SZÜLŐSÉG

Ödipusz és Elektra a családban - élet komplexussal

2012. április 5., csütörtök 16:09

A bölcsődei pszichológus felhívta a figyelmemet arra, hogy majd különösen vigyázzak a kisfiammal, aki nagyon anyás, mert lassan jön az Ödipusz-komplexus. Azt mondta, az ilyen ragaszkodó gyerekeknél különösen óvatosnak, figyelmesnek kell majd lenni, hogy helyén kezeljük a dolgokat.

De mi is az az Ödipusz-komplexus?

tk3s mon060025

Ödipusz a fiúknál, Elektra a lányoknál

A középiskolában a tananyag részét képezte a thébai mondavilág, aminek egyik története arról szólt, hogy Ödipusz -tudta nélkül- megölte apját és szülőanyját vette el feleségül, akibe nem mellesleg szerelmes lett. Amikor megtudta az igazságot (ti. hogy a saját apját ölte meg), megvakította magát, és szégyenében, bűntudatában száműzetésbe vonult.

Freud volt az első pszichoanalitikus, aki Ödipusz nevét kölcsönözve leírta azt a jelenséget, amikor a kisgyermek ellenkező nemű szülője felé szerelemhez hasonló érzelmeket kezd táplálni. Ezzel egy időben az azonos nemű szülő iránt féltékennyé, elutasítóvá válik. Ez a lélektani jelenség általában 3-6 éves korban jelentkezik. A kisfiúknál Ödipusz-, a kislányoknál Elektra-komplexus szaknéven.

A kisfiúk ilyenkor lovagiasan viselkednek anyjukkal, folyton puszilgatják, ölelgetik, védelmezik őket, közben apjukkal versengenek anyjuk kegyeiért. Rivalizálnak, sőt néha annak is örülnének, ha apjuk egyszerűen eltűnne, hogy átvehessék helyét, de mindeközben érzik, hogy rossz ez a felállás, hiszen apjukat is szeretik. Éppen emiatt folyamatosan kettős szorongásban élnek. Ugyanez történik a kislányoknál, csak ők apjuk iránt rajonganak.

tk3s bm lisha efg956 06

Mindenkinek megvan a maga helye

Mivel a szülők azok a személyek, akiket a leginkább szeretnek, s akikkel a legszorosabb, legbensőségesebb a viszonyuk, elsőként velük tapasztalják meg a szeretet másik világát, a szerelemét is. Le kell szögezni, hogy ez egy teljesen normális, egészséges dolog, nincs mögötte semmiféle lelki zavar. Akkor kell problémára számítani, ha ezt a helyzetet nem megfelelően kezelik a szülők. Hiszen az első élmények meghatározóak, kihathatnak akár a felnőttkorra is.

A szakértők azt tanácsolják (s ez szerintem ösztönösen jön is magától), hogy kedvesek, megértőek legyünk, s inkább azt magyarázzuk el, hogy az apa anya társa, párja, és majd a kisfiú is talál magának egy kislányt, akivel ugyanúgy szerethetik egymást, mint az ő szülei.

Ne engedjük, hogy a gyerek kitúrja az ágyból „riválisát”, hogy bántsa, ne adjuk alá a lovat. Meg kell értenie és el kell fogadni a szerepeket, és akkor a vetélytársból könnyen példakép válik, akihez hasonló akar lenni gyermekünk, hogy olyan párja lehessen, mint az anyukája (fiúknál) vagy az apukája (lányoknál). Az Ödipusz-komplexus lehet nyílt és burkolt is, a lényeg, hogy tudjuk, miről van szó, és foglalkozzunk vele. Egyes kultúrákban nem ismerik (pl.: a muszlimoknál sem), ezért tudni lehet, hogy ez nem egy biológiai, hanem inkább szociokulturális jelenség.

Dr. Ranschburg tanácsa

Ranschburg Tanár úr ezt írta még tavaly egy kérdésre válaszolva egy agódó apukának az Ödipusz-komplexusról:

"Valóban hibát követ el, ha féltékenykedik, inkább próbálja megtalálni azt a „férfias” területet, ahol erősítheti kisfiával a személyes kapcsolatát.  A sportos játékokra gondolok elsősorban: birkózás, labdajátékok, szabadtéri tevékenységek, melyek hagyományosan az apa-fiú kapcsolatra épülnek. Biztos vagyok benne, hogy rövidesen kialakul a „rend”, mely szerint a gyerek ha nyűgös, álmos vagy gondoskodást igényel, anyjához fordul, ha pedig játszani szeretne, elsősorban apját keresi majd. "

www.ranschburg.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.04.05 17:46:11dr. Ez is csak egy nick

  Semmi gond, amikor megdug, legyél vele szemét, és néhány alkalom után majd abbahagyja.

  Kivéve persze, ha mazochista is, akkor így jártál.

  Pedig iskolába kellett volna, hogy megtanulj helyesen írni meg fogalmazni. De biztos épp dugtál valakivel akkor is. A kedves papa?

  De ahogy látom, a Bevezetés a zoofíliába című részt is abszolváltad a fénykép tanúsága szerint (másik emlősfaj egyedei, ugye).

 • 2012.04.05 21:30:51magyar ember teli szájjal

  A muszlim kultúra azért nem ismer ilyesmit mert ott a problémákra egészségesen erőszakkal reagálnak.

 • 2012.04.05 22:50:57oksimoksi

  Huh, hát igen, manapság a dr. cím kötelez...

 • 2012.04.05 22:54:12Almandin

  Szerintem is ez kultúrafüggetlen jelenség. A muszlimoknál is létezik, legfeljebb kevésbé tudatosul a két nem szigorúbb elkülönülése miatt.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta