43 millióba került Breuer Marcell tárgyalóasztala

Csütörtöktől tekinthető meg az Iparművészeti Múzeumban az a tárlat, ahol az 1930-1950-es évek legmeghatározóbb magyar építészeinek- iparművészeinek, Molnár Farkasnak, Fischer Józsefnek, Kozma Lajosnak, Bierbauer Lászlónak, Kovács Zsuzsának, Kaesz Gyulának és Wágner Lászlónak az irodaberendezései és kiegészítői láthatóak.

A 2017. június 11-ig tartó kiállítás egyik legérdekesebb műtárgya az a gránit tárgyalóasztal, amit a leghíresebb magyar építész, Breuer Marcell tervezett, és ami évtizedekig a saját New York-i irodájában állt. Az 1954 óta piacon lévő asztal amúgy egyike a Magyar Nemzeti Bank Értékpapír programjának keretében megvásárolt műtárgyaknak, 150 ezer dollárért, kb. 43 millió forintért vettük meg Matolcsynak. Az asztal (180 cm hosszú) legjobb replikáját egyébként a Simon by Cassina készíti, ők 10.700 eurót, kb. 3,3 millió forintot kérnek egy Breuer-féle asztalért.

Az Iparművészeti Múzeumba került a Breuer asztal.
Az Iparművészeti Múzeumba került a Breuer asztal.pinterest.com

“Annak ellenére, hogy Breuert a dizájntörténet egyik legkiemelkedőbb alkotójaként tartjuk számon, a magyar közgyűjtemények keveset őriznek munkáiból. Ezért különösen figyelemre méltó, hogy a megújulás előtt álló Iparművészeti Múzeum egy nagyszabású kiállítás és rendezvénysorozat keretén belül kívánja a közönséggel megismertetni az új szerzeményt és alkotóját."

Breuer Marcell az általa tervezett csővázas székben.
Breuer Marcell az általa tervezett csővázas székben.Heritage Images / Getty Images Hungary

"Breuer tárgyalóasztalával kapcsolatban több érdekességet is feltártak, melyet most a szélesebb közönség is megismerhet, akárcsak a tervező első biciklije inspirálta híres csőbútorokat.”- olvasható az Iparművészeti Múzeum sajtóanyagában, amiből azt is megtudtuk, hogy az egykori irodákat idéző fényképek, tervrajzok és modellek között mozogva betekintést nyerhetünk az izgalmas tervezési folyamatba, a tervezők mindennapjaiba, a sztárépítész életterébe valamint abba, hogy milyen hatással volt Breuer a modern magyar enteriőr és bútortervezésre.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek