Egymillió kívánság válik valóra a Brighton Pride-on

Egy barát halála olyan fájdalom, amit lehetetlen elfelejteni – és persze nem is ez a cél. Megbékélni a halállal azonban elengedhetetlen az élethez. Egy közeli hozzátartozó elveszítése akár arra is inspirálhat egy baráti társaságot, hogy tegyenek valamit olyat, amire ő is nagyon büszke lenne. Daniel Hamsworth 36 éves volt, amikor hosszú küzdelem után megadta magát az AIDS-nek. A féfi tolmácsként dolgozott, de világ életében híres festő szeretett volna lenni. Igaz, meggyőződése volt, hogy legfeljebb pálcikaembereket tud rajzolni. Klasszikus kérdés: vajon hány nagy művészt veszített el már a világ úgy, hogy azelőtt kellett elmennie, mielőtt megtanult volna igazán nagyot álmodni?

Daniel Hamsworth
Daniel HamsworthDream of Pride

Tragédiából inspiráló kezdeményezés

Ebből kiindulva állt össze a Dream of Pride csoport. „Megkerestük a Guinness bizottságot, és felajánlottuk, hogy szervezünk egy jótékonysági kampányt a Brighton Pride idejére. Mellénk álltak, mi pedig az összes barátunkat aktivizáltuk szerte a világban: minél több embert kérdezzenek meg, ha egy kívánságuk lehetne az LMBT közösség támogatására, mi volna az” – mondja Nathaniel Thorpe, a kezdeményezés egyik zászlóvivője. Az kreatív ötlet végül egy hatalmas jótékonysági projektben teljesedik ki: „Minden egyes üzenet mellé érkezik adomány is, a The Albert Kennedy Trustnak ajánlunk fel. Ez a szervezet hajléktalan, otthonról elkergetett leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű fiatalkorúakat támogat.” 

shutterstock 100024391

Üzenet a palackban

Eddig majdnem 700 000 üzenetet, és nagyjából ugyanennyi font adomány futott be, egy héttel a Brighton Pride előtt 300 000 kívánságot begyűjteni nem egyszerű feladat. „Nem adjuk fel, mi több, hagyományt szeretnék teremteni a kezdeményezéssel. Augusztus 2-án délután 5 órakor a brightoni Angel beach-en gyülekezünk, hogy vízre bocsássuk az egymillió üzenetet Daniel emlékére, és mindazokért, akiket a társadalom megbélyegez a nemi identitása vagy szexuális érdeklődése miatt” – mondja Nathaniel Thorpe. A papírcetliket természetes, lebomló anyagból készült kis lufikban bocsátják vízre, az akcióra pedig külön engedélyt kaptak az illetékes hivataltól. A másodikai eseményen a férjem, Matan, és én is ott leszünk – én az este házigazdájaként, ő pedig mint a egy év non-stop robotolás után végre egyszer szabadságát töltő kedvesem.

shutterstock 65687011

„Azt kívánom...”

Matan gyermekorvosként dolgozik egy tel-avivi kórházban, ezért megkértem, mondja el, ő mit kíván majd, amint elhajózik az egymillió üzenet. Azt felelte: „Időről időre érkezik hozzánk olyan gyerek, akit megvertek, bántottak, piszkáltak, mert 'más' mint a többiek. Az én kívánságom, hogy sikerüljön egy olyan generációt nevelnünk, ahol lehet valaki meleg, hetero, zsidó, muzulmán, liberális, vagy konzervatív, nem eshet áldozatul mások gyűlöletének.” Ami engem illet, én azt kívánom: adasson meg mindannyiunknak, hogy az egyéni, és társadalmi tragédiáinkat sikerüljön spirituális szempontból értékelnünk, és a szeretetet, az elfogadást, a békét promotálva, nem megtörve inspirálni másokat – ahogyan azt Daniel Hamsworth is tette.

Küldjön ön is kívánságot - de átkozódni nem ér.

Már Magyarországról is érkezett üzenet: "Nem vagyok meleg, sem biszex, sem más eleme a mozaiknak, de tudom, milyen lesütött szemmel élni, és tudom milyen érzés, amikor titkolnom kell mások előtt, hogy ki vagyok valójában. Mindannyian tudjuk - ha akár csak egy rövid időre is -, de mind éreztük már magunkat kitaszítottnak. Én csak annyit kívánok, hogy ezt az érzést egyetlen embernek se kelljen átélni többé." Alex Budapestről

Ha önnek is van mondanivalója, támogassa itt az ügyet, vagy küldje el üzenetét a dreamofpride@yahoo.co.uk mail címre augusztus 31-ig. Az egymilló kívánság külön blog oldalt is kap, ahol az esemény után több nyelven is elérhetővé válnak a kívánságok. Ha pedig épp Brightonban jár Augusztus 2-án, szeretettel várjuk az üzenetek vízrebocsátására. 

Fontos update: a Brightont és környékét sújtó viharok miatt a parti őrség elhalasztotta a rendezvényt. Az üzenetek és adományok gyűjtése folytatódik - az esemény várható új dátuma: november 5, az örömtüzek éjszakája. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra