Baromi sokat kell dolgozni itthon egy iPhone-ért

Érdekes számítást végzett a Business Insider nemrég: megnézték, melyik országban mennyit kell dolgoznia egy átlag gyári munkásnak ahhoz, hogy egész keresetét beforgatva meg tudjon venni egy független, hűségidőtől, szerződésektől mentes 16 GB-os iPhone 5s készüléket. A helyzet nem túl szívderítő: még a környező országokban is kevesebbet kell melózni a telefonért, mint Magyarországon, ahol 198 munkaórát kalkulált a lap az Apple boltokban 220 990 forintért kapható készülékre. Persze, lehetne rosszabb is: Kínában két és félszer ennyi munkával (499 óra) jutnak csak hozzá a telefonhoz, míg Ausztráliában elég három napot dolgozni, és már a miénk az iPhone 5s.

A Business Insider egy átlag amerikai gyári munkásból indul ki, aki óránként 24 dollárt, azaz úgy körülbelül 5400 forintot keres. Ahhoz, hogy meg tudja venni a készüléket, harminc órát kell dolgoznia, a készülék ára tehát olyan 720 dollár (kb. 162 ezer forint) körül mozog. Ezt azért még össze lehet hozni mindenféle nagyobb lemondás nélkül is, nem úgy, mint Brazíliában, ahol több mint 200 ledolgozott munkaóra kell ahhoz, hogy meg tudjanak venni egy iPhone 5s-t – és akkor rezsit sem fizettek és enni sem vettek.

A videóért kattintson!
A videóért kattintson!businessinsider.com

Magyarországon ugyanezért 198 órát, azaz majdnem 25 munkanapot kell dolgozni. Lengyelországban 189 óra, Szlovákiában 152 óra, a cseheknél 120, Portugáliában pedig 130 ledolgozott óra után vehetnek készüléket a gyári munkások. Ezzel szemben az, aki Dániában, Ausztráliában vagy Svájcban dolgozik, már kevesebb mint 30 ledolgozott óra után megveheti magának a telefont. Szóval vegyen ki egy hét szabadságot, menjen el egy svájci gyárba, dolgozzon le 23 órát, és már mehet is vásárolni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek