SZÜLŐSÉG

Terhességi cukorbetegség: átok, ami áldás is lehet

2013. január 22., kedd 12:10

A terhességi cukorbetegség: szívás. Szigorú diétával jár, szénhidrátgrammok számolgatásával, percre pontos, napi ötszöri evéssel. Kevés érintett gondol pozitívan a terhességi diabéteszre, pedig közülük minden második számíthat arra, hogy életmód-változtatás nélkül legfeljebb 12 év múlva cukorbeteg lesz. A terhességi cukorbetegség olyan figyelmeztetés, amit nem árt komolyan venni. A kettes típusú cukorbetegség előhírnöke lehet, aminek kialakulását az életmód megváltoztatásával elodázhatjuk, vagy akár el is kerülhetjük.

stockfresh 1718554 serious-woman-eating-chocolate-bar sizeM

De mi is az a terhességi cukorbetegség, és mivel jár? Ezt szedtük most össze.

A terhesgondozás során gyakran végzett vérvétel, vizeletvizsgálat lehetővé teszi, hogy a kismamák terhesség által kiváltott cukorbetegségét időben észrevegyék, és kezelni kezdjék. Ezt a célt szolgálja a második trimeszterben végzett terheléses vércukorvizsgálat is.

A terhességi vagy gesztációs (GDM) cukorbetegség kialakulása legfőképpen hormonális okokra vezethető vissza. Európában a terhes nők 2-3%-nál fordul elő. Általában diétával kezelhető, de kezelés nélkül a nők nemcsak saját egészségüket, hanem a magzatot is veszélyeztetik. Rizikófaktornak számít a 30 év feletti életkor, a túlsúly (27 feletti BMI), korábbi terhesség során fellépő terhességi diabétesz, és az, ha valakiknek egyenesági rokonai között már előfordult a cukorbetegség.

Mik a tünetei és milyen bajt okozhat?

A tünetek sok esetben olyanok, amelyek a terhesség során egyébként is előfordulnak, ezért nem adnak okot a gyanúra, úgymint például a fáradékonyság, a gyakori vizelési inger, vagy a szomjúságérzet. De a húgyúti fertőzések, gombásodás mögött is állhat a cukorbetegség. Miután a hazai gyakorlat szerint a kismamák rendszeresen járnak kontrollra, aminek részét képezi a vérvétel, a vizeletvizsgálat és a terheléses vércukormérés, általában időben kiderül a betegség megléte.

Akiket viszont nem kezelnek, vagy nem kellően jól, azok a méhlepény rossz tápanyag átadó képessége miatt számos szövődményt kockáztatnak, köztük olyan súlyosakat is, mint a magzatelhalás, fejlődési rendellenességek kialakulása, koraszülés.

Ha az anyának magas marad a vércukor szintje a diéta mellőzése miatt, akkor gyakran előfordul, hogy magzata erőteljesen hízni kezd, és nagyméretűvé, de nem biztos, hogy éretté és fejletté is válik egyúttal. Ez nehéz szülést vagy császármetszést eredményezhet.

Ezeknek az újszülötteknek az életkezdésük is problémákat rejthet. Például előfordul, hogy nagyon alacsony lesz a vércukorszintjük, emiatt apatikusak, kevésé szopnak, vagy éppen nyugtalanok. A jövőre nézve ezeknek a gyerekeknek 20%-nál 20 éves korukra zavart szénhidrát-anyagcsere zavar alakulhat ki, amivel nagy az esély a 2-es típusú cukorbetegségre.

Diétával, mozgással kezelhető

Ha kiderül, hogy terhességi diabétesz áll fent, akkor azonnal el kell kezdeni diétázni. A szénhidrátszegény étrend összeállításában dietetikus szakember segít, és a kismama terhességi diabétesz ambulancián (diabetológián) kap további segítséget. Csak ritkán kerül sor inzulin adására, a gyógyszeres kezelés szigorúan tilos a terhessé során.

stockfresh 1255492 pregnancy-and-nutrition sizeM

Ki kell emelni, hogy ez a betegség kezelhető, aki követi az orvos utasításait, megfelelően diétázik, netán még mozog is rendszeresen, az vércukorszintjét a normális keretek között tudja tartani, és nem kell semmilyen súlyos következményekkel számolnia. Sőt, azok, akik tudatos figyelnek egészségükre, az átlagembereknél is egészségesebbek lehetnek. Érdekes módon találkoztam olyan nővel is, aki utólag azt mondta, tulajdonképpen hálás a terhességi cukorbetegségének, mert az egész család táplálkozását, életvitelét sokkal átgondoltabb, egészségesebb irányba fordította ez a kényszerű néhány hónap.

Meg lehet előzni?

Egy kutatócsoport a London Egyetemen a nyugati társadalmakban egyre gyakoribb terhesség során előforduló erős elhízást kutatta. Arra is keresték a választ, hogy vajon megelőzhető-e, és ha igen, hogyan a terhességi diabétesz. Több mint 7000 kismamával végzett korábbi kutatásokat elemeztek ki.

Megállapították, hogy az - amúgy egészségesen táplálkozó - nőknek, akik keveset híznak a terhesség során, 60 százalékkal kisebb az esélye a terhességi diabétesz kialakulására. Illetve a terhességi toxémia - egy másik terhességgel összefüggő betegség - is 33 százalékkal kevésbé fordul elő, ha a testsúly nem növekedik drasztikusan.

A kutatás végkövetkeztetése az volt, hogy helyes étrenddel és a kötelező orvosi vizsgálatokkal nagy eséllyel megakadályozható a súlyos elhízás, ami viszont a cukorbetegség egyik okozója lehet. A helyes étrend alatt teljes értékű táplálkozást, azaz teljes kiőrlésű gabonákat, sok zöldséget, gyümölcsöt, a finomított lisztek, cukrok mellőzését, és megfelelő arányú fehérjét kell érteni.

Mi történik a szülés után?

A szülést követően a terhességi cukorbetegség megszűnik, azonban gyakran, 50-60 százalékos eséllyel előfordul, hogy 5-15 éven belül 2-es típusú cukorbetegség alakul ki. Azt szokták mondani, a terhességi diabétesz a későbbi cukorbetegség előhírnöke lehet.

A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének honlapján is az olvasható, hogy az a kismama, akinek terhességi cukorbetegsége volt, az a későbbiek során is figyeljen életmódjára, helyes táplálkozására és a mozgás is legyen életének része. Ezzel kitolható vagy akár megakadályozható a későbbi cukorbetegség kialakulása.

A terheléses vércukorvizsgálat (OGTT)

 • javasolt a 24-28. hét között elvégezni
 • éhgyomri vérvétel után meg kell inni egy pohárnyi 75 g glükózt tartalmazó vizes oldatot 3-5 perc alatt. Nagyon tömény édes íze van, ezért egyes kórházakban engedik, hogy citrommal ízesítse a kismama, ekkor olyan, mint egy nagyon édes limonádé. Van, ahova vinni kell, van, ahol adnak citromlevet. Ezt előzetesen kérdezzük meg orvosunktól. Egyes helyeken a pohár tej+zsömle kombinációt használják.
 • Ezután 2 órát várni kell, s újból vért vesznek
 • Érdemes minél korábban, kísérővel menni, hogy a kétórányi várakozás gyorsabban teljen
 • A második vérvételen mért vércukor szint normális értéke legfeljebb 7,8 mmol/l.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.01.22 14:03:10rjanius

  Érdekes módon azok a kismamák akik paleo módon étkeznek nem lesznek cukorbetegek. Mi lehet ennek az oka? :)

  Lehet, hogy a sok cukor és szénhidrát okozza ezt a betegséget (is)?

 • 2013.01.22 14:58:54Panacea Regina

  21 éves vagyok, decemberben derült ki, hogy inzulin rezisztenciás is. A tünetek már régebb óta fennálltak, de mivel nagyon vékony vagyok (168cm, max 50kg) senkinek nem jutott eszébe kivizsgálni. Édesanyám terhescukros volt velem, így a 36. hétre születtem, 3200 grammal. A két kistestvérem rosszabbul járt, ők 25 hétre (2004-ben, 1000 grammal), és a 29. hétre (2006-ban, 2100 grammal). Mindezt azért, mert a nőgyógyász nem ismerte fel a cukorbetegséget. Nem tudom, hogy én is abba a 20%-ba esek-e, akiknek az anyagcserezavart a gesztációs diabétesz okozta, de minden esély megvan rá. Szerencsére gyógyszert (még) nem kell szednem, próbálok diétázni. Ez jó, mert így jobban figyelünk arra, hogy mit eszünk. Valószínűleg, mikor terhes leszek, jobban fognak figyelni rám (és remélem nem akarnak újra megterheltetni cukorral, mert olyan rosszul életemben nem voltam, mint azután, az inzulinom túllőtt, nekem meg leesett a cukrom a padlóra...). Szeretném, ha a gyerekemnek ezzel nem kéne szembesülnie.

 • 2013.01.22 15:55:20betttike

  Terhességi diabéteszt állapítottak meg nálam, és egyik rizikófaktor sem illik rám... (nem vagyok túlsúlyos, alig híztam a terhesség alatt, nincs cukorbeteg a családban stb.) Plusz általában egészségesen étkezem, élek. Mondjuk pont ezért a diéta nekem nem megerőltető, végül is azt és annyit eszem, amennyit előtte is, kivéve az édességet, amit most teljesen el kellett hagyni, illetve a gyümölcsöket és 100%-os gyümölcsleveket, amit szintén csak korlátozottan lehet fogyasztani, és inkább délután. A cikkben ez rosszul van. Nem szabad sok gyümölcsöt sem enni.

 • 2013.01.22 16:37:36skatka

  De bizony, hogy megterhelnek. Én az első terhességemnél diabéteszes voltam (ikres terhes voltam, ott az arány nem 2-3%, hanem 40-50%), ebből következően a másodiknál már helyből csináltam a diétetát. Ennek ellenére itatták velem a löttyöt, holott mondtam, hogy én már diétázom, inkább mérjék meg reggeli után (mint az első terhességnél a diéta elkezdése után). De nem a protokoll a cukros víz. Tehát ha diabéteszes vagy, akkor kapsz egy lórugást, úgy kell neked. (A másodiknál egyébként nem voltam cukros)

 • 2013.01.22 17:01:22Panacea Regina

  skatka, ez olyan hülyeség. Mármint szépen beállítom a cukor-inzulin arányomat diétával, erre borítsuk fel lórúgásnyi cukorral?? 75 gramm nekem a diétám több, mint harmada (200 g/napon vagyok), persze, hogy sz*r lesz az eredmény...

 • 2013.01.22 21:10:21D2

  Panacea Regina, így van, kár baromsággal paráztatni az okos kismamiknak egymást. A felismert cukorbetegek a kezelőorvosukkal egyeztetnek terhesség előtt/alatt/után. A kocadiétások meg a) kibírják, b) megtagadják a vizsgálatot (bármely nem életmentő beavatkozás megtagadható).
  A testvéreid ügye elszomorító, bár nem biztos, hogy csak a terhességi cukorbetegség miatt születtek olyan korán. (2005-ben már jól működő rendszer volt a szűrésre, tehát az "orvos nem ismerte fel" erősen sántít).

 • 2013.01.22 21:21:21Senta

  rjanius - ezt rajtad kívül ki állítja még? Már csak azért, mert a GD-t legalább annyira okozza a brutális hormonális változás, mint a rossz kajálás.

  skatka - egy héttel a löttyivás előtt abba kellett volna hagyni a diétát, hogy valamelyest visszaszokhasson a szervezet a cukorhoz és úgy megcsinálni a mérést. Ez is a protokoll része (lett volna).

 • 2013.01.22 21:23:30Panacea Regina

  Nem, itt tényleg konkrét műhiba volt! Már az urológus is négykeresztes cukrot állapított meg a vizeletben, a nőgyógyász meg húzta-halasztotta a döntést, és új konzultációt kért következő hétre. Másnap megszületett a kistestvérem. Tehát tényleg nem ismerte fel!
  Egyébként én eddig azt hittem, hogy ilyen betegeket nem terheltetnek meg (főleg nem terhesen, amikor ugye romlanak az értékek), hanem "próba reggeliztetnek", ami kevésbé lendíti ki az inzulin-cukor szintet.

 • 2013.01.22 21:50:10De gustibusaut bene, aut nihil

  rjanius
  az okokhoz nincs köze, de a paleo diéta jó a cukrosoknak is.

 • 2013.01.23 10:39:32Maeldron

  Sose tudom, hogy röhögjek, vagy sajnálkozzak, amikor paleot soha nem próbált emberek magyarázzák a civilizációs betegségeiket, és inkább szenvednek és panaszkodnak mindenféle bajról ahelyett, hogy akár egy-két hónapra kipróbálnák a paleot.

 • 2013.01.23 12:20:56konyvkeresoblog

  @ Maeldron: Érdekes, én ugyanígy érzek. Csak éppen én vega vagyok :)))

 • 2013.01.23 12:37:08hmikey

  A gyümölcs meg a (nevében) 100%-os gyümölcslé az két külön dolog. Sőt. talán két teljesen külön vegyi anyag.

 • 2013.01.23 13:51:15mocc

  Jesszus...ha inzulinrezisztens vagy, akkor is csinálnak terheléses cukor és inzulintesztet, a paleo étkezés helyett meg nyugodtan lehet IR diétát folytatni, vagyis 200-180-160 gr CH/nap (ahogy az orvos, dietetikus tanácsolja - cukor, inzulin értékek és testtömegfüggő) 5 étkezésre elosztva, fehérliszt helyett teljes kiőrlésű cuccok, fehérrizs helyett barnarizs, tésztát keveset és durumot,cukor helyett stevia vagy xillit, reggelire nem eszel tejterméket, gyümölcsöt uzsonnára maximum (szőlőt, banánt akkor sem). És persze mozgás.

 • 2013.01.23 14:11:12Panacea Regina

  mocc, én most ezt csinálom :) Fehér liszt helyett tönkölykenyeret sütünk, tészta már csak durum van, cukorból keveset használunk, és finomítatlan nádcukrot, ha használunk (még nem sikerült olyan cukrot(pótlót) találni, amitől nem lesz furcsa mellékíze a teának), gyümölcsből meg a kevésbé édeseket szeretem amúgy is (pl. zöld alma, ez mindennapos). Érdekes volt, hogy pl a teába már feleannyi cukrot sem teszek, mint régen, mert nem bírom elviselni, a bolti teák/gyümölcslék meg már ihatatlanak számomra, furcsa dolog ez :)
  A paleo számomra nem kivitelezhető, ahhoz túlságosan szeretem a rizst (pl. piskótát is mindig rizslisztből sütök gluténérzékeny rokon miatt), és a héjában sült krumplit, na meg a tönkölykenyeret :)

 • 2013.01.23 15:52:00anothernick

  rjanius: nem, a legtöbb esetben genetikai PLUSZ életmódbeli okai vannak. (Életmódba az étkezés + mozgás, stressz uis beleszámít). De amúgy azért kíváncsi vagyok, hogy van-e olyan megbízható sttaisztika, ami alátámasztja azt, hogy aki paleozik, nem lesz cukros...

 • 2013.01.23 16:00:57anothernick

  a paleo nem mindenkinek való, személyesen ismerek olyan cukrost, akinek totál felborította az addig jól belőtt cukrát. ok: kevés CH, sok zsírral párosítva nem tudja lekövetni az adott inzulin fix hatásgörbéjét, mert olyan lassan szívódik fel a CH. gyakorlatilag konstans hypo-ban töltötte a paleo-s életét. abbahagyta. szóval a cukrosok vigyázzanak erre és főleg azért, mert az orvosok, akik kezelik a cukrosokat nem rendelkeznek elegendő info-val a paleo diéta cukorra gyakorolt hatásáról...

 • 2013.01.23 19:00:19pirospottyos

  Vicces tortenet: sogornommel egyszerre voltunk terhesek. Engem elkuldtek terhessegi cukorvizsgalatra, mert a nagymamam cukros volt (nem tulsulybol eredendoen, csak ugy), holott semmi tunetet nem produkaltam. Persze tokeletes volt az eredmenyem, semmi bajom. A sogornom kb az osszes tunetet produkalta, de hiaba eroskodott nem vizsgaltak cukorral, mert "papirforma szerint" nem pipalta ki egyik riziko faktort sem. 42 het terhesseg utan szulte meg a fiat, icipici sullyal. Logika???

 • 2013.01.25 12:15:34Senta

  Maeldron - röhögj és sajnálkozz egyszerre intenzíven, majd ha befejezted, akkor gondolkozz egy hangyányit. Senki nem írta, hogy a paleo nem lehet jobb, mint a magyar átlagzabálás, de hogy megoldás lenne GD-re, az sem biztos... Mielőtt vki kijelenti, h paleos nem lesz terhesség alatt cukorbeteg, kéne némi felmérés és statisztika is ezzel kapcsolatban, nem? Kismamákat nagyon nem kéne felelőtlenül "etetni"... Imádom tehát az ilyen rjanius féle világmegváltó tanácsokat, miközben orvosilag bizonyított, hogy a GD nagyrészt örökletes, hormonális és stressz az okozta, mint életmódbeli. Az is számít, de nem az elsődleges okozója. Paleot mérsélkelten ismerem, de az biztos, egy GD-es kismamának naponta 6-szor, 2.5-3 óránként magához KELL vennie adott mennyiségű, lehetőleg vércukrot lassan megemelő CH-t: 40-20-50-20-30-20. A gyümölcs nem az. (főleg reggel NEM! reggel tej sem!) Húsban semmi CH, nyers zöldségből némi túlzással egy kilót meg kell enni étkezésenként, hogy összejöjjön - 2-3 óránként!... Gyümölcs túl magas CH értékű, 10-20 deka/10-20 CH (alma-narancs...) gyümölcsök egy része tilos. (szőlő, banón, aszalványok) szóval... lencse, magvak, teljeskiőrlésű gabonából készült ételek az adott CH mennyiségben szükségesek, különben tartósan éhezik a szervezet (lsd labor: aceton a vizeletben) ami pont annyira nem jó a kisbabának, mint a magas vércukorszint. Nincs tehát baj a paleoval, kismamáknak sem, egészen addig, míg a terhességi diabéteszes (általában) 180 CH-s diéta szabályainak is megfelel.

 • 2013.01.25 12:18:59Senta

  pirospottyos - ennek mi köze a cukorhoz? Ha magas a vércukorszint, akkor nagy lett volna a baba. Nagyon. (És emiatt adott esetben oxigénhiányos)

 • 2016.08.23 11:44:50OsoLalalala

  Sem terheléses bullshit előtt (ahol 8.0-s cukrot produkáltam) sem utána nem volt a "normál" érték felett a cukrom, mégis rám fogták, hogy diabéteszes vagyok és ha híztam fél kilót, már úgy beszéltek velem mint egy bűnözővel, az átkozott, lepusztult, zsúfolt diabetológián! Mikor megtudtam, hogy konkrétan éhezik a szervezetem a hozzá nem értésük miatt (diéta összeállítása) onnantól ettem ami tetszett ( nem cukortömegeket csak azt amit egy normális, egészségtudatos ember, sok zöldség, gyümölcs(lé) , tejtermékek, magvak, tk. gabonából készült cuccok ) és NEM LETT magasabb a cukrom. Az a jókívánságuk se vált be, hogy "magának biztos óriásbébije születik majd" : 3 kiló 45 dekával született a gyerek, 55 centivel, már óvodás és köze sincs a túlsúlyossághoz, soha nem is volt.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta