Tíz kérdés, amit tegyen fel magának vásárlás előtt

Önnel is előfordult már, hogy csak állt a szoba közepén összetörten, és nézegette azt a hatszáznyolcvankettedik pólót/szoknyát/akármit, amit nemrég vásárolt, és azon morfondírozott, mégis mi a francnak vette meg? Mert hát valójában nem is volt rá szüksége, hiszen van egy már ebben a színben, ráadásul nem is tudja mihez felvenni. Hogy elkerülje a fölösleges vásárlást, összegyűjtöttünk pár szempontot, érdemes fontolóra vennie ezeket, mielőtt első lendületből tízezreket dobna ki az ablakon, főleg ruhaneműre.

shutterstock 162908114

1. Van már hasonló darabom?

Alapjában véve nem baj, ha már van egy hasonló, esetleg ugyanolyan póló/fehérnemű/bármi a szekrényében. A gond akkor kezdődik, ha ez a valami meghaladja a tervezett kiadásait. Szóval, ha már van egy ilyenje, a keretből viszont kilóg az összeg, inkább hagyja az egészet. Ja, hogy jó lesz majd, ha az előző tönkremegy? Hát nem, ez sem elég indok, ráér a régit majd akkor lecserélni.

stockfresh 543596 choosing-what-to-wear sizeM

2. Akkor is megvenném, ha nem lenne benne semmilyen címke?

Ez leginkább dizájnerkollekciókra érvényes. Sokszor hajlamosak vagyunk megvenni valamit csak azért, mert a címke azt sugallja: ez valóban egy nagyon értékes darab. Na de tényleg jól néz ki, jól áll, és az anyaga is rendben van?  

3. Fogom eleget használni?

Bármennyire is csábító az a blézer, mindenképpen gondolja át higgadtan, hogy eleget használja-e majd a jövőben. Ha kicsi az esély, hogy a mindennapi ruhatára részévé válhat, egyből tegye is vissza a polcra. Eddig hiányzott? Ugye nem? Ezután sem fog. Ha pedig alkalom miatt lenne szüksége valamire, például egy estélyire, kérdezzen körbe a barátainál, hátha ki tudják segíteni.

4. Biztosan jól áll?

Ha nem biztos maximálisan abban, hogy tényleg jól áll a felpróbált darab, kérje ki barátja/barátnője véleményét, mielőtt a pénztárhoz rohan! „Emlékszem, egyszer az eladó(!) beszélt le egy gatyáról, mert szerinte nem állt jól. Én mégis megvettem, hazavittem, majd szembesültem az apám és a barátom rosszalló tekintetével. Másnap csalódottan visszavittem a nadrágot a boltba, és el kellett ismernem, hogy tényleg nem úgy áll rajtam, mint Eva Mendesen” – osztotta meg élményét egy ismerősöm.

5. Valóban kényelmes?

Hiába néz ki nagyon jól a ruha, cipő, ha kényelmetlen. Persze, hazudhatja magának az ellenkezőjét, de már most szólunk, hogy egy órával később maximálisan megbánja majd, hogy megvette. Javasoljuk, hagyja ott a boltban, ha nem érzi teljesen komfortosnak!  

shutterstock 101952877

7. Tudom variálni a már meglévő ruhadarabjaimmal?

Ez is egy elég fontos kérdés, mert ha egyáltalán nem vagy csak alig kombinálható a meglévő holmijaival, akkor csak nagyon ritkán fogja felvenni (esetleg soha). Ha pedig mégis hordani szeretné, újabb darabokkal kell gazdagítania a szekrényét, ami, ugye, megint csak további kiadást jelent.

8. Csak azért veszem meg, mert akciós?

Ez az egyik legnagyobb hiba, amibe a legtöbb vásárlásmániás (és mindenki más is) könnyen beleesik: kizárólag azért vesz meg valamit, mert az akciós. Ötven százalékos leértékelés? Hát azzal rögtön mennyit spórolhat, nem igaz? Minél nagyobb az árkedvezmény, annál vonzóbb a darab a vevő számára. A kérdés csak az, hogy csak most akadt-e meg a szeme rajta vagy már korábban is kinézte-e magának.

9. Meg tudnám venni olcsóbban?

Nemcsak ruhák, egyéb termékek esetén is érdemes feltennie ezt a kérdést, hiszen a legtöbben hajlamosak azt megvenni, amit elsőre meglátnak, pedig könnyen lehet, hogy máshol olcsóbban jutnak hozzá. Úgyhogy azt javasoljuk, nézzen körbe további üzletekben, mielőtt kiköltekezik!

10. Belefér a havi költségvetésembe?

És végül, a büdzsé. Igen, mi is tudjuk, mennyire nehéz leküzdeni a vágyat, hogy megvegyük azt valamit, ami annyira szép, jó, kényelmes és milyen jól is áll – de ha a büdzsébe nem fér bele, jobb, ha lemond róla ahelyett, hogy plusz költségekbe veri magát. Higgye el, nem éri meg, rosszabb esetben még tartós adósságokba, hitelekbe is hajszolhatja magát.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek