PORONTY

Így segítenek a horgolt polipok a koraszülötteken

2017. február 25., szombat 10:32

Szuper kezdeményezés, irtó aranyos fotókkal.

Gondolta volna, hogy azok a koraszülött babák, akik horgolt polipokat ölelgethetnek, nagyobb biztonságban érzik magukat, és gyorsabban fejlődnek, mint polip nélküli társaik? Pedig így van! De miért éppen a polipok, és hogyan is hatnak az apró figurák? A Babble-n bukkantunk rá a szuper kezdeményezésre. 

Dániában fedezték fel a kutatók azt az összefüggést, hogy ha az inkubátorban a koraszülött babák magukhoz ölelhették a horgolt polipokat, akkor egyenletesebben vert a szívük, könnyebben lélegeztek, és a vérükben is emelkedett az oxigénszint. Ráadásul a polipot ölelgető babák közül kevesebbnek volt szüksége intubálásra is, és a polip karjait markolászva kevésbé rángatták ki magukból a mindenféle csöveket is.

A polip karjai ugyanis, úgy tűnik, a köldökzsinórra emlékeztetik a babákat, a horgolt figura puhasága pedig a méhen belüli tapintást idézi fel bennük. Angliában a Poole Hospital próbálta ki a koraszülött babákon ezt  a felfedezést, és minden családnak adnak ajándékba egy ilyen polipot, mellé pedig egy használati útmutatót, hogy biztonságosan használják az állatkákat.

A dán kórház, és a szülők is nagyon hálásak lennének minél több polipos adományért, hiszen a szülők sem lehetnek mindig ott az újszülötteknél, és ezekkel  a polipokkal a babák sose érzik egyedül magukat. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.02.25 15:57:40Advanced Flight

  Ez tényleg cuki.

 • 2017.02.25 16:17:18ez a nick már létezik

  Nálunk a klinikán minden koraszülött inkubátorában van ilyen polip. Magyar anyukák horgolják magyar babáknak.

 • 2017.02.25 21:38:30pöttömröff

  Magyarorszagon is ismert és működő dolog ☺koripnak hívják, ha vkit érdekel és segítene, rá tud keresni. Nem mindegy a méretük, anyaguk stb.

 • 2017.02.27 15:21:01Dr. Fotos

  Oriasi!

 • 2017.03.01 16:38:25Csakegyszóra

  Egyáltalán nem cuki, és ennél nagyobb baromságot kitalálni is nehéz, persze az "aranyos" (szerintem inkább ijesztően ráncos és betegesnek tűnő) koraszülöttek látványa egyből elolvasztja a nőnemű olvasókat és növekszik a kattintás, megy fel a reklámbevétel.

  Hogy igaz-e, az meg kit érdekel, aki megkérdőjelezi, az meg biztos troll, aki semminek se tud örülni.

  Lényeg, hogy legyenek aranyos kisgyerekek a cikkben.

  "A polip karjai ugyanis, úgy tűnik, a köldökzsinórra emlékeztetik a babákat, a horgolt figura puhasága pedig a méhen belüli tapintást idézi fel bennük."

  Megkérdezték tőlük, hogy mire emlékezteti őket, vagy honnan a polipból tudják? Lelassult a szívverésük persze, mert alig mert dobogni a szívük ezektől a szar polipoktól úgy megijedtek! :)
  Raktak melléjük más csápos-lábas kontroll-plüssállatokat is, pl. plüssmedúzát, plüsspókot, plüssszázlábút? Nem? Akkor honnan tudják, hogy a polip a nyerő? ÁÁÁHHHH...minek jöttem ide....pont azért, mert van, amit már nem lehet elviselni szó nélkül, és ez pont olyan.

 • 2017.03.01 17:09:30Andrass9

  @Csakegyszóra:
  Tényleg, minek jöttél ide? Szerintem csak azért, hogy lássad a neved nyomtatásban ...

 • 2017.03.01 20:36:30Zuzzad

  [link]

 • 2017.03.01 23:20:53haragatya

  Szerintem "Csakegyszóra" egy félre sikerült 20 éves suttyó, akit még a szülei is utálnak, mert ha lenne gyermeke, akkor tudná, hogy a koraszülötteknek és az újszületteknek is a tapintás a legfontossabb, nem pedig a látás, és ha a kötött polip csak egy csöpnyit is hasonló érzetet ad mint az anyaméhben akkor igen is megnyugszanak. Nálunk például az első hónapban a szoptatós párna volt köré rakva és úgy aludt, hogy a kis fejét a párnába nyomta, mert valószínűleg a méhlepény is hasonló puhaságú volt amin a kis fejét pihentette születés elött.

  Úgy, hogy tisztelt "Csakegyszóra", ha legközelebb csak ilyen szintű böfögé tudja csak elhagyni a billentyűzetedet, akkor inkább kapcsold ki a gépet.

  Ja és én apuka vagyok és elhiszem a cikket, csak , hogy ne hidd azt, hogy ez csak az anyák érzik így!

 • 2017.03.02 10:09:44vittore

  Értem én, hogy mit akar mondani " Csakegyszóra", csak hülye hozzá, hogy kultúráltan fejezze ki magát. Valamint nem látja a lényegét a cikknek.

 • 2017.03.03 23:59:58tctc

  Csakegyszóra

  Mi fáj ennyire?
  Miért érezted szükségét, hogy kifejtsd, szerinted milyen ijesztőek ezek a gyerekek?
  Én nem olvadtam el (nő létemre), alapvetően nem rajongok a kisbabákért, de empátia azért van bennem.

  "és ennél nagyobb baromságot kitalálni is nehéz" - ezen kijelentésedet pedig alátámaszthatnád valamivel, ennek híján úgy tűnik, csak simán tájékozatlan vagy.

SZÓLJON HOZZÁ!

Kórházfigyelő

 • Budapesti kórházak
 • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Bookline

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés