STÍLFŰRÉSZ, A DÍVÁNY KULTÚRBLOGJA

Dokumentumfilm, ami elvezet a Gyönyörök kertjébe

2016. szeptember 14., szerda 18:41

Az év egyik legmenőbb művészettörténeti sorozatának, a Művészet templomai-nak keretében vetítik azt az ismeretterjesztő filmet, ami az 500 éve elhunyt németalföldi festő, Hieronymus Bosch (vagy ahogyan a spanyolk hívják El Bosco) leghíresebb munkájáról, a Gyönyörök kertjéről és annak titkairól szól. A José Luís López Linares által rendezett filmet megnézve pedig bárki kedvet kap arra, hogy ellátogasson a festő szülővárosában, ‘S-Hertogenboschban évente megrendezésre kerülő Bosch Parádéra, és többet megtudjunk arról a világról, amiben a festő alkotott.

“A festmény hosszú évek óta töretlenül sugározza a készítője szellemét” – mondja az egyik elemző, de a dokumentumfilmben helyet kapott többi művészettörténész, zenész, művész, festő és író is felhívja a figyelmet Bosch rejtélyes újításaira, valamint a vallási témák újragondolására és kifigurázására.

The Garden of Earthly Delights.. #panel #adam #eve #1504 #MuseoDelPrado

Una foto publicada por Hieronymus Bosch (@hieronymus.bosch) el

A filmben megszólaló Salman Rushdie író is, szerinte Bosch műve annyira modern és kortalan, hogy szinte akár ma is festhette volna; míg mások felhívják a figyelmet arra, hogy az elmúlt évszázadokban már mennyi művész merített inspirációt a szárnyasoltárból; egyikük Salvador Dalí, akinek a munkásságában megtalálható párhuzamokra külön ki is tér a film. Persze a legelvetemültebb magyarázatok is helyet kaptak: volt, aki a kert számtalan pontján feltűnő nyúlban egyenesen Totoro (Hayao Miyazaki egyik legismertebb rajzfilmfigurája) elődjét vélte felfedezni, míg mások a mindent megváltoztató Woodstocki fesztivállal vontak párhuzamot a mű láttán. Az egymással néha szöges ellentétben álló vélemények között elhangzott, hogy a festőcsaládból származó Bosch egy zenész segítségével alkotott, míg mások szerint forgatta a képet festés közben.

“Kaotikus, fájdalmas és félelmetes” – mondja a metaforákban gazdag kép láttán Rushie, egy másik művész elemzése szerint inkább egy lázban eltöltött nap gyötrelmeit látjuk a festményen.

A madridi Prado múzeum művészettörténészei egy speciális technika segítségével bepillantást engedtek abba is, hogy milyen vázlatok rejlenek az utánozhatatlan mestermű alatt illetve egy tudományos vizsgálat során az álomfejtéssel is megpróbálkoztak.

“Ez a világ egyik legnagyobb rejtélye. Hát ki tudná ezt megfejteni?” – teszi fel a kérdést egy másik Bosch “rajongó” , de a film lehetséges magyarázatokat ad arra is, vajon milyen gondolatai támadhattak a kép láttán a korabeli nézőknek, és mit mond a mai kor emberének. A filmet szeptember 1. óta játsszák a mozik, a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte számos moziban is meg lehet nézni, a vetítések időpontjait ide kattintva találja.

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés