PORONTY

A svédek tudják, mi kell az apukáknak

2017. január 7., szombat 16:32

Svédország élen jár a gyereknevelésben komoly szerepet vállaló, a gyerekekkel sok időt eltöltő apukák számát illetően. Ennek oka az úgynevezett „apa kvóta” (Daddy Quota), amely lehetővé teszi, hogy az apák is otthon maradhassanak frissen született gyermekükkel, és a munkájukat se kelljen félteniük - számolt be róla az attn: videója.

A svéd szabályozás értelmében az új szülőknek 480 nap fizetett szabadság jár, amiből 90 nap az apát illeti meg, ami alatt a fizetésük 80 százalékát megkapják. Az otthonmaradás nem jár negatív megkülönböztetéssel, mindenki természetesnek tekinti, hogy az apák is otthon vannak a babákkal.

Nem mindenhol ilyen jó a helyzet, az Amerikai Egyesült Államok például azon országok egyike, ahol nem garantálják az apasági fizetett szabadságot. Mindössze a munkáltatók 20 százaléka teszi lehetővé férfi dolgozóinak, hogy otthon maradjanak gyerekükkel, de a legtöbben még így is félnek otthagyni a pozíciójukat.

Az utóbbi években egyre több kutatás emeli ki az apa szerepének fontosságát a gyerek későbbi pszichés egészsége szempontjából. Nemrég egy huszonöt éven keresztül tartó, követéses vizsgálat igazolta, hogy kevesebb problémával küszködnek azok a kiskamaszok, akiknek apja csecsemőkorukban élvezte az apaszerepet.

A vizsgálatban szereplő apák átlag 45 órát dolgoztak hetente abban az időszakban, amikor a babájuk nyolc hónapos volt. A vizsgálat eredményeiből kiderült, hogy a babáknak is annyira a gyakorlati teendők ellátására, hanem az apák kiegyensúlyozottságára és érzelmi odafordulására van szükségük. Ehhez pedig elegendő időt kell biztosítani a férfiaknak.

És nálunk mi a helyzet? Nagyjából semmi. A magyar férfiak talán 1-2 hét szabadságot kaphatnak, ha gyerekük születik, de ennél többet biztosan nem. Önök, ha férfiak, és lehetőségük lenne rá, otthon maradnának mondjuk 3 hónapig a babával a fizetés 80 százalékáért?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.01.07 16:59:16Tom Bobb

  Németországban élek. Itt 2-től 7 hónapig tart az apák "szabadsága", vagyis minimum és maximum ennyi időt tölthetnek otthon a gyermekkel - 65 százalékos fizetés mellett. Sokan ezt nem választják, sőt furcsán néznek rád, mikor közlöd, hogy te otthon szeretnél maradni a feleségeddel és gyermekeddel.

 • 2017.01.07 23:54:24Hórukk

  A svédeknél nem föltétlen a feleségével és a gyerekével marad otthon az apa, hanem joga van az anya helyett ellátni a babát, azaz pelenkázni, etetni, sétáltatni.

 • 2017.01.09 09:24:33Clamesa

  Szerintem a magyar törvény is jó. Fél éves kortól maradhat az apa gyeden. Nyilván az egy nagyon más kérdés, hogy 1. mit szól ehhez a munkáltatója (nyilván nem sok jót), 2. hogyan fog utána állást találni 3. mit szól ehhez a környezete 4. az anya talál-e fél éves gyerekkel munkát.

  De ez is csak azt mutatja, hogy a magyar társadalom konzervatívabb még a magyar törvényhozóknál is. Ami azért durva.

 • 2017.01.09 09:58:15_Wasp_

  A cikkben feltett kérdésre: férfi vagyok, én feltétlenül és nagy örömmel maradnék otthon a babával.

SZÓLJON HOZZÁ!

Kórházfigyelő

 • Budapesti kórházak
 • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Bookline

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN 7 világsztár, aki szakított az alkohollal

A Harry Potter, a Jóbarátok vagy épp a Szex és New York sztárjait sem kímélte a pia, van, aki azt mondja, a 30-at sem érte volna meg, ha nem változtat.

STÍLER Praktikák, ha minden reggel elkésel

Itt két perc, ott öt, meg még három, és már megint elkéstél? Öt tipp, ha szeretnéd a reggelt jobban kézben tartani, és végre nem utolsóként beesni a munkába.

KETTŐS MÉRCE Vagyonadó: tényleg erre van szükségünk?

A vagyonadó mellett és ellen is lehet érvényesen érvelni, a legjobb talán, ha először is végiggondoljuk, miről beszélünk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés