Elsőfokú hőségriasztás van! Mire figyeljünk?

A következő napokban ugyan lehűl majd az idő, de most éppen hőségriasztás van érvényben az ország több régiójában is. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyomatékosan kéri az érintett területeken élőket és az ott tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, s délelőtt 11 és délután 3 óra között lehetőleg ne menjenek a tűző napra. Javasolják, hogy a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával védjék az emberek a bőrüket.

Mit érdemes tenni ilyen nagy hőségben?

Hőkollapszus

A meleg miatti ájulás (banális hőségkollapszus) esetén az eszméletvesztés rövid ideig tart: néhány pillanattól pár percig, de sosem húzódik 15 percnél tovább. A beteg az ájulás előtt gyengeséget, émelygést érez, jelentkezhet fülzúgás vagy a látás elhomályosulása, az egész test hirtelen leizzadása.

Napszúrás

Az enyhe panaszok fejfájás, szédülés, kábultság, émelygés, hányinger formájában jelentkeznek. A beteg kerüli a fényt, szívesebben tartózkodik hűvös, elsötétített helyiségben. Súlyos esetben a testhőmérséklet hirtelen, jelentős emelkedése következik be (akár 39-40°C is lehet). A nagyfokú fejfájás mellett a tarkó kötöttsége, merevsége alakul ki. A beteg tudata zavart lehet, eszméletét elveszítheti. Csecsemők esetében jellegzetesen visító sírás, a kutacs feszülése és elődomborodása észlelhető. A csecsemő enyhe fizikai ingerekre is erős védekező mozgásokkal reagál.

Hőguta

Amennyiben magas külső hőmérsékleti viszonyok mellett végzett nehéz fizikai munka során termelődő hőmennyiséget a szervezet nem képes leadni, a testhőmérséklet akár a 41 °C fokot is elérheti, és kezdetben fejfájással, szédüléssel, hányingerrel, hányással, majd tartós expozíció esetén akár tudatzavarral, eszméletvesztéssel, vagy más idegrendszeri tünettel járó hőguta alakulhat ki.

Kiszáradás

Az izzadás folyadék- és elektrolit- (só) vesztéssel jár, és ezek pótlása nélkül kiszáradáshoz (dehydratio, exsiccosis) vezet. Ennek lehet tünete a fáradékonyság, az étvágytalanság, szédülés, fejfájás, a szapora szívverésérzés, hányinger-hányás, az izomgörcsök és az eszméletvesztés.

Vízmérgezés

A másik szélsőséges esetben a nagyfokú verejtékezés során kialakult só- és vízhiányos állapot nagy mennyiségű folyadékbevitellel való rendezése, egyidejűleg a konyhasó pótlása nélkül úgynevezett vízmérgezést okozhat, melynek vezető tünetei közé tartozik a látászavar, valamint az izomgörcsök.

Hőkimerülés

A hőártalmak olyan típusa, mely hosszabb idő, általában több nap alatt fejlődik ki. A vízhiányos forma kialakulását a víz bevitelének hiánya vagy a víz fokozott vesztése (hányás, hasmenés) hozza létre. A sóhiányos forma legtöbbször verejtékezés következtében alakul ki, vagyis a verejtékezés intenzitásával a víz és ásványi anyagok pótlása nem képes lépést tartani. Fejfájás, szédülés, hányinger, hányás jelentkezhet, a beteg ingerlékeny, bágyadt lehet. A pulzus szapora, szabálytalan. Kezdetben egyes kis izmok izolált görcse jelentkezik, később nagy terjedelmű, fájdalmas rángások alakulnak ki.

Hőpangás

Nagyfokú fizikai terhelés következtében, leginkább közepesen meleg (25-30°C), párás környezetben alakul ki. Gyakrabban fordul elő a terheléshez kellőképpen nem szokott, előzőleg kevés folyadékot fogyasztó személyeknél. Veszélyeztetettek az idősek és a túlsúlyosak is. Tünete a nagyfokú izzadás, hányinger, hányás, szapora légzés, szapora pulzus. A beszéd és a járás zavara alakulhat ki, létrejöhetnek izomgörcsök is.

Tippjeink hőség esetére

Igyon a gyerek minél több vizet – akkor is, ha nem szomjas! Ha szükséges, akár jelöljünk ki játékosan a lakásban/házban egy olyan helyet, amely mellett az elhaladás mindig vízivással jár!

Ha valamiféle sportot űz a gyerek, még több folyadék szükséges: tizenéves kortól ilyen esetekben lehet, hogy jobb ásványianyag-pótló valamilyen sportital, kicsik ilyet persze ne igyanak.

Tervezzük az aktivitást öt óra utánra! Lehet, hogy nem lesz könnyű addig bent tartani a gyerekeket, de talán át lehet hívni egy barátot vagy meg lehet végre tervezni a fotóalbumot, stb. (Ma még szó lesz arról, hogy milyen tippeink vannak a nyári szünet hasznos eltöltésére.)

Esetleg rendezz otthon fürdőszobai bulit, ahol langyos (nem hideg!) vízben pacsálhatnak a gyerekek.

Öltözködj okosan: laza, hosszú ujjú póló és hosszúnadrág az ideális viselet gyerekeknek is, természetesen széles karimájú kalappal kiegészítve.

Étkezés: kevesebb, többször. A gyerekek is értékelni fogják.

www.webbeteg.hu

Oszd meg másokkal is!
Mustra