Zseniális lett a Móricz Zsigmond körtéri Gomba

Május közepén hivatalosan is átadták Móricz Zsigmond körtéri Gombát, melyre 2009 nyarán írt ki ötletpályázatot Újbuda Önkormányzata. A Móricz Zsigmond körtéri műemléki védettségű Gomba tervpályázatát a Hetedik Műterem nyerte el, akiknek munkáját részletesen bemutatta a napokban az archdaily.com szerkesztősége is.

A 430 millió forintból felújított, 450 négyzetméteres alapterületű épületnél az építészcsapat a műemlékvédelmi szempontokat figyelembe véve értelmezte újra a Gombát, melynél az egyik legalapvetőbb tervezési szempont az volt, hogy megtartsák annak tökéletes körkörös szimmetriáját. Miután az eredeti épület kontúrjait, a pilléreket, gerendákat, valamint a konzolos födémet rekonstruálták, azután keret nélküli, hajlított termoüveggel és finom betonpanelekkel adtak kortárs jelleget az épületnek.

Ezzel a kialakítással az építészek nagyjából visszaállították az épület eredeti arányait, valamint felszámolták a korábbi épület különböző szintjeit és mellvédjeit, aminek köszönhetően egyfajta kontraszt jött létre a belső és a külső tér között, ami indokolt volt az évtizedek során igen forgalmassá váló körtér esetében – írja az archdaily.com az eltolható üvegfalakkal felszerelt Gombáról, melyet eredetileg Schall József tervezett 1942-ben.

Az 1997 óta műemléki védelem alatt álló épület korszerűsítése Masznyik Csaba építész-kritikus szerint átütő siker mind az építészek, mind a nagyközönség körében: „Véleményem szerint a felújított gomba ragyogóan szép, művészien kidolgozott, rendkívül kifinomult épület, mintha nem is Magyarországon lenne, hanem valahol nyugaton” – mondta el véleményét Masznyik az épületről.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra