Utálja a reggae-t? Ön proli.

Egy kutatás keretében tudósok közel 1600, teljesen különböző háttérrel rendelkező embert kérdeztek meg a zenehallgatási szokásaikról. Az eredmények alapján pedig arra jutottak, hogy a jobb társadalmi helyzetben lévők inkább a rockot, a reggae-t, a pop- és klasszikus zenét, illetve az operát kedvelik, ugyanakkor kiveri őket a víz a countrytól és az "örökzöld" slágerektől. Az alacsonyabb státusszal rendelkezők kedvenc műfajai pedig a heavy metal, a rap és a diszkózene, viszont utálják a popzenét – számolt be az eredményekről a DailyMail.

Akadt olyan kategória is, amit minden réteg szívesen hallgat, ez pedig a jazz, és megtudtuk azt is, hogy a társadalmi helyzet egyértelműen befolyásolja, milyen muzsikát szeretünk jobban. „Amit a tehetősebbek szeretnek, azt a szegényebbek utálják és fordítva" – nyilatkozta Gerry Veenstra, a University of British Columbia munkatársa. Ha ön most prolinak érezné magát, mert utálja a reggae-t, megnyugtatjuk, a felmérés eredményeit nyugodtan fogadhatja fenntartással, mert összesen 1 595, Torontóban és Vancouverben élő alanyt hívtak végig hozzá, hogy interjút készítsenek velük a kutatáshoz, ekkora mintát pedig nem mondanánk reprezentatívnak. Ha érdeklik a részletes eredmények, a Canadian Review of Sociology-ban megtalálja őket.

GettyImages-88691054
Michal Czerwonka / Europress / Getty

A beszélgetés során 21 zenei műfajról kérdezték a véleményüket, Veenstra pedig nem lepődött meg azon, hogy a klasszikus zenét és az operát a gazdagok kedvelik jobban. Viszont szerinte a pop, a népzene, a reggae és a rock csak az elmúlt néhány évben küzdötte fel magát a tehetősebbek kedvencei közé, és ebben nem kis szerepe volt a hipszter mozgalmaknak. A DailyMail szerint hasonló trendek uralkodnak Londonban is.

A professzor szerint nem csak a kedvenceink, de az "anti-kedvencek" is sokat árulkodnak a társadalmi helyzetünkről: a pénzesebbek rühellik a countryt és a vidéki diszkókban agyonjátszott örökzöld zenéket, a rap pedig – a felmérés szerint – a középosztály idősebb tagjait borítja ki leginkább. Kiderült az is, hogy az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők nyolcszor jobban utálják a klasszikus zenét, mint azok, akik főiskolára vagy egyetemre jártak.

A végére pedig egy jó hír: nem fogja megunni a kedvenc zenéit, ugyanis Veenstra szerint folyamatosan cserélődnek a leginkább hallgatott kategóriák. „A középosztály folyamatosan az elitre szeretne hasonlítani, ezért szépen lassan elkezdi felvenni annak szokásait. Utóbbi viszont szeretne túljárni az előbbi eszén és emiatt a szegényektől inspirálódik zenehallgatás terén" – mondta.

Érdekesség: a Spotify és az Echo Nest felmérése szerint a zenei ízlésünk 33 éves korunkban a legsznobabb, utána elkezdünk egyre több mainstream dalt hallgatni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra