi a „fordulatszámot”. Ezenkívül az önkormányzat is teljes mellszélességgel kiáll mögöttem, élén a polgármesterrel, ami inkább valamiféle intézményesült vajdaszerepkör, hisz a falu ügyes-bajos családi dolgaiban is ő szokott rendet tenni. Hasonlít a régi autentikus közösség felépítéséhez, így szorosabban figyel rájuk, igénylik is. Kicsit olyan mint az orosz rendszer:  tök mindegy milyen államforma van, mindig kell egy legfőbb vezető.

Van nagykorú terhesed is?

Ennél a kérdésnél már fenntartom magamnak a jogot a falu helyett is megsértődni, de mivel tényleg mindenki megkérdezi, így muszáj vagyok leírni. Igen, sőt! Tavaly mindössze a terhesek 12 százaléka volt kiskorú, 88 százaléka nagykorú volt, ez teljesen megfelel az országos átlagnak. Ezenkívül a 18 éven alul vállalt terhességek nem csak a kisebbségekre jellemzőek.

A térségben szinte csak mélyszegénységben élő falvak vannak, ahol a magyar lakosság körében ugyanúgy megfigyelhető a korai anyaság, mint a cigányság körében, tehát inkább hozható összefüggésbe a társadalmi helyzettel, mint a faji hovatartozással.  A helyi közösségi elvárások persze már más tészta. Jövőkép szinte nulla, és a lányok felé nagy az elvárás, hogy „férjhezmenetel” (így hívják ha párt talál, de ritka a tényleges házasság) után minél hamarabb baba szülessen.

Van ám gyerek bőven mi? Minek szülnek ennyit?

Ha az előzőnél nem sértődtem meg, itt igyekszem ezt pótolni. Mostani adatok szerint mindössze a családok 8 százaléka nevel 4 vagy annál több gyermeket, múlt évben a legtöbben a 2. babájukkal voltak várandósok.  Nálunk is csökken a születésszám: míg a 90-es évek elején 50 körül voltak az újszülöttek, az elmúlt évben mindössze 17 érkező babának örülhettünk.

Volt nálam tavaly interjúkat készíteni szakdolgozathoz egy hölgy. Ő is feltette ezt a kérdést, de mivel pont az oviban voltunk, így egy falubeli dadus válaszolt: gyermekszeretetből szülnek. Azt hiszem a szakdolgozó pont erre a válaszra nem számított. Tapasztalatom alapján én is ezt tudom megerősíteni, a „gyerek a minden” – ahogy ők mondják. Viszont mindenképp szeretném leszögezni: cigány és cigány közt is óriási különbségek vannak, amíg ebben a faluban legtöbb helyen fellelhető az abszolút gyermekközpontúság, két faluval arrébb már egyáltalán nem biztos, hogy ez a helyzet...

Szegény gyerekek...

És itt következik a gyerekekről szóló mindenféle sajnálkozás, amit csak magyar fejjel ki lehet gondolni. Valóban nagy szegénységben nőnek fel. Tényleg nem jutnak el külföldre nyaralni, nem lesz érintőképernyős telefonjuk, sőt alig van játékuk. Viszont rendkívül szoros a kötődés a családdal, az anyákkal, alapvetően nagy érzelmi biztonságban nőnek fel, és a gyermeknek elsősorban erre van szüksége. Játszani pedig tökéletes a fahasáb a kályha alól, anyu cipői és a gyufásdobozok is.

A pénz miatt...

Nemrégiben olvastam egy tanulmányt ahol pont ezzel foglalkoztak. Szerintem a „pénzért szülés” elsőszámú indikátora az lenne, hogy megérje. Egy gyerekre a családi pótlék 12.200 forint. Akkor ebből kellene kigazdálkodni mondjuk egy 3 hónaposra a pelenkát, popsikenőcsöt, popsitörlőt, kisruhákat... és akkor még tápszert nem számoltunk, mert jó esetben anyatejet kap, orvoshoz nem vittük, gyógyszert és vitamint még nem vettünk neki. Bizony, nem éri meg pénzért szülni. Ezzel szemben ténylegesen vannak olyan családok, ahol az ellátások miatt vállalják a többedik gyermeket: például több gyermeknél magasabb családi pótlékot kapnak, esetleg 3 gyermek után még több évig maradhatnak anyaságin, és az pár ezer forinttal több, mint mondjuk az aktív korúak ellátása. De szerencsére nem ez a jellemző, bár én is ismerek pár delikvenst... nem csak cigányokat.

És ti mit kérdeznétek? Miről írjak legközelebb?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.01.29 16:29:34XEP

  Nyomjátok csak a bullshitet, ilyen faluban éltem. Volt alkalmam együtt várakozni védőnőre, a váróban a saját gyerekemmel és a többi (roma) anyukával, apukával. Igaz itt legalább a normális helyen volt az ellátás.

  A cigány gyerekekkel semmi baj. A szüleikkel annál inkább.

 • 2013.01.29 16:29:57VT Man

  @camelus:
  "3 gyerek az egy csodálatos dolog, az a szeretet, ami otthon vár az minden munkában töltött óráért kárpótol és nagyon vissza kell fogni magunkat, hogy megálljunk háromnál. "

  Látod, téged a gyerek szeretete kárpótol minden MUNKÁBAN töltött óráért!

  De mit csináljanak a mélyszegénységben élők, akiknek nincs munkájuk? Őket hogyan kárpótolja a gyerek szeretete?

  A másik: kíváncsi vagyok, hogy hány órát néznek tévét a kedves szülők. És mennyit a gyerekek.

 • 2013.01.29 16:34:23Mrs. Jackman

  magyarán a helyi menő csávók mást vegzálnának, csak a védőnőnek nem akarnak beszólni?

 • 2013.01.29 16:35:26huncut_kata

  @XEP
  UTÓLAG téríti meg, ez probléma kulcsa

 • 2013.01.29 16:41:53camelus

  @VT Man: bocsi a munka az a pénzkereset. Ez lehet fusizás a gyümölcsösben, vagy lomizás, vagy vasgyűjtés, vagy közmunka vagy sorbanállás a hivatalban. Az sem mindig egyszerű, ha nincs munkád. Ezért is kárpótol otthon a gyerek. Az én munkám szellemileg, meg idegileg kimerítő (najó 12 óra a számítógép előtt már fizikailag is fáj néha), de 22 fok van és normális körülmények. Ehhez képest, mondjuk a szabad ég alatt dolgozni -5 fokban (vagy +30ban) egészen más.

  Egyszer vedd a bátorságot és beszélgess el egy mélyszegénységben elővel az ő életéről és az ő problémáiról. Tanulságos lesz.

  A TV kérdés nem tudom kinek szólt. Nálunk a gyerekek hétközben napi max fél óra, amikor be akarjuk lassítani öket vacsora/fürdés környékén vagy ha reggel túl korán ébred és nem akarom, hogy mindenkit felkeltsen (a kisebbik). Én általában napi max 1-1.5 óra, amikor alszanak, de ez sem minden nap. Hétvégén más, akkor reggel általában nézhetnek mesét, és mivel a mozi drága ezért a hétvégén a délutáni alvás után az egyik nap van egy közös mozizás, sok gyümölcs tállal és pattogatott kukoricával.

 • 2013.01.29 16:42:18XEP

  huncut_kata:
  Egyébként valamiért mind 90%-os kedvezménnyel utazik, azt hogy hogyan csinálják ne kérdezd fingom sincs.

  De még nem láttam cigányt buszra felszállni és teljes áru jegyet fizetni. Persze ez csak saját tapasztalat, nem merném kijelenteni, hogy soha nem történt ilyen. :) Biztosan máskor utaztak. :))

 • 2013.01.29 16:42:18mallac

  Tökmindegy mit hord össze,a végén úgyis kirabolják.

 • 2013.01.29 16:44:21camelus

  nyehehe: lehet, de megnézted már mivel szeret játszani egy gyerek? Mert egy 1-2 éves a karácsonyi ajándék csomagolásával gyaakran többet játszik, mint az ajándékkal. Vagy egy üres üveggel. Mert fel lehet fedezni, meg lehet ismerni, és zörögni is zörög. Idősebbeknél már másabb a dolog, de azért ott is sok mindent lehet használni lego helyett (és most nem a kőművességre gondoltam).

 • 2013.01.29 16:44:26Voyager

  Számomra elképzelhetetlen hogy szeresse valaki a gyerekeit aki a mélyszegénységbe/nyomorba megszámolatlanul szüli... Erre a tettre nincs magyarázat. Ez nagyon jól előkapható hangzatos jelmondat, hogy szeretetből potyogtatunk... A szeretet a gondoskodásban mutatkozik meg és nem a szavakban. Természetesen ez alatt nem a "tegyünk" a gyermek segge alá mindent értem. Hanem az érdemi életet, a nélkülözés hiányát mind testi mind SZELLEMI értelemben. Aki ennél kevesebbel beéri mind a maga mind a gyermeke viszonylatában az max ösztönlény és az állatok szintjén vegetál.

  Én arra lennék még a Védőnéni tollából kíváncsi, hogy ha nem kívánnak alkalmazkodni az őket körülvevő szociális közeghez akkor azt miért tőlünk várják el, hogy eltartsuk őket??

 • 2013.01.29 16:50:41Yumurdzsak

  "Tavaly mindössze a terhesek 12 százaléka volt kiskorú, 88 százaléka nagykorú volt, ez teljesen megfelel az országos átlagnak."

  A kedves Védőnéni nem nézett utána a statisztikáknak.
  2011-ben
  0-14 0.09%
  15 - 19 5.76%
  20 - 24 13.88%
  25 - 29 26.45%
  30 - 34 34.20%
  35 - 39 16.69%
  40 - 44 2.84%
  45 - 49 0.08%
  50+ 0.00%
  Forrás: KSH[link]

  A támogatások meg kicsit változatosabbak, és ezt egy Védőnéninek tudnia kéne (vagy ne titkolja el a nép elől).
  [link]

  "Mostani adatok szerint mindössze a családok 8 százaléka nevel 4 vagy annál több gyermeket, múlt évben a legtöbben a 2. babájukkal voltak várandósok. Nálunk is csökken a születésszám: míg a 90-es évek elején 50 körül voltak az újszülöttek, az elmúlt évben mindössze 17 érkező babának örülhettünk."
  csak azóta eltelt pár év és nem tudjuk,h mennyire változott a falu népességének összetétele, létszáma.

 • 2013.01.29 16:53:43Joejszaka

  Tiltsatok le a kommenteket. A cikk erdekes volt.

 • 2013.01.29 17:00:59Van_mikrohullámú_sütőtök?

  Ami érdekes lehet az a megélhetés a szűkös körülmények között.. a gyerekek iskolába juttatása, vannak-e klikkek, bandák mint pl. a városban.

  Tulajdonképpen az is érdekelne, h a Védőnéni hogyan tud boldogulni, nyilván nem fenékig tejfel illetve milyen dolgokban tudott ő segíteni (szakmailag vagy nem).

  Nálunk az első gyereknél leginkább csak pár tanáccsal tudott, de itt is a vége az volt, hogy kérdezzük meg a gyerekdokit. A másodiknál pedig aztán végképp nulla, eljutottunk oda, hogy telefonon bediktáljuk a súlyt, magasságot, oltóanyag számát és kész is - ő sem jön, mi se megyünk. Ovi előtt gondolom azért pótlás lesz a kiskönyv miatt.

 • 2013.01.29 17:10:03pfekete101

  Ja igen, es szeretetbol nekem mar legalabb 20 gyerekem lenne, de en olyan szar alak vagyok, hogy nem szeretnem nyomorban nevelni a gyerekeimet, meg sirankozni.....

 • 2013.01.29 17:19:42nemzetikonyves

  Videó a cigányokputrikról? Hollywoodi computeranimáció, semmi más! :)

 • 2013.01.29 17:25:52Mérges 1234

  Joejszaka
  Na de miért is kellene letíltani, még nem nagyon cigányozott senki, csak rávilágítottak, arra, ogy valótaln dolgokat állít a cikk, ha valaki rámútatna a valóságra azt le kell tiltani????

  Bolon vagy ???

 • 2013.01.29 17:41:43Tapmancs

  Mérges 1234

  Liberáliséknál így megy. :)

 • 2013.01.29 17:43:03lajafix1

  érzek némi eltérést a védőnéni által előadottak és a valóság között.

 • 2013.01.29 17:43:37HomicideWatch

  Persze, a hiba velünk van. Nem küldünk elég segélyt. Több segály kell, sokkal több, hogy az uzsorásnak is több legyen, de a gyereknek is maradjon azután ha megvették a cigit és az alkoholt.
  A hoiba velünk van, kevés segélyt adunk.

 • 2013.01.29 17:46:08lajafix1

  az hogy kevesebb gyereket vállalnak a mai cigányok mint a 30 évvel ezelőttiek az biztos, tudtommal az TFR 3 körül van az évtizdekkel ezelőtti 5-6 helyett a cigányok körében. (a magyar pedig 1 alatt a korábbi 2ről, a teljes népességé 1.3-1.4 na ezért van az, hogy az apuka a kunsági kórházban 5 cigánygyerek születését számolja meg míg az ő 3x éves felesége az első gyerekét vajjúdja ki...)

 • 2013.01.29 17:47:15gzp

  @ camelus: egyreszt, ez nem a velvet, hanem a divany, bar mindket lapot en szerkesztem, fo, es mindket kiadvanyon szivesen latok ilyen cikkeket. a szerzo es a falu valos, tudatosan vallaltuk fel ezt a kerdest. es meg fogjuk mutatni az egesz vilagnak a vedonenit, es az o perpeuttyat is tok szivesen.

 • 2013.01.29 17:50:15ElMax

  Tiltsátok le a kommenteket! Ne lehessen hozzászólni!

 • 2013.01.29 17:54:06camelus

  gzp én kérek elnézést, hogy a lapcsaládban nem igazodom ki. A velveten szoktak megjelenni (nyilván más újságban/weboldalon is) amelyeknél az embernek az az érzése, hogy kizárólag a hit-re mennek rá, egy érdeklődést felkeltő cím és 0 vagy nem kapcsolódó tartalommal (egy példa az indexről Harry herceg gyilkolt Afganisztánban - miközben konkrétan csak mint fedélzeti lővész végezte a dolgát).

 • 2013.01.29 17:57:27HomicideWatch

  "ElMax
  Tiltsátok le a kommenteket! Ne lehessen hozzászólni!"

  Véletlenül hozzászólnak olyanok is akik a rendőrverő cigányok mellett laknak, mert az ilyen mosdatások csak Budán használnak. Szomszédunkba betörtek és a rendőrök megfenyegették őket, hogy ne védaskodjanak hogy ki volt, mert ők kötik be többel. Hiába tudják melyik volt, ki sem kérdezik. Nincs ujjlenyomat...

 • 2013.01.29 18:00:57rajen

  Érdekes, hogy a stock fotók Europress/Gettytől vannak, illetve a második képen a kocsi rendszáma alapján valahol Nyugat-Európában készülhetett a kép (tippem Anglia), mégis tök ugyanaz a lepukkant, igénytelen miliő a cigányoknál, mint itthon. (ha a képen cigányok vannak) Úgy tűnik mégsem a rasszista magyarok miatt élnek szegénységben, hanem nekik ez kell. Vagy mindenki rasszista Európában... Vagy: ők tehetnek a nyomorukról, nekik ez a kultúrájuk. Ez utóbbi vélemény természetesen üldözendő.

 • 2013.01.29 18:10:07xunilo

  Gyógyszertámogatás: szerintem 100%-os, kevésbé rászorulók is megkaphatják.
  Gyerekvállalás anyagi oldala:

  Na nézzük csak meg:

  Mondjuk 5 pulya, az 5*17=85,000 CSP
  GYES=25,000
  Eddig tartunk 110 ezer forintnál. Ehhez jönnek a rászorultság miatti szociális juttatások. A tanár párom fizetése kb ennyi. 4 diplomával. Munkával.
  És akkor az egyebek:
  Rendszeres és kiegészítő gyermekvédelmi támogatás
  Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás
  Óvodáztatási támogatás
  Egyedülálló szülőnek járó támogatás
  Étkezési hozzájárulás
  Fogyatékos gyermekek után járó támogatás (köszönhetően a beltenyészetnek és az elképesztő sötétségnek mind a fejekben, mind pedig a környezetükben a többség jogosult)
  stb.
  Ahogy előttem is írták: orvos ingyen van, odautazás ingyen van, gyógyszerre kaphat 100%-os támogatást, iskola ingyen van, rászorulóknak tankönyv ingyen van. Már ahol. Meg főleg már amelyik ilyen családban akár egyetlen gyerek is használja.
  Ez nem csak a politikán múlik. Ők így szeretnek élni. Rendben van. Csak menjenek már el a vérbe Ázsiába v Afrikába. Ott nem kirívó ez az életforma.
  És igen, leginkább ők tehetnek róla: semmi becsülete nincs tanulásnak, munkának, törvénytiszteletnek, kultúrának (cigány nyelven danászás a kocsmában bebaszva az nem kultúra ám). Képtelenek együtt élni, képtelenek beilleszkedni.
  És ezt az egészet MI, adófizetők fizetjük.

 • 2013.01.29 18:16:31XEP

  Az a véleményem, hogy ez a fajta liberális hozzáállás a problémákkal való NEM szembenézés, okozza a romáknak a legtöbb kárt. Nem pedig a valóság feltárása.

  Persze valójában, nem érdekel titeket egyetlen cigánygyerek sorsa sem!

 • 2013.01.29 18:25:16mallac

  Minden nap van hír szétvert fejű öregasszonyokról,öregemberekről és egyre gyakrabben 14-17 éves suhancok. Semmit, de semmit nem jelent számukra mások élete.Most ítéltek el egy párt, egy nénit vertek agyon miután betörésen kapta őket,semmilyen megbánást sem tanúsítottak a bíróság előtt.A férfi egy vascsővel várta fejbe, aztán mind a ketten rugdosták a földönfekvő fejét.Ez lesz a sok "erős érzelmi kötelékben" felnövő kicsikékből.

 • 2013.01.29 18:31:21mp1526

  Jó a cikk, várom a folytatást. További kérdésjavaslatok a védőnőhöz, amit feltehetnétek neki:
  - a közösség mindennapi élete: munka, iskola
  - a szülők társadalmi hasznossága: iskolai végzettségük, büntetett előéletük (tudom, hogy ide nehéz adatokat találni, "megérzés" is elég lehet), munkaviszonyuk, jövedelmeik (segélyek)
  - a gyerekek példaképei, követendői példái: szülők be tudják-e tölteni ezt a szerepet, jó eséllyel születnek-e ide a jövő becsületes, adófizető állampolgárai
  - a védőnő tudja-e előbbre vinni a gyerekek jövőjét, sorsát? Vannak-e adatok vegyes osztályokból, tanulmányi eredmények szerint? Biztos jó érzés lehet a védőnőnek, ha fel tud mutatni áldozatos szakmai munkája eredményeként pár követendő példaképet, sztárügyvédet, sztársebészt a gyerekeknek, akik jó pár éve még ugyan úgy meztelenül szaladgáltak mocskosan, mint a többiek most...
  - az önellátás szerepe a közösség életében: gondozott kertek, terméstől roskadozó fák-bokrok, serényen kapáló-földművelő kis családok! Legalább is gondolom valami ilyesmivel találkozik a védőnő nap mint nap, ha már egyszer vidéken élő emberek közt dolgozik...

 • 2013.01.29 18:41:25utalokmindent

  Egyébként irigylem a liberálisok ilyen szintű elvonatkoztatási képességét. Számukra nincs előítélet, és minden ember a szemükben egyforma. Ha egy csoportba tartozó ember elkövet valamit velük szemben, attól még a a csoport összes többi tagját keblükre ölelik, hiszen a csoport egy tagjának viselkedése nem mérvadó a többi tagra nézve.

  Kár, hogy a liberálisok ezen fantasztikus képességeiket nem az őskorban gyakorolták a kardfogú tigrisekkel szemben, mert akkor legalább már nem sok gondunk lenne rájuk.

  Mindenesetre, remélem hogy a sok ilyen fiatal purgyé által meggyilkolt szegény öreg szelleme visszajár majd kísérteni, és okoz nektek egy két álmatlan éjszakát. Gondoljatok majd rájuk is lefekvés előtt.

 • 2013.01.29 19:01:58becks24

  Hát ez a cikk olyan mint a sci-fi vagy a népmesék az elejéről elfelejtette a cikk író a hol volt hol nem volt...azért olvastam el mert indexet olvasok de ha ilyen mesevilág lesz akkor már nem is fogom én Nyíregyházán élek tudatlanoknak Szabolcs megye a kommentek többségét olvasva muszáj leírnom ezt. Mindennap busszal járok és egy cigánytelep mellet megyünk el amit láttok csak néha mert van megálló sajnos hugyoznak az útra a csúcs a múlthetén volt 1 hét alat elloptak egy nem viccelek HÁZAT mert kimentek kanadába és elhordták láttam amint napról napra fogy el ... amikor a kis retkek pucéran szaladgálnak a 4 sávos út közepén meg áá nem is folytatom....

 • 2013.01.29 19:02:19Benoke2

  Fizetett propaganda cikk.

 • 2013.01.29 19:05:10huncut

  Nos, kedves Védőnéni, tisztellek-becsüllek a bátorságodért. Bátorság kellett ahhoz is, hogy elvállald ezt a munkát, de ahhoz még nagyobb, hogy az itt gyülekező, az egész cigányságot naponta mantrázva ócsárolókkal szemben megmaradj emberségedben, ne veszítsd el a hited, és folytasd a beszámolókat. Sok erőt kívánok hozzá!

 • 2013.01.29 19:13:10papaAndy

  Mikor hazaköltöztem Ámerikából, mondtam az egyik szomszéd bácsinak, hogy azért vannak rendes cigók is, mire azt válaszolta: "Tudom, hallottam, hogy vannak 3 lábú csirkék is."

  Úgy látszik a védőnéni a dolgos három lábú csirkék falujába vetődött, ahol szorgos kis kreol kezek azon ügyködnek nap-mint-nap, hogy adóforintjaikkal segítsenek csökkenteni az államadósságot, pedig nekik aztán végképp semmi közük nincs hozzá. A magyarok eldorbézolták a rengeteg lóvét, és most persze mindezt a szerencsétlen sorsú romáknak kell majd megadniuk a rút ájemefnek.

 • 2013.01.29 19:13:42mallac

  Cigányvédő néni

 • 2013.01.29 19:15:22Veszett Hörcsög

  Csak egyet kérdeznék: hogy lehet segíteni a Védőnéni munkáját?

 • 2013.01.29 19:18:08Danubius

  Szeretik a gyerekeket?! Mert elgondolkoznak a gyermekek vágyain, igényein?!
  Persze más lenne a helyzet ha annyi ellátást kapnának mint amennyit a közösbe befizetnek. Egy gyermekre eső iskolaifenntartási büdzsé 55,000 forint, plusz családi pútlík. De legalább van miért dolgozni...nekünk. De ha tényleg annyira szeretik a gyerekeket hogy lehet az hogy nem az ő gyerekeik az éltanulók. Előfordulhatna pl az is hogy cigány anyuka és apuka ugye munkanélküli lévén egész délután és este foglalkozik a gyerekeivel és emiatt a gyermekek legalább átlagosan teljesítenek. De a szomorú valóság nyilván a szeretetben rejlik. Úgy hogy ha már így megkérdezted légyszíves legközelebb erről írj: mennyire foglalkoznak a gyerekek nevelési igényeivel, mert a csudanagy szeretettel lehet Mauglit meg einsteinkét is nevelni. És sajnos a valóság azt mutatja hogy az einsteinkenevelésre az a társadalmi berendezkedés nem túl alkalmas. De tényleg holnap jön egy másik írás hogy a magyarok tulajdonképpen nem is olyan fakabátosak, néha megpuszilják a gyereket, meg megölelik?

 • 2013.01.29 19:23:12CastorTheBrave

  Nem a Védőnéni profilja, illetve talán nem is szabad írnia róla, de szívesen olvasnék a névadási szokásokról. Nem a Dzsenifer meg Marlonbrandó szintű legendákra gondolok, hanem arra, tudtommal létezik Magyarországon cigány utónévtár, és érdekelne, viselnek-e a faluban cigány utóneveket. Úgy általában: milyen a névdivat?
  A munkához sok energiát és boldogságot kívánok!

 • 2013.01.29 19:25:38tiszaiember

  A nyáron egy alföldi városban magam is dolgoztam egy roma telepen ,sok hasonlót tapasztaltam .Az itt magukat nagyon vagánynak képzelt emberek akik mindenféle butaságot összehordanak ,lenne egy ajánlatom ,menjenek és nézzenek szét ,ők nem fogják bántani ,pedig az itt írogatók egyből hangzatosan kárognak az ott élők ellen.Nagyot csalódnának, és egy hét után megváltozna a véleményük .Aki pedig alapból ír hülyeséget ,soha nem is találkozott ilyen helyzettel .Tisztelet a védőnőnek .
  Buta rasszisták gyülekezete .

 • 2013.01.29 19:25:42Yasashi Tanuki

  Felénk is van ilyen aranyos védőnéni, csak az a gond vele, hogy hiába látja a nagy szegénységet, mégis hazaengedi a csecsemőt a fűtetlen komfort nélküli lakásoba ahol 1 négyzetméter se jut egy személyre és a 6 évestől felfelé az összes családtag dohányzik, segélyosztás napján pedig ládaszám hordják haza a sört és hajnali háromig ünneplik az ingyenpénz érkezését.
  Persze megértem, hogy nem szeretné kitenni magát a kiscsalád bosszújának, de a magyar gyeremekvédelmi előírásoknaknak mégis érvényt kellene valahol szerezni. Sajnos nem kapnak megfelelő védelmet a védőnők (sem), elvárások és a törvények figyelmen kívül hagyása nélkül viszont csak idő kérdése, hogy mikor dől be a kevés adófizető által fizetett sok ingyenélőt kiszolgáló magyar szociális rendszer és egészségügy.

 • 2013.01.29 19:51:56impala

  ezt majd úgyis linkelik a szvc2-be, és én sekélyke véleményére leszek kíváncsi.
  biztosan akad, aki tudja, miről/kiről beszélek.

 • 2013.01.29 19:57:24Mojzes Pál

  "Ezenkívül a 18 éven alul vállalt terhességek nem csak a kisebbségekre jellemzőek."

  Honnan tudja, nem lehet ilyen statisztikát csinálni.Bár az ENSZ megbízott már javasolta, hogy etnikai alapú adatgyűjtést kellene végezni a hatékonyabb segítség érdekében.Ez persze nem valósult meg nehogy adatokkal legyenek alátámasztva az "előítéletek"(=gyakorlati tapasztalat).Jellemző egyébként, hogy nincs egy darab ember a faluban akire rá lehetne bízni a fűtést.

 • 2013.01.29 20:15:52gzp

  hat, akkor ennyi volt a kommenteles. nem orom, nem szamitottunk masra, vedoneni meg jelentkezni fog, addig majd gondolkodunk, van-e ertelme a kommentelesnek. most lezarom, es nem orulok.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta