Pitbullos vers az olvasókönyben? Botrány!

Ismét kortárs vers miatt áll a bál a Facebook-on, a szemfüles kutyabarátok az egyik 3. osztályosoknak szánt kísérleti olvasókönyvben fedeztek fel „kifogásolható” művet. Tóth Krisztina: Pitbull című verséről van szó, amely szerint a pitbullok akkor is harapnak, ha nem akarnak, méghozzá le az ember lábát vagy kezét, esetleg mindkettőt. A Kutyabarátok.hu egyébként viszonylag enyhe bevezetője után jönnek a jelzőkben bővelkedő kommentek: „agyatlan”, „primitív”, „veszélyes”, amit nyilván nem a kutyafajtára, hanem a költőre és az oktatási rendszerre értenek, hol erre, hol arra.

A versről egyébként messziről ordít, hogy vicc, tréfa. Annak is a legismertebb és legegyértelműbb fajtája: a túlzás, vagyis, hogy felnagyítja, és alaposan rájátszik a sztereotípiákra. Jó, tudjuk, a vicc halála, ha magyarázni kell, és ez, mi tagadás, a kisgyerekeknél is gyakran előfordul. Reméljük ezért, hogy a harmadik osztályos tanítóknak hamarabb leesik, hogy miről van szó, veszik a lapot és nevetnek majd, annak ellenére, hogy nem írták rá a versre keresztbe, nagy piros betűkkel, hogy HUMOR.

Azért is reméljük ezt, mert ami azt illeti, semmilyen kapaszkodót nem kapnak a tanítók a mű értelmezéséhez. Megnéztük a kísérleti olvasókönyvhöz a munkafüzetet és a tanmenetet, egyik sem említi a továbbiakban a verset egy szóval sem. Az olvasókönyv egyébként bőven tartalmazza kortárs írók, költők műveit, olyanokat, amelyek a jelenlegi célcsoportnak is érthetők és átérezhetők, de azért a régi kapálós és napszámosos sztorik ezekben is benne vannak, hátha az is beüt.

Személyes kedvencem egyébként az a bekezdés, amelyben a Z generáció tagjainak magyarázzák a számítógép egerének a mibenlétét és a szó eredetét. 

Mint emlékezetes, pár hónappal ezelőtt az egyik Varró Dániel vers miatt tört ki a botrány a Facebook-on, ahol a kommentelők szintén teljes humortalansággal kritizálták az egyébként roppant vicces és szórakoztató olvasmányt. A szerző felesége pedig szintén nagyon vicces posztban tette helyére a dolgokat. Akkor az "Öt jó játék kisbabáknak" című verset kifogásolták, amit egyébként a saját gyerekeim már ötévesen elsőre megértettek, sőt vihogtak rajta. Mondjuk ők előnyben voltak, mert az egész kötetet elolvastuk, és nem csak azzal az egy Varró Dani költeménnyel kerültek szembe életükben. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra