SZÜLŐSÉG

Heti pszicho: gyerek a képernyő előtt

2011. április 14., csütörtök 18:50

Mi a tévé: elektromos bébiszitter, nagy fekete virágtartó, jó szórakozás, vagy a Gonosz maga? Mindenki maga dönti el. Pszichológus szakértőnk, Bujdosó Karolina szerint a lényeg, hogy a tévénézés ne állandó, rendszeres elfoglaltsága legyen a néhány éves gyereknek.

Különböző csoportokra lehetne osztani a szülőket aszerint, hogyan viszonyulnak a képernyőhöz, első körben a televízióéhoz. Divatos irányzat teljesen kizárni a TV-t otthonunkból, sok, talán többségében értelmiségi szülő él ezzel a megoldással. Mások tartanak tőle, hogy az éppen futó rajzfilmekből és sorozatokból való kimaradás hátrányt okozna a gyermeknek már az óvodában is a társas érintkezés terén, hiszen nem tudná, miről beszélgetnek a többiek, kiesne a társalgásból, esetleg még ki is közösítenék emiatt. A szülő tehát szorongásból engedi képernyő elé gyermekét, nehogy ő legyen a kicsi kirekesztésének okozója.

Végül következnek azok a szülők – és sajnos egyes óvodai dolgozók is –, akik ugyan sejtik, hogy károsak lehetnek a televízió előtt töltött hosszú órák, kényelmességből, azért, hogy addig is ne kelljen a gyermekkel foglalkozni, elhallgattatják rossz érzéseiket, és inkább engedik, hogy nézze. Ahogy mondani szokás, elektromos bébiszitternek használják a készüléket. Ezek a szülők ugyanúgy szeretik csemetéiket, de úgy érzik, nincs erejük a munka, háztartás mellett a közös játékra, mesemondásra, éneklésre. Vagy az egész napot gyermekkel otthon töltő anya érzi, hogy telítődött, hogy elég volt, és a TV bekapcsolása tűnik az egyetlen menekülő útvonalnak.

Nézze? Ne nézze?

A tanács, amit persze néha nehéz betartani, hogy 3-4 éves korig egyáltalán ne nézzen a kicsi TV-t, és háttérzajként se menjen a készülék. 3-4 éves kortól a kiskamaszkor kezdetéig, 10-11 éves korig pedig a szülővel együtt nézze, akkor se hosszan, és beszéljék meg a látottakat. Persze, ez a szabály egyre nehezebben tartható, ahogy növekszik a gyermek – ki tudná a megfázással otthon heverésző gyermeket eltántorítani attól, hogy unalmában a TV-t bámulja. Nem tragédia, ha nem sikerül, azonban baj, ha iskola után a rendszeres esti elfoglaltság egy-egy film megnézése. És az is baj, ha az óvodás korú gyermek séta, közös hancúrozás, játék helyett teljes (egy-két órás) mesefilmeket néz végig.

Tévé: fárasztó és felesleges

Nemcsak amiatt veszélyes, ami ezalatt történik, hanem főképp amiatt, ami nem történik. A kicsiknek szükségük van sok mozgásra, futkározásra, ugra-bugrálásra, amit leállít a televízió. Ugyanakkor arra is, hogy a játékban megéljék a bennük rejlő fantáziákat, jó és rossz érzelmeket, kijátsszák szorongásukat, a játékon keresztül alakítsák személyiségüket. A TV mindezt a jótékony folyamatot leállítja, és olyanfajta passzív, nem alkotó állapotot hoz létre, ami fárasztó és felesleges a gyermek számára.

Ahogy egyéb kihívásokra, káros hatásokra is igaz, az érzelmi biztonságban élő gyermek sokkal védettebb, mint az érzelmileg nélkülöző, feszült légkörben élő társa. Az alapvetően „rendben lévő” gyerekek sok mindent kibírnak – ettől persze nem szükséges próbálgatnunk a határokat.

Megéri megoldani

Jellemző, hogy a TV-zés kicsi korban nem a gyermek igénye, inkább a szülőé, hogy kapjon egy kis időt, amíg fellélegezhet. Az igény érthető, és nem kell megkorbácsolnia magát annak az anyának (vagy apának), aki nem élvezi minden percét az otthon, gyermekkel vagy gyermekekkel töltött hónapoknak, éveknek. Gyereket nevelni, vagy pontosabban vele együtt élni – hiszen jó esetben ez többnyire nem tudatos nevelés – fárasztó, kimerítő, bizonyos monotónia mellett őrjítő. A megoldás a TV adta kétes értékű pihenés helyett az elszabadulás, a külön program egyedül, barátokkal vagy a párral. Erre sok szülő kezdi válaszát a pszichológusok által jól ismert „igen, de” szókapcsolattal, és folytatja a gyakorlati nehézségek felsorakoztatásával. Igen, de megéri megoldani – válaszol a pszichológus.

Számítógép és intelligencia

Képernyőről beszélve fontos szólni a számítógépezésről is. A szabály hasonló, mint a TV esetében. Sok szülő gondolja, hogy a számítógépezés a gyermek számára intellektuális tevékenység, ami jelentősen javítja képességeit. A kompjúter valóban hasznos eszköz, amit jó, ha az ember megtanul hasznára fordítani. A gép előtt hosszan időző gyermekeket azonban általában hasonlóan monoton, inkább passzívvá tévő tevékenységek kötik le, mint a televízió előtt ülő társaikat. A játékok ugyan igényelnek némi figyelmet, de a belső fantáziaképek feldolgozása ugyanúgy csorbát szenved, mint a rajzfilmet bámuló gyermeké. A számítógépre tehát szintén igaz: szabjunk korlátokat.

Szerző: Bujdosó Karolina

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.14 22:01:03oliv08

  Nagyon béna vagyok, tudom. De ha fel akarok mosni, akkor tudom, hogy a gyerek helyben marad, ha nézi a tévét. Azt viszont sajna nem érti meg, hogy felmosok, maradjon egy helyben. Egyébként meg imádja az interaktív szombat-vasárnapi Dóra-Diegót, és fel is veszem neki, mert pont elég, ha főzök valamit, hogy a kicsi a lábamba kapaszkodik, nem kell, hogy még a "nagy" is zaklasson. A tévézés mellett simán belefér a napi 2-3 óra levegőzés, lenne több is, ha a kicsi bírná a babakocsit, amíg a nagy a játszón van. Sőt még a nagyot is nagyon szemmel kell tartani, mert ki tudja, mit talál a homokban, hintázni csak babahintában tud és csúszdázni sem tud biztonságosan. De biztos én vagyok a szerencsétlen, minek nekem 2 kicsi.

 • 2011.04.15 11:51:07e.bari

  Értem én a problémádat oliv, de nem lehet legalább a nagyobbnak valami értelmesebb elfoglaltságot kitalálni? (persze nem derül ki mekkora is a nagyobb) Hátha a kicsi is elvan vele. Most találtam ezt, én biztos benevezek rá a csemetének, hátha tanul is belőle:[link]

 • 2011.04.15 12:53:47oliv08

  e.bari: 2,5 éves. A kicsi most lesz 1 éves. Nekem nem jött be az oldal, illetve nem tudom, mi ez. Mivel reggel hatkor kelnek, elég nehéz egész napra elfoglaltságot találni nekik. Ui. imádják ölni egymást. Mindegyik remekül elvan, amíg oda nem megy hozzá a másik, hogy neki is ugyanaz kell. Sajnos még egyik sem eléggé értelmes ahhoz, hogy megértse, lehet együtt játszani, osztozni, vagy legyen el addig, amíg nekem dolgom van, vagy a másik gyerekkel játszom.

 • 2011.04.15 14:08:49mystic83

  oliv08: az intersparos új matricagyűjtő oldalt linkelte neked,vásárolsz 2000 ft-ért azért kapsz 5 db állatos matricát amit ragasztgathatsz a gyűjtőalbumba, na azzal aztán jól eljátszik egy egyéves:D Max. megeszi.Szeretem ezeket az okos ajánlásokat a neten, az egyik oldalon nemrég kioktatott mindenkit egy anyuka-az volt a kérdés, hogy hogy menjen boltba a gyerekkel aki mindenfelé megy csak arra nem amerre kéne-a válasz mondja el neki otthon merre fognak menni milyen útvonalon:D Hát persze, írtam neki, hogy akkor kanyarodjon már felénk és mondja el az egyévesemnek, hogy most boltba megyünk és milyen útvonalon:D

 • 2011.04.15 14:21:04blinchy

  nálunk is 1,5 év van a gyerekek között, 3 éves most a nagyobb. az első gyereknél még nem volt annyi mesenézés, de 2 ilyen korú gyerek mellett, ahol a másfél év korkülönbség pont nem ideális olyan szempontból, hogy egyszerre szinte képtelenség értelmesen foglalkozni velük - szóval, nálunk is bevetésre kerültek a jól megválogatott mesék. enélkül fogalmam sincs, hogy állnék helyt a háztartásban (legtöbbször így sincs :))), az otthon végzett munkámban.

 • 2011.04.15 14:28:54bejo

  Én is csak úgy tudom megválaszolni a napi e-mailarzenált, hogy a 3 éves gyerek az ölemben ül, nekem egy ablak, neki egy másik, amiben megy a thomas, vagy kis piros traktor vagy valami választott mese.Nem vettem észre, hogy ez ölné az agysejtjeit, sőt utána elmegy kisvonatozni, eljátssza, hogy licslocspoccs,meg jaj segítség elakadtam, sebaj gyere megmentelek. Esős napokon, hosszú betegség esetén élementő tud lenni egy kis "mozizás".

 • 2011.04.15 15:04:55blinchy

  pontosan. tanulhat is belőlük. az én számból pl. elég ritkán hangzik el a "melyik utat válasszam?" mondat - általában tudom, merre megyünk :)
  a kisfiam viszont megtanulta egy meséből és helyesen használja, amikor elágazó utakat lát. tök ideális lenne persze, ha csak és kizárólag az ő nevelésükkel tölthetném az időmet, de nem ilyen világot élünk, mi legalábbis

 • 2011.04.15 15:26:09plussbirka

  ez mar megint a lonak a masik oldala. nehogy mar az, hogy a gyerek leul a teve ele megnezni egy-egy mesefilmet vagy Thomas reszt, komoly retardaciot okozzon. szerintem ettol meg a gyerek, kepessegeinek megfeleloen, siman fejlodik fizikailag es szellemileg is. egyebkent nem ertem, hogy a tisztelt "kutatok" miert gondoljak, hogy egy 3 evest mondjuk leultetnek a tv ele akkor az ott is marad orakig? talan, mert csak mondjak az okosat, de nem lattak meg elo 3 evest?

 • 2011.04.15 15:28:08IP-címvadászok kedvence

  Pici gyereknek a tévé nagyon káros... 6 éves korig egyetlen percet se... utána is MINEK

  Otthon minálunk nincs tévé, megvagyunk nélküle... mindenki megvan nélküle, a gyereknek is jobb, ha a saját életét éli.... meg a család a családi életet... és nem másik gyerek meg másik család meg egyéb értéktelen szereplő életét nézze... mosóporreklámblokkokkal...

 • 2011.04.15 15:31:20plussbirka

  ojaj! azert szerintem senki sem a mosoporreklamblokkokkal tarkitott valosagshow-t, az anyatokkoztot,vagy a hiradot nezeti a 3 eves gyerekkel.

 • 2011.04.15 15:33:13Puszpanya

  Ebben az is benne van, h a szülő maga szereti-e a tv-t, vagy az ördögtől valónak tartja. A lányom születése óta tvt néz. Semmi baja. Ha megunja, nem nézi. Kis reklámzabáló. Van egy csomó előnye is a tvnek (képes médiának), pl. bálnák nem nagyon járnak felénk.

 • 2011.04.15 15:44:19plussbirka

  az a baj, hogy mindig kitalalnak valamit, hogy riogassak a szuloket, akiknek egy resze, es valljuk be szerintem nagyobb resze, jol be is parazik. bamulatos, hogy az embereknek mindig van idejuk arra, hogy megmondjak, mit csinalnak masok szarul.

 • 2011.04.15 19:38:32Farkasokkal táncoló

  Én csak annyit kérdeznék - függetlenül attól, hogy nézzen e sokat tévét a gyerek vagy se -, hogy miből gondoljátok, hogy az új évezredben született gyerekeknek az válik majd a hasznára, ha kurva gazdag lesz a fantáziavilága, de nem szereti a tévét meg a számítógépet?

  Hogyan lehet ujra begyömöszölni a 20. századba a gyerekeket, akiknek már természetes a mobiltelefon, akiket a tv nélkül is rengeteg inger ér, akik ha végigmennek az utcán alig találnak magyar feliratot a boltokon és a hirdetőtáblákon, és akik olyan időszakban születtek, aminek SZERVES része pl a számítógép?
  És olyan életbe születtek, ahol bármilyen hír azonnal eljut hozzájuk? Akiknek már olyan problémáik lesznek kamaszkorukban (a szokásosak mellett), hogy vajon sugárzott ételt esznek e éppen vagy nem, és hogyan lehet ez ellen védekezni?

  A másik kérdséem meg az, hogy jó, a sok tévézés elsorvasztja a belső képalkotó világot. Na de ha igen, akkor mi van? Nem fognak olvasni, jó tudom. Ugyanakkor lehet, hogy más képességük annyira kifejlődik, ami éppen ahhoz kell, hogy boldoguljanak majd az eljövendő világban...

 • 2011.04.15 20:02:05oliv08

  mystic83: hú, az én gyerekemnek mindig adtak matricát, de valahogy eltűntek, még a mostani oltásért adott is, pedig már 2,5 éves. De azt kiszúrta, hogy autó volt a rendelőben a naptáron :)
  Nálunk másfél éves kora óta nincs babakocsi, kb. két napig tartott, míg meggyőztem, hogy én döntöm el, merre megyünk. Most már megbeszéljük, hogy hová, de nem csinálok hozzá térképet :D Egyéves meg bent a babakocsiban, nincs szavazati joga, de kap játékot az útra.

 • 2011.04.17 15:31:50antiszociális exlúzer

  IP-címvadászok kedvence

  Ezzel az erővel a könyv is "más emberek érdektelen élete". Komolyan nem értem, hogy miért ördögtől való, ha a kölök megnéz mondjuk egy Disney-rajzfilmet DVD-ről.

 • 2011.04.17 15:33:05antiszociális exlúzer

  ja, bocs, nem érdektelen, hanem értéktelen (vagy is-is)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta