PORONTY

A svédek tudják, mi kell az apukáknak

2017. január 7., szombat 16:32

Svédország élen jár a gyereknevelésben komoly szerepet vállaló, a gyerekekkel sok időt eltöltő apukák számát illetően. Ennek oka az úgynevezett „apa kvóta” (Daddy Quota), amely lehetővé teszi, hogy az apák is otthon maradhassanak frissen született gyermekükkel, és a munkájukat se kelljen félteniük - számolt be róla az attn: videója.

A svéd szabályozás értelmében az új szülőknek 480 nap fizetett szabadság jár, amiből 90 nap az apát illeti meg, ami alatt a fizetésük 80 százalékát megkapják. Az otthonmaradás nem jár negatív megkülönböztetéssel, mindenki természetesnek tekinti, hogy az apák is otthon vannak a babákkal.

Nem mindenhol ilyen jó a helyzet, az Amerikai Egyesült Államok például azon országok egyike, ahol nem garantálják az apasági fizetett szabadságot. Mindössze a munkáltatók 20 százaléka teszi lehetővé férfi dolgozóinak, hogy otthon maradjanak gyerekükkel, de a legtöbben még így is félnek otthagyni a pozíciójukat.

Az utóbbi években egyre több kutatás emeli ki az apa szerepének fontosságát a gyerek későbbi pszichés egészsége szempontjából. Nemrég egy huszonöt éven keresztül tartó, követéses vizsgálat igazolta, hogy kevesebb problémával küszködnek azok a kiskamaszok, akiknek apja csecsemőkorukban élvezte az apaszerepet.

A vizsgálatban szereplő apák átlag 45 órát dolgoztak hetente abban az időszakban, amikor a babájuk nyolc hónapos volt. A vizsgálat eredményeiből kiderült, hogy a babáknak is annyira a gyakorlati teendők ellátására, hanem az apák kiegyensúlyozottságára és érzelmi odafordulására van szükségük. Ehhez pedig elegendő időt kell biztosítani a férfiaknak.

És nálunk mi a helyzet? Nagyjából semmi. A magyar férfiak talán 1-2 hét szabadságot kaphatnak, ha gyerekük születik, de ennél többet biztosan nem. Önök, ha férfiak, és lehetőségük lenne rá, otthon maradnának mondjuk 3 hónapig a babával a fizetés 80 százalékáért?

KOMMENTEK

 • 2017.01.07 16:59:16Tom Bobb

  Németországban élek. Itt 2-től 7 hónapig tart az apák "szabadsága", vagyis minimum és maximum ennyi időt tölthetnek otthon a gyermekkel - 65 százalékos fizetés mellett. Sokan ezt nem választják, sőt furcsán néznek rád, mikor közlöd, hogy te otthon szeretnél maradni a feleségeddel és gyermekeddel.

 • 2017.01.07 23:54:24Hórukk

  A svédeknél nem föltétlen a feleségével és a gyerekével marad otthon az apa, hanem joga van az anya helyett ellátni a babát, azaz pelenkázni, etetni, sétáltatni.

 • 2017.01.09 09:24:33Clamesa

  Szerintem a magyar törvény is jó. Fél éves kortól maradhat az apa gyeden. Nyilván az egy nagyon más kérdés, hogy 1. mit szól ehhez a munkáltatója (nyilván nem sok jót), 2. hogyan fog utána állást találni 3. mit szól ehhez a környezete 4. az anya talál-e fél éves gyerekkel munkát.

  De ez is csak azt mutatja, hogy a magyar társadalom konzervatívabb még a magyar törvényhozóknál is. Ami azért durva.

 • 2017.01.09 09:58:15_Wasp_

  A cikkben feltett kérdésre: férfi vagyok, én feltétlenül és nagy örömmel maradnék otthon a babával.

SZÓLJON HOZZÁ!

Kórházfigyelő

 • Budapesti kórházak
 • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés