Szociális lakásokat brazil stadionokból?

Így kívánják beépíteni a stadionokat az építészek
Így kívánják beépíteni a stadionokat az építészek1week1project.org

Pár héttel ezelőtt ért véget minden idők egyik legdrágább labdarúgó-világbajnoksága Brazíliában, aminek apropóján 12 stadiont húztak fel vagy alakítottak át a játékok miatt a 198 millió főt számláló országban. Két francia származású építész, Axel de Stampa és Sylvain Macaux pedig már a sportesemény alatt azon törte a fejét, hogy mi az, amire a számtalan szegénynegyeddel megáldott braziloknak feltétlenül szükségük lehet – és arra jutottak nem stadionokra.

Az építészek 1week1project néven futó oldalukon közzé is tettek egy javaslatot „Casa Futebol” címmel, ahova feltöltötték elképzeléseiket a sportcsarnokokkal kapcsolatban. Az ötlet rendkívül időszerű, különösen azután, hogy nagy felháborodást váltott ki a napokban a japán olimpiai stadion nyilvánosságra hozott költségvetése is, aminek hatására Zaha Hadid kénytelen volt újratervezni az épületet és lefaragni a költségekből 1.3 milliárd eurót – számol be az archdaily.com.

Így néznének ki a szociális lakások közelről
Így néznének ki a szociális lakások közelről1week1project.org

Bár maga az ötlet irreális, ugyanis ezeket az épületeket nem úgy tervezték, hogy azok majd több száz lakásnak adjanak helyet a későbbiekben, és a statikai problémák azért felvetnek jó néhány kérdést, de érdekes az alapgondolat: talán a jövőben olyan stadionok is készülnek majd, melyeket a sportesemények után sem lehetetlen hasznosítani.

Mi fog történni Brazíliában? Egyes épületeket – mivel azok csak átmenetileg épültek – lebontanak, néhányat speciális változtatásokkal felkészítenek a 2016-os olimpiára, de a legtöbbel semmilyen hosszútávú elképzelése sincs a kormánynak arra vonatkozólag, hogy hogyan lehetne a legjobban kihasználni. Ebben a tekintetben persze teljesen érthető lenne, ha ezeket lakóhellyé alakítanák át.

A stadionok sportcsarnokként is tovább működhetnének
A stadionok sportcsarnokként is tovább működhetnének1week1project.org

Az építészek tervének középpontjában egyébként egy színes modulokból álló lakóház sorozat áll, melyeket könnyűszerkezetes megoldással lehet beépíteni a stadionok betonpillérei közé. A Casa Futebol project részét képezi még az is, hogy a tervezők nem szeretnék, ha az épület hagyományosan vett funkciója kárba veszne, ezért úgy gondolták, hogy az továbbra is működhetne stadionként, a rendezvényekből illetve a jegyeladásokból befolyt összeget pedig karbantartási és egyéb fenntartási kiadásokra fordítanák.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek