Élethű aranyhalak a csészében, avagy így kell 3D-ben festeni

Nem igaz, hogy csak a punci került a művészet fókuszába, többen láttak fantáziát a 3D festészetben is, különös tekintettel valamiért pont a halakra és a vízi világra. A téma egyik legjelesebb képviselője minden bizonnyal a szingapúri székhelyű művész, Keng Lye, aki akrilfestékkel és műgyanta rétegekkel operálva készíti háromdimenziós állatait, melyeket gyakran ábrázol műanyag zacskóba, vödörbe vagy konzervdobozba zárva – írja a festészet és a szobrászat között félúton mozgó fenomenális alkotásokról a ThisisColossal.com.

„Az első sorozatomat 2012-ben kezdtem el festeni, ezeket a képeket az akrilfesték és a gyanta különböző szintű rétegezéseivel hoztam létre. Ugyanebben az évben kezdtem el festeni a polipot, de pusztán kísérletnek szántam. Csak azt akartam belőle megtudni, hogy tudom-e majd ezt a technikát magasabb szintre is fejleszteni. Az akrilfesték felvitele után alkalmaztam a gyantát, a 3D-s hatás elérése érdekében pedig egy kis kaviccsal is megemeltem a ranchut és a polipot. A teknősnél egy tojáshéjat használtam a teknős páncéljához, amit akrilfestékkel színeztem ki. Az egész ötlet lényege, hogy olyan 3D-s hatású műalkotásokat hozzak létre, amelyek minden szemszögből jól láthatóak legyenek. Azt hiszem még mindig számos technika van ennek kivitelezésére” – magyarázza a vízben úszkáló élőlényeket megfestő művész.

A halfestés sikkes manapság Japánban is, ahol Riusuke Fukahori az egyik legismertebb mestere a műfajnak. Keng Lye technikájához hasonlóan Fukahori is gyantarétegekkel teszi látványosabbá háromdimenziós aranyhalait. A 3D-s nyomtató működését imitáló művész a komplex módszer részeként először is aprólékosan megfesti halait (illetve azok megfelelő rétegét), majd gyantával lezárja az alsó réteget és a gyantára ráfesti a következőt. Az optikai illúziót keltő alkotásokat „Gold Salvation” néven a londoni ICN Galériában is kiállították már, de az 1973-ban született festő folyamatosan bővülő galériáját a Facebook oldalán érdemes leginkább követni. Nézze meg a videóban, hogy hogyan készíti élethű festményeit Fukahori!

"Goldfish Salvation" Riusuke Fukahori from ICN gallery on Vimeo.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek