SZÜLŐSÉG

Meddig kell még szart törölnöm?

2007. július 1., vasárnap 09:10

Tévedés, hogy csak az apukák undorodnak a pelenkacserétől. Kár lenne tagadni, nem egyszer fordul elő velünk, anyákkal a szobatisztaság eléréséig, sőt, még azon túl is, hogy legszívesebben üvöltenénk, ahogy a csövön kifér, amikor megérezzük: tele a pelenka. Mert tudjuk, hogy ránk vár a nemes feladat, hogy letakarítsuk a gyerekről a végterméket. Fokozottan érvényes második gyermeknél, amikor egy szusszanásnyi időnk sincs a két gyerek között szartakarítás nélkül.


Hányszor ordítottam belül, amikor a gyerek becsinált! Persze, természetes dolog, és az anyatejes kakinál még nem is volt ezzel problémám. Érdekes módon még akkor sem akadtam ki, mikor a néhány hetes gyermekem szó szerint a nyakáig szaros volt. Sőt, még le is fotóztam. De amikor a ded mindenféle zöldséget és gyümölcsöt kezdett magába túrni, annak végtermékét már nem szívesen törölgettem az alfélről.

A helyzet akkor sem jobb, amikor már szobatiszta a gyerek, de még nem elég önálló, hogy egyedül törölje meg magát. Ilyenkor igyekszem nem kimutatni a penetráns szag miatt fokozódó hányingerem, de odabent majd’ szétfeszít az őrjöngő gondolat: Meddig kell még szart törölnöm?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.07.02 12:28:45Pásztor Tibor

  Tévedés, hogy az apukák undorodnak. Semmi bajom nincs a pelenkázással, sem a benne lévőkkel.

 • 2007.07.02 12:44:49pirimidin

  szintén apuka. nincs azzal semmi gáz, szívesen kiszedem bármikor

 • 2007.07.02 13:47:56kovvacs

  Nemtom, én fordítva vagyok bedrótozva. Az anyatejes kakit utáltam jobban, annak gyakoriságáról nem is beszélve. Most a napi 1 adaggal megvagyok (néha 1 repeta), ráadásul kb ugyanakkor jelentkezik mindennap. Azon túlesem, aztán csókolom. Akkor volt nagyon nehéz, mikor a terhesség első harmadában kellett popsit mosnom - akkor többször hittem azt, hogy le is fogom hányni a drágámat.

  De hogy az anyatejes kaki mennyire nem jön be nekem... 5 hónapos unokaöcsémet passzolta a húgom múltkor náluk, hogy ugyanmár tegyem tisztába, tudom, hogy kell - hát majd felfordult a gyomrom a kiscsákótól.

  (Lehet, hogy azért undorodom ennyire, mert egyszer elmagyarázta nekem az anyósom a kezdet kezdetén, hogy az anyatejes kaki milyen mennyei illatú?:P)))))

 • 2007.07.02 13:50:35kovvacs

  Amúgy szakelzárós csodavödör még bírta az anyatejes kakit visszatartani, de annál komolyabbra alkalmatlan volt.

  Ja és jól megszívtuk, mert a szagelzárós csodavödör kulcsalkatrésze, valami középső gumibigyó ami elzárt, összeszűkített stb. rendszeresen leesett, aztán egyszer véletlenül kidobtuk a szemétbe és észre se vettük csak később.

  Msárészt hónapokig nem lehetett kapni hozzá zacsiutántöltőt.  Van köztetek olyan, akinek van tutter jó tapasztalata valamelyik szagelzárós vödörrel?

 • 2007.07.02 13:52:38kovvacs

  Eszter, trészi szerint is legjobb kapásból a WC-re szoktatni a gyereket :) El is rakom mingyá a bilit, magától is jobban bejött neki a WC, mert én is azt használom.

 • 2007.07.02 14:20:52Gól

  Helló Anyaállat!

  A Zazi becenév,a hivatalos a Vazul.Mivel azt sehogy nem lehet becézni,ezért a Hajós András után szabadon Zazi lett.Volt aki azt mondta,hogy lehet úgy hívni,hogy Vazze,de az már mégsem.

 • 2007.07.02 14:26:08kaposztalepke

  rögtön WC:)) el sem merem mondani nálunk mi van:)

  tavaly 2.5évesen a fiamnak már kezdett menni a bilizés..aztán megjött a tesó és tökcsőd..most nyáron már nagyon ráálltam, hogy vmit tenni kell, 3.5 éves lesz, és szepttől ovi...viszont nem volt hajlandó ráülni se a bilire, se a WCre...  Egy hónapja mennük kellett laborvizsgálatra, vérvétel, meg vizelet. Megkértem szépen, hogy vinnünk kell pisit, pisiljen pohárba (műanyag eldobható pohár). Megtetszett neki. Azóta a balesetektől eltekintve nappal szobatiszta, más helyen megy a bokor, WC, stb, de itthon csak a pohár. Kimegy a fürdőbe, ott van a csapon a pohár, levetkőzik, leveszi, belepisil, kissámliról vizet nyit, kiönti a poharat, elmossa, visszateszi, kezet mos, felöltözik, és bejön:) Rögtön WCreszoktatás ws pohárbapisilés :)

 • 2007.07.02 15:14:41kovvacs

  káposztalepke :))))  Ui: eltekintek attól, hogy a továbbiakban részletezzem trészit a témával kapcsolatban. Majd ha esetleg véletlenül beválik:)))

 • 2007.07.02 15:16:55kovvacs

  Pedig... de nem. Inkább nem:) Szegény már úgyis meghalt bőrrákban.

 • 2007.07.02 15:40:00Guruljka

  Hát nekem kb. két hónapig kellett egyszerre mindkettőt pelenkázni úgyhogy az anyatejes és mindenevős váltogatva volt... Na akkor tényleg azt éreztem, hogy az életem egy véget nem érő pelenkacsere és arról is megvoltam győződve, hogy szarszag leng körül. De vannak ennek előnyei is. A minap a párommal kézben tartva tulképp a levegőben tettük tisztába a Kicsit, na ugye a rutin meg az évek:-))))

 • 2007.07.02 15:45:26beste

  Én nem tudom, én soha nem elemeztem ki ezt a problémát. Gyorsan csere, esetleg szellőztetés (bár nálunk az év 9 - 10 hónapjában nyitva az ablak) aztán kész. Valahogy nem bírt lekötni ez a dolog úgy, hogy még meditáljak is rajta.

 • 2007.07.02 15:59:15Tish

  A sógornőm jött rendszeresen azzal, hogy bezzeg az Ő lánya már 1 évesen bilin ült... jaja, meg rajzolt, és evett is rajta. Szegényke, ha néha felállt, a fenekére ragadva körbevitte a lakásban.

  A védőnőnk tanácsát követtük, és békén hagytuk a gyereket. Kb. 2 éves kora után levettem a pelust róla, lesz-ami lesz alapon. Előtte elmondtam neki, hogyha pisil, akkor végig fog folyni a lábán, mert a bugyi nem pelus, szóljon ha kell. Két balesetet követően, egy nap alatt szobatiszta lett, és roppant büszke volt magára, hogy bugyit hordhat, mint a nagylányok:)

 • 2007.07.02 16:09:09kaposztalepke

  régen tényleg a mielőbbi bilireszoktatás volt a divat, sztem nem szerettek textilpelust mosni/vasalni..sőt, olyan korban szokták ráültetni,a mikor még fel sem tud állni róla a gyerek. Állítólag nagybátyáméknál reggel a legkisebb rá lett ültetve a bilire, és ott elvolt amíg a 3 nagyobbat ovi-isibe elindították.

  Nálunk lett egy év párhuzamos pelenkázás...igazán engem különösebben nem zavar, inkábba költségek..nomeg persze unalmas meló, de gyakorlatilag néha amúgy is úgy árzem, hogy másról nem szól a nap, csak hogy eszinek a gyerekek..kiagyalni melyik mit..mindig eléjük rakni, még jó, hogy a nagy egyedül evett mire a kicsi született, így csakhszopis időszak végétől csak egyikbe kell kanalazni..kivéve ha..;)

  na, mindegy. A kaki általában nem zavar. De azért a mőltkor balesetnél (utcán pelus nélkül becsusszant kaki nadrágba) amikor minden masszívan kakis volt, hát azért nem örültem..de undorról szó sincs. Engem a hányás sem különösebben zavar, persze a szalagavatónkon az ünnepi cipőmre a seggrészeg sráctól nem értékeltem...de sokat nem lelkizek rajta.  Ami inkább ciki, hogy pelusozásnál a koszos pelust ideiglenesen be szoktam dobni a pelenkázóállvány alsó polcára, hogy ha megyek ki kezet mosni, kiviszem. És néha elfelejtem. És jó kis szaga lesz, ami persze ha folyamatosan benne vagyunk, nem tűnik fel. De ha elmegyek boltba, és hazaérek, nagyon ciki:) Isten ments, hogy egyszer ilyen szituba jöjjön vendég:))))

 • 2007.07.02 16:19:21opti

  Már máshol megemlítettem, a szobatisztaságban nagy segítséget nyújt a Bilikönyv (Alona Frankel). Amikor a fiam elkezdte rühellni a pelusozást és érdeklődni a wc iránt, megvettem, a boltban pedig választott magának egy bilit. Kb egy hónapig ez volt a kedvenc meséje, majd ráült a bilire. Két nap után balesetmentesen telnek az itthoni órák.

 • 2007.07.02 17:08:03kovvacs

  opti WC-könyv formában nincs?

  Lehet, hogy gyártok én magam egy mesét a gyerkőcnek, hogy ösztönözzem:)

 • 2007.07.02 17:16:23kovvacs

  Nálunk tök párhuzamosan ment a kettő: egyszerre vettem bilit és wc szűkítőt. Volt olyan esténk, hogy a drágám mindkettőre ráült, mert érdekelte. Mivel ennyire ráhangolódott a témában, most próbálok kényszermentesen de az ő lelkesedésével hozzáállni a dolgokhoz, de a bilit inkább most már kihagynám.

  Igen, megígértem, hogy nem fogok trészizni, de azt azért ide bököm, hogy őszerinte ez is nagyon függhet a gyerek saját elképzelésétől és személyiségétől, és ő személy szerint (mmint a trészi) azt is hülyeségnek tartja, amikor egy 15 hónapost csak azért nem hajlandó az anyja ráültetni a WC-re, mert ezt manapság túl korainak tartják a szakemberek. (Olyan példát hozott, ahol gyerek mindig jelezte, hogy pisis a pelus, és trészi szerint "szinte könyörgött", hogy wc-re ülhessen, erre az anyuka majdhogynem bepánikolt.)

  És azt hiszem, hogy ebben a kérdésben is egy hintapalinta egyik szélsőértékén vagyunk éppen most - a másik volt ugye az a "fantasztikus" megoldás, amikor már a 10hónapost rákötözték a bilire, meg belenyomták a kezét, meg agyonszadizták, hogy egyévesen ne is merjen bepisilni - aztán majd csak beállunk valami normális megközelítésre.

  És lehet, hogy az lesz a normális megközelítés, hogy az egyik gyerek másfél évesen is totál szobatisztakész és lelkes a témában, a másik meg 4 éves korban lesz erre alkalmas, és senkinek se kell beszólni az egyik változat miatt sem.

 • 2007.07.02 17:37:26B-

  Tudom, hogy most undok leszek, de amikor a múltkor arról volt szó, hogy a Poronty szerkesztőségében halomban állnak a jobbnál jobb posztok, nem gondoltam volna, hogy előjönnek olyan címmel, hogy "meddig kell még szart törölnöm?" Lehet, hogy sznob vagyok, de ezt meg lehetett volna fogalmazni úgy is, hogy "mikor kezdjük el a bilire-wcre szoktatást?", és nem feltétlenül kellett volna arra kihegyezni, hogy ki öklendezik a szarszagtól.  Igen, a széklet büdös. De ennek egy posztot szentelni...  Engem pl nagyon érdekelne egy poszt az anyatej-gyűjtséről, hogy mennyire melós-macerás adni és mennyire hasznos kapni, hol lehet kérvényezni, lehet-e tápszer helyett kevés tej esetén kiegészítésül kérni stb (fizeti-e a tb). Vagy bármi másról. De arról, hogy a széklet büdös... Hát nem tudom, úgy érzem, ahhoz nem kell bekapcsolnom a számítógéoet, hogy ezt megtudjam.

 • 2007.07.02 17:47:43kovvacs

  B-

  ízlések és pofonok:)

  Index-környéken mindig kicsit szabadszájúbb a világ.

 • 2007.07.02 18:44:48B-

  Nem az a baj, hogy leírják, hogy szar. Hanem az, hogy szerintem ez önmagában nem visz el egy posztot. Én vágyom arra, hogy egy-egy poszt végére érve úgy érezzem, érdemes volt elolvasni, mert volt benne valami (információ, megfogalmazás, hangulat stb), ami újat adott. Vagy adott valamit. Az, hogy a szar büdös, és gáz azt törölgetni napi 24 órában, nem ad ilyen élményt. Bár biztos felszabadító lehet leírni, de szerintem önmagában ezért kár megnyitni egy world fájlt.

 • 2007.07.02 19:17:37kovvacs

  B-

  na igen, még szerencse, hogy mi megtöltjük tartalommal :P

 • 2007.07.02 20:27:02Alvomacko

  B- : szerintem anyatej ügyben a védőnőd biztosan tud segíteni. Én egy időben leadtam az Anytejgyűjtő Állomásnak. Vagyis kétnaponta jöttek érte. Kaptam steril üveget hozzá.

  De aztán a védőnőm a területen összehozott egy családdal, ahol a kisbabának nagyon-nagy szüksége volt rá. Így ők kapták meg. Az apuka minden este beugrott a napi feleslegért. Nagyon hálásak voltak érte.

 • 2007.07.02 22:44:36Tori

  Nálunk bili is, szűkítő is van, de a kaki csakis a pelusba megy. Ha érzi, hogy kell, könyörög, hogy adjam rá.  Más ki olvasta Vavyan Fable-től a Nászjelentést? Abban van egy csóka aki a bilin nőtt fel, ennél a témánál mindig az eszembe jut. :D

 • 2007.07.02 22:55:49kaposztalepke

  Tori: hasonló volt nálunk is. Akkor nyugtattam magam, hogy az általam kevéssé ismert, de általatok sokat említett Vekerdy szerint ha a gyerek meg tudja határozni, hogy milyen körülmények között végezze a dolgát, akkor gyakorlatilag szobatiszta. Ergo ha tudja kérni a pelust, hogy kaki van, akkor az is teljesen a helyén van.

  Amúgy a fiam is inkább nem kakilt, meg tartogatta, de vhogy "nem merte"/nem tudta máshová csak pelusba..sőt, néha annyira elkeseredett/megijedt, hogy már én könyörögtem rá a pelust, csak nyomja már ki, mert már oda sem akarta. Aztán nem tudom hol változott meg a dolog, apukájával sikerült 1-2-szer bilibe, és belejött. Apja meggyőzte hogy, hogy könnyebb kinyomni, meg minden. Azóta megy. Idő kérdése. VAgy nem is tudom.

 • 2007.07.02 23:02:15Tori

  kaposztalepke, én nem is aggódom, bár a szartörlést három év után nem kevéssé unom, de egye fene, megcsinálom, mert akkor az újra illatossá pelenkázott gyerek rám vetődik, hogy "megcsitizlet, anya, nevessél máj", de van az a probléma, hogy Vekerdy ide vagy oda, így szeptembertől nem feltétlenül fogadja be Lucát az óvoda. Az pedig probléma, mert felkopik az állunk és sürgősen melóznom kéne. Bölcsibe meg nem adom.

 • 2007.07.03 08:24:52szanna

  Tori! Már nem emlékszem, hogy melyik posztnál, de mostanában írta valaki, hogy tévedés, hogy nem veszik fel a kicsit, ha nem szobatiszta. Törvény erre nincs, csak az óvónéniknek könnyebb egy szobatiszta kicsivel. Aki jobban ért hozzá, javítson ki, ha tévedek.

 • 2007.07.03 09:07:26Guruljka

  Tori!

  "jogilag" a gyermeked szobatiszta. Kérdezd az ovit mit szólnak ehhez a típusú szobatisztatsághoz. Másrészt amit anno írtam: a törvény nem mondja, hogy a nem szobatiszta 3 éves nem mehet oviba, ezt csak az ovik kötik ki. Velük meg meglehet alkudni. Ismerek olyat aki leboltolta a dadus nénivel a dolgot. De a gyerkőcök többségének nincs ám ahoz kedve, hogy ne anya rakja tisztába:-)))) Nálunk a sógornőm dumálta meg a gyereket, hogy meg kell eteni a WC manót... Eszembe nem jutott volna ilyesmiket beszélni, de hatott. Viszont ott ahol komolyan veszik a dolgot ott is be kell iratni, csak később kezdi meg a bejárást.

 • 2007.07.03 09:10:41Alvomacko

  szanna: hááát, nem tudom. Ha nem is ezzel az indokkal, de biztos el fogják utasítani a gyereket.

  Talán lehet, hogy jobb is, mert nem biztos, hogy minden gyerek/szülő el tudná fogadni a helyzetet, mármint, hogy van közöttük egy 3 éves, aki nem szobatiszta. Ezért esetleg gúny tárgya is lehet a gyermek. Biztos vannak szülők, akik rengeteg energiát fektettek bele, hogy óvodás korára szobatiszta legyen a gyerek és ők biztos nem vonnák meg a vállukat, hanem mérgelődnének, hogy neki miért lehet?

  Egy óvodai csoportba már nem olyan kevesen járnak, mint egy bölcsisbe. Nem ritka a 20-25 fős csoport sem. Ott sokszor nincs lehetőség az egyéni igények figyelembe vételére, mert kevés az óvónő.

  Arról nem is beszélve, hogy ki örülne annak, ha a gyereke úgy állítana haza, hogy "anyúúúúú, én is pelust akarok, mint X".  Pont a hétvégén beszélgettünk a családban a szobatisztaságról. Megállapítottuk, hogy ezek a csodamagvas pelenkák csak hátráltatják a szobatisztaság kialakulását, mert nem csípi a popsijukat a pisi és órákat tudnak problémamentesen eltölteni az óriásira dagadt pelenkákban is. Ugyanakkor egyre több a húgyúti fertőzés (orvosi körökből jelentik) a kicsik körében, mert sok időt töltenek kakival a fenekük alatt is. Nem maródik fel a gyerek feneke a vizelettől, így a kaki sem csípi, tehát nincs miért szólnia.

  Szóval nem sok jó szól az elnyúló pelenkás kor mellett.

 • 2007.07.03 09:18:00szanna

  Alvómackó! A fiam anno 2 évesen ment oviba, mert egyetemista voltam, s akkor emiatt még muszáj volt felvenniük (bölcsi nincs a környéken). Nem volt még szobatiszta a szigorú értelmében véve. A dadusnak problémát nem okozott, vittem a pelenkát. Aztán egy-két hónap múlva tisztán kaptam vissza a pelust, mert a többi kicsi hatására már a fiamnak se kellett. Tori lánya sokkal érettebb, mint a fiam akkoriban. Csak az óvónénin és a daduson múlik, hogy hajlandóak-e egy kis toleranciára, mert a probléma rövid életű, szerintem.

 • 2007.07.03 09:31:32Alvomacko

  szanna: én nem kifejezetten Tori lányára gondoltam, mert nála akár hetek alatt is fordulhat a dolog.

  Általában a szobatisztaságról és az óvodáról próbáltam megfogalmazni néhány gondolatot.  Valszeg igazad van. Ma, a tolerancia világában nem okozhat ilyesmi sem problémát.  Ma nagyon csípős vagyok, így inkább munkába fojtom a frusztrációmat. :-)

 • 2007.07.03 09:46:33Tori

  Még nem tudom, mi az ovi hivatalos álláspontja, mert csak két óvónővel beszéltem, és bár mindegyikük mondogatta, hogy szeptemberre ne legyen pelus, kerek-perec egyik se mondta, hogy különben nem jöhet. Pont az a problémám, hogy ez ennyire hozzáállás kérdése, egyetlen rosszindulatú dadus keresztbe tehet. Azért nem parázok nagyon, mert május végén még nem volt tele a csoport, kellhet nekik a létszám, meg tényleg van addig két hónap.  Egyébként leszoktató pelust használunk, ami nem szívja fel annyira a dolgokat, Luca panaszkodott is, hogy csípi. A mostani kánikulában pedig natúr pucéran rohangál a lakásban, egyszer kellett csak szőnyeget tisztítanom, mert nem ért el a biliig. Egyébként a pelus azért kell neki, mert kakiláshoz elbújik. Bútor vagy függöny mögé, abrosz alá.

 • 2007.07.03 10:04:43marcangoló

  Tori, ismerek olyan gyerekeket, akik csak pelusba kakilnak, de az oviban nem. Csak otthon van kaki. Nincs probléma. Van még két hónap, addig bármi változhat. Nálunk ugyanez van, én is úgy vagyok vele, hogy kakiljon, amibe akar, csak ne tartsa vissza, mert az ördögi kör.

  Lőrincet felvették oviba, de nem adom. Már többen mondták, hogy nagyon meg fogom bánni, de sajnos nem érdekel. :-) Ráadásul olyan bénán csinálták a felvételt, hogy minden 2004-es gyereket felvettek, a 2005-ben születeteket meg nem, függetlenül attól, hogy kinek van otthon az anyukája, vagy bármi. Konkérétan ismerek olyan gyereket, aki tavasszal lesz 3. Lejár a gyes is, de az anyja nem mehet dolgozni, mert nincs kire hagyni. Na, az ilyenek miatt nem megy pl. Lőrinc oviba.

 • 2007.07.03 10:08:50Tori

  marcangoló, nekünk is lejárt a gyes kora tavasszal. Eléggé érezzük a hatását, ezért kell az ovi. Pedig a minimumot kaptuk, de az is hiányzik. De ez már egy másik topik. :)

 • 2007.07.03 10:22:42kaposztalepke

  csatlakoznék marcangolóhoz. Az, hogy a gyerkőc otthon meg az anyunak csak pelusba hajlandó kakilni, nem biztos, hogy máshol/másnak is. Nálunk pl már apja is meg tudta dumálni...de pl a pisi is ilyen. Itthon csak a pohárba hajlandó pisilni. WC-be nem. De ha elmegyünk bárhová, szüleimhez vidékre, plázába, vagy csak a szomszédba, akkor ott gyönyörűen pisil WCbe. Ha kint vagyunk erdő-mező, pisil bokorba. Elfogadja az adott helyzet lehetőségeit.

  Szóval nem hiszem, hogy Tori kislánya az oviban is pelusba fog kakilni, sztem semmi gond nem lesz. Azon kívül tényleg van még idő szeptemberig, náluk a változások még sokszor egyik pillanatról a másikra történnek. Egyszer vmi miatt sikerül a bili/WC-be kakilni, onnantól rendben. Lehet, hogy talán idegen környezettel is lehetne próbálkozni..hátha belemegy, hogy ott nincs pelus, csak wc..aztán ha mégis nagyon zűr van és nagyon kiakad, még mindig rá lehet adni a pelust..

  ???

 • 2007.07.03 10:30:10kaposztalepke

  amúgy nálunk is 25fős lesz a csoport...  én attól rettegek (nyugtassatok meg), hogy tudnak-e ennyi gyerekre figyelni..vagy hogy mekkora kortól viszik ki őket sétálni, kinti játszóterekre..  mert az én fiam úgy meglóg mindenhonnan, mint annak rendje és módja...magyaráztam már, egyszer úgy megijedtem, hogy a fenekére is kapott, szankcionáltam is, hagytunk ki játszót, stb...és mégis..  Apukájának van egy sztech üzlete itt a telepen a Kaiser's-től 10m-re. Otthagytam apjánál, hogy vigyázzon rá, elég nekem a kicsivel és babakocsival bejárnom a boltot, hadd ne vigyem a nagyot is. Apján kívül még 2 másik eladó/felnőtt volt bent. Bevásároltam, fizettem, épp pakolok a táskába, amikor megjelenik mellettem a fiam. Nézem, hogy hol az apja, hát sehol. Úgy meglógott, hogy 3 felnőtt nem vette észre, apja épp a bolt előtt rohangált és kereste. Tudta hogy hova megyek, nekiindult utánam. Még jó, hogy úttest nem volt közben.

  Másik eset, nagybátyáméknál készülünk indulni, még kötöm be a cipőmet, Ő kinyitja az ajtót, kimegy a lépcsőházba. MOndom neki, hoyg várjon, beszélek hozzá, válaszolgat, gondoltam OK, megvan. Egyzser annyit mond, hogy "be vagyk kerítve"..és utána nem válaszol. Nagybátyám már indul is utána, a gyerek már a kinti játszótéren a csúszda tetején van. Szóval marhabátran elslisszol bárhonnan. Ugye nem veszik el az oviban/ovival???  Egyébként sok szempontból nagyon önálló,a többi gyerek a játsón is megy az anyukához, hogy szomjas..a fiam kiveszi a babakocsi aljából a 1,5l-es ásványvizes flakont, iszik, visszateszi. De másban is ilyen. Néhány szempontból jó, néhány szempontból veszélyes.

 • 2007.07.03 10:30:22Alvomacko

  Tori: a bilivel is elvonulhat bárhová. Ugyanúgy, mint a pelussal. Így nem próbáltátok?

 • 2007.07.03 10:37:39Alvomacko

  kaposztalepke: az ovinak nincs saját udvara?

  Ha van, akkkor nem viszik más játszótérre.

  És az ovi udvarok zárhatók, a gyerekek nem tudják kinyitni.

  Én emlékszem, hogy vállalati óvodába jártam a V. ker. Kossuth térre. Nem volt udvara. Minden nap a Parlament melletti játszótérre hordtak ki bennünket. Meg néha a hegyekbe, busszal. Soha, senki nem veszett el.  De ha parázol, akkor csinálj a kicsinek egy kártyát, amit a nyakába akaszthat, vagy a táskájába tehettek. Ráírhatod, hogy ki ő, melyik oviba jár, kit kell hívni, ha elcsámborog. Vagy csinálj neki karkötőt és írd arra rá.  Amikor a lányok 10 évesek voltak, Londonban jártam velük. Akkor már meg tudták angolul is mondnai a nevüket, de mindkettőnek csináltam egy vízhatlan tokba névjegyet és a zsebükben volt végig. Hogy, ha elvesznének, akkor csak meg kelljen mutatni valakinek és már hívhatnak is engem mobilon. Akkoriban nekik még nem volt saját mobiljuk. :-)

 • 2007.07.03 10:43:53kaposztalepke

  Alvomacko: de van..akkor nem viszik ki máshova őket? itt minden ovinak van udvara, de néha látni őket játszón..mondjuk én nagyobbakat láttam csak..  az ajtó valóban zárható, de ha egy figyelmetlen szülő nem hajtja rá a kallantyút? vagy több szülő megy ki, mind azt hisi, hogy másiké a gyerek és kislisszol? vagy ne dumáljak magamba rémlátomásokat? ;)  gondolkodtam már karkötőn...csak féltem, hogy vagy nem tartós, vahy beakadhat neki, és veszélyes lehet...ez a KID-ID amit néha kapni tökjó, de nehezen beszerezhető, és minden napra drága..a fiamnak a zsebéből a kártya tuti eltűnne ahogy ismerem:)))) vagy átöltöztetnék :)))))))))))

  de jó ötlet vmi ilyesmi...

 • 2007.07.03 10:50:48Alvomacko

  kaposztalepke: ne aggódj! Nem túl sűrűn fordul elő, hogy kisgyerekek szökdösnek az oviból.

  A szülők is zárni fogják a kaput, mert a legtöbb ugyanúgy aggódik, mint te.

  És az óvónők ügyesek.

  Egy bazi nagy udvaron sem engedik a gyerekeket szanaszét, hogy azonnal feltűnjön nekik, ha egy gyerek a tilos területen kolbászol.

  A kapu környékén meg nem engedik a gyerekeket játszani. De ezt már most is megnézheted, hátha igazam van a ti ovitok esetében is és legalább egy kicsit megnyugszol.

  Amúgy meg, ha vannak tiltott területek az udvaron, akkor a gyerekek azonnal "beköpik" egymást. "Óvónéniiiii, a Jakab a bokrokban játsziiiiik!".

  Amúgy meg valszeg le fogják jól kötni egymást a gyerekek és nem lesz ideje meglógni.

  Tényleg ne aggódj! :-)

 • 2007.07.03 10:51:10Tori

  Alvomacko, azt valamiért nem engedi.

 • 2007.07.03 11:01:03Alvomacko

  Tori: mond valamit rá, hogy az miért nem jó?

  És ha fürdőszobába menne és ajtó becsuk? Akkor garantált a magány. Meg mondhatnád, hogy te is így csinálod. Hátha kedvet kap az utánzáshoz.

  Vagy menjetek egyszerre. Mármint te a WC-re, és ő meg próbáljon valami zugba vonulni a bilivel.

  Tudsz vele erről a témáról beszélni?

 • 2007.07.03 11:42:48Mille38

  Miss Marple - veled értek egyet. Kutya helyett persze szabadon választott egy macska plusz papagáj is. A lényeg változatlan ...törlés forever rulez. Nekem ma egy kukamosás is van, a pisis ágynemű már klórozva, mosva, szárítva. Holnap vizsgázom adózásból.

 • 2007.07.03 20:47:30kovvacs

  Trészi szerint ha a gyerek elmúlt 3 és csak pelusba hajlandó, akkor ki kell dobni az összes pelenkát otthonról, egyet se szabad tartalékban meghagyni:P  Vannak ennek a nőnek szadista vonásai, az biztos:))) és az egy dolog, hogy a gyerekre ez hogy hat, mert szerintem minimum lesokkolja, de az anya se lehet biztos abban, hogy nem napi 5-6 teljes ruhacsere, mosás, padlószőnyegtisztítás a vége...

 • 2007.07.03 20:51:56kovvacs

  A kukánk szaga... húúúúú. Csodálom, hogy még hajnaldóak a szemetesemberek hozzányúlni. El is határoztam, hogy rendszeresen ki fogom mosni. Csak hát ugye egy hét napoztatás után, mire érte jönnek, ismét nem marad rózsaillatú...

 • 2007.07.03 21:05:59Alvomacko

  kovvacs: zacsiba dobod a szemetet a kukába?

  Nem tudod jól bekötni a zacsik száját?

  Én tegnap sárgadinnye héjat dobtam a kukába, de kb. 3 nylon zacsiba pakoltam be, nehogy valamelyik lyukas legyen és belefollyon a szemetesvödörbe. :-)

 • 2007.07.03 21:06:28Alvomacko

  hopp! follyon vagy folyjon? :-)

 • 2007.07.03 22:40:24elinor

  Alvomacko: folyjon

 • 2007.07.04 23:32:31anyaallat

  Off:

  Gól! Megvilágosítottál! Vazul beceneve nálatok. Akkor azért kérdezik hogy fiú vagy lány! Mert a miénk csak úgy Zazi hivatalosan és lány.

 • 2007.07.05 09:41:10pirimidin

  tish, a fiunk 8 hónapos kora óta bilizik, bibí!

 • 2007.07.05 10:08:49kovvacs

  Alvomacko: több nejlonba is be van kötve rétegesen. Csak hát süt rá a napcsoka egy héten át. A kukában lehet vagy 60 fok. A cucc pedig erjed:) Nincs az a zacsi, amin át ne kukucskálna a szaga.

 • 2007.07.05 10:18:35Alvomacko

  Aha. Értem. Kinti kukákkal még nem volt eddigi életemben dolgom. :-)

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta