SZÜLŐSÉG

Adjon élményt a gyereknek, ne csak tárgyakat!

2012. december 11., kedd 12:29

Felnőtteknek még csak-csak elfogadott, hogy tárgyak helyett, mellett valamilyen élményt adunk ajándékba, de tavaly rengetegen húzták fel a szemöldöküket, amikor megtudták, hogy egy kínai artistacsoport előadására vettem jegyeket a gyerekeknek karácsonyra. Az általános vélemény az volt, hogy - az akkor 4,5 és 6,5 éves - lányok még túl fiatalok ahhoz, hogy ezt értékeljék. Ez szerencsére tévedés volt, az ajándék nagyon is bevált, azóta is emlegetik az előadást.

stockfresh 2151571 little-girl-with-christmas-gifts-and-santa si

Adunk néhány tippet, hogyan és milyen programot érdemes ajándékozni a kisgyereknek.

Legyen tárgy is!

Mivel a gyerek azért mégiscsak szereti a kézzelfogható dolgokat, kapjon valamilyen "tárgyi" ajándékot is, amivel ténylegesen játszhat. Ha nem tőlünk, akkor nagymamától, tesónktól, stb. Fontos, hogy Szenteste, a fa alatt legyen olyan ajándék is, amit azonnal birtokba vehet, aminek rögtön örülhet.

Ne kelljen sokat várni!

Ahhoz, hogy egy kisgyerek is össze tudja kötni a programot a karácsonnyal, próbáljunk meg úgy szervezni, hogy minél hamarabb sor kerüljön az adott eseményre. Erre a két ünnep közötti, általában mindenkinek lazásabb időszak például ideális.

Testesüljön meg!

Testesítsük meg valahogy az ajándékot. Amúgy sem lenne feltétlenül jó ötlet mondjuk a színházjegyeket rábízni az óvodás korosztályra. Én tavaly a cirkusznál ezt úgy oldottam meg, hogy az internetről letöltöttem egy csomó viszonylag jó felbontású. látványos fotót az adott társulatról. Ezeket aztán úgy szerkesztettem össze, hogy minden A4-es oldalra két fotó jutott, ezeket színesben, kétoldalasan, két példányban kinyomtattam (illetve kinyomtattattam), és az egészből egy-egy könyvet fűztem szép szalaggal. Hozzá kézzel díszes jegyeket rajzoltam. Nagy kincs lett, azóta is őrzik, és az előadást is emlegetik.

Milyen program jöhet szóba?

Minden, amin együtt veszünk részt, és nem része a hétköznapjainknak. Ez minden családban más és más, van, aki állandóan játszóházba jár, mások pedig hetente mennek színházba, ne olyat válasszunk, ami amúgy is megszokott. Ötletadóul itt egy lista, hátha találnak benne jó tippet, és kommentben is nagyon várjuk a továbbiakat!

 • Színház/bábszínház/balett
 • Cirkusz
 • Egész napos játszóház
 • Koncert
 • Korcsolyázás (hátha befagy a Balaton karácsonyig!)
 • Jégrevü
 • Aquapark
 • Állatkert
 • Családi szánkónap/sínap/hóember és hógolyónap
 • Kisvasutazás-kirándulás-sütizés nap
 • Valamilyen szervezett, jópofa kézművesprogram

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.12.11 13:21:00háténimmár

  A "lazásabb" szónál tulajdonképpen abba is hagytam a cikk tartalmára figyelést.
  Valaki tanít az újságírósuliban (muhahahaha!) olyasmit, hogy felelős a firkász a nyelvért meg a nevelésért is?

 • 2012.12.11 14:47:38labi

  "lazásabb"...

  Érdeklődnék, hogy a gyermekek az artistacsoportos jegy mellé azért kaptak valami mást is, vagy csak a jövőbeli ajándék volt? Amennyiben csak az, kérnék szépen egy videót a gyermekek arcáról az ajándék átvételekor.

 • 2012.12.11 15:10:46pfekete101

  "azóta is emlegetik az előadást."
  Én is emlegetném (nemcsak az előadást), az biztos.

 • 2012.12.11 15:44:45antika890

  A dívány.hu na az a "lazásabb" újságírás. Még meglepődtök ilyeneken? Gyereknek tessék színházjegyet adni, tényleg röhej! Én meg majd legót kapok. Hmmm mondjuk az nem is lenne olyan rossz. . . A gyereknek amúgy egész évben illik "élményt" adni, karácsony az nem erről szól.

 • 2012.12.11 15:50:42dik_

  Nem értem a fanyalgást. Többször kapott nálunk is a gyerek ünnepre "előadást" is a szokásos ajándékok mellé. Karácsonyra cirkuszjegy, (februári) névnapra aquapark: imádta mindegyiket!
  Ha csak egy olvasó ki tud szabadulni az unalmas "könyv / társas / hagyományos-játék" szentháromságból, már elérte a cikk a célját.

 • 2012.12.11 16:15:36repecs

  Azt a rohadt soha nem éreztem ennyire csórónak magam ezek a jegyek felnőtt kísérővel utazással stb kb 20.000. Ft örülök hogy sokaknak ilyen problémájuk van. Én pedig szégyellem magam hogy nem tudom megteremteni ezeket a lehetőségeket.

 • 2012.12.11 16:22:57szalagfék

  Ha a gyerekeimet (6 és 10 évesek) Karácsony alkalmából korcsolyázni, aquaparkba vagy netán állatkertbe (télen??), játszóházba vinném, egy világ omlana össze bennük. Ezek alapdolgok, ilyet az ember hétvégén, tavaszi szünetben, nyáron, stb. ad a gyerekeinek, csak úgy...legközelebb a szülinapján elviszem kirándulni Dobogókőre, mert az is élmény?
  Mindez nem anyagi kérdés. Aki megteheti, ezeket "alapból" nyújtja a gyerekeinek (bár nem hiszem, hogy egy gyerekbelépő bárhová is nagy teher lenne egy átlag családnak). Aki meg nem teheti meg, annak a gyereke a fa alá 1-2 apróságot, játékot vár, mert év közben arra nem futja...
  Maradjunk annyiban, hogy élményt adni egyelőre felnötteknek buli, pl. helikopter vezetés, rally autóval vadulás, sétarepülés a város felett stb.

 • 2012.12.11 16:28:29phoboss

  "lazásabb", mint egy robotmacska :)))

  A könyv / társas / hagyományos játék miért lenne unalmas?
  Februári névnapra aquapark, az igen, boldog névnapot, nyáron elmehetsz az aquaparkba.
  Amúgy lehet néha ilyen ajándék is, bár ami csak a családhoz kötődik (kirándulás-sütizés, hógolyózás-szánkózás), az fura lenne "ajándékba".

 • 2012.12.11 18:19:52dik_

  Az aquapark nyáron unalmas, télen a buli: nincs annál érdekesebb egy gyerek számára, mint hóban végigfutva belecsobbanni a melegvízbe.
  Majd ha neked is tizenéves gyerekeid lesznek, te is megtudod, milyen az, mikor szülőnek, mindkét nagyszülőnek a nevében kell megvenni az ajándékokat: ennyi idő alatt bizony a gyerek örül ám annak, ha talál valami rendhagyó meglepetést is a fa alatt! És ez tapasztalat, nem elmélet. ;)

 • 2012.12.11 18:53:08phoboss

  Szerintem erről mindenki tudna mesélni, mivel minden gyerek más és különböző dolgoknak örülnek. Nem kell ám csak a sajátjaidból kiindulva általánosítani.
  Rendben, télen is lehet jó az aquapark, de nyáron unalmas? Ugyanmár (kivéve persze ha minden hétvégén oda jártok).
  De látom, ami "szokásos", mint pl könyv ajándékba vagy nyáron aquapark, az neked unalmas ;)

 • 2012.12.11 19:29:55pc guru-e vagyok

  Szerintem a cikkek színvonalánál a kommentek színvonala SOKKAL lejjebb van. Akik itt, ezen az oldalon minden cikk után csak fanyalognak, okoskodnak, minek jönnek ide? Ez nem egy tudományos folyóirat, hanem egy blog, ahova - gondolom, gyerekes - újságírók írkálnak, hogy gondolatokat ébresszenek, támpontokat adjanak. Annyira gáz, hogy minden cikket agyonszapulják egyesek, mintha csak erre élveznének vagy fizetnének nekik?

 • 2012.12.12 10:10:08Lova

  A gyerekeim imádják az Irígy Hónalj Mirígyet, én arra gondoltam, hogy idén karácsonyra koncertjegyet veszek nekik. Mégiscsak különleges esemény, nagyon szeretik és pont karácsony után lesz.
  Kapnak mellé persze könyvet meg játékot is, de szerintem örülnének ennek is.

 • 2012.12.12 14:47:10dieter1

  @ pc guru-e vagyok
  "Szerintem a cikkek színvonalánál a kommentek színvonala SOKKAL lejjebb van."

  Sajnos igaz. A szerzônek van egy ötlete, amit meglehetôsen részletesen kifejt, sikerül ELÔRE reagálnia a fanyalgó hozzászólások egy részére, lásd: Ne kelljen sokáig várni! Testesüljön meg!, az utóbbihoz nagyon jó konkrét tippet is mellékel, amit labi valószínüleg nem is olvasott el. Szerintem teljesen rendben van :-)

  Az persze kétségtelen, hogy a szülônek az is feladata, hogy év közben élményekkel lássa el a gyerekeket, ez pénztárcától függetlenül megoldható (a kirándulás például alapesetben ingyenes). A cikkbôl az is pontosan kivehetô, hogy ajándéknak olyan élményt kellene választani, ami az adott családban rendkívülinek számít. Egyszerüen nem hiszem el, hogy ez ne lenne érthetô és megoldható. Még akinek a korcsolyázás, aquapark, színház, állatkert és társai mindennapos dolog, az is találhat olyasmit, ami "feldobja" a gyerekeit. Persze ha nem akar, akkor ugorja át a cikket, és ne próbálja elvenni mások kedvét.

 • 2012.12.12 15:00:00csib

  Szerintem nem csak karácsonykor hanem úgy általában kellene tárgyak helyett élményt adni a gyerekeinkenk. Sok szülőt látok (főleg tehetősebb, elfoglaltakat), akik törődés helyett ajándékokkal halomzzák el a gyerkeiket. Ez karácsonykor rendszerint irdatlan méreteket ölt. Sok ismerősömnél csak úgy lapátolják a játékokat a lakásban ida-oda és közben meg le vannak tojva a gyerekek, mert mondjuk az idejüket nem áldozzák rájuk. Sokszor konkrétan mintha azért lenne a sok játék, hogy legyen már el a gyerek magában/testvérek egymással.

 • 2012.12.12 16:09:39agi02

  Szerintem egy vidéki kisgyereknek igenis nagyon nagy szó és egyáltalán nem mindennapi a fővárosi állatkert. Vagy egy olyan aquapark amiben még soha sem volt.

 • 2012.12.12 16:18:24miislegyenanicknevem

  nekünk 3 gyerekünk van, mind lány. egy évben van 3 névnap, 3 szülinap, karácsony, mikulás, húsvét. a ballagást, és társait nem is említem. szűk családban 7 olyan rokon (nagyszülők, dédi, unokanénik, bácsik, közeli jóbarátok) van, akiktől mindig kapnak ajándékot. ők általában tőlünk kérdezik meg, hogy mit adjanak. lassan ott tartunk, hogy több játékuk van, mint az oviban, és mire mindenkinek mondok ötleteket (ha mindenkinek mást mondok, akkor is egy szülinapra jut könyv, kirakó, játék, ruha, istentudjami), addigra már kifogyunk az ötletekből, lehetőségekből. viszont egy családi belépő egy aquaparkba horror ekkora családnak, de már egy mozi, állatkert, színház sem olcsó öt embernek. én már több éve bevezettem, hogy névnapra (majdnem egyszerre van a háromnak) élmény kapnak. mindenki nagyon élvezi. ilyenkor rendszerint velünk jönnek a nagyszülők, vagy csoportosan megyünk barátokkal, kifejezetten jó szokott lenni. volt már színház, állatkert, aquapark, kirándulás, cirkusz. ettől még egyébként is megyünk ilyen helyekre, de ez valahogy különleges, és számon tartják, már előre gondolkodnak, mi is jön idén.
  hozzáteszem, hgoy a posztolónak is tök igaza van, mert általában egy családban, főleg karácsonykor nem egyetlen ajándékot kap összesen egy gyerek. kap ettől, attól, szülőtől, nagyszülőtől. ha az 5--6-7-8-9-100 ajándék közül egy színházjegy, szerintem ettől nem sérül a gyerek lelkivilága...

 • 2012.12.12 18:20:49pentye

  uhh, ha én cirkuszjegyet, vagy aquapark belépőt kaptam volna/kapnék karácsonyra, biztos elsírnám magam (mindkettőt utálom..)

 • 2012.12.12 21:04:18atvitt ertelem

  Családi hóember és hógolyónap???? WTF? Oké, most kimegyek veled hógolyózni, mert szülinapod van, de aztán egy évig csönd legyen! Miezmár? Mi alapból járunk mindenhova ezekből, és szánkózni is minden további nélkül kiviszem a srácokat, akár van névnapjuk, akár nincs.

 • 2012.12.13 07:46:00jimmy49h

  Ha az egyéni ajándékok mellé, vesztek egy jó társasjátékot és a két ünnep között az egész család vég nélkül társasozik. Az is örök élményként marad meg a gyerekben. Több alkalommal, ha a kisebbik lányommal ketten autóztunk valahová együtt énekeltük a rádióban lévő számokat. Azóta is emlegeti. Élményt egész évben adhatsz neki, de karácsonykor illik karácsonyi élményt nyújtani. Például végigjárni a közeli templomokat és megnézni a Betlehemeket, a karácsonyi díszítéseket. Újabban nagyon szép a nagyvárosok díszkivilágítása. De még falvakban is végigsétálhattok, mert ott is látni szépen kivilágított házakat. Anno busszal utaztunk minden karácsony másnapján, a gyerekek vitáztak valamin. Mondtuk nekik inkább számolják az út közben ablakokból látható feldíszített, kivilágított karácsonyfákat. Utána években már maguktól számolták. Ez akkora élmény volt, hogy még most 30-35 év elmúltával is emlegetik. Csináljatok karácsonyi díszeket közösen, süssetek direkt karácsonyi sütiket. Díszítsétek fel a közösen csinált díszekkel az udvaron álló bármilyen bokrot, fát, ha nincs fenyő.A karácsony szóljon a karácsonyról, a Kisjézusról. Cirkuszba bármikor elmehettek. Ez olyan, mint az egyik alföldi iskola nyugat-dunántúli osztálykirándulásán egész úton filmet néztek a buszon. Otthon megkérdi az anyuka na mit láttatok Sopronban? Válasz az Üvegtigris 3-at.

 • 2012.12.13 08:27:17Ez a Nevem

  Nem értem a fanyalgókat. Miért jönnek ide, ha semmi sem tetszik nekik?Sok gyermek szeretné, ha annyi szeretetet és odafigyelést kapna, mint a posztoló lányai.Sok embernek egyszerűbb tárgyi dolgokat adni, mint felemelni a fenekét .

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta