SZÜLŐSÉG

Sose hazudj egy gyereknek a halálról

2012. június 1., péntek 11:27

Tavaly nyáron meghalt a Nagyi, akivel a gyerekem annyi nyarat töltött el. A Nagyi, aki szerette, kényeztette, csokikkal tömte, varrt vagy épp kötött neki. A Nagyi, akit szeretett. Nehéz volt feldolgozni, megérteni, talán nem is sikerült még.

Nemrég pedig az egyik osztálytárs anyukája halt meg fiatalon és hirtelen. Az osztály összeomlott, a lányok zokogtak, a fiúk idétlenül viselkedtek, mert nem tudták, mit kezdjenek a helyzettel.

3437492

A gyerekek leginkább arra keresték a választ, hogy miért történhetett ez meg. Erre pedig nincsenek válaszok.

Sokat gondolkodtam utána, mi a jó, ha arról beszélgetünk, hogy hogyan viszonyuljon a kislányhoz, akinek meghalt a mamája, vagy arról, hogy mit jelent a halál számomra? Nem igazán tudtam, mit tegyek, de a gyerekekben azóta is ott van a ki nem mondott kérdés: miért?

A gyerekeket akaratlanul is igyekszünk távolt tartani a haláltól, a halál kérdésétől. Nem visszük be a haldoklóhoz, nem minden esetben mondjuk el, mi történt, a kisebbek gyakran kapják azt a választ, hogy az adott – és számára fontos személy – csak elutazott vagy elköltözött. A gyerek így reménykedhet, és a veszteség nem visszavonhatatlan, de ezzel csak hamis reményt keltünk benne, amit csalódás és kiábrándulás követ.

A gyerek nem hülye. Pontosan érzi, tudja, hogy mi van, hogy a nagyi vagy a nagypapa már nem játszik többet vele, és lehet, hogy a vicces nagybácsi sem tér vissza.

A legfontosabb, hogy ne hazudjunk

Néhány beszélgetés meglehetősen fájdalmas, de nem szabad elmenekülni előle. A gyereknek, legyen bármilyen kicsi is, el kell mondani, mi történt, és az életkorának megfelelően elmagyarázni. Ha ugyanis a gyász feldolgozatlan marad, az mind gyermek-, mind felnőttkorban pszichés zavarokhoz vezethet.

Beszélni, beszélni, beszélni

stockfresh 139401 time-to-meditate sizeM

Nem mindegy, hogy a gyerek hány éves, amikor bekövetkezik a halál. A gyerekek 6-7 éves korukig azt gondolják, a halál nem egy végleges állapot (ezzel több vallás is így van), és visszafordíthatónak tekinti. Nem érti hát, hogy miért bünteti azzal a szeretett felnőtt, hogy egyszer csak nem jön többé vissza. Ennek feloldása nem könnyű, viszont nagyon oda kell figyelni, nehogy a gyerek magát kezdje hibáztatni a történtek miatt.

Nyolc-kilenc éves kortól a gyerek rádöbben, hogy aki meghalt, azzal sosem fog többé találkozni. Közben elkezd gondolkodni azon, hogy ő is meghalhat, és ettől szoronghat. Ilyenkor fordul elő, hogy a gyermek csak lámpafényben hajlandó aludni, vagy visszabújik a szülők ágyába. Ezeket a jeleket nem szabad figyelmen kivül hagyni, mert utalnak valamire. A szorongás ebben az életkorban természetesnek tekinthető.

Ha úgy érezzük, sírni szeretnénk, tegyük meg, nem baj, ha a gyerek azt látja, hogy apa vagy anya nem "erős", és őt sem kell leinteni, ha esetleg sírva fakad. Ha az elhunytról akar velünk beszélgetni, engedjünk a kérésének, vagy akár felidézhetjük, milyenek voltak a közös együttlétek. Ha nagyon közeli hozzátartozó halt meg, akkor természetesen számunkra is egy fájdalmas dolog, Előfordulhat, hogy a gyerek nem képes szembesülni azzal, hogy meghalt a rokona (ez főleg szülőkre igaz), és egészen felnőttkoráig úgy tesz, mintha az illető élne. Ez azért lehet veszélyes, mert a későbbi társas kapcsolatok nem tudnak kialakulni, hisz nem vált le a szülőről, viszont retteg attól, hogy ha közeli viszonyba kerül valakivel, az is meghal. Ez már csak azért is nagyon nehéz, mert a szülő elvesztésével azt éli át a gyermek, hogy becsapták, a bizalom sérül, ezt pedig nagyon nehéz helyrehozni.

Tárgyak és emlékek

Van, aki azt gondolja, könnyebb lesz a gyász, ha mindent eltüntet, ami a halott személyre emlékezteti, mások inkább örökre úgy tartanának mindent, mint ahogy a szeretett személy hagyta. Egyik megoldás sem feltétlenül jó, de mindenki máshogyan próbálja feldolgozni a szeretett személy elvesztését. Nem kell tehát mindent kidobni, főleg ha az fontos volt a gyereknek, legyen az egy ostoba műanyag játék, vagy egy régi trikó, az a fontos, amit a gyermek számára megtestesít.

Különösen nehéz kérdés, hogy látogassa-e a gyerek a sírt, és ott legyen-e a temetésen. Nehéz kérdés, mert egyeseket megrémít a hagyományos temetés, hisz azt látja, hogy a szeretett személy a föld alá kerül, egy zárt ládában. 9-10 éves korban már megértik a gyerekek, mi miért történik, és ha ők is rendszeresen járnak a temetőbe, könnyebben tudják kezelni a helyzetet.

Ha nem megy egyedül

Nem csak felnőtteknél fordul elő, hogy nem tudják a gyászt feldolgozni, és a gyászmunka valahol elakad. A gyermekek ugyanúgy szoronganak, szenvednek, értetlenül állnak bizonyos dolgok előtt. Ebben az esetben kell egy gyermekpszichológust felkeresni. Ha ez valamiért nem lehetséges, vagy nem akkora a baj, akkor Polcz Alaine a nemrég elhunyt tanatológus könyvét érdemes tanulmányozni. Polcz 1970-től dolgozott pszichológusként a Tűzoltó utcai kórházban, haldokló gyerekeknek és hozzátartozóiknak nyújtott segítséget. Neki köszönhetjük a Magyar Hospice Alapítványt, amely számtalan halálba készülő hátralévő életét könnyítette meg.

Hová fordulhatunk, ha baj van?

Polcz Alaine:Meghalok én is? A halál és a gyermek

Kárpáty Ágnes: A gyász szociológiája

Együtt a gyászban
(Gyász és veszteségfeldolgozó tanácsadás és egyéni tréning)

Minden a gyászmunkáról

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.06.01 20:26:00indygogirl

  Nem olvastam el a cikket, mert már a cím felháborít. Ne hazudj a gyerekednek semmiről , hisz Te vagy a példaképe!!!

 • 2012.06.01 20:43:36Közbiztonság Szilárd

  Gondolt am, hogy ez a seggfej picsa törli a hozzászólást, amely felhívja a figyelmet, hogy mekkora egetverő faszságokat hordott össze az agyatlan barma.

  Te meg a kurva anyádat tiltogasd, te szerencsétlen baszatlan picsa!

  Na, akkor még egyszer (és még ezerszer, ha kell, van pár száz nickem még):


  Atya úristen, mennyi baromságot sikerült itt összehordani az agyatlan szerzőnek!

  A gyerek már 3 éves korában is pontosan tudja, mi a halál, ha nem hülyeségekkel tömik az ostoba szülei.
  Azt is, hogy aki meghalt, azzal sohasem fog találkozni.
  És nem fél a haláltól.

  (Más kérdés, hogy egy csomó idióta felnőtt is azt hajtogatja, hogy utána feltámadás, újjászületés meg a faszom tudja, mi van - nos, ezek sokkal idiótábbak, mint egy 3 éves gyerek.)

 • 2012.06.01 21:05:21Kynsi

  az én, hozzászólásomat is szépen benyelte...
  most csak így igénytelenül: 4 éves koromba halt meg az első olyan rokonom aki valamennyire közel állt és még emlékszem is rá, nekem egyből tiszta volt hogyha valaki meghal akkor az nem jön vissza, aztán a pár évvel idősebb unokatesóm benyögte, hogy fentről figyel minket. Szerencsére a halálon túli életben is kb annyi ideig hittem mint a húsvéti nyusziban a külső nyomás, hittanórák és a templomba cipelés ellenére is. Szomorú dolog a halál de igazából az egész hitvilág erre játszik rá, szal, hogy kinek mi a hazugság megint egy érdekes téma. Aminek kezdete van annak egyszer vége is lesz, ha ezt felfogja valaki akkor túl tud lépni a nehéz pillanatokon és folytatni az életet egy kisgyerek főleg /ha szülök halnak meg az megint más tészta.../. Az emberek félnek a haláltól, ezt se értem minek félni az elkerülhetetlentől.../persze amikor az ember torkához kést szorítanak megint egy egészen más helyzet/. Az előző kommentem sokkal összeszedettebb volt talán nem is ilyen offenzív, nem tudom, hogy a cenzúra megy szépen, vagy csak a blogmotor szar, de valami nincs rendjén.

 • 2012.06.01 21:23:58ritak

  Nem az a baj, ha a gyerek nem hisz benne, hanem ha a szulok. Komolyan azt akarod mondani a gyerekednek, hogy a Nagyi meghalt, elrohadt, mint a tegnapi grillcsirke maradeka - epp a bogarak zabaljak - vagy elegettuk, mint egy szelet papirt, es hogy, sot, veled is ez fog tortenni? Te mit szurne le ebbol 7 evesen? Mennyi ertleme van az eletnek "ezek utan"? Ajanlom, meg akkor is ha nem vagy vallasos, eroltesd meg magad, es mondd azt a gyereknek, hogy a Nagyi a mennyben van, egy felhon ul, es minden nap veled van, csak nem latod - ha azt akarod, hogy egeszseges lelkivilagu felnott legyen belole.

 • 2012.06.01 22:03:53Kynsi

  ritak: szép szavak gratulálok bármelyikünknek is címezted...
  Mint mondtam én rendben voltam a halállal amíg nem nyomatták belém a "vallásos maszlagot" nem kezdtem el azon gondolkodni, hogy nagyit megeszik a kukacok stb. egy gyerek nem agyal ilyenen ebben a korban. Ez felnőtt generációk hűlyesége. Azt lehet, mondani neki, hogy veled van, amit megtanított, az együtt töltött idő emlékeit nem veszi el senki, ha nekem egyszer gyerekem lesz nem fogok a képébe hazudni. Szomorú amikor csak a hazugságokkal tudja valaki "motiválni" valamint jó irányba terelgetni a kölykét....
  És, hogy mennyi értelme van az életnek így? egyszer élünk és rajtunk áll mit hozunk ki belőle, aki csak azért él, hogy a utána az örökkévalóságig a mennyekben örömködhessen és eljátssza az egyetlen esélyét itt a földön...azt már csak sajnálni tudom.
  Ez is lehet, hogy némileg erősre sikeredett, nincs probléma azzal ha valaki hívő amíg megtartja magának, és nem viselkedik felsőbbrendűként és nem kezd térítgetni főleg más gyerekét..., én se tettem.

 • 2012.06.01 22:17:56Lipilipi

  Szerintem senki nem fogja azt mondani a gyerekének, hogy a nagyi elrohadt....Egész egyszerűen csak annyit, hogy meghalt! Egy 7 éves gyerek tökéletesen tisztában van vele hogy mi az a halál! Én pont 7 éves voltam amikor édesanyám meghalt és nekem sem mondtak mást. Tudták, látták, hogy nincs szükség magyarázatra! De mindegy, hogy milyen a tálalás, egy felnőtt is nehezen viseli, ha egy hozzátartozója meghal....a gyerekekkel sincs ez másként!

 • 2012.06.01 23:15:53ritak

  Hidd el, Kynsi, a gyerek nem fogja annyiban hagyni, hogy meghalt es kesz. A kovetkezo kerdes az, hogy: Joo, de hol VAN? A fold alatt? Egyedul? Es mi lesz a testevel? A baratnomek azt mondtak a gyereknek, hogy a nagypapa meghalt, eltemettuk, majd viccesen hozzatettek, hogy megeszik a kukacok - a gyerek sokkot kapott a remulettol - szoval, hidd el, nem jo otlet, nem veletlenul a felhos-fentrol vigyazos verziot forsziroztak az elmult parszaz evben. A egyszer élünk és rajtunk áll mit hozunk ki belőle - szoveget pedig, ismerd be, magad se mondod komolyan ;-)

 • 2012.06.01 23:44:43Kynsi

  ritak: én megértettem hogy vége később kezdtek csak el vallásos szöveggel etetni/túlvilág/, (addig is volt jézuska karácsony isten miegymás de az ilyenekre ugyanúgy tekintettem mint bármelyik másik emberre) senki akit ismerek gyerekként nem volt kiakadva a halál tényén, volt akinek tolták a mennyországos szöveget és volt akinek nem. Az meg aztán gyönyörű lehetett amikor lenyomták a kukacos szöveget, jó hogy nem vittek neki emlékbe egy oszló végtagot ennyi ésszel...
  Miért szerinted kin áll, hogy mit hozunk ki az életből? nem véletlenül fogalmaztam úgy ahogy, vannak az adott élethelyzetek, és van a saját akaratunk amivel jelentősen befolyásolhatjuk az életünk alakulását, persze van aki lefekszik és csak sodródik az árral, csak aztán lehet hogy csodálkozni fog, hogy hol köt ki. De persze ez sem fekete és fehér, vannak helyzetek amikor szinte semmi optimális lehetőség nincs, valamint nem lehet biztosan "látni" bizonyos tettek következményét, de senki ne mondja, hogy semmiféle irányítás nincs az ember kezében nem bábok vagyunk.

 • 2012.06.02 12:06:52ritak

  Kysni: megertem az erzeseidet, de hidd el, sok olyan dolog van, aminek a jelentosseget nem erzekeled - peldaul szereto szulok, akik kepesek voltak vigasztalo, kerek es ertelmes magyarazatod adni a halal tenyere - az ilyesminek csak a hianya erzekelheto azoknal az embereknel, akiknek a szulok ezt elszurtak. Bonyolultabban mukodnek az ilyen finom emberi dolgok, mint ahogyan azt a zsebpszcihologusok onsegito konyvei allitak- ugy velem, ezert nem szabad elefant a porcelanboltban modjara beletrappolni a kiprobalt, mukodokepes, evszazados eletvezetesi megoldasokba. Tiszteletre melto a jo szandek es az energia, amit a gyereknevelesbe fektetnek az ilyen gondos szulok, eppen ezert erdemes ovatosan rombolni a tabukat - a kicsik lelkivilaga sokkal arnyaltabb, mint azt gondoljuk.
  2. Ugy ertettem, az a tapasztalatom, hogy akik ugy tudjak, ugy gondoljak, hogy az eletbe csak ugy vagyunk - valami veletlen folytan - minden csoda, szemelyes feladat vagy meltosag nelkul - azok sokkal kevesebb erot ereznek magukban az elet kihivasainak valo megfelelesben (picit mintha egy oriasi kovet gorgetnenek oda-vissza). Valahol ez ertheto, a semmi nem cel, a semmiert nem teszi meg az ember azokat a plusz erofesziteseket, amik a sikerhez kellenek.

 • 2012.06.15 22:13:03sorica123

  Na látom kultúrlények is betaláltak ide... A gyerek az tudja, hogy nem jön vissza aki meghalt és pontleszarja. Gratulálok Szilárd, gondolom a hátadra lőtték a családod és te csak tévedésből maradtál meg... innentől valóban aránylag egyértelmű, hogy sose fognak felkelni. Frankón igazad van.
  @ritak: meghalt. Kész. Az embernek van egy élettartama, addig él, aztán leáll a szíve, és meghal. Azt nem kell elmagyarázni, hogy az utána maradó testtel mi lesz, elég szomorú maga a tény, hogy többé nem jön vissza. Mondjuk öregeknél viszonylag egyszerűbb ezt elmagyarázni, mert bár ugyanolyan szomorú, ha egy idős ember hal meg, mint ha fiatal, de rá lehet fogni, hogy legalább leélte az életét. Ettől persze nem lesz akkor és ott jobb, közvetlenül utána mindenképp borzalmas. Mondjuk az 53 éves nagyanyám halálát kicsit nehezebb volt felfogni (a fene tudja amúgy), főleg 3 évesen. Rákban halt meg, de a család hosszú ideig annyit tudott, hogy fáj a hasa. Aztán mire elment orvoshoz (gondolom mert annyira rosszul volt), akkor már nem is tudom, hogy lehetett-e segíteni, de félt az orvosoktól, a kezeléstől, mindentől. Pedig egyáltalán nem volt se babonás se semmi, sportolt, ejtőernyőzött, osztályvezető volt - de az orvostól félt valamiért.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta