7 éve romlott terméket is találtak egy győri boltban

Az elmúlt napokban a sonkával, tojással és fűszerekkel is gond volt, most szimplán lejárt szavatosságú élelmiszereket találtak egy győri vegyeskereskedésben, írja az MTI. A boltban először nem adtak nyugtát a NAV ellenőrének, majd az árukészlet átvizsgálásakor kiderült: akad ott 1700 kiló romlott élelmiszer, amit az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság munkatársai találtak meg. A Dívány értesülései szerint a vegyeskereskedés nem tartozik egyetlen üzletlánchoz sem.

Az MTI közleménye szerint az ellenőrzést a megyei adóigazgatóság egyik revizora kezdeményezte, aki egy vegyeskereskedésben többször nem kapott nyugtát és lejárt szavatosságú termékeket fedezett fel a polcokon. A NAV ezután értesítette a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságát, majd egy próbavásárlással kezdődő vizsgálat következett, ahol a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása melett más szabálysértést is találtak. 

A próbavásárlás után a helyi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal szakemberei is átnézték az árukészletet, és kiderült, 141 tételnek lejárt a minőség megőrzési ideje. Volt olyan termék, amelynek fogyaszthatósága már több mint 7 éve lejárt. A lefoglalt áruk között általános élelmiszerek szerepelnek, találtak olajat, fűszereket, de sütőport, édesítőt és lejárt sört is. Az összesen 1700 kilogramm romlott élelmiszer azonosítása, értékének meghatározása még folyamatban van, a nyugtaadás elmulasztásáért egymillió forintig terjedő bírságot is kiszabhat az adóhatóság.

Fontos megjegyezni, hogy átcímkézésről vagy hamisításról az érintett üzletben nem volt szó, a hasonló esetek elkerülése miatt pedig mindenkinek azt ajánlják, hogy mindig nézze meg a lejárati időt a termékeken. Ha pedig lejárt szavatosságúval találkozik, azt minden esetben jelezze a boltban és a hatóságoknál is jelentse. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek